Analiz | Galatasaray 0-1 Başakşehir

Süper Lig’in 12.haftasında haftanın en önemli maçında Galatasaray evinde Başakşehir’i ağırladı. Gulbrandsen’in attığı tek golle kazanan Başakşehir rakibinin 41 maçlık iç saha yenilmezlik serisini sonlandırdı.

Galatasaray geçen hafta Gaziantep deplasmanında olduğu gibi yine 3-5-2 dizilişi ile sahaya çıktı. Oyun planı olarak kanat hücumlarını denediler. Ancak, bu planları oynadıkları diziliş ile tam uyuşmadığı için hücumda akıcılık sorunu yaşadılar.

Başakşehir 4-3-3 dizilişi ile maça başladı. İdeal orta saha kurgusu yerine daha kesici rolleri olan oyuncularla orta sahayı kurdular. Kendi yarı sahalarında veya tam saha presle kazanacakları toplar sonrası geçiş hücumlarıyla etkili olmayı denediler. Problem çözmek yerine problem çıkarmaya yönelik bir anlayışları vardı.

İki takım için de pozitif noktalardan biri duran top hücumları idi. Galatasaray 15 duran topta 4 şut atma fırsatı bularak %27 oranı buldu. Başakşehir ise 9 duran top hücumunda 3 şut atma fırsatı yakalayarak %33 isabeti buldu.

Topa sahip olmaya baktığımızda iki takım arasındaki farkı görebiliyoruz. Başakşehir 10-20 saniye arası 26 kez topa sahip olurken, Galatasaray 23 kez topa sahip oldu. Bu istatistik Başakşehir’in topa sahip olma evresini daha kısa sürede bitirdiğini gösteriyor. Galatasaray topa sahip olmada 20 saniye ve üzerinde 32 kez topa sahip oldu. Galatasaray topa sahip olurken daha yavaş olduğunu görüyoruz.

İki takım arasındaki farkı paslar da rahatça görebiliriz. Galatasaray topa daha çok sahip olmasına karşın iki takımın anahtar pasları eşit. İleri paslarda Başakşehir’in 116’ya 105 üstünlüğü var. 3.bölgeye paslarda Galatasaray 112-105 üstün olsa da bu üstünlük fark yaratacak bir üstünlük değil. Başakşehir’in paslarda daha efektif, hızlı hücum odaklı olduğunu, Galatasaray’ın topa daha fazla sahip olsa da daha iyi kullanamadığını gördük.

Etkisizleştirme

Maçın büyük çoğunluğunda iki takımın oyun planı birbirini etkisiz hale getirdi. Oyunları etkisiz hale gelen iki teknik adamda karşı bir oyun geliştiremeyince maçın büyük çoğunluğunda aynı oyunu izledik.

Galatasaray karşı presle rakibinin oyun kurmasını ve geçiş hücumlarını etkisiz hale getirdi. Geçiş hücumlarına odaklı oynayan Başakşehir başka bir plan geliştiremeyince hücumda etkisiz oldular.

Başakşehir tam saha ve yarı saha presle rakibinin geriden oyun kurup hücum geliştirmesini etkisizleştirdi. Geriden efektif bir biçimde çıkamayan Galatasaray hücumda sadece beklerinin oyunlarına bağlı kaldı.

Galatasaray’ın geriden efektif bir biçimde oyun kuramamasının en büyük nedeni Başakşehir’in tam saha presi idi. Başakşehir’in ön üçlüsü İrfan-Crivelli-Visca, Galatasaray stoperleri Donk-Ahmet-Marcao ile birebir eşleşme sağladı. Böylelikle Galatasaray 1.bölgede +1 sağlayamadı. Lemina geri gelip top aldığında ise Galatasaray orta sahada 1 oyuncu eksilmiş oldu.

Crivelli’nin bu pres oyunundaki rolü çok önemliydi. Crivelli pres yaparken Lemina’yı gölge presi ile kontrol altına alıp ona pas atılmasını engelledi. Ayrıca Ahmet’e pres yaparak onu hızlı karar vermeye zorladı. Visca ile İrfan diğer stoperlere pres yaparak Galatasaray’ın yan pas opsiyonlarını kapattı. Ahmet’in 2 seçeneği vardı. İlki merkeze zor bir pas, burada Mehmet Topal, Mahmut ve Okechukwu Galatasaray orta saha oyuncularını yakın markaja almıştı. İkinci pas opsiyonu ise Babel veya Adem’e oynanacak uzun top. Bu pasları da Ponck ile Epureanu’nun toplama olasılıkları daha yüksekti. Ayrıca pozisyon olarak Babel ve Adem bu uzun pas açılarını oluşturmadılar. Başakşehir doğru pres oyunu ile Galatasaray’ın oyun kurmasını engelledi.

