Analiz | Galatasaray 3-0 Gençlerbirliği

Pazar günü Galatasaray evinde Gençlerbirliği’ni ağırladı. Galatasaray karşılaşmayı Donk ve Falcao(x2)’nun attığı gollerle 3-0 kazandı. Böylelikle Galatasaray sezonun ikinci yarısındaki galibiyet serisini bu maçta da devam ettirdi.

Ortalama pozisyonlar ve kadrolar

 

Fenerbahçe karşılaşmasındaki kadro seçiminin ve oyun planının o maça özel olduğunu düşünsem de Galatasaray bu maçta da aynı anlayışla sahaya çıktı. Lemina’nın sakatlığı devam ederken kart cezalısı olan Belhanda yerine ise Fatih Terim’in tercihi Taylan Antalyalı’dan yana oldu. Taylan tercihinin sebebinin ise Taylan’ın Emre’ye kıyasla derinde daha etkili olmasından kaynaklandığını düşünüyorum.

Ortalama pozisyonlarda her yazımda söylemeye alıştığım durumu burada da görüyoruz. Galatasaray’da stoper ikilisi ve Seri ortalama pozisyonlarda kendi yarı sahasında yer alıyor. Geçen hafta oynanan Fenerbahçe maçında beklerin de derinde yer aldığını görmüştük. Bu maçta ise Mariano’nun ligin geri kalanında olduğu gibi rakip sahada daha çok topla buluştuğunu görüyoruz. Saracchi ise genellikle hücuma katılsa da topla buluşması çoğunlukla kendi yarı sahasında gerçekleşti.

Seri, hem savunma oyuncularının arasına girmesi hem de derinde pas merkezi olmasıyla Galatasaray hücumlarının başlangıç noktası oldu. Yukarıdaki grafik en çok yapılan pas kombinasyonlarını gösteriyor. Grafikten de anlaşılacağı üzere en çok yapılan 5 pas kombinasyonunun üçünde Seri’nin olduğunu görüyoruz.

Ortalama pozisyonlarda bir diğer dikkat çeken durum ise Feghouli’nin merkeze kayıp top almasından dolayı daha içerde olması.

Ayrıca Gençlerbirliği’nin hücumdaki etkisiz oyunu nedeniyle Galatasaray’ın savunma anlamında ciddi bir sınav vermediğini söylemek mümkün.

Hücumda Galatasaray

Galatasaray’ın, Fenerbahçe maçındaki oyun planını bu maçta da devam ettirdiğinden bahsetmiştim. Bu maçta da Galatasaray’ın ilk hücum planı öncelikle Onyekuru’yu savunma arkasında topla buluşturmaktı. Fenerbahçe maçında olduğu gibi bu maçta da hem derinden atılan toplara önlem alınmazken hem de Onyekuru’ya bir önlem alınmayınca Galatasaray bu oyun planını çok güzel bir şekilde uygulamaya devam etti. Yukarıdaki pozisyonun devamında Onyekuru, Donk’un attığı topla savunma arkasında buluşuyor.

Başka bir pozisyona baktığımız zaman Falcao’nun oyun planındaki rolünü daha iyi anlayabiliyoruz. Falcao’yu bir veya iki oyuncunun tutmasını Galatasaray cephesi avantaja çevirmiş durumda. Yukarıdaki pozisyonda Falcao derine doğru gelirken iki Gençlerbirliği savunmacısı onu takip ediyor. Arkada oluşan boşluğa ise hem Onyekuru’nun, hem de Feghouli’nin koşu yaptığını görüyoruz. Pozisyonun devamında Seri, topu savunma arkasına koşu yapan Onyekuru ile buluşturuyor.

Başka bir pozisyona bakalım. Falcao derine doğru geliyor. Falcao derine geldiğinde stoper oyuncuları kendisini takip ederse Onyekuru 1v1 pozisyonunda kalacak. Savunma oyuncuları pozisyonun devamında Falcao’yu takip etmiyorlar ve böylelikle Falcao merkezde Gençlerbirliği hatlarının arasında Seri’nin attığı pasla topla buluşuyor.

Falcao’nun merkezde topla buluşmasıyla birlikte Feghouli iki savunma oyuncusunun arasına doğru koşu yapıyor. Falcao topu Feghouli’ye gönderiyor. Feghouli de koşusuna devam eden Onyekuru’yla oynuyor.

Bu görselde aslında dikkat çekmek istediğim nokta pozisyonun ilk başında Seri’nin topu Falcao’ya göndermesiyle birlikte Mariano’nun koşusuna başlaması ve yukarıdaki görselde Mariano’nun koşusunu görüyoruz.

