Cumartesi günü Galatasaray ve Göztepe karşı karşıya geldi. Galatasaray karşılaşmayı Saracchi, Emre Akbaba ve Yunus Akgün’ün golleriyle 3-1 kazandı. Göztepe’nin tek gölünü ise Napoleoni attı.
Ortalama pozisyonlar
Galatasaray’ın kadro seçiminden pek bahsetmemize gerek yok açıkçası. Fatih Terim maça sezon boyunca kullandığı oyuncuların elinde kalanlarla bir 11 çıkardı.
Ortalama pozisyonlara baktığımız zaman sezon başından beri görmeyi alışık durumla karşılaşıyoruz. Marcao, Donk ve Seri dışında tüm oyuncuların ortalama topla buluşma pozisyonları rakip sahada. Seri’nin kendi yarı sahasında daha çok topla buluşmasının sebebi ise topun 1.bölgeden 2.bölgeye geçişinde köprü görevi görmesi diyebiliriz.
Yukarıdaki görsel Galatasaray’ın en çok yaptığı beş pas kombinasyonunu gösteriyor. Görsele baktığımız zaman en çok yapılan 5 kombinasyonun 4’ünde Seri’nin olduğunu görüyoruz. Derinden pasla oyun kuran Galatasaray’da Seri Marcao ve Donk’tan aldığı toplarla topu 2. bölgeye taşıdı. Bunu yaparken en çok tercihi ise Belhanda ve Saracchi oldu. Seri 76 pasın 73’ünde isabet sağlarken hem takımdaki en çok pas yapan isim olurken hem de %96 pas yüzdesi ile takımın en yüzdeli isabetli pas yapan ismi oldu.
Seri’den sonra takımda en çok pas yapan isim ise Marcao’ydu. Marcao 56 pasın 50’sinde isabet sağlayarak %89 isabetle oynadı. Ayrıca Marcao Galatasaray’ın oyun kurulumunda da çok fazla öneme sahip. Marcao’nun olmadığı zamanda Galatasaray Marcao’nun eksikliğini fazlasıyla çekmişti. Bu maçta da 47 tane 10-40 metre pas atarken bu paslardan 41 tanesi isabetli oldu. Yukarıdaki pozisyonda Marcao’nun Emre Akbaba’ya attığı pası görüyoruz. Bu maçta bu kilit paslarını çok göremesek de önümüzdeki sezonda Galatasaray’ın Marcao’nun bu paslarına fazlasıyla ihtiyaç duyacağını düşünüyorum.
Yukarıya çıkıp ortalama pozisyonlara tekrar baktığımız zaman Feghouli’nin merkezde olduğunu görüyoruz. Galatasaray’ın hücumdaki en etkili isminin Feghouli olduğunu ve üçüncü bölgeye geçerken oyunların Feghouli üzerinden kurulduğunu söyleyebiliriz. Yukarıdaki pozisyonda Emre Akbaba ve Ömer Bayram Göztepe savunma hattı ile eşleşiyor. Top Belhanda’ya gelince Feghouli merkezdeki boş alana koşu yapıyor. Belhanda’dan topu alan Adem topu Feghouli’ye veriyor.
Feghouli’nin topu almasıyla Emre, Ömer ve Adem ceza sahasına girmesiyle birlikte ceza sahasında 3v3 şeklinde eşleşme sağlanmış oluyor. Savunma arkasında topla buluşan Emre pozisyondan yararlanamıyor.
Bir sonraki pozisyonda Galatasaray hızlı hücuma çıkarken Feghouli yine merkezdeki boş alana doğru koşu yapıyor. Mariano’nun pasında topla buluşsa da sonuçlandıramıyor.
Feghouli’nin ilk dakikalarda etkin olmasıyla birlikte Göztepe de ona önlem almaya başladığını ve ikili sıkıştırma yaptığını söylemek mümkün. Yukarıdaki pozisyonda Galatasaray hızlı hücum sonucunda Göztepe savunmasını dağınık yakalıyor. Feghouli’ye iki kişinin baskısının olması defansın arkasında boşluk oluşturuyor ve Feghouli boşluğa koşu yapan Belhanda’ya topu gönderiyor.