Galatasaray topu ileriye taşımakta zorlandıysa da karşı pres ile top kayıplarından sonra çok iyi reaksiyon verdi. Başakşehir’in geçiş hücumlarını engellediler.

Babel top kaybı sonrası Clichy’e karşı pres yaptı. Bu presi yaparken Mehmet Topal’a atılacak pası da doğru vücut pozisyonu ile engelledi. Mariano, Clichy’in kullanacağı alanı kısıtlayıp ayrıca olası Mehmet Topal’a atılacak pasa pres yapmaya hazır. Feghouli, İrfan’ı kontrol altına aldı. Lemina ise Okechukwu ile Mahmut arasını kontrol ediyor. Başakşehir topu henüz kazanmış olsa da Galatasaray karşı presle Başakşehir’in topu kullanmasına izin vermedi.

Sol kenarda top kaybı sonrası Lemina ve Emre karşı pres uyguladılar. Lemina vücut pozisyonuyla Okechukwu’ya pası kapattı. Ömer hem rakibe prese hazırken hem de top kazanımı sonrası topu kullanabileceği bir alanda pozisyon aldı. Marcao ise Başakşehir’in oynama alanını daraltmak için ileri çıktı. Bu etkili pres sonrası Galatasaray hem rakibinin oyun kurmasına izin vermedi hem de topu kazanarak geçiş hücumu fırsatı yakaladı.

Galatasaray’ın bu karşı presi ikili mücadeleler sayılarına da yansıdı. Hücum ikili mücadelelerinde Galatasaray 42’ye karşı 28 üstünlük kurdu.

Hücumlar

İki takımında pres oyunun birbirlerinin hücumlarını etkisiz hale getirdiğinden bahsettik. Şimdi de iki takımın geliştirmeye çalıştıkları hücum planlarına bakalım.

Galatasaray kanatları kullanarak hücum etmeye çalıştı. İki kanat bekinin ortalarıyla ceza alanına girmeye çalıştılar. Ancak, oynadıkları formasyon oynamak istedikleri oyunu zorlaştırdı. Galatasaray genişiliği sadece 1 oyuncu ile sağladı. Bu da Başakşehir’in daha rahat pres yapmasını kolaylaştırdı. Ancak, Başakşehir’de kanat oyuncuları Visca ile İrfan savunma organizasyonunda Emre ile Mariano’nun koşularını takip etmediler. Bu da Galatasaray’ın bu oyuncuları hücumun ana parçası yapmasına neden oldu.

Galatasaray, Mariano’nun sağ kanatta Clichy’nin önünden ortası ile ceza sahasına hücum etti. Feghouli rakibin iki stoperi arasından kafa vuruşu ile net bir fırsat yakaladı. Bu set oyununu Galatasaray maçın son bölümlerinde bir kez daha yakaladı. Emre Mor’da yine buna benzer bir fırsatı değerlendiremedi. Başakşehir’in kenar ortalarında pozisyon alma hatalarını Galatasaray değerlendiremedi.

Geçiş hücumunda Galatasaray’ın odak noktası yine kenar hücumları idi. Adem geri gelerek topu alarak Başakşehir savunma düzenini bozmaya çalıştı. Emre sol kenardan Caicara’nın arkasına hücum etti. Ömer de orta sahadan destek koşusuyla ceza alanına atak yaptı. Galatasaray hücumda bu hareketliliği sağlamaya çalışsa da bunu başaramadı.

Başakşehir’in hücum planları da Galatasaray’dan farksız değildi. Onlarda kanat hücumu odaklı oynadılar. Özellikle Caicara’nın hücuma çıkışlarını, orta ve pas kalitesini kullanmaya çalıştılar.

