Serie A’nın 7. haftasında ilk 6 maçta kayıp yaşamamış 18 puanlı lider Inter, evinde 16 puanlı Juventus’u ağırladı. Sezon başında teknik direktör değişikliğine gitmiş iki takımın karşılaşmasında 2-1 ile galip gelen taraf Juventus oldu.Böylece Maurizio Sarri yönetimindeki Torine ekibi önemli bir deplasmandan galibiyetle dönerek zirveye yükseldi.
Ön bakış
Antonio Conte ve 3’lü savunması ile birlikte yükselişe geçen Inter, Juventus karşısında da 3-5-2 şeklinde sahaya yerleşmeyi tercih etti. Orta sahada takımın toplu oyundaki en önemli isimlerinden Brozovic savunmanın hemen önünde yer alırken solunda Sensi, sağında ise Barella’yı tercih etti İtalyan hoca.
Maurizio Sarri ise maç özelinde baklava orta sahalı 4-4-2 tercihinde bulundu. Inter’e karşı Milan, maç öncesinde bu formasyonda sahaya çıkacakmış gibi yayınlanmış ama 4-3-3 olarak sahaya çıkmışlar ve klasik baklava 4-4-2’lerinden vazgeçmenin bedelini ödemişlerdi. Maurizio Sarri ise orta saha kurgusunu baklava olarak kurdu ve Pjanic’e de özel bir görev verdi.
Inter savunma planı
Inter ön alanda yine rakibi agresif bir şekilde 1’e 1 savunarak uzun vurmaya zorlamak istedi. Kanat bekler top tarafındaki Juventus beklerinden sorumlu oldu. Pjanic’in üzerinde baskı olması, topu alsa bile yüzünü kaleye döndürmemek ve geriye oynatmak bu planın önemli bir noktasıydı.
Juventus her zaman kısa çıkmaya çalışmak yerine uzun topları da tercih etti. Baklava orta sahanın tepesindeki Bernardeschi’nin Dybala veya Ronaldo’nun yanına çıkarak ileriyi çiftlemesiyle asıl ilerideki ikiliden birinin kenarlara açılması ile uzun topları da zaman zaman sağlıklı kullandı Juventus. Bu pozisyon, yukarıda olan 1. görselin devamı. Aslında Inter’in gayet de başarılı bir şekilde ön alan baskısı yapmış olduğu pozisyonun devamında Ronaldo 1’e 1 kalıyor ve pozisyon ilerleyince topla içe kat ederek şut çıkarıyor. Top direkte patlıyor.
Inter, aynı Milan maçında olduğu gibi top rakip kalecideyken stoperleri ve merkezdeki opsiyonlarını savunurken beklerini boş bıraktı. Kaleci topu oraya yolladığı anda geriden kanat beki baskıya başladı ve rakibin topu kontrol edip kullanması için olan süreyi kısıtlayarak üzerinde baskı oluşturdu. Bu pozisyonun sonucunda da topu kazanıyor Inter.
Inter 2. bölgede rakibi karşılarken de ön alanda baskı yaparken benimsediği prensipler ile hareket etti. Kanat bekleri rakip beklere baskı uygularken orta saha oyuncuları rakiplerini savundular. Brozovic yine Pjanic’i kontrol ediyor. Bernardeschi’nin geriye gelip 4v3 yarattığı durumlarda ise stoperler onunla derine inmekten çekinmedi. Bunu da ters taraftaki kanat bekini biraz daha geride tutarak arkada Ronaldo ve Dybala’ya 2v2 vermeyerek yaptılar.
Inter derinde savunmaya yerleştiği zaman bütün takım olarak kendi yarı sahasında topun arkasına geçmeyi başardı çoğu zaman. Maurizio Sarri takımlarında gördüğümüz seri tek paslar ile merkezin delinmesini önlemek için merkezi oldukça kompakt ve kalabalık tutmayı denediler.
Inter’in bu savunmasına karşı Juventus’un çektiği en büyük zorluk zaman zaman genişliği sağlayamaması oldu. Sarri’nin baklava orta saha ile maçı planlamasının ardından bunu beklediğini düşünüyorum. Top tarafında çizgiye basan oyuncular olmasına rağmen sol bek Alex Sandro bile merkezde ve ters tarafta kimse olmadığı için ne savunma hattı ne de orta saha genişleme ihtiyacı hissediyor Inter’de. Topu dolaştırarak savunmayı açmaya çalışan Juventus, yaptığı top kaybından saniyeler sonra ise kendini ikinci görseldeki pozisyonda buluyor.
Juventus baskı ve baklava orta saha
Geriden oyun kurulduğu zamanlarda Juventus da ön alanda Inter gibi agresif bir baskı yaptı. Bek oyuncuları rakibin kanat beklerini, orta sahalar ise derine inen rakipleri savundular.
Genellikle baklava orta saha ile oynayan takımların kenarları savunmakta sıkıntılar çektiğini ve rotasyonları yapmakta geç kaldıklarını görürüz. Juventus ise maç boyunca istisnalar dışında kenarlarda 2v1’e izin vermedi. Baklavanın kenarlarında oynanayan Khedira ve Matuidi bu konuda oldukça iyi bir iş yaptılar.
