Son 5 maçını 16 gol atıp hiç gol yemeden kazanan Beşiktaş, bu sezon ligde evinde yalnızca 1 kez mağlup olan Hatayspor’a konuk oldu. Süper Lig’deki gol krallığı yarışının sahaya yansıdığı maçın golleri Aboubakar, Larin ve Boupendza (x2)’dan geldi. İlk yarısı yüksek tempolu geçen mücadelede Hatayspor’un istediği oyun oynandı.
Maçın taktiksel detaylarını iş ortağımız Metrica Sports‘un geliştirdiği Play yazılımı ile birlikte inceleyeceğiz.
Genel
Beşiktaş’ta 11’de N’Sakala ve Necip tercihleri dışında üzerine konuşulacak bir tercih yoktu. Sergen Yalçın, Hatayspor’un ve Süper Lig’in hızlı oyuncularından Akintola’ya karşı böyle atletik bir tercihte bulunarak Rıdvan yerine N’Sakala’yla başladı. Merkezde ise formda Oğuzhan yerine Necip tercihi vardı. Bu tercihi de Hatayspor’un yüksek tempolu bir takım olmasına bağlıyorum. Nitekim oyunun temposu durulduktan sonra yani 60. dakikada Oğuzhan hamlesi geldi.
Genel hatlarıyla Hatayspor’a baktığımızda direkt hücumu tercih eden özellikle uzun toplarla Boupendza’yı buluşturmayı amaçlayan bir yapı vardı. Maçın senaryosunda belirleyici faktörün ise ilk yarıdaki tempo olduğunu düşünüyorum. Oyunu, normalde yaptığımızın aksine Beşiktaş’ın rakibi üzerinden yani Hatayspor üzerinden okumaya gayret edeceğim. Çünkü tempo faktörünü belirleyici kılan taraf Hatayspor’du ve 90 dakika boyunca da Hatayspor’un oyunu oynandı.
Beşiktaş’ta en iyi pasörlerin bile basit pas hataları yapması bireysel performanslar üzerinden okunacak bir durum değildi çünkü bireysel performanslar takım halinde bu boyutta düşüşe geçiyorsa burada taktiksel detaylar mevcuttur. Nitekim Josef gibi Welinton gibi oyuncuların bile top kullanırken hatalarının göze battığı karşılaşmayı bu oyuncuların pas hatalarıyla değil Hatayspor’un Beşiktaş’ı bu hatalara yönlendirmesiyle konuşmalıyız.
Kurgu
Hatayspor top kullanırken merkezi büyük ölçüde boş bıraktığı bir şablonla yerleşirken kaleciden ve savunmadan uzun paslarla yani direkt hücum modeliyle Beşiktaş kalesine gitmeyi amaçladı. Hatayspor’un bu tercihinde Beşiktaş’ın Necip, Josef ve Atiba’yla yerleştiği orta saha kurgusunun da etkisi vardı. Nitekim yukarıda da gördüğümüz gibi Beşiktaş ligin belki de bu konudaki en iyi futbolcularıyla yani Atiba ve Josef’le önde basıyordu. Bu uzun top tercihleri bazen olumlu bazen olumsuz sonuçlandı ancak günün sonunda Hatayspor’un direkt hücum tercihinin Boupendza faktörüyle anlamlandığını düşünüyorum.
Yukarıda gördüğümüz uzun pas tercihi maç boyunca karşımıza çıktı. Burada Hatayspor’un topa sahip olduğu anlarda merkezi çoğunlukla boş bıraktığının altını çizmek gerekiyor. Bu şekilde Beşiktaş’ın merkezden kaptığı toplarla gole gittiğini çok iyi analiz etmiş bir Ömer Erdoğan ve Hatayspor olduğunu söylememiz gerek. Beşiktaş’ın ligin en iyi geçiş takımı olduğunu düşünüyorum ve Hatayspor top kullandığı anlarda aklına direkt olarak bu durumu kazıyarak sahaya yerleşmiş bana kalırsa.
Bu defa kaleci Akın’ın uzun pasını görüyoruz, merkez önceki kadar boş değil ama pas isabetli. Kaleci Akın, 25 uzun pasta 9 isabet yakaladı.
Baskı
Hatayspor’un önde baskısı maçtaki belirleyici faktörlerin başındaydı. Topun Beşiktaş yarı sahasında olduğu çoğu sekansta Hatayspor’un 7 kişiyle rakip yarı sahada olduğunu gördük. Bu noktada savunma ortasına girip ilk topu kullanması beklenen oyuncu da çoğunlukla markaj altındaydı. Bu isim bazen Necip’ti bazen Josef ancak markaj işliyordu.
Yukarıdaki sekansta 7 kişiyle rakip yarı sahada olan Hatayspor’un kaleci Ersin’i uzun pas atmaya zorladığını görüyoruz. Ayağı iyi olmayan bir kaleci ve uzun top hücumları konusunda pek de iyi durumda olmayan Beşiktaş’ın atak başlangıçları bu şekilde pek çok kez sekteye uğradı. Kaleci Ersin, 10 uzun pasta 5 isabet yakaladı.
