Süper Lig’de 7. hafta mücadelesinde Galatasaray evinde Göztepe’yi konuk etti. Son 4 maçta 10 puan kaybeden Galatasaray yaralarını sarmak için üç puan parolasıyla sahaya çıktı. Bu maçta da üretkenlik adına sıkıntı yaşayan ev sahibi, buna karşın geriye düştüğü maçta galibiyete ulaşmayı başardı. Fatih Terim yönetiminde geçen sene de geriye düştükleri maçlarda sıkıntı yaşayan Cimbom, 2020/21 sezonunda sadece 1 maçta geriye düşmesine rağmen 3 puan alabilmişti. Geçen sene de Göztepe’ye karşı bir geri dönüş yapan Terim’in öğrencileri, bu sene de ilk geri dönüş başarısını Göztepe maçında yaşadı.
Bu karşılaşmayı global iş ortağımız Metrica Sports’un geliştirmiş olduğu Play yazılım ile birlikte analiz edeceğiz.
Kadrolar
Ev sahibinde ilk 11’de stoper pozisyonunda Nelson-Luyindama ikilisi maça başlarken sol bekte Van Aanholt ve Yedlin görev aldı. Savunmanın önünde geçen sezonun vazgeçilmezi olan Taylan Antalyalı’nın yerine Berkan bu maçta şans buldu. Orta alanda ise Rumen ikili Morutan ve Cicaldau, Terim tarafından tercih edilirken hücumun kanatlarında Kerem ve Feghouli oynadı. İleri uçta ise Sarı Kırmızılılar, Halil Dervişoğlu ile gol aradı.
Nestor El Maestro bu karşılaşmada takımını sahaya 4-2-3-1 dizilişi ile sahaya yaydı. Sırp teknik adam savunmayı Berkan-Angel-Arslanagic-Kerim hattından oluşturdu. Savunma önünde ise çift pivot olarak Nwobodo-Soner ikilisi görev alırken 10 numara pozisyonunda Halil Akbunar oynadı. Hücumun kanatlarında Lourency ve Yalçın, en uçta ise takımı adına tek golü kaydeden Ndiaye forma terletti.
Galatasaray’ın geriden oyun kurma planı
Galatasaray bu sezon en büyük sıkıntıyı Marcao’nun da yokluğunun etkisiyle geriden oyun kurma aksiyonlarında yaşadı. Hem kaybedilip rakibe verilen gol pozisyonları, hem de sağlıklı atak olgunlaştıramamaya sebep olan bu aksaklık Terim’in bu sezon planlaması adına yazılan eksi denilebilir. Rakipler Kayserispor gibi ön alanda agresif baskı yaptığında ya da Alanyaspor gibi orta blokta bekleyip alanları kapattığında Galatasaray üçüncü bölgeye geçmekte sıkıntı yaşadı. Bu karşılaşmada ise rakip 4-4-2 dizilişi ile Galatasaray’ı karşılarken Halil ve Diagne ikilisinin birisi stoperi karşılarken diğeri Berkan’ı kontrol etmeye çalıştı. Bu durumlarda ise Morutan ya da Cicaldau ikilisinden birisi derine inerek oyun kurulumuna katkıda bulundu.
Markaj altında bulunan Berkan ise zaman zaman sağ ya da sol koridora gelerek oyunu buralardan kurmayı tercih etti. Böylelikle rakibin ön hattını kolaylıkla aşan ev sahibi 3. bölgeye daha istikrarlı geçmeyi başardı. Üçüncü bölgeye geçişlerde önceki karşılaşmalara nazaran daha başarılı bir maç çıkaran Terim’in öğrencileri üretkenlik konusunda ise yine istenilen seviyede değildi. Geride Berkan’ın zaman zaman merkeze, zaman zaman ise sağ ve sol koridora gelmesi ile 3’lü bir yapı oluşturulup 3-6-1 veya 3-5-2 şeklinde geriden oyun kuruldu. Galatasaray’ın bu sezon ki yaşadığı bir diğer sıkıntı olan oyunu genişletme sorununu bu karşılaşmada daha organize şekilde aştığını görebiliyoruz. Önceki karşılaşmalarda çizgiye basan oyuncunun kim olacağı, içeride konumlanacak oyuncunun kim olacağı tamamen karmaşa içindeydi. Bu maçta ise ev sahibinin daha organize olduğunu izledik. Buna ek olarak yukarıda da görüldüğü gibi kanatta kurulan bağlantılardan sonra merkezde ve diğer kanatta planlı şekilde boşluklar yaratmayı başardılar.
Galatasaray diğer maçlara göre geriden oyun kurmakta çok zorlanmasa da kalesinde gördükleri gol yine bu kurguda gerçekleşti. Ama buna yerleşmeden çok bireysel hataların neden olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Luyindama’nın çok net bir pas opsiyonu varken tercih hatası yapması, devamında Berkan’ın rakibiyle mesafesini iyi ayarlayamaması ve son olarak Muslera’nın hatalı çıkışı birleşince rakibin maç boyunca kaleyi bulan tek isabetli şutu gol oldu. Buna ek olarak Galatasaray’ın geriden oyun kurmakla ilgili çok iyi bir karşılaşma çıkarmadığını ancak diğer maçlara göre daha iyi olduğunu söylemeliyiz. Bunun da rakibin zayıf karşılama kurgusuyla doğrudan alakalı olduğunu belirtmemiz gerekir.