Günümüz futbolunda artık maçların daha çok takımların pres şemalarını nasıl planladığı üzerinden şekillendiğini görüyoruz. Büyük takımların, elit antrenörlerin diğerlerinden taktiksel olarak en çok ayrıldığı noktalardan birinin de topu kazanma planları olduğunu düşünüyorum.
Maurizio Sarri’de bu yönde oldukça iyi bir plan hazırlamış maça. Inter’in 3 orta sahasına karşı baklava orta saha ile 4v3 üstünlüğü ele aldı ilk etapta Juventus. Ama asıl plan baklavanın tepesindeki Bernardeschi Brozovic’i, Matuidi Barella’yı, Khedira ise Sensi’yi kontrol ederken Pjanic’in bir oyuncudan ziyade alanı kontrol etmesiydi. Bu sayede hem savunmanın önünü korurlarken hem de ikinci topları toplamak konusunda etkili olabildi Pjanic. Lukaku’ya atılan toplarda ikinci topları kazanmak için oraya +1 yazdı maç boyunca Pjanic. Bunun belki de ufak ama maçın gidişatı için en büyük etkiyi etmiş olan taktiksel hamle olduğunu düşünüyorum.
Juventus yön değiştirme
Juventus genellikle oyunun yönünü değiştirdiği zaman etkili oldu. Merkezi çok kalabalık savunan Inter’e karşı oyunun yönünü değiştirip merkezde ki kalabalığı boşaltarak etkili olmaya çalıştılar. Bu pozisyonda da oyunun yönü değiştiriliyor, Cuadrado driplingle rakip yarı sahaya geçiyor. Bekini 1’e 1 bırakmamak için orta saha yaklaşınca Matuidi’ye pas kanalı açılıyor. Cuadrado isabetli bir pas atsa da Matuidi kontrol etmekte zorlanıyor. Ama konsepti anlatmak için güzel bir sekans olduğunu düşünüyorum.
İkinci golden önce de bu sefer yön değiştirmeyi rakip sahaya yerleşmişken yaptıklarını görüyoruz. Ronaldo derine iniyor ve oyunun yönünü değiştiriyor. Savunma kaymaları yaparken hatlar arasında Ronaldo tekrar topla buluşuyor, Dybala’nın önüne bırakıyor ve onun pasında da Higuain galibiyeti getiren golü atıyor. Özellikle bu seviyedeki takımlar için bu şekilde ufak boşluklar yaratmak bile oyunculara pozisyon yaratma şansı veriyor.
İstatistikler
İstatistiklere baktığımızda Juventus’un 15-60. dakikalar arasında topu aldığını, ve ilk 15 ile son 30 dakikalarda topu Inter’in aldığını görüyoruz. Gollerin topun Inter’de olduğu durumlarda gelmesi de enteresan. Juventus’un 40 metre üzerinde 24 pas denemesinde 20 isabet bulmuş olması oldukça etkileyici. Inter cephesinde bu rakam 20 denemede 8 isabet. Juventus 3. bölgeye 150 isabetli pas yapmışken Inter 91 tane yapmış. Buna rağmen ceza sahası içine atılan başarılı pas sayılarında Inter’in 11’e 10 üstünlüğü var. Bu da Inter’in aslında yarı sahasında çok adamla savunmayı etkili yaptığını gösteriyor.
Miralem Pjanic
Pjanic’in boşta kalan topları toplaması ve savunmanın önünü korumasına yönelik Sarri’nin planını anlatmıştık. İlk pozisyonda rakip yarı sahada boştaki topu kazandığı bir pozisyonu görüyoruz. İkinci pozisyonda da savunmanın önünde pas arasını yapıyor ve savunmanın arkasına harika bir top atıp Dybala’nın golünü hazırlıyor.
Bosna Hersekli oyuncu harika bir maç çıkardı. 76 isabetli pas, 1 başarılı anahtar pas, 2 başarılı dripling, 4 top çalma, 7 pas arası yaptı ve 1 de asist ekledi bunların yanına. Yüzde 86 başarı oranıyla 102 aksiyonda bulundu ve maçın yıldızı oldu.
Son bakış
Conte ile harika bir şekilde sezona giren ve 6 maçta 18 puanla zirveye oturmuş olan Inter evinde Juventus’a kaybederek yara aldı. Conte futbol dünyasında bir takıma en kısa sürede çok sağlam prensipleri yerleştirebilecek sayılı antrenörlerden birisi. Muhtemelen takımı daha da ileriye taşımak için çalışacaktır bu maçtan sonra. Sensi’nin çıkması bence hocanın planını etkiledi ve orta sahadaki enerji seviyesini azalttı. Pjanic’in rolüne karşılık olarak da ikinci topları kazanacak alternatif bir çözüm üretememiş olması da başka bir nokta.
Maurizio Sarri için ise baklava orta sahalı 4-4-2’ye döndükten sonra 3’ü lig 1 tanesi Şampiyonlar Ligi olmak üzere üst üste kazandığı 4. maç oldu. Hoca Chelsea döneminden beri peşini bırakmayan esnek olmama eleştirilerine de cevap vererek farklı oyuncu profilleriyle farklı planlar üretebileceğini de gösterdi.