Süper ligin 7. Haftasında lige istediği gibi bir başlangıç yapamayan fakat son 2 haftada Kayseri ve Trabzon gibi iki güçlü takımı devirerek yavaş yavaş form tutmaya başlayan Göztepe, ligde tek mağlubiyetini Fenerbahçe karşısında almış, en son deplasman maçında Kayseri’yi rahat bir oyun ve skorla geçmiş, ligde şu ana kadar oynadığı tüm maçlarda da gol atma becerisi gösteren Konya’yı hava ve saha muhalefetinin kötü olduğu bir maçta İzmir’de ağırladı.
Maç öncesinde Göztepe’de Kadu, Cikalleshi ve Kerem Atakan sakatlıkları sebebiyle kadroda yer almazken, Konyaspor’da ise eski Göztepe’li Jahovic kart cezalısı, Ali Turan, Filipovic ve Diagne ise sakatlık sebebiyle kadroda yer almadı.
Karşılaşmayı InStat verileriyle inceleyelim.
Ortalama topla buluşma ve kadro yorumu
Bayram hocanın elindeki malzeme itibariyle en iyi 11’i bir mevki + oyuncu tercihi dışında bulduğunu düşünüyorum. Nitekim kendisi de benzer düşünüyor olacak ki Konyaspor maçı dahil 3 haftadır aynı kadro ile maçlara başlıyor. Oyuncu profilleri itibariyle sahaya yansıtılmak istenen taktiksel dizilim 4-1-4-1 şeklinde. Geometrik olarak henüz istenen seviyelere çıkılmamış olsa da sahadaki performans ve genel kurgu itibariyle iyi yolda olduklarını söyleyebilirim. Takım geriden oyun kurabilen sol ayaklı pasör stoperle, atletizm yeteneği yüksek olan iki kenar beke ve derinde pozisyon alan, atak yönüne göre kaymaları iyi yapan, zaman zaman 3. Stoper olarak merkezi de iyi kapatan defansif orta sahaya sahip. Merkez orta sahadaki roller de teorik olarak iyi dağıtılmış durumda. Castro dripling ve enerjisi, Borges pasörlüğü ve oyun kuruculuğu, Yasin ve Halil 1v1 oyun, dripling ve hem çizgi üzeri, hem half space bölgesinde pozisyon alabilir oluşları, Jerome de sırtı dönük oyunu ve fiziki kapasitesiyle ön plana çıkıyor ve genel kurgunun saha içerisinde uygulanabilir kılınmasında büyük pay sahibi oluyorlar.
Konyaspor’da ise Rıza Çalımbay’ın bazı tercihlerini anlamak güç. Sezon başındaki ilk 3 maçta oynattığı 4-4-2 ve Jahovic – Yatabare birlikteliği fazlasıyla riskli bir oyundu. Nitekim takım o dönemde kolay gol atan ve yiyen bir ekip konumundaydı. Çalımbay bu ikiliye bir hafta ara verip Fenerbahçe karşısında tekrar forma verince sahadaki oyunda düşüş ve ilk yenilgi de kaçınılmaz olmuştu. Kayseri deplasmanında kendi tercihleri içerisindeki en ideal olanına dönüş yapan Rıza hoca rahat kazanılan maçtan sonra Göztepe karşısında da aynı kadroyu sahaya sürdü. Sezon başından bu yana benim açımdan 3 temel konuda sıkıntı var. Birincisi 4-4-2’de beraber oynatılmaya çalışılan Yatabare – Jahovic tercihleri, ikincisi ister 4-4-2 ister 4-2-3-1 oynasın merkezdeki ikilinin çift 6 numaradan oluşması, üçüncüsü ise Hurtado gibi kendini ispatlamış, kalitesi belli olan bir oyuncuya karşı alınan ya da dışarıdan öyle gözüken tavır.
