Analiz | Fiorentina 1-0 Atalanta

Serie A’da 25. hafta mücadelesinde Avrupa kupalarına katılma mücadelesi veren Fiorentina ve Atalanta, Stadio Artemio Franchi’de karşı karşıya geldi. Toplamda 4 isabetli şutun olduğu, taktik savaşı şeklinde geçen maçın galibi Vincenzo Italiano’nun öğrencileri oldu. Aynı tarzda olan oyun kurguları sahada kilitlenmeye neden olduğundan üretkenlik kısır oldu. Bu kısır mücadelede golü bulup üç puanı alan Fiorentina, Avrupa kupalarına katılma adına önemli bir avantaj sağladı.

Maçı  global iş ortağımız Metrica Sports’un geliştirmiş olduğu Play yazılım ile birlikte analiz edeceğiz.

Kadrolar

Italiano’nun takımı sahaya 4-3-3 şeklinde yayılırken savunma ikilisi Igor ve Milenkovic ile dolduruldu. Bek pozisyonları Biraghi ve Odriozola’ya emanet edilirken savunma önünde Torreira tek pivot olarak görev aldı. Orta sahanın merkezinde Castrovilli ve Bonaventura oynarken hücumun kanatlarında Gonzalez ve Sottil forma şansı buldu. En uçta ise tek golün sahibi Piatek ev sahibinin en önemli gol silahı olarak rol aldı.

Gasperini ise Zapata, Ilicic, Muriel gibi hücum silahlarının yokluğunda çift kanat forvetli 3-4-1-2 şeklinde takımını sahaya sürdü. Savunma Toloi, Merih ve Djimsiti hattından oluşurken kanat beklerinde Zappacosta ve Hateboer oynadı. Merkezde Freuler ve De Roon çift pivot olurken 10 numara pozisyonu Koopmeiners ile dolduruldu. İleri uçta ise Boga ve Malinovskyi çift kanat forvet rolüne büründü.

Çakışan karşılama planları

Vincenzo Italiano’nun oyun anlayışında ön alan baskısı, geriden oyun kurma ve kanat varyasyonları önemli yer tutuyor. Bu konu ile ilgili daha önce yazdığım yazıdan daha detaylı şekilde bilgi alabilirsiniz. Yukarıda görüldüğü gibi ön alanda bire bir adam odaklı bir baskı uygulayan ev sahibi ekip rakibinin sağlıklı atak geliştirmesini maç boyunca düzenli şekilde bozmayı başardı. Konuk ekip ise oyun kurulumunda çoğunlukla iki stoperden birini orta hata bek gibi açıp 2-4-4 şeklinde oyun kurmaya çalıştı.

Oyuncu odaklı ön alan baskısı denince akla Bielsa’dan sonra ilk gelen isimlerden olan Gasperini de bu maçta her zamanki gibi ön alan baskısını bu şekilde kurguladı. İki takımında bu şekilde agresif tutumu oyunun üretkenliğini çok aşağıya indirdi. Maç bu şekilde iki takımında 1. ve 2. bölgesinde ki çarpışma şeklinde gerçekleşti ve iki takımda topu üçüncü bölgeye götürmekte zorlandı. Maç boyunca  Fiorentina sadece 0,65 Atalanta ise 0,49 gol beklentisi üretebildi. Atalanta maç boyunca sadece 5 kez rakip ceza sahasında topla buluşabildi. Fiorentina da görselde görüldüğü gibi çoğunlukla geriden oyun kurulumunda beklerin orta hata pas opsiyon olması ile 2-3-2-3 şekline evrildiler. Bekler iç koridorda kalırken hücum kanatları çizgiye basarak oyunu ve rakibi genişletmeye çalıştı.

İlk devre özellikle Fiorentina çok yoğun bir baskı ile rakibi sürekli çizgiye oynamaya iterek top kaybı yapmalarını sağladı. Yukarıda görülen iki pozisyonda da kaleciyi çizgiye oynamak zorunda bırakıp sonrasında organize şekilde adam adam agresif pres başlatılıyor. Bunun sonucunda uzun vurmak zorunda kalan konuk ekip çoğunlukla pas hatası ile atakları tamamladı.

Bu baskı şeklinin doğal olarak belli dezavantajları da doğurdu. Ancak eksik kadro ile gelen Atalanta’nın bunları çok fazla değerlendirecek gücü sahada mevcut değildi. Görseldeki bir kaç pozisyonda yapılan tek paslar ile Fiorentina geride aciz yakalansa da skor üretilemedi. İlk pozisyonda yapılan top kaybı ile Atalanta rakibini geride eksik yakaladı. Ancak son pasta başarı sağlanamadı. Diğer pozisyon ise konuk ekibin en ciddi atağı gerçekleşti. Koopmeiners ilk pozisyonda olduğu gibi arkaya delici koşu yapıp bu sefer topla buluşmayı başardı. Ancak son vuruşta başarı sağlayamayınca skoru değiştiremedi.

Burada da Atalanta’nın ön alanda oyuncu odaklı baskının getirdiği zafiyeti görüyoruz. Fiorentina’nın uzun yada dikine attığı paslarda önde oluşturulan birebir eşleşmenin dezavantajı olarak geride de bire bir eşleşmek zorunda kaldılar. Yukarıda da görüldüğü gibi ilk pozisyonda Kalecinin pas atacak arkadaşı bulamaması nedeniyle uzun pas atmak zorunda kalıyor. Ancak bu durumda Konuk ekip geride 4’e 4 sayısal dengede rakibini karşılamak zorunda kalıyor. Diğer pozisyonda ise savunmadan atılan uzun pas sonrasında Italiano’nun öğrencileri 3’e 3 şekilde rakibini az adamla yakalıyor. Kanatta topla buluşan Gonzalez ev sahibi adına ciddi bