Analiz | Gaziantep FK 1-2 Galatasaray

İkinci devrenin ilk haftasında Galatasaray, Gaziantep’e konuk oldu. İlk yarısı ev sahibinin istediği şekilde oynanan ve Muslera’nın kurtarışlarıyla öne çıktığı maçın ikinci devresine Onyekuru damga vurdu. Devre arasında oyuna dahil olan Nijeryalı’nın attığı 2 golle zorlu deplasmandan 3 puan çıkaran Sarı Kırmızılılar zirve takibini sürdürdü.  Sumudica sonrası göreve gelen Sa Pinto ile 2.maçından da galibiyet çıkaramayan Gaziantep ise 35 puanda kaldı.

Galatasaray’ın galibiyetini iş ortağımız Metrica Sports‘un geliştirmiş olduğu Play yazılım ile birlikte analiz edeceğim.

İlk 11’ler ve Ortalama Pozisyonları

Galatasaray’da kadrosundaki istikrar geçen hafta olduğu gibi devam ediyordu. Savunma hattı son maça göre aynı şekillenirken hücum hattındaki tek değişiklik ise geçtiğimiz hafta sakatlanan Feghouli’nin yerinde Emre Kılınç’tı. Hafta içi takıma katılan Onyekuru ve Halil’in yedek kulübesinde olması ise dikkat çekiciydi. Özellikle de Onyekuru’nun son maçına eylül ayında çıktığı düşünüldüğünde takımla henüz 2 idman yapıp kadroya alınması Fatih Hoca’nın ona ne kadar ihtiyacı olduğunun bir göstergesiydi.

Takımın başına geçmesinin ardından ilk maçında 5-3-2 sistemini bozmayan Sa Pinto ise bu maç öncesi değişikliğe gitmişti. Takım sahaya 5-4-1 dizilişiyle çıkarken Muhammet’in yokluğunda Dicko tek forvet, Mirallas ve Maxim kanatlarda başladı. Stoper Kana-Bıyık yokluğunda Djilobodji kadroya dönerken orta alanda Vetrih’in yanına Jefferson konularak o bölgedeki direnç arttırılmak istenmişti.

Gaziantep’in Oyun Anlayışı

Maçın ilk düdüğüyle beraber Gaziantep kendi yarı alanına çekilirken Galatasaray kısa paslarla geriden oyun kurmaya başladı. Oyunu kendi yarı alanında kabul etse de savunma bloğunu çok önde kuran ve bu sayede takım boyunu kısaltarak oyunu 2.bölgeye sıkıştırma niyetinde olan kırmızı siyahlılar kapılan toplarla ise hızlı akınlar oluşturmak istedi. Stil olarak Galatasaray’ın kaybettiği Karagümrük maçına benzeyen bu anlayışta Gaziantep’in en büyük eksikliği bir Ndao’ydu. Önde kurduğu savunmayla az sayıda pozisyon vermesine karşın kaptığı topları etkili kullanamaması Antep ekibinin gol yollarında tıkanmasına neden oldu. Bu savunma karşısında Galatasaray’ın en büyük problemi ise konfor alanları bulamamaktı. İlk 14 dakikada %72 ile topa sahip olunup oyun rakip sahaya yıkılsa da üretkenlik kısıtlı kaldı. Görselde de görebileceğimiz üzere geriden oyun kurmaya çalışan sarı kırmızılılar önce sağdan klasik üçgenini kurmayı denese de 4’e 3 savunmayla karşılaştı. Ardından oyunun yönünü sola çevrilip Akbaba’yı unutan orta saha oyuncularının zaafiyetinden faydalanılarak üçgen çalıştırılsa da 3 stoper oynamanın avantajıyla Djilobodji kademeye girdi ve tehlike büyüyemeden kapandı.

Galatasaray’da Üretkenlik Problemleri

15.dakikadan itibaren oyunu kendi yarı alanında kabul anlayışından vazgeçen Antep ekibi rakibine zaman zaman önde basarak top kaybına zorlamak istedi. Bu baskılarda hata yapmayan Galatasaray ise orta sahayı çabuk geçerek rakibini eksik yakaladı. Atılacak doğru bir pas ile kaleciyle karşı karşıya kalmak mümkün olsa da bu pozisyonda Emre Akbaba’nın kararsız kalışı ve ardından yaptığı vuruş atağı erken sonlandırmış oldu.

Antep ekibinin bu baskılarından bir diğerinde ise yine başrolde Akbaba’nın olduğu bir pozisyon yaşandı. Savunmadan Taylan’ın etkili pası ile çıkmayı başaran Galatasaray’da orta sahada topla buluşan Emre Akbaba top ayağına gelmeden arkasını kontrol edip çizgideki Arda’nın stoperin boşaltacağı bölgeye hareketleneceğini düşünerek bekletmeden savunma arkasına bir pas gönderdi. Pozisyonda Arda’ya bakmadan pas gönderen Emre’nin de hatası olsa da bana göre o koşuyu yapsa karşı karşıya kalabilecek olan Arda’nın hatası daha büyük. Savunmasını önde kuran bu gibi takımlar için Arda, Emre Akbaba, Belhanda, Emre Kılınç ve hatta Babel gibi topu ayağına isteyen 5 isimle oynuyor olmak dezavantajlar yaratıyor. Maç başı ortalaması 2 olan Galatasaray’ın devre boyunca 4 ofsayta düşmesi de oyuncu grubunun bu oyuna uyumsuzluğundan kaynaklanıyor demek yanlış olmaz. Tam da bu gibi maçlar için geniş kadronun bir Onyekuru tarzı oyuncuya ihtiyacının olduğunu Hatayspor maçı yazımda da belirtmiştim.

