Serie A’nın 37. haftası Inter-Napoli mücadelesine sahne oldu ve Conte’nin öğrencileri maçtan 2-0’lık skorla galip ayrıldı. Inter, ikincilik iddiasını son haftaya taşımayı başarırken Napoli ise Avrupa kupasına katılma umutlarını oldukça azalttı.
Kadrolar & ortalama pozisyonlar
Ev sahibi Inter, maça 3-4-1-2 şeklinde başladı ve son zamanlarda sıklıkla kullandığı oyuncularıyla sahadaydı. Stoper üçlüsü D’Ambrosio-De Vrij-Bastoni’den oluşurken kanat beklerde ise Candreva ve Biraghi şans buldu. Savunma önünde Brozovic-Barella ikilisi forma giydi, onların hemen önünde ise formayı Eriksen’den kapmayı başaran Borja Valera maça başladı. İleri uçta ise Lukaku’nun yanında son zamanların bir diğer formda ismi Alexis Sanchez şans buldu.
Napoli’de ise Gattuso sıkça kullandığı 4-3-3 dizilişiyle sahadaydı. Savunma’da Manolas’ın yokluğunda Koulibaly’nin partneri Maksimovic oldu, beklerde ise Hysaj-Mario Rui ikilisi görev aldı. Savunma önünde Demme’yi görevlendiren Gattuso, merkez orta sahada ise Eljif Elmas ve Zielinski’ye forma verdi. Gattuso, hücum hattında ise Insigne, Milik ve Politano’dan oluşan bir üçlüyle maça başladı.
Ana planlar & ilk yarı
Her ne kadar erken golün etkisiyle maçın dengeleri doğal olarak değişse de 0-0 devam eden ilk 10 dakikalık periyotta topa daha fazla sahip olan taraf Inter’di.
İlk 15 dakika boyunca Inter’in %60 oranında topla oynadığını görüyoruz. Conte, skor avantajını erken elde edince topu rakibine bıraktı ancak Napoli bu üstünlüğü pozisyonlara dönüştüremedi. Bazı hatalara rağmen iyi bir savunma performansı ortaya koyan Inter, rakibinin hücum organizasyonlarını da büyük oranda kısıtlamayı başardı.
Özellikle stoper mevkiindeki oyuncu tercihleri ve Bastoni-D’Ambrosio ikilinin hücum katkıları da Conte’nin maça başlarken böyle bir planı olduğunun göstergesi olarak nitelendirilebilir.
Bastoni bu görsellerde de görebileceğimiz gibi koşularıyla ve driplingleriyle fazlasıyla atağa katıldı. Oyuncunun bu yöndeki katkısı ve pas yönündeki yetkinliği Inter’in hücum geçişlerini kolaylaştırdı.
Inter’i 1-0 öne getiren golde de D’Ambrosio rakip ceza sahasında konumlanmış, ki tecrübeli oyuncu pozisyonun başlangıcında da etkili olmuştu. Ayrıca golde Napoli savunmasının hatalı yerleşimi de göze çarpıyor.
Hücuma katkısının yanında defansif anlamda da çok başarılı bir maçı geride bırakan Bastoni’ye de ayrı bir paragraf açmak lazım. Girdiği 6 defansif aksiyonun hepsinde başarı sağlayan Bastoni, 67 pas girişiminin 59’unda başarı sağlayarak %88 başarı oranı yakaladı. Bu 67 girişimin 40’ı da ileri doğru atılan paslardı.
Inter topla oynadığı bu süre diliminde zaman zaman stoperlerini de oyuna dahil etti ve hücumda sayısal avantajı yakalayarak pozisyonlar üretmeyi amaçladı. Beklerinin de hücuma katılmasıyla rakip yarı sahaya 2-3-5 şeklinde yerleşen Inter, kenar odaklı hücumlarla tehlike üretmeye çalıştı ve bu şekilde bahsettiğim gibi rakibin dörtlü bir bloktan oluşan savunmasının zafiyetlerinden faydalanmaya çalıştı.
Gattuso ise maç boyu Koulibaly’yi Lukaku ile eşleştirerek Belçikalı oyuncunun etkisini azaltmayı hedefledi. Lukaku ise rakibin birebir markajına rağmen özellikle bağlantı oyununu iyi oynayarak yine etkili bir performans ortaya koymayı başardı. Sanchez ise Koulibaly-Lukaku eşleşmesinden açılan boşlukları iyi değerlendirdi ve oyunda kaldığı sürece zaman zaman kenarlara açılan daha serbest bir rolle sahada yer aldı.
Inter, bu süre zarfında rakibini genellikle orta blokta ve 5-3-2 şeklinde karşıladı. Beşli bir hatla savunmanın getirdiği avantajla bu bölgedeki sayısal üstünlüğünü hiçbir zaman kaybetmeyen Inter, rakibinin hücum çeşitliliğini çok büyük oranda indirgemeyi başardı. Napoli’de özellikle Milik rakip stoperlerin arasında kayboldu ve maç boyu fazlasıyla silik bir performans ortaya koydu. Inter, bu kalabalık savunma bloğunun yanı sıra savunma önündeki Brozovic-Barella ikilisini de derine çekince Napoli’nin hücum odağı kanatlara yöneldi ve konuk ekip özellikle Insigne üzerinden pozisyon üretmeye çalıştı.
Erken golden sonra ise maç tamamen Conte’nin isteyeceği şekle büründü. Napoli, savunmada ise rakibini 4-1-4-1 şeklinde karşıladı. Maç genelinde rakiplerini orta blokta karşılasalar da skor üstünlüğünü kaybettikten sonra ön alan presini de uyguladılar. Inter ise özellikle bu anlarda geride sayısal olarak üstün olmanın avantajını kullandı ve Conte takımlarının alametifarikası olan hızlı hücumlarla pozisyonlar üretti.
Üstteki görüntüdeki pozisyonda olduğu gibi maç içerisinden birçok kez Napoli’nin ön alan baskısından kolaylıkla kurtuldu Inter. Özellikle bek oyuncularının boşta kalmasıyla topu rahat bir şekilde ileri taşıyabildiler. Ayrıca Inter de zaman zaman ön alanda şok presler uyguladı fakat rakibinin aksine bu konuda da daha başarılı oldu. Napoli’yi uzun topla çıkmaya mahkum ettiler, bu topları ve dönen topları da savunmada iyi yerleşmelerinin etkisiyle kazanmayı bildiler.
Her iki takım da bazı anlarda ön alan presine başvurdu ancak bu konuda Inter rakibine kıyasla net bir şekilde daha başarılı olan taraftı. Yukarıdaki görselde de görebileceğimiz gibi Napoli, ön alan baskısını Inter stoperlerine ve savunma önündeki ikilisine yoğunlaştırdı. Ancak ev sahibi ekipte beklerin boşta olduğunu görüyoruz, bu durum da Inter’in geçişleri bu bölgeden kurgulayarak presi kırmasına olanak sağladı.
Bu dakikadan sonra Napoli cephesi ise topa daha fazla sahip olmaya başladı. Rakip yarı sahaya 4-3-3 şeklinde dizilen Napoli, sol çizgide oyunu genişleten oyuncu olarak Insigne’yi görevlendirdi.
Mario Rui ise sahte bek benzeri bir rolle daha içte konumlandı. Hysaj ise kısıtlı hücum meziyetlerine rağmen hücumlara katıldı ve Politano ise biraz daha içte konumlandı.
Yukarıda da değindiğim gibi, Milik maç boyu merkezde çok yalnız kaldı ve istediği toplarla da buluşamadı. Yıldız oyuncu maç boyu sadece 2 kez rakip yarı sahada topla buluşabildi.
Insigne her ne kadar oyuncu karakteristiğinden ötürü çizgiye yakın konumlanıp boşluk bulmak istese de Gattuso’nun özellikle 1-0’dan sonra daha farklı bir formül üretmesi daha iyi sonuçlar doğurabilirdi. Her ne kadar 65. dakikada Ghoulam’ın Mario Rui yerine oyuna girmesiyle Napoli sol bekten daha fazla hücum desteği almaya başlasa da bir türlü rakip ceza sahasında çoğalamadılar. Oyuncu profilleri buna tam olarak el vermese de bu maçın gidişatı özelinde kanat oyuncularını içe konumlandırmak veya çift forvetli bir düzene dönmek rakibin sayısal üstünlüğünü kırma açısından daha faydalı olabilirdi.
Napoli, maç içerisinde bu görüntüyle defalarca karşılaştı. Hücumlarını Insigne üzerinden şekillendirdiler ancak ceza sahasına iyi yerleşmeyi başaramadılar maç boyunca.