Atak yönü değişimleri ve dinamik oyun
Galatasaray’ın bu karşılaşmada oyunu adına ışık veren en önemli konu hızlı atak yönü değişimleri ve rakibi genişleterek boş alan yaratma aksiyonlarıydı. Yukarıdaki pozisyonda da görüldüğü gibi çizgiye basan Van Aanholt diagonel paslar ile çizgide topla buluşturulduğunda Kerem daha önce çalışılmış şekilde merkezden kanada doğru çapraz koşu başlattı. Bu sayede rakip stoperi kendiyle birlikte sürükleyerek iki stoper arası mesafenin açılmasını ve rakibin merkezinde büyük boşluklar yaratılmasını sağladı. Bu sahne maç boyunca defalarca gerçekleşirken son tercihlerdeki veya kontrolde gerçekleşen küçük hatalar nedeniyle bu aksiyonlar sonucunda net pozisyonlar üretilemedi.
Atak yönünü değiştiren Morutan ve Cicaldau’nun topu süzmeden şiddetli uzun pasları maç boyunca çok etkili oldu. Özellikle Cicaldau’nun topla hızlı dönüşleri ve çabuk çıkarttığı bu paslar Galatasaray’ın oyun akıcılığı adına çok kritik. Bu karşılaşmada oyunu bir kanatta yapılan bir kaç pastan sonra hızlıca diğer kanada yönlendirip orada boşluklar yakaladılar. Yukarıda da görüldüğü gibi ikinci golde de sol tarafta yapılan bir kaç kısa pastan sonra rakip bu alana çekiliyor. Devamında ise Cicaldau atak yönünü vakit kaybetmeden değiştiriyor ve Morutan boş bir alan yakalıyor.
Savunma yerleşim problemleri
Sarı-Kırmızılılar adına savunmada yaşanan kopukluklar bu maçta da devam etti. İkili mücadele ve hava toplarında ev sahibi %60 gibi net şekilde üstün oynadı. Maçı 12.194 metre mesafe kat ederek bitiren Berkan, bireysel başlattığı duygusal baskı girişimleri – yukarıda da görüldüğü gibi – plan dışında olunca kendi bölgesinde oluşan boşluklara neden oluyor. Pozisyonda görüldüğü gibi Göztepeli oyuncular doğru pas tercihinde bulunabilse ev sahibinin savunmasının merkezinde büyük boşluk yakalayacaktı. Bu tarz kaos baskıları Tudor döneminde Ndiaye’den çok görmüştük. Ve bu dönemde merkezde oluşan boşlukları rakiplerin verimli kullanması belki de Tudor’un sonunu getiren başlıca etkenlerden olmuştu. Rakibe yapılacak baskı ya da geriye takımca çekilmenin zamanlamasını oturtmak belli ki zaman alacak. Ama buna karşın kurulan bu genç kadronun dinamizmi ve pres gücü, takım savunması adına daha sağlam kurguların oturtulabileceğini bize gösteriyor. Bu konuda gösterilen zaaflar bireysel performanslardan çok antrenman sahasında oturtulamayan anlayışından kaynaklanıyor.
İkinci devre değişiklikleri ve Diagne etkisi
İkinci devre Feghouli’nin yerine oyuna giren Diagne ile ileride yaşanan üretkenlik sıkıntısı bir nebze aşılmış oldu. Ve gelecek adına Halil-Diagne ikilisiyle daha üretken formüller üretilebileceğine işaret etti. Diagne’nin iştahlı oyunu ile sürekli derine gelip bağlantı yaparak pas oyununa katkı vermesi ile üçüncü bölgede rakibin dengesi daha çok bozulmaya başladı. Halil ile birlikte Diagne de hareketli rol alınca stoperler sürekli pozisyon kaybettiler. Videoda görüldüğü gibi Diagne önce Morutan’ın uzun pasını göğsünde yumuşatıp Halil’e servis ediyor. Halil de diğer kanada doğru koşu yapınca iki stoper de merkezden uzaklaştırılıyor ve bu alanda Kerem’in koşusu için bir boşluk oluşuyor. Zamanlama biraz daha doğru olsa ev sahibi skoru daha erken 2-1’e getirmiş olacaktı. Devamında ise Morutan içeri orta yaptığı anda Diagne’nin varlığı stoperleri onu marke etmeye itiyor ve Cicaldau’ya boş alan kalıyor. Yine çok etkili bir pozisyon rakibin de paylaşım hatasıyla üretiliyor.
Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanan dakika başına maksimum gol ihtimali grafiğine baktığımızda da ikinci devrede yapılan Diagne değişikliğinden sonra aksiyon değerlerinin arttığını görüyoruz. Gol beklentisinde de net şekilde üstün olan ev sahibi hem topa sahip olmada, hem de top hakimiyet kalitesinde üstün bir maç çıkardı. Ev sahibi 5’i isabetli 14 şut ve %21,1 başarı oranıyla 19 orta girişiminde bulundu. İlk devrede Terim’in öğrencileri rakip ceza sahasında 7 kez topla buluşabilirken ikinci devre değişen yapı ile bu sayı 17’ye çıktı. Morutan maçı 3 orta 2 şut pası 11’i başarılı 19 ikili mücadele 2 top kapma ve 1 pas arası ile tamamladı.
Değerlendirme
Galatasaray bu maçta da hala üretkenlik ve oyun akıcılığı adına büyü problemler yaşasa da yukarıda bahsettiğimiz bazı konularda gelişim gösterdi. Özellikle ikinci devrede Diagne-Halil-Kerem’li yapı hareketlilik ve pas bağlantılarıyla üretkenlik adına ümit verdi. Kanatlarda maç boyunca düzenli şekilde sağlanan genişlik ve tempolu atılan ters toplar rakibin kompakt kalmasına imkan vermedi. Hala üçüncü bölgede organize atak gelişiminde sıkıntılar yaşansa da en azından topu üçüncü bölgeye getirmek konusunda geçmişe göre daha sağlıklı ataklar geliştirildiğini söyleyebiliriz
Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.