Süper Lig’in 18.haftasında Galatasaray evinde Erzurumspor’u ağırladı. Etkili başlayamadığı maçta ilk devrenin sonunda bulduğu pozisyonları Mohamed ile iyi değerlendirip skoru 2-0’a getiren sarı kırmızılılar, ikinci devreyi de istediği gibi oynayamasa da skoru korumasını bildi ve maçtan galip ayrıldı. Üst üste 8.galibiyetini alan Fatih Terim’in öğrencileri liderliğini sürdürürken, son haftalardaki çıkışı 2 maçtır sekteye uğrayan Mesut Bakkal’ın ekibiyse haftayı küme düşme potasında kapattı.
Galatasaray’ın oyun olarak tatmin etmeyen bu galibiyetini global iş ortağımız Metrica Sports‘un geliştirmiş olduğu Play yazılım ile birlikte analiz edeceğim.
İlk 11’ler ve ortalama pozisyonları
Geçtiğimiz hafta zorlu Alanya deplasmanından 3 puanla dönen Fatih Terim bu maçta da 11’ini bozmamayı tercih etti. Topla daha az oynama amacıyla çıkılarak geçiş hücumlarının denendiği o maç için kadro tercihi doğru olsa da iç sahada Erzurum’a karşı topla ilişkileri daha kuvvetli Donk, Taylan ve Belhanda gibi isimler pas ritmini arttırmaya daha çok yardımcı olabilirdi. Öte yandan sakatlıklarını atlatan Feghouli ve Falcao da yeniden maç kadrosunda kendilerine yer bulan isimlerdi.
Konuk ekipteyse kırmızı kart cezalısı Szumski yerine Göktuğ kaleyi korudu. Orta sahada Osman, Buğra ve Omolo gibi tekniğinden ziyade mücadele gücüyle ön plana çıkan isimler tercih edilirken birçok pozisyonda bu isimler rakip orta sahalara geçit vermedi. Ofansif anlamda sol kanattan Cenk Ahmet ile kontra fırsatları arayan Erzurumspor’da sağ kanatta da geçişlerde etkili olabilecek Darri ve Novikovas yerine Aatıf’ın tercih edilmesi bana göre bir hayli ilginçti.
Arda’nın yerleşik hücumda katkısı
İç sahada oynadığı maçların özellikle ilk dakikalarında pas oyunuyla rakip sahaya yerleşip fırsatlar bulan sarı kırmızılılar bu maça tam aksi bir görünümde başladı. Geride kurulan Erzurum savunmasını aşmakta zorlanan Galatasaray’da önceki maçlara göre en gerilemiş görünen özellik pas ritmiydi. Birçok ismin yeni olmasının da etkisiyle Feghouli ve Belhanda’lı oyunun temposundan uzak bir görüntü çizilirken, ev sahibi ekip ilk şutunu ancak 14.dakikada kaleye gönderebildi. Maç boyunca set hücumuna yerleşilmiş pozisyonlarda attığı çabuk paslarla atak başlangıçlarının kilit ismi olan Arda bu pozisyonda da başroldeydi. Top Marcao’dayken Emre ve Onyekuru pas opsiyonu yaratmak konusunda aciz kaldı ve oyun sağ kanada çevrildi. Luyindama henüz topu almışken rakibini sırtına alarak pozisyon alan Arda ise topu çok iyi saklayarak Yedlin’e servis etti. Yedlin’in ortasını Gedson ıskalayıp devamında gelen Onyekuru şutu bloklansa da sarı kırmızılılar maçın ilk tehlikesini yaratmış oldu.
Ayrıca Arda’nın sene başından bu yana takım içinde en çok ön plana çıkan özelliği tek pasları. Kapanan rakiplere karşı topun dolaşım hızını arttırmak, kısaca topu ayağından en kısa sürede çıkarmak gerekirken bu işi takımda en iyi yapan isim şüphesiz Arda. Dünkü maçta da bu kaliteye sahip sahadaki nadir isimlerden biriydi. Özellikle ilk devrede iç bölgede topla buluşmalarıyla Yedlin’e koridor açtı ve akılda kalan çoğu akının bu kanattan gelişmesinde büyük pay sahibi oldu. Aatıf’ın rakibini savunmakta zayıf kalması nedeniyle ikinci devre o bölgeye Rashani’yi alan Mesut Bakkal ise soruna çözüm bulmuş oldu. Videoda da ilk devre Luyindama-Arda-Yedlin üçgeninin paslaşmalarından bir kesit izliyoruz.
