Süper Lig’in 34. haftasında Antakya Atatürk Stadyumu orta sıralarda bulunan Hatayspor ve Göztepe’nin mücadelesine ev sahipliği yaptı. Son haftalarda düşüşe geçen ev sahibi ekip kötü gidişata bu maçta da son veremedi. Jahovic ve Diouf’un karşılıklı gol düellosu şeklinde geçen karşılaşmada hanesine 3 puanı yazan taraf İzmir temsilcisi oldu.
Bu karşılaşmayı global iş ortağımız Metrica Sports’un geliştirmiş olduğu Play yazılım ile birlikte analiz edeceğiz.
Ortalama pozisyonlar ve kadrolar
Ömer Erdoğan tandemi Pablo-Yusuf ikilisiyle oluşturdu. Maçın hikayesi de aslında bu tercih üzerinden şekillendi. Bek pozisyonlarında Popov ve Mesut görev alırken çift pivot olarak her zamanki gibi Aabid ve Ribeiro ikilisi forma forma giydi. Ömer Hoca, hücumun sağ kanadını genç teknik adam Akintola’ya emanet ederken diğer kanatta Boupenza, geçirdiği Covid-19 hastalığından sonra ilk kez 11’de görev aldı. On numara rolünü Traore üstlenirken, günü 2 gol ile kapatan Diouf en uçta oynadı.
Konuk ekipte Ünal Karaman savunmayı Burekovic-Atınç-Alparslan-Gassama hattından kurdu. Merkez orta sahada ise Diabate, Nwobodo ve Soner Aydoğdu görev aldı. Hücumun kanatlarında kaptan Halil Akbunar ve Tirpic forma şansı buldu. En uçta ise gecenin yıldızı, hat trick yapan Jahovic forma giydi.
Ana planlar
Hatayspor geriden oyun kurarken stoperler merkezde konumlanıyor. Çift pivot Ribeiro ve Aabid iç koridorlara açılarak stoperlere yaklaşıyor. Bu ikili, stoperlere pas opsiyonu ve açısı kazandırırken olası top kaybına karşı da merkezde kalarak savunma önlemini daha kolay almalarını sağlıyor. Ribeiro-Aabid ikilisine ekstra önlem geldiğinde ise Traore merkeze yaklaşıp geriden oyun kurmak adına üçüncü opsiyon oluyor. Bu şekilde genelde takım geriden oyun kurulumunda 2-2-3-3 şekline evriliyor. İki bekini geride pas yapmak için kullanmayan Ömer Erdoğan bu oyuncuları ileriye yönlendirip oyuna genişlik kazandırıyor.
Göztepe ise geriden oyun kurarken iki stoper iç koridorlara açılıyor. Merkezde tek pivot bu ikiliye yaklaşırken bekler kenar çizgilerde pas opsiyonu oluşturuyor. Bu şekilde takım 2-1-4-3 şeklinde geriden oyun kurmaya çalışırken burada amaç daha çok rakibi öne çekip boyunu uzatmak. Geriden kısa pas alışkanlığı olmayan İzmir temsilcisi rakip hücumcuları ön alana çekip hatlar arasındaki mesafeyi açıyor. Bir iki pastan sonra Sarı-Kırmızılılar, Jahovic ya da Ndiaye’ye uzun pas atarak ve ikinci topları toplayarak hücumcuları ile hatlar arasındaki bu boşlukları işlemeye çalışıyor.
Ünal Karaman normalde rakibi 4-4-2 dizilişi ile karşılayıp pres yaparken bu maça özel 4-5-1 şeklinde kalmayı tercih etti. Jahovic iki stoperi karşılarken merkezdeki üç orta sahayı ve bekleri Göztepe orta sahası bire bir eşleşerek marke etti. Bu sayede Aabid, Ribeiro ve Traore’yi rahat şekilde topla buluşturmayan Ünal Karaman’ın öğrencileri rakibin atak olgunlaştırmasını engelledi. Daha çok orta blokta kalıp rakiplerini stoperler üzerinden oyun kurmaya mecbur bıraktılar.
Göztepe özellikle Nwodobo ve Diabate’nin üst seviye kuvvet ve top çalma özellikleriyle orta blokta ani baskınlar gerçekleştirdiler. Bu pozisyonlarda rakibi eksik şekilde yakalayıp bir çok tehlikeli atak gerçekleştirdiler. Dinamik oyuncularla rakip savunmaya zor anlar yaşatan Ünal Karaman’ın öğrencileri bir çok atakta yanlış tercihler nedeniyle pozisyon üretemedi. Daha doğru tercihlerle çok daha fazla pozisyon ve gol bulabilirlerdi. Süper Lig’de geçiş oyunu açısından en etkin takımlardan birisi olan Sarı-Kırmızılılar, bu maçta da bu özelliklerini aktif kullandılar. Yukarıda da gördüğümüz gibi orta alanda yaptıkları top çalmaların ardından hızlı şekilde organize geçiş hücumları yaptılar.