Napoli’nin hücum yerleşimindeki bir önemli husus da merkez orta saha oyuncularının konumuydu. Sağ kenarda Hysaj, sol kenarda da Insigne ile oyunu genişleten Napoli, rakip stoperler ve bekler arasındaki boşlukları da çoğunlukla sağ kanatta Zielinski’yle bazı anlarda ise Eljif Elmas’la değerlendirmeye çalıştı. Tabi maç genelinde Napoli’nin bu şekilde sahayı parselleyerek set hücumu ettiğini söyleyemeyiz ancak bu şekilde de bazı yarım şanslar elde ettiler. Fakat günün sonunda bu da rakibin beşli savunmasını aşmaya yeterli olmadı.
Gattuso’nun öğrencileri en net pozisyonlarını ise kanat odaklı gelişen hücumlardan ve kontra ataklardan buldu. Bu şekilde birkaç net gol fırsatı da yakaladılar ve maçı 1-1’e getirebilirlerdi ancak maçın genelinde topla daha fazla oynamalarına karşın oyunu kontrol edemediler ve oldukça zayıf bir hücum performansı ortaya koydular.
Napoli’nin hızlı hücumlarından ve en net pozisyonlarından biri. Yine sol kenardan gelişen hücumda Politano, Biraghi’nin boş bıraktığı alana hareketleniyor. Erken geriye düşen ve set hücumunda pozisyon üretemeyen Napoli’nin en etkili hücum silahları bu tarz hızlı hücumlar ve uzaktan şutlardı.
İkinci yarı & sonuç
İkinci devrede her iki takım da mevcut dizilimini ve oyun planını devam ettirdi. Napoli, topla daha fazla oynamayı sürdürürken Inter bu süreçte rakibini derinde karşıladı ve katı bir savunma uyguladı.
Bu görüntü her ne kadar anlık olarak ortaya çıkmış olsa da Inter’in savunma anlayışına dair önemli şeyler gösterdiğini düşünüyorum. Bu pozisyonda bir hızlı hücum sonrası Inter’in forvet ikilisi Lukaku ve Lautaro Martinez çok çabuk bir şekilde savunmaya yardım etmeye dönmüştü. 2-0’ı da bulduktan sonra Inter rakibini tüm hatlarıyla oldukça derinde karşıladı.
Inter cephesinde ilk değişiklikler 59. dakikada geldi. Sanchez ve Candreva oyundan çıkarken Lautaro Martinez ve Godin oyuna girdi. Aynı formasyon devam ederken maça sağ stoperde başlayan D’Ambrosio sağ kanat bek pozisyonuna geçerken Godin de stopere geçti. Topun zaten rakipte olduğunu göz önünde bulundurunca daha savunmacı bir yapıya büründü Inter.
Napoli de ise 65. dakikada Zielinski ve Mario Rui kenara alınırken Allan-Ghoulam ikilisi oyuna dahil oldu.
Allan, birebir Zielinski’nin pozisyonunda ve rolünde devam etti ancak oyuncunun özellikleri bu role pek elverişli olmadığı için ofansif anlamda takımına pek bir şey katamadı. Orta sahaya direnç getirmek mantıklı olabilecek bir hamleydi ancak Gattuso’nun orta sahada Demme yerine fiziksel olarak daha güçlü olan Allan’ı oyuna alması ve gerek şutları gerek de half-space bölgesine attığı koşularla tehlike yaratabilen Zielinski’nin oyunda kalması nispeten daha olumlu sonuçlar getirebilirdi.
73.dakikada ise Lautaro skoru belirleyen gole imza attı. Arjantinli yıldızın bireysel yeteneği goldeki en büyük pay sahibi olsa da bu pozisyonda ayrıca Inter’in 1-0’dan sonraki oyun planı da sahaya yansıdı. Conte’nin öğrencileri oyunu geriden kurdu ve bu şekilde rakibini üzerine çekti, ardından da hızlı bir geçişle rakibin presini ekarte etmeyi başardı.
Sonuç
2-0’dan sonra da Napoli aradığı golü bulamadı. Her ne kadar gol beklentisi istatistiği aksini söylese de maç boyunca rakibin katı savunması aşmakta zorlanan ve bu bölgede rakibinin sayısal üstünlüğü kıracak hamleleri yapamadı Napoli. Inter ise erken bulduğu golün etkisiyle topu rakibine bırakarak iyi savunma yaptı ve Conte takımlarının en iyi yaptığı iş olan hızlı hücumlarla tehlike üretmeyi hedefledi. Topa daha fazla sahip olan taraf olmasalar da oyunu kontrol ettiklerini maçın her anında hissettirmeyi başardılar.