Savunmadan topla çıkış problemleri
Maç boyunca Galatasaray’ın zayıf kalmasının temel sebeplerinden biri de savunmadan topla çıkışlardı. Önceki maçlarda hareketli ön alan oyuncuları ile pas temposu bulunarak bu problem aşılsa da bu maçta birçok isim beklenenin altında kaldı. Örneğin Marcao bu pozisyonda Luyindama’ya önündeki boşluğu göstererek pas açısına geçmesini işaret ediyor fakat Kongolu futbolcu geç kalınca pastan vazgeçiyor (Luyindama’nın, Donk’a göre en büyük eksiğini gösteren bir pozisyon). Brezilyalı stoper bunun ardından da Emre’yi topla buluşturmak adına Onyekuru’nun açtığı alanı işaret ederek bir pas veriyor fakat Kılınç biraz geç harekete geçince pozisyon top kaybıyla sonuçlanıyor.
Maçın Galatasaray adına en kötülerinden biriyse Gedson Fernandes’di. Karşılaşmayı 6 top kaybıyla tamamlayarak sarı kırmızılıların bu alanda lideri olan Portekizli, bu top kayıplarının akabinde kalesinin tehlikeler yaşamasına da neden oldu. Özellikle fiziksel anlamda Erzurum orta sahasıyla boğuşmakta güçlük çeken genç isim, maç içinde birçok pozisyonda da doğru pas tercihlerinde bulunamadı. Örneğin Etebo’nun driplingiyle başlayan hücumda merkezde bomboş durumdaki Emre’yi görebilse Galatasaray için büyük bir fırsat doğacak. Aynı şekilde Etebo’nun da Marcao yerine iki kısa isim olan Ömer ve Onyekuru’ya yüksek topu potansiyel bir pozisyonu başlamadan bitirdi.
Oynanan kötü futbola rağmen alınan 3 puan ise ekstra katkılarla geldi. Örneğin 2.golde stoperle bek arasındaki boşluğa yerleşen Arda’yı bu kez Leo tutmadı. O kısımdan yararlanmak için savunma arkasına top isteyen tecrübeli oyuncu zamanlamayı iyi ayarlayamayıp koşuya erken başlasa da Mohamed’in takibi golü yoktan var etmiş oldu. Bitirici vuruşunun gücüyle de uzun süre hafızalarda kalacak olan bu golle Mısırlı oyuncu 5.maçında 5.golüne ulaştı.
Maçı istatistikler ve Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanan dakika başına maksimum gol ihtimali grafiğinden okuyacak olursak ise sarı kırmızılıların yalnızca 30-45 arasını istediği seviyede oynadığını söylemek mümkün. İlk 30 dakikada yalnızca 2 şut çekebilip ikisi de savunmadan dönen, santraforunu yalnızca 3 kez topla buluşturabilen Fatih Terim’in öğrencileri duran top sonrası bulunan ilk gol sonrası rakibin hatları arasının açılmasından iyi faydalandı ve farkı 2’ye çıkardı. İkinci devredeyse Aatıf’ın alışkın olduğu 10 numara pozisyonuna geçmesiyle orta sahasından hücum katkısı almaya başlayan Erzurum ekibi, grafikten de okunabileceği üzere rakibinden daha fazla pozisyona girdi. 50-90. dakikalar arası rakip kaleye hiç şut çekemeyen Galatasaray’daysa hocanın oyuna müdahalesi geçen haftalarda olduğu gibi yine gecikti. İlk değişiklik için 72.dakika beklenirken kontrat tartışmaları içindeki Belhanda’nın sahadaki silik performansı (20 dakikada 6/9 pas, 2 top kaybı, 0 top çalma) gözlerden kaçmayan bir diğer noktaydı.
Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.