Yukarıdaki grafikte de görüldüğü gibi Konya takımı fazlasıyla sağa yatık bir takım. Bunun en önemli sebeplerinden birisi Skubic gibi bir oyun kurucu + hücum gücü bu seviyelerin üzerinde olan bir beke sahip olmaları. Çift 6 oynamalarına rağmen önündeki kenar oyuncusu ve zaman zaman forvetle girdiği ikili oyunlar üzerinden bu kadar üretime yakın oynaması takdire şayan duruyor. Öte yandan Fofana’nın durumu sadece kendi performansına bağlı olmamakla birlikte bu maç özelinde kötü. Hücum gücünün bir hayli kısıtlı olduğunu bildiğimiz Ferhat ile neredeyse üst üste gelecek şekilde pozisyon almak fazlasıyla düşündürücü.
Topla oynama ve şut sayıları
Konyaspor üçüncü bölgede rakibine göre daha fazla pas yapmış, ceza sahasında daha fazla topla buluşmuş ve ceza sahasında daha fazla şut imkanı bulmuş durumda. Ancak hem ceza sahası içi şut isabetinde hem de maçın genelindeki toplam şutlarda Göztepe’nin yüksek yüzdeyle atakları bitirdiğini görüyoruz.
Topla oynama oranlarında maçın 15 dakikalık dilimi dışında %5-6 seviyesinde toplam farklar oluşmuş durumda. En büyük fark 45-60 dakikaları arasındaki dilimde söz konusu. Burada da temel faktör Rıza hocanın stoper çıkarıp 6 numarasını geriye çekmesi ve ayak/oyun hakimiyeti kuvvetli olan Hurtado’yu merkez oyuncu olarak oyuna almasaydı.
Hem tablolarda hem de sayısal verilerde görüleceği üzere Hurtado yapılan değişikliğin hakkını sahada sonuna kadar vermiş durumda. Oyunun merkezinde ciddi bir pas istasyonu olup, özelikle de sağ kenar üzerinden ciddi bağlantılar sağladı. Tüm bunların yanında 3 kilit pasta 2 başarı sağlayıp 1’de asist yaptı.
Şutlar ve ikili mücadeleler
Şu 2 tablo Göztepe adına hem hücumda hem savunmada birçok şey açıklıyor açıkçası. Sol taraftaki tabloda dikkat çekmek istediğim nokta isabetli şutlar ve bu şutların kimlerden geldiği. En yukarıda yer alan Traore’nin ceza sahası dışından 1 şutunu saymazsak isabetli olan şutların tamamı sol bölge ve ona yakın oynayan oyuncular üzerinden geldi. Esasen Göztepe’nin Konya karşısında etkili olduğu temel hücum prensibi bu istatistikleri sağlayan yegane sebep. Burada Castro – Yasin – Jerome üzerinden iyi bir bağlantı kurulduğu bir gerçek.
Hücumdan başladık, öyle devam edelim. Sağ taraftaki tabloda “mavi” ile işaretlediğim yer Yasin’in dripling sayıları ve başarıları. 8/7 oranıyla hem sahanın en çok dripling yapan oyuncusu hem de en başarılısı. Çizgi üzerinde pozisyon almak yerine içte pozisyon alması ve daha geniş alanlarda topla buluşması bu verileri yapmasında bir numaralı etken. Kırmızıyla ile işaretlediğim yer ise Borges’in savunma yönündeki ikili mücadeleleri ve hava topları. Her ne kadar tempo olarak biraz yavaşmış hissi verse de pozisyon bilgisinin yüksek olduğunu ve savunma tarafında da üstüne düşenleri yaptığını söylemek lazım.
En üstte siyahla işaretlediğim yer ise savunmanın yöneticisi Alpaslan’a ait. Kendisini transfer olduğunda sosyal medyada eleştirmiştim. Ancak şu ana kadarki performansıyla yorumlarımın tamamını taça çıkarmış durumda. Hava topu olsun, savunma önünde ikili mücadeleler olsun, top kapma olsun, tüm savunma yönü istatistiki verilerde çok iyi seviyelerde bir maç çıkardı.
Yine sol taraftan başlayalım. Rıza Çalımbay’ın ilk 11 düşünmediği iki isim, oyuna sonradan girip 2 golün oluşumunda doğrudan katkı sahibiler. Hurtado üzerine yukarıda yazmıştım, hücuma dönük iyi bir oyuncu, sahanın her yerinde pas istasyonu olabilecek ve oyunu kurabilecek bir isim. Traore ise geçen sezon başı sakatlanmadan önce takımın en önemli ismi konumundaydı. Ayaklarına hakim, dar alan becerisi yüksek, ve 1v1 oyunu ile driplingi bu seviyeler için gayet iyi durumda olan biri. Her iki oyuncunun da ana planın parçası olması akla en yatkın fikir olarak duruyor açıkçası.