Galatasaray’da Falcao’nun derine gelmesi, Feghouli ve Onyekuru’nun paslaşıp çapraz koşusuyla birlikte savunma hattının kademesi bozuluyor. Onyekuru pozisyonun ilk başından itibaren koşusuna devam eden Mariano’yu topla buluşturuyor. Bu noktada dikkat çekmediğim husus ise ters kanatta Saracchi’nin koşusuna devam etmesi. Yukarıdaki pozisyonun devamında Mariano’nun açtığı orta ceza sahasına giren Saracchi ile buluşmuyor. Ayrıca Mariano’nun orta pozisyonu almasıyla birlikte Feghouli’nin de ceza sahası koşusu yaptığını söyleyelim.

Şimdi Galatasaray’ın ikinci golünün gelişimine bakalım. Seri topu Marcao’ya veriyor, Marcao da derine gelip pas istasyonu olan Feghouli ile topu buluşturuyor. Az önce anlattığım pozisyondaki gibi topun Feghouli’ye gelmesiyle birlikte Mariano koşusuna başlıyor. Feghouli savunma arkasına koşu yapan Mariano ile topu buluşturuyor. Mariano’nun açtığı ortayı Falcao ağlara gönderiyor ve Galatasaray 2-0 öne geçiyor.

Galatasaray’ın hücum istatistiklerine bakalım. Galatasaray maçta 12 şut çekerken bu şutlardan 6 tanesi kaleyi buldu. Gençlerbirliği ise 9 şut çekerken bu şutlardan sadece 3 tanesi kaleyi bulabildi.

Galatasaray’ın 12 şut sonucu gol beklentisi 1.74 xG olurken Gençlerbirliği’nin ise gol beklentisi 9 şut sonucu 0.47 xG oldu. Gol beklentisi istatistiklerinden Gençlerbirliği’nin gole uzak olduğunu ve etkisiz şutlar çektiğini söyleyebiliriz.

Galatasaray’ın 12 şutunun 8 tanesi akan oyundan gelirken 3’ü korner 1’i serbest vuruş organizasyonu olmak üzere 4’ü duran toplardan geldi. Gençlerbirliği’nin ise 9 şutunun 4’ü akan oyundan gelirken 5’i duran toplardan geldi.

Galatasaray’ın akan oyun ataklarından şutla sonuçlananların genelde kanat organizasyonlarından geldiğini biliyoruz. Ancak iki maçtan beri Galatasaray’ın şutla sonuçlanan ataklarının çoğunluğu merkezden gerçekleşmekte. Yukarıdaki atak yönlerini gösteren grafiğe baktığımız zaman Galatasaray’ın akan oyunda kaleyi bulan  8 şutun 5’inin merkezden gelen atak sonucu olduğunu görmekteyiz. Kanat organizasyonlarından gerçekleşen ataklardan ise 3 şut çıkarmışlar.

Andone’nin dönüşü

Daha önceki yazılarımda Onyekuru’nun dönmesiyle birlikte Galatasaray’ın başka bir oyun planı oluşturabileceğinden bahsetmiştim. Şimdi de birkaç maçtır kendisini yedek kulübesinde gördüğümüz Andone ile birlikte Galatasaray, hücum planlarına bir yenisini daha ekleyebilir.

Yukarıdaki pozisyonda Onyekuru’ya atılan uzun top sonrası Andone de ceza sahasına koşusunu yapıyor ve Onyekuru’nun ceza sahasına gönderdiği pas sonrası Andone kaleciyi geçemiyor.

Bir başka p0zisyonda maç boyunca Onyekuru’nun görevi olan savunma arkasına atılan toplarda kontra ataklarda Andone’nin de etkili olabileceğinin sinyallerini verdi.

Falcao, Andone ve Adem Büyük’ün üçünün de birbirinden farklı tipte oyuncu olmaları Galatasaray’ın hücum planı anlamında elini çok güçlendiriyor ve bu durum ayrıca oyun planlarının çeşitliliğini sağlıyor.

Sonuç

Galatasaray ligin ikinci yarısında aldığı galibiyetlerle kendisini zirve yarışında buldu. İlk zorlu mücadelesi Fenerbahçe deplasmanından galibiyetle döndükten sonra şimdi de önce Sivasspor deplasmanı, peşinden evinde Beşiktaş karşılaşması Galatasaray’ın şampiyonluk yolunda önemli karşılaşmaları. Bu karşılaşmalardaki Fatih Terim’in tercihlerini merak etmekteyim. Sivasspor maçında görüşmek üzere.