Galatasaray’ın penaltı kazandığı pozisyona baktığımız zaman bu sefer de Feghouli’nin ceza sahasına koşusunu görüyoruz. Feghouli’ye iki Göztepeli oyuncunun markajı mevcut. Belhanda’nın pasında savunma arkasına koşan Feghouli düşürülüyor ve Galatasaray penaltı kazanıyor.
Feghouli geçiş hücumunda da Galatasaray’ın birinci odak noktasıydı. Yukarıdaki pozisyonda Mariano topu savunma arkasına koşu yapan Feghouli’ye gönderiyor.
Feghouli geçiş hücumunun olduğu kadar set hücumunun da Galatasaray adına birinci odak noktasıydı. Set hücumunda hem savunma arkasına yaptığı koşularla hem de merkezden savunma arkasına attığı paslarla etkili oldu. Yukarıdaki pozisyonda ilk yarıda da bir başka örneğini gördüğümüz bir pozisyon mevcut. Feghouli topu kaptıktan sonra merkeze doğru top sürüyor ve bu sırada Ömer, Emre ve Adem ceza sahasına koşu yaparak 3v3 eşleşiyorlar. Feghouli topu savunmanın arkasına koşan Emre Akbaba’ya gönderiyor.
Feghouli’nin maçtaki etkinliğini uzunca anlatmaya çalıştım. Feghouli’nin çoğunlukla merkezden olmak üzere hem merkezden hem de sağ kanatta birinci odak noktası olması Galatasaray’ın akan oyunda en çok atak yaptığı bölgelerin sağ kanat ve merkez olmasını sağladı. Ayrıca Galatasaray’ın akan oyundaki 7 şutunun 4’ü merkezden gelirken 2’si ise sağ kanattan gerçekleşti.
Galatasaray toplamda 14 şut çekerken bu şutların 7 tanesi akan oyunda gerçekleşti. Akan oyunda gelen şutların 6 tanesi set hücumu sonucu gerçekleşirken 1 tanesi ise geçiş hücumu sonucu gerçekleşti. Göztepe’nin ise 7 şutunun 7’si akan oyunda gerçekleşti.
Galatasaray 14 şuttan 2.03 xG’ye ulaşırken Göztepe ise 7 şuttan 1.51 xG’ye ulaştı.
Ayrıca Galatasaray’ın 14 şutunun sadece 4’ü ceza sahası içinden gerçekleşirken isabetli 4 şutundan ise sadece 1’i ceza sahasının içerisinden geldi.
Sonuç
Galatasaray oyun anlayışında sene başından beri alışık olduğumuz şekilde sahadaydı. Maçın sadece son 15 dakikalık kısmında topa sahip taraf olmayan Galatasaray maç sonunda %54 topa sahip olma ile oynadı. Son 15 dakikalık kısımda ise skoru korumaya yönelik daha kapalı bir oyun anlayışına geçti. Yapılan oyuncu değişiklikleri de skoru korumaya yönelik yapılan değişikliklerdi.
Topa sahip olup derinden oyun kuran ve oyun kurulumunda stoperlerinin ve Seri’nin etkisiyle topu rakip sahaya taşıyan anlayışını bu maçta da gördük. Ancak Lemina’nın gidişi ile birlikte Galatasaray Seri’yi stoperlerin arasında konumlandırmak yerine önlerinde konumlandırıyor. Bu durumda merkeze fazladan bir oyuncu atabilmesine karşın bu sayısal üstünlüğünü üçüncü bölgede gerçekleştiremedi. Liglerin ertelenmesine kadar oyun planını iyice oturtan Galatasaray’da hem liglerin ertelenmesi hem oyuncuların sakatlığı hem de kiralık oyuncuların sözleşmesinin bitmesi ile birlikte mevcut oyun yapısından taviz vermek istemese de özellikle üçüncü bölgedeki oyununda çok etkili olamıyor.
Avrupa’da mücadele etmek için haftaya Antalyaspor ile karşılaşacak Galatasaray’da bu maçtan sonra hem teknik ekipte hem de kadroda ciddi değişiklikler göreceğiz gibi. Ayrıca yeni yabancı kuralı ile birlikte nasıl bir planlama yapacağını da merak etmekteyim. Haftaya görüşmek üzere.