Analiz | Juventus 2-0 İnter

İtalya Serie A’da 26. haftanın erteleme maçında Juventus sahasında en yakın takipçilerinden İnter’i konuk etti. Juventus, Ramsey ve Dybala’nın ayağından bulduğu gollerle sahadan 2-0 galip ayrılmayı başardı. Böylece Juventus, takipçisi İnter’in bir maçı eksik olmasına rağmen aralarındaki puan farkını dokuza çıkarmış oldu. İnter’de ise düşüş sürüyor. Milano temsilcisi Lazio mağlubiyetinin ardından Juventus’a da mağlup olarak şampiyonluk yarışındaki şansını tüketmeye devam ediyor.

Ortalama pozisyonlar

Juventus teknik direktörü Maurizio Sarri sezon boyunca alışıldığı üzere takımını 4-3-3 dizilişi ile sahaya sürdü. Sarri, Şampiyonlar Lig’indeki Lyon yenilgisinin ardından bu maç ile birlikte kadroda revizyona gitti. Sarri, sağ bekte Danilo yerine Lyon maçında sağ kanat forvette görev yapan Cuadrado’ya şans verdi. Sarri en büyük rotasyonu orta sahada gerçekleştirdi. Pjanic ve Rabiot kadroda yer almazken onların yerine orta sahada Ramsey ve Matuidi görev yaptı. Orta sahadaki bu rotasyonun nedeninin takımdaki tempo eksikliğini gidermek olduğu kanaatindeyim. Sarri’nin son rotasyon tercihi ise en uçta Dybala yerine Higuain’e forma vermek oldu.

İnter cephesinde ise teknik direktör Antonio Conte ana planına sadık kalmaya devam ediyor. Conte, bu sezon hedef maçlarda görmeye alışık olduğumuz ilk 11’i bir değişiklik dışında korumayı bu maçta da sürdürdü. Tek değişiklik; defans hattında Godin yerine Bastoni’nin oynaması oldu. 3-5-2 dizilişi ile sahaya çıkan İnter’de böylece savunma hattı Skriniar, De Vrij ve Bastoni’den oluştu. Sağ kanat bekinde Candreva, sol kanat bekinde Ashley Young’a şans veren Conte orta saha üçlüsünü ise Brozovic, Barella ve Vecino ile oluşturdu. İleri ikilide Lautaro Martinez ve Romelu Lukaku yer aldı.

Saha içi dizilişler

Juventus takım olarak saha içi dizilişini maç sonuna kadar sadık kalarak sürdürdü. Hem toplu oyunda hem de topsuz oyunda 4-3-3 dizilişi ile sahada yer aldılar. Burada en dikkat çeken nokta ortalama pozisyonlardan da anlaşılacağı üzere Higuain ve Ronaldo’nun maç boyunca yer değiştirerek oynamasıydı. Higuain ve Ronaldo’nun mobil oyunu nispeten rakip takım savunmasının dengesini bozdu diyebiliriz.

İnter maça her ne kadar 3-5-2 ile başlasa da bu yapı, hücum ve savunma geçişlerinde esneklik gösterdi. Conte’nin öğrencileri top rakibe geçtiğinde iki kanat bekini de geriye çekerek beşli bir savunma hattı oluşturdular. Bu savunma hattının önünde ise 3’lü orta saha hattı yer aldı. Böylece top rakipteyken 5-3-2 benzeri bir yapıda sahada yer aldılar. Set hücumunda ise kanat bekleri çizgiye açılarak 3-5-2’ye dönüş yaptılar.

İnter’in Ön Alan Baskısı

İnter karşılaşmaya daha istekli başlayan taraf oldu. Maçın başlama düdüğü ile birlikte ön alan baskısı yapan İnter rakibini hata yapmaya zorladı. Conte ilk dakikalardaki ön alan baskısı ile statik oyuncu profillerine sahip olan Juventus orta saha hattının hem topla ilişkisini kesmek hem de bu oyuncuların topu 3.bölgeye geçirmesine engel olmak istedi. Ancak bu plan, Sarri’nin orta saha rotasyonu ile başarısızlığa uğradı. Juventus savunmada her topla çıkmak istediğinde Ramsey ve Matuidi mobil oyunlarıyla derine gelerek hem pas istasyonu olmayı başardılar hem de takımlarını 3.bölgeye taşıdılar.

