Analiz | Galatasaray 1-0 Alanyapor

Cumartesi günü Galatasaray ve Alanyaspor karşı karşıya geldi. Karşılaşmayı Galatasaray Belhanda’nın penaltıdan attığı golle 1-0 kazandı. Galatasaray 14.haftayı liderin 7 puan gerisinde 6.sırada tamamladı.

Kadro ve ortalama pozisyon

Galatasaray’da sakatlığı bulunan Luyindama yerine Donk sağ stoper olarak görev yaptı. Donk dışında savunma hattı ve kaleci sezonun başından beri Fatih Terim’in çoğunlukla kurulu isimlerden kuruluydu. Merkez orta saha üçlüsü Nzonzi – Lemina – Seri ile kuruluyken ileri üçlüde Ömer – Adem – Belhanda görev aldı. Ömer ve Belhanda iç koridorda konumlandılar. Ancak oyunun devamında Ömer’in iç koridorda fazla etkin olamaması onu sol kenara kaymasına sebep oldu ve ortalama pozisyon görseline baktığımız zaman da Ömer Bayram’ın topla daha çok sol kenara yakın buluştuğunu görebiliriz.

Ortalama pozisyonlara baktığımız zaman tüm takım rakip yarı sahada topla buluşurken stoper ikilisi ve Nzonzi kendi yarı sahasında topla buluştuğunu görüyoruz.

Alanyaspor savunması

Alanyaspor Galatasaray’ı ikinci bölgede 4-4-2 dizilimi ile karşıladı. Galatasaray’da ise Ömer ve Belhanda iç koridorlara kayarken kanatların kullanımı sadece beklere aitti ve bekler ataklarda hücuma katıldı. Nzonzi – Seri – Lemina üçlüsü ise merkezde yer aldılar ve bu üçlüden biri (çoğunlukla Nzonzi) stoper ikilisine pas opsiyonu olmak için derine geldi.

Galatasaray’ın derinden oyun kurma opsiyonlarından ilki Marcao üzerinden gerçekleşiyor. Marcao topla buluştuğu zaman Alanyasporlu oyuncular Marcao’nun atacağı pas yollarını kapattılar ve Marcao’yu uzun oynamaya zorladılar. Yukarıdaki pozisyonda bu duruma örnek bir pozisyonu görüyoruz.

Başka bir pozisyonda yukarıdaki bir diğer pozisyona benzer bir durum ile karşılaşıyoruz. Marcao top aldığı zaman Alanyasporlu 3 oyuncu pas istasyonlarına baskı yaparken biri ise Marcao’ya baskı yapıyor. Marcao ise her iki pozisyonda da uzun oynamak zorunda kaldı.

İyi ayaklı stoperin önemi bu durumlarda ortaya çıkıyor diyebiliriz. Marcao uzun oynadığı (40+ metre) 4 pasın 3’ünde isabet sağladı.

Üçüncü bölgede rakibine baskı yapıp uzun oynamaya zorlayan ikinci bölgede 4-4-2 ile rakibine boş alan vermeyen Alanyaspor birinci bölgede ise en arkadaki savunma hattının her zaman rakipten bir kişi fazla olmasını sağladı. Alanyaspor böylelikle üç bölgede de Galatasaray’ı durdurmayı başardı.

Yukarıdaki pozisyonda Galatasaray en ilerideki hücum hattını 5 kişi kurmuş olmasına rağmen Alanyaspor 6 oyuncu ile savunma hattında.

Galatasaray Alanyaspor savunması karşısında toplamda sadece 7 şut çekebildi ve şutlardan 4 tanesi kaleyi buldu. 7 şutun 4 tanesi ceza sahası içerisinde gerçekleşirken 3 tanesi ceza sahası dışından gerçekleşti. Galatasaray ikinci yarı çektiği iki şut ceza sahası dışından gerçekleşti ve ikisi de kaleyi bulmadı.