Maçta iki takım adına da orta sahalar kolay geçilirken, konuk ekip sürekli pozisyon rotasyonları ve ikiye birlerle rakibin dengesini bozmayı başardı. Yukarıda görüldüğü gibi Diabate sürekli pas kombinasyolarına dahil oldu. Oyun zekası üst seviye olan 25 yaşındaki Malili orta saha, top henüz ayağına gelmeden çevre kontrolünü yapıp tek pasla alan kat ediyor. Bu ikiye birler ile sürekli rakip eksiltip alan yaratmayı başardı. Hem driplingle, hem de atağı geliştiren paslarıyla bu maçta kilit rol oynadı.
Her iki takımda kanatlarda hücum karakterli, süratli ve dinamik oyuncularla sahaya çıktı. Bu denli bol aksiyonlu, 32 şutun atıldığı bir karşılaşma izlememizde bu tercihler de önemli etkendi. Ancak yukarıdaki pozisyonda da gördüğümüz gibi bu durum savunma açısından iki takım için de zaaflar yarattı. Rakip beki kovalama alışkanlığı olmayan Tripic, Akintola, Halil ve Boupenza beklerin aktif bindirmelerine karşılık veremedi. Bu sebepten ötürü konuk ekip 18, ev sahibi ekip ise 30 orta yapma şansı buldu.
Hatayspor için stoper tercihi maçın kaderini belirledi. Maç boyunca Jahovic, Yusuf-Pablo ikilisine karşı ezici bir üstünlük kurdu. Jahovic, Hatay deplasmanında 3 şut pası, 4 isabetli şut, 2 top kapma, 4 ikili mücadele kazanma ve 3 gol ile oynadı. Sırtı dönük oyunu başarıyla uygulayan tecrübeli golcü yıldızlaştığı geceyi hat trick ile süsledi. İlk golün başlangıcında görselde görüldüğü gibi Atınç basit bir pas hatası yaptı. Akintola ikinci dokunuşu yapmadan Diouf’u topla buluşturabilse belki de öne geçen taraf ev sahibi olacaktı. Ancak ikinci dokunuşu kötü yapınca Atınç araya girdi. Sonrasında attığı uzun topta Pablo bu seviyeye yakışmayan bir pozisyon hatası yaptı. Rakibiyle mesafesini doğru ayarlayamayınca Jahovic vücut çalımı ile topu kurtardı. Bir anda rakibini basit bir hareketle oyundan düşüren Makedon golcü skoru 0-1’e getiren golü attı.
İlk devrede rakip ceza sahasında 19 kez topla buluşmayı başaran Göztepe, topa sahip olmasa da oyuna hükmetti. Bu süreçte 3’ü isabetli 10 şut atıp 2 de gol buldular. İkinci golde yukarıda incelediğimiz ilk gol gibi çok basit hatalardan kaynaklandı. Gassama’yı iki kişi kontrol edemedi ve ceza sahasına girmesine engel olamadılar. Kalabalık olmalarına rağmen alan ve adam paylaşımını organize şekilde yapamadılar ve Jahovic farkı ikiye çıkardı. İkinci devrede 64. dakikada atılan gole kadar hiç isabetli şut atamayan Hatayspor ise ilk yarıda sadece 7 kez rakip ceza sahasında topla buluşabildi.
Yukarıda skoru 1-3’e getiren golün oluşumunu izliyoruz. Defansif aksiyonlardaki acemilikler bu pozisyonda da devam ediyor. Burekovic çok rahat şekilde orta şansı buldu. Açtığı orta set olmamasına rağmen süzülen topa Jahovic kale sahasında boş bir şekilde vurma şansı buldu. Pablo tecrübeli golcüyü marke etmeye çalışırken önüne geçti. Ancak çevre kontrolünü yapmadığı için bir kaç saniye sonra geriye hareketlenen rakibini görmedi. İkinci devrenin ortalarında gelen golle birlikte ev sahibi ekibin artan baskısı bu golle kırılmış oldu. İlk devrede tamamı isabetsiz 4 şut çeken Hatayspor, ikinci devrede 12 şut çekti. Yine bu süreçte 13 kez rakip ceza sahasında topla buluşup 5 kilit pas yapmayı başardılar. Bu baskı çoğunlukla yapılan şuursuz ortalarla gerçekleşti. Goller bu şekilde gelmiş olsa da ataklar organizasyondan uzaktı. Maç boyunca %26,7 başarı oranıyla 30 orta yaptılar. Göztepe ise %50 gibi ciddi bir başarı oranıyla 18 orta yaptı. Oyun kurgusu olarak uzun topa dayalı bir sistemleri olduğu için pas başarı oranı %67,6 gibi çok düşük bir değerde kaldı. Bu rakam tamamıyla İzmir ekibinin oyun anlayışıyla alakalı. Bunun gibi atılan uzun toplardan dolayı hava topu kazanma yüzdesinin de düşük olması normal. Ancak bu karşılaşmada bu değerin %21,9’da kalması sadece oyun anlayışı ile açıklanamaz. Hem savunma da hem de hücumda Sarı-Kırmızılılar hava topu mücadelelerinde çok kötü performans sergilediler. Yenilen iki golde bu hava topları ile gelen gollerdi.
Daha önce yazdığımız detaylı Hatayspor analizimize buradan ulaşabilirsiniz.
Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.