Vecino’nun Ceza Sahası Koşuları

Bu maç özelinde İnter’de en dikkat çeken hücum planlarından biri de hücumda Vecino’ya verilen rol olarak göze çarptı. Uruguaylı yıldız, maç boyunca sürpriz ceza sahası koşuları yaparak Juventus savunmasının dengesini bozmaya çalıştı. Yukarıdaki ilk görselde sağ kanattan gelişen hücumda Vecino’nun kendi takımındaki forvetler ile birebir eşleşen Juventus stoperleri arasına girdiğini görüyoruz. Ayrıca görselde Barella ve Brozovic’in de ceza sahası çevresinde konumlandığını görüyoruz. Neredeyse maç boyunca İnter’in bütün set hücumlarında bu ikili hep ceza sahası çevresinde bulundular. Bunun temel amacı seken topları toplamak rakibe hücum geçişi imkanı vermemek olduğunu düşünüyorum. İnter sezon genelinde de zaman zaman görüldüğü üzere hücumda üretmekte zorlanıyor. Bu durumun esas nedeninin kadroda bağlantı oyuncusu olmayışı olarak görüyorum. Orta saha oyuncularının mevcut profilleri ne kadar ceza sahası çoklama görevini layığı ile yapsalar da bu profilde oyuncular olmadığını düşünüyorum. Keza takımda yer alan forvet oyuncuları da oyuncu profilleri gereği böyle bir göreve uygun görünmüyorlar.

Juventus’un Hücum Akışkanlığı

Juventus’un bu sezon en çok eleştirildiği noktaların başında tempo eksikliği geliyor. Bu tempo eksikliği ise Juventus orta sahalarının oyuncu profillerinden kaynaklanıyordu. Bu durum Sarri’yi ideal orta saha üçlüsü bulma arayışlarına itti. Bu maç özelinde de o ideal üçlüyü bulmuş gibiydi. Sarri bu maçta daha önce iç koridorda görev verdiği Bentancur’u savunmanın önünde derin oyun kurucu olarak görevlendirdi. Bentancur oyuncu profili itibariyle hem pas kalitesi yüksek bir oyuncu hem de Pjanic’e kıyasla rakip oyunculara sertlik bağlamında cevap verebilecek bir profile sahip. Sarri, Bentancur’un önünde ise bu maçta Ramsey ve Matuidi’ye şans verdi. Matuidi atletizmi ile hem sekenleri toplayan oyuncu oldu hem de hücumdaki statik Juventus orta sahasına tempo kazandırdı. Ramsey ise oyun karakteri bakımından ceza sahası ve çevresinde bulunmayı seven ve buralara koşu atmayı alışkanlık haline getiren yapısıyla Juventus’un hücumda akışkanlığı kazanmasına katkı sağladı. Yukarıdaki sekansta bahsettiğimiz iki oyuncunun da Juventus set hücumunda rakip yarı sahaya yerleştiğini görüyoruz.

Nitekim Juventus’un skorda ve oyunda öne geçmesini sağlayan bu iki oyuncunun gösterdiği performans oldu. Juventus’un bulmuş olduğu iki golde de Ramsey’nin ceza sahası ve çevresinde atmış olduğu koşular belirleyici oldu. Yukarıdaki iki görselde de Ramsey’nin bahsettiğimiz alanlara olan koşularını görüyoruz.

Ramsey ve Matuidi’nin belirleyici performansları Juventus ataklarının çoğunlukla ortadan gelişmesini sağladı. Juventus kanatlardan geliştirdiği 36 hücumun 4’ünü şutla sonuçlandırırken merkezden geliştirdiği 24 hücumun 7’sini şutla sonuçlandırdı.

Maç Verileri

İnter, maçın ilk yarısında 10 şut şansı bulurken ikinci yarı yalnızca 3 şut şansı buldu. İnter bu 13 şutta yalnızca 2 isabet sağlayabildi. Juventus her iki devresinde de 8 şut şansı bulduğu maçı 5 isabetli şut ile bitirdi.

Juventus 638 pas girişiminin 583’ünde isabet sağlayarak %91 gibi dominant bir pas başarı yüzdesi yakaladı. İnter ise 541 pas denemesinin 473’ünde isabet sağlayarak %87 pas başarı yüzdesi yakaladı ve rakibinin gerisinde kaldı. Maçın ilginç rakamlarından biri de anahtar pas sayılarında ortaya çıktı. Juventus 7 anahtar pas girişiminin 5’inde başarılı olurken, İnter 5 anahtar pas denemesinin hiçbirinde isabet sağlayamadı.

Üçüncü bölgeye girme sayılarında iki takımda birbirine denk gözüküyor. Juventus 38 kez üçüncü bölgeye girerken İnter 36 defa girmiş durumda. Rakip ceza sahasına girme sayılarında ise Juventus’un 19-11 üstünlüğü bulunuyor.

İkili mücadele oranlarına baktığımızda Juventus, maçın neredeyse tamamında İnter’e üstünlük kurduğunu görüyoruz. Juventus 43 defansif ikili mücadelenin 23’ünden galip ayrılırken İnter 58 defansif ikili mücadelenin yalnızca 18’inden galip ayrıldı.

Ayrıca Juventus’un tecrübeli stoperi Bonucci, İnter’in 3 stoperinin toplamından daha fazla defansif ikili mücadele kazandı. Bonucci 11 defansif ikili mücadelenin 9’unu kazanırken İnter’in savunma üçlüsü toplamda girmiş oldukları 16 defansif ikili mücadeleden 8’ini kazanabildi.