Alanyaspor’un oyun anlayışının bir sonucu olarak topu tamamen Galatasaray’a bıraktı. Maçın son 15 dakikalık kısmı hariç maçta topla daha fazla oynayan taraf Galatasaray’dı. Galatasaray %60 topa sahip olma yüzdesiyle maçı tamamladı.

Alanyaspor’un sergilediği savunma anlayışıyla Galatasaray rakip yarı sahaya girmekte zorlanmasa da topu üçüncü bölgeye ve özellikle ceza sahasına sokmakta zorlandı. InStat verilerine göre Galatasaray 36 kere üçüncü bölgeye gelebilirken 9 kere ceza sahasına girebildi.

Galatasaray çektiği 7 şut ile 1.36 xG’ye ulaşabildi.

Alanyaspor’un birinci bölgedeki savunma anlayışındaki en temel faktör Galatasaray’dan en az bir kişi farklı olmaktı. Yukarıdaki pozisyona baktığımız zaman top Nagatomo’ya geldiği zaman Lemina ceza sahasına doğru koşuya başlıyor.

Lemina ceza sahasına girdiği zaman Galatasaray rakibini ceza sahası içerisinde 3v3 yakalıyor. Nagatomo Ömer Bayram’a pas veriyor. Ömer Bayram’ın içeri çevirdiği topta ise Lemina şutu çekiyor.

Maç boyunca Galatasaray’dan bu gibi atakları pek göremedik. Gördüğümüz zaman da rakip kalede etkili olabildi. Andone’nin sakatlığı bu anlamda Galatasaray için büyük dezavantaj oldu. Andone hem kanatlarda fazlalığı sağlayacak koşuları yaparken aynı zamanda merkez oyuncularının ceza sahası koşuları için alan boşaltıyordu.

Galatasaray savunması

Galatasaray’ın geçiş hücumu savunmasındaki eksiklerinin artık her takım farkında ve Galatasaray’a karşı bu şekilde oynamayı tercih ediyorlar.(Real Madrid bile) Yukarıdaki pozisyonda top kaybından sonra Galatasaray savunma dörtlüsü kademeyi kuramıyor ve Alanyaspor mutlak gol pozisyonuna giriyor.

Başka bir pozisyonda da ceza sahası içerisinde rakibini boş pozisyonda bırakıyor.

Yine bir geçiş hücumu savunması. Bu pozisyonda da Galatasaray ceza sahası içerisine fazla gömülüyor ve ceza sahasının dışında rakibini boş pozisyonda bırakıyor.

Alanyaspor maç boyunca kolay kolay ceza sahası içerisinde rakibine üstünlük vermedi ve durum böyle olunca Galatasaray sonuca ulaşamadı. Yukarıdaki pozisyonda Alanyasporlu oyuncular 3v2 pozisyonu bulmuş durumdalar. Bu ve diğer pozisyonlarda olduğu gibi Muslera’nın üst düzey performansı olmasa Galatasaray için sonuç farklı olabilirdi.

Alanyaspor maç boyunca 18 şut çekti ve bu şutların 8 tanesi kaleyi buldu. 18 şutun 13 tanesi ceza sahası içerisinden gerçekleşti ve ayrıca 8 tane isabetli şutun da 7 tanesi ceza sahası içerisinden gerçekleşti. Alanyaspor tam 20 kere ceza sahasına girdi. Bu sayının Galatasaray’da 9 olduğunu hatırlatmakta fayda var. Alanyaspor çektiği 18 şut ile 2.08 xG’ye ulaştı.

Tüm bu istatistiklerin oluşmasında etkili bir veri daha paylaşmak istiyorum. Galatasaray kendi yarı sahasında 19 top kaybı yaptı. Bu sayı Alanyaspor’da sadece 9.

Sonuç

İlk yarının son maçlarında Galatasaray adına sorunlar devam ediyor. Bu sorunların kalan maçlarda da düzeleceğini açıkçası düşünmüyorum. Fatih Terim’in sürekli söylediği devre arasını bekliyorum ve Galatasaray adına neler değişecek sizler gibi ben de merak ediyorum.