Hatayspor baskısını özetleyen başka bir sekansı izliyoruz yukarıda. Hatayspor 4 hücumcusuyla ön alan baskısı uyguluyor. Önceki analizlerimde Beşiktaş sağ kanadının artık büyük ölçüde oturduğunu söylemiştim. Burada da bu duruma şahit oluyoruz. Rosier’in ısrarı, Necip’in istasyon olması ve en önemlisi Ghezzal’in oyun kurucu nitelikleriyle Hatayspor’un başarılı baskısını kırmayı başarıyor Beşiktaş.
Hatayspor’un önde baskıyla Beşiktaş’ın hücuma çıkmasını engellediği başka bir sekansta Josef’in ekstra diyebileceğimiz özel pasını görüyoruz. Bu noktada merkezden hiçbir Beşiktaşlının desteğe gelmemesi Beşiktaş adına eksi yazabileceğimiz bir faktör. Josef bu özel pası her zaman atamayabilir doğal olarak. Zaten atağın devamında da iyi yerleşen Hatayspor topu kazanmayı başarıyor.
Merkezdeki boşluk & Aboubakar
Hatayspor’un topa sahipken merkezi büyük ölçüde boş bıraktığından söz etmiştim. Yukarıda kalabalık bir şekilde hücumdayken topu kaptıran Hatayspor’un merkezde verdiği boşluğu görüyoruz. Bu boşluğun işlenmesinde Aboubakar’ın öne çıktığı bir hücum izledik. Aboubakar’ın en iyi yaptığı şeylerden biri geriye gelip top kullanmak ve Beşiktaş’ın merkezdeki oyun kurucu eksikliğini gidermek. Burada da tam olarak bunu yapıyor. Atağın devamında N’Sakala önündeki boşluğu güzelce işliyor ve altını çizerek söylemek istediğim gibi bir gol pası atıyor. Golle sonuçlansa sürpriz olmayacak bu atakta N’Sakala’nın benim açımdan beklenmedik olan bu gol pası çok değerli. Golle sonuçlanmadığı için bu gibi özel paslara asist diyemiyoruz ve gol pası kavramının önemi burada kendini gösteriyor. Yeri gelmişken bu konuya da değinmek istedim.
Tempo
İlk yarıdaki önde baskı ve yüksek tempo Hatayspor’un istediğiydi. Beşiktaş bu tempoyu söndüremedi. Boupendza ve Akintola’yla doğrudan hücum ederek tehlike yaratan Hatayspor ikinci yarıda doğal olarak biraz daha duruldu ancak bu sefer de doğru bir yerleşim izledik ve merkezde Beşiktaş yine pasifize edildi.
Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanan grafiğimizde de gol ihtimallerinin dakikalar üzerinden oranını görüyoruz. 60 sonrası düşen tempoyu bu grafikten görmek mümkün. Bu noktada Sergen Yalçın’ın 64’teki Oğuzhan hamlesini tutarlı buluyorum. Tabii Sergen Yalçın’ın, Oğuzhan’ı 10 numara yapma konusundaki ısrarını halen daha eleştirmekteyim. Hatayspor maçına kadar somut anlamda istediği sonuçları alsa da merkezden bu kadar tıkanmış bir Beşiktaş ikinci yarıda Oğuzhan’ı biraz daha geride kullanarak oyunu yönlendirebilirdi belki de. Tabii bu da sadece taktiksel bir beyin fırtınası çünkü Hatayspor ikinci yarıda merkezi çok iyi kapattı. Merkezde bu kadar iyi yerleşen Hatayspor’a karşı kanattaki oyun kurucu olan Ghezzal’in oyundan çıkarılması ise tartışmaya daha açık bir hoca hamlesi bence.
Aksiyon değeri (AD)
Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanan AD metriğinde de gördüğümüz gibi Ghezzal, Beşiktaş’ı gole götürme noktasında paslarıyla büyük fark yaratıyor. 2 asistle devleştiği maçta görüntülerle de gösterdiğim gibi baskı karşısında Beşiktaş’ın en değerli ayağı Rachid Ghezzal. Grafikte dikkat çeken diğer detay ise Larin’in hücum katkısı. Bu noktada attığı gol dolayısıyla şut faktörünü devre dışında tutarak oyun içi katkısını çok daha iyi görebiliriz Larin’in.
Sonuç
Süper Lig gol kralı adaylarının gol düellosuna şahit olduğumuz maça Boupendza damgasını vurdu. İkinci golde eşine az rastlanır bir bireysel aksiyon izledik. Tabelaya ve oyuna doğrudan dokundu. Beşiktaş’ta da Larin ve Aboubakar hücumda Boupendza’ya yanıt verse de sahadaki oyun Hatayspor’un oyunuydu. Beşiktaş’ta birkaç isim dışındaki genel bireysel performans düşüklüğünü ise Hatayspor’un başarılı kurgusu üzerinden okuyorum. İlk yarıdaki tempo, 60’dan sonraki doğru yerleşim Hatayspor’un evinde neden kolay kolay kaybetmediğini ispatladı. Beşiktaş derbi öncesinde 2 puan kaybetmiş gibi gözükse de bana kalırsa zorlu bir deplasmandan 1 puan kazandı.
Veri: Maçkolik, WhoScored
Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.