Diğer ön plana çıkan iki oyuncu ise Skubic ve Jevtovic. Skubic bu takımın uzun süredir en önemli parçalarından biri. Aynı zamanda oyunun kurulumu noktasında önemli saç ayaklarından. Hem hücumda hem savunmada ortalamanın üzerinde işler yapıyor. Pasörlüğünün yanında yukarıdaki istatistiklerde de görüleceğe üzere koridoru bulduğunda bindirmeyi de yapabilecek kapasitede biri. Bunlara ilave 3/3 anahtar pas/başarı oranına sahip. Jevtovic ise maça merkez orta sahada başlayıp ikinci yarının başında stopere geçti. Her iki devrede de farklı mevkilerde oynamasına rağmen sorumluluğu olan işlerin altından iyi kalktı. Alpaslan’la birlikte işin savunma yönünde en iyi iş çıkaran kişiydi.
Görüntülü analiz
İlk karede topu taşıyan ve atağı olgunlaştıran Yasin. Ancak final noktasında tercih hatası yaparak boştaki Gassama’nın önüne yuvarlamak yerine kaleye vuruyor. İkinci karede ise Yasin’in şutunda savunmadan seken top Castro’nun önünde kalıyor ve o da boştaki Gassama’ya çıkarmak yerine tercihini şut atmaktan yana kullanıyor.
Her iki resimde de ortak olan bazı özneler var:
Ataklar sol kenar üzerinden başlıyor.
Topla buluşan isim Yasin.
Konya rakibi 4-4-2 olarak karşılıyor fakat hem enlem hem boylam olarak mesafeler fazlasıyla açık ve rakibin hareket edebileceği alanlar doğal olarak çok geniş.
Bu da Göztepe’nin sağ kenar üzerinden geliştirmeye çalıştığı ataklardan bir örnek. İlk yarıda bu tip sağ kenar hücumlarında alanı zaman zaman iyi kapatan bir Konya görsek de dağıldıkları pozisyon sayısı daha fazla.
Sol kenar üzerinden gerçekleşen ataklarda görmeye alıştığımız pozisyonun sağ kenar versiyonu. Yine geriye koşarken doğru yerleşemeyen bir Konya takımı ve tehlikeli alanda sayısal üstünlüğü sağlayan Göztepe takımı.
Burada Gassama topu savunma arkasına uzun ve yüksek atıyor. Teorikte adam adama markajı iyi yapan Konyaspor’da Johnson koşuya cevap veremeyince tehlikeli bir pozisyonun başlangıcı oluşuyor.
İki pozisyonda da oyunun geliştiği yöne doğru kaymaları yerinde yaparak 3. Stoper olarak pozisyon alan ve rakibin olası pas açılarını kapatan defansif orta saha oyuncusu. Konya hücumlarının birçoğunda Göztepe’nin sayısal olarak eksik yakalanmamasının baş mimarlarından birisi kesinlikle.
Son söz
Hem Göztepe hem Konya kadro itibariyle yukarıları zorlayabilecek ve oralara tutunabilecek kaliteye sahipler. Göztepe’de Bayram hoca oyuncu ve taktik tercihlerinde doğruyu bulmuşa benziyor. Ancak Halil’in sakatlığı ve Tayfur’un formsuzluğu sebebiyle sağ ön için yeni bir arayışa girmek zorunda kalabilir. Konyaspor’da ise Rıza Çalımbay’ın taktik ve oyuncu seçimlerinde halen çözmesi gereken sorunlar var. Savunmaya dönüşleri takım halinde yapabilirler ve Rıza Çalımbay biraz inadından vazgeçip Hurtado ve Traore gibi oyunculara kadroda yer açabilirse Konyaspor’da üst sıralarda yer alacaktır.
Konuk yazar: Hüseyin Çoban