Caicara-Visca-Okechukwu ile sağ kanatta üçgen oluşturan Başakşehir bu üçgen üzerinden hücumlar geliştirmeye çalıştı. Caicara sol bek Emre’nin arkasına koşular yaparak orta fırsatları yarattı. Galatasaray, Caicara’nın çıkışlarını kontrol edemeyince Caicara her bindirmesinde tehlike yarattı.

Yine kanatta kurulan üçgen ile Caicara’nın savunma arkasına hücum ettiğini görüyoruz. Galatasaray savunması bu alanı kapatmakta zorlandı. Başakşehir, Caicara’nın hücum gücünü tam etkisiyle kullansa da bu set hücumundan net bir fırsat yaratamadı. Gulbrandsen oyuna girmesine kadar Başakşehir bu kenar ortalarında ceza sahasına oyuncu sokmakta zorlandı. Orta sahadan ceza alanına koşu göremedik. Okan Buruk’un rakibi için aldığı önlem hücumda kendi oyununu zorlaştırdı.

Başakşehir’in maçtaki ana odağının geçiş hücumu olduğundan bahsetmiştik. İşte Başakşehir bu geçiş hücumu fırsatını 77.dakikada buldu. Lemina’nın merkezdeki pas hatası sonrası Başakşehir hızlı hücuma başladı. Galatasaray geri dönüp savunma pozisyonu almakta zorlandı. Aslında Galatasaray’ın bu geçiş hücumda 4v3 üstünlüğü bulunmasına rağmen doğru pozisyon alamaması bu alanları verdi. İrfan’ın savunma arkasına koşu yapan Gulbrandsen’e harika pası ve Gulbrandsen’in güzel bir kontrol sonrası attığı gol ile Başakşehir öne geçti.

Gol sonrası

Gol sonrası Başakşehir hemen derin bloka yerleşti. Crivelli’nin de oldukça geriye geldiği bir şemaya oturan Başakşehir rakibinin hatları arasını kullanmasına izin vermedi.

Başakşehir 5-5-0 şeması ile golden sonra 5 dakika kadar derin blokta kaldı. Crivelli bu şemada Lemina’yı kontrol ederek Galatasaray’ın oyun kurucusunun topu almasını zorlaştırdı.

Başakşehir, Galatasaray’ın oyun kurmasını biraz daha bozmak için 4-4-2 şemasına geçti. Bu şemada topu taşıyan oyuncuya daha fazla pres yapma şansı buldular.  Takım boyu kısa olduğundan Galatasaray’ın hatlar arasına oynamasını çok zorlaştırdılar.

Galatasaray golden sonrada maç boyu olduğu gibi yavaş tempo ile pas yapmaya devam edince, Başakşehir’in derin blokunu yönlendiremedi. Hatlar arasına da oynayamayınca Başakşehir’in düzenini bozamadılar. Hücuma yerleşimlerinde sıkıntılar olunca Galatasaray çare olarak Mariano ve Emre’nin ortalarına başvurdu. Oyuncu odaklı çözümlere bağlı kaldılar.

Indexlere baktığımızda XG’lerde Galatasaray’ın üstünlüğü var. Galatasaray fırsat bulsa da Mert’i geçemedi. Diğer indexler maçın ortada geçtiğini gösterdi.

Maçın oyuncusu


Mert Günok maçın oyuncusuydu. 328 InStat Index’i yakalayıp maçın en yükseği oldu. 1 süper kurtarış yaptı. Kalesine gelen 4 şutu da kurtarmayı başardı. Ceza alanına gelen 26 ortanın 13’ünü karşılamayı başardı. Paslarda da %92 başarı ile oynayıp takımının geriden oyun kurmasına yardımcı oldu.

Sonuç

Galatasaray’ın 41 maçlık iç saha kaybetmeme serisi sona buldu. Galatasaray hücum organizasyonunda zayıf kaldı. Hücum yerleşim planı, pas temposu derin blokları aşmak için yetersizdi. Bireysel oyuncu çözüm odaklı yerine set oyunu çözümüne yönelik hamlelerin yapılması gerekliliğini gördük.

Başakşehir kazansa da oyun olarak üstün bir oyunla bunu başaramadı. Tam saha presleri etkiliydi. Ancak, oyun kurmaları ve topu hücuma taşımaları eksik noktaları oldu. Hücumda daha net fırsatlar geliştirebilirlerdi. Oyuna başlama planları onların hücum organizasyonunu zayıflattı.