Ev sahibi ekip ise aradığı geçiş hücumu fırsatlarının en tehlikesini 22.dakikada buldu. Saracchi’nin soldan getirip Taylan’a çıkardığı pasta Taylan şut tercihi yerine kalabalığa doğru bir pas gönderdi. Galatasaray’dan tam 8 oyuncu rakip ceza sahası içi ve çevresindeyken kaybedilen top sonrası Gaziantep rakibini 5’e 3 yakaladı. Savunma arkasına koşu gösteren Dicko yerine uzaktan şut çeken Maxim’in bu kötü tercihi çok daha tehlikeli bir fırsatın kaçmasına neden oldu.

Devre Arası Değişiklikleri ve Etkisi

İlk yarıdaki kısır futbolun ardından Fatih Terim devre arasında cesur bir kararla orta saha kurgusunu tamamen değiştirdi. İki kanat Arda ve Emre Kılınç’ı merkeze çekip kanatlara Kerem ve Onyekuru gibi iki sprinter oyuncuyu yerleştiren tecrübeli teknik adam, Antep savunmasının arkada bıraktığı boşlukları değerlendirme niyetindeydi belli ki. Bu değişikliklerin sonucu ise 51.dakikada alındı. Kanatta Onyekuru’nun boşalttığı alana Arda’nın koşusuyla başlayan atak, Nijeryalı’nın dar alanda çabukluğunu konuşturarak kısa adımları sonrası yaptığı vuruşla sona erdi ve sarı kırmızılılar 1-0 öne geçti.

Golün ardından önde baskısını sürekli hale getiren Gaziantep, sarı kırmızılıları uzun topa zorladı. Gönderilen uzun toplarda uzun stoperler karşısında zorlanan Galatasaray hücumcuları etkisiz kalınca oyun bir süre Antep kontrolünde oynandı. Bu toplardan birinde ise Saracchi’nin alanını boşaltmasıyla aralarındaki mesafeler açılan Galatasaray savunması hazırlıksız yakalandı. Sağdan başlayıp solda biten pozisyonda Güray’ın kötü vuruşu ile Antep ekibi skoru dengeleme şansını kaçırdı.

Rakibi dengesiz yakaladığında fırsatlar üretse de kapanan Galatasaray savunmasını aşmakta zorlanan Gaziantep, savunma arkasında rakibine büyük boşluklar da bıraktı. 3. bölgeye yerleşmişken kaptırılan top ile oyuna sonradan dahil olan Kerem ve Onyekuru topsuz koşuya başladı. Babel ise topla buluştuğunda sağına değil de soluna dönse Kerem’i, hemen ardından da Onyekuru’yu bir pasla pozisyona sokabilecekken tercihini Arda’dan yana kullandı ve fırsat büyümeden kesildi.

Oyunun daha çok Galatasaray yarı alanında oynanmasıyla etkinliği düşen Emre-Arda ikilisi yerine 75.dakikada daha mücadeleci Etebo ve Ömer Bayram oyuna dahil oldu. Bu değişiklikle beraber orta saha üstünlüğü ele geçirilince kazanılan toplarla Antep savunması dağınık yakalanmaya başlandı. Etebo’nun sürüklediği akında 3 Gaziantep savunmacısı da topu takip etti ve Kerem boş bırakıldı. Aldığı pasla önündeki boş alanı değerlendiren genç oyuncu kafasını kaldırıp Onyekuru ile göz göze geldi ve Nijeryalı’nın eliyle işaret ettiği alana harikulade bir pas gönderdi. Gerek zamanlaması gerek şiddeti gerekse yönüyle Kerem’in birinci sınıf kalitedeki bu pası Onyekuru’nun dokunuşu ile golle sonuçlandı. Golde dikkat çeken bir başka detay ise büyütülen alanda da görülebileceği üzere Ömer Bayram’ın, Kerem’i geriye oynamayı işaret etmesi oldu.

2. golün ardından ev sahibi ekip oyundan düşerken, uzatma dakikalarında Ömer’in yaptığı penaltı skoru tayin eti. Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanan dakika başına maksimum gol ihtimali grafiğine baktığımızda da ilk yarıda önemli bir gol fırsatı bulamayan, aksine rakibine pozisyon veren Galatasaray’ın devre arasındaki değişiklikleri ile oyunun yönünü çevirdiğini görebiliyoruz. Ayrıca ilk ve ikinci gol arasındaki sürede de Gaziantep ekibinin ne derece üstün olduğu belli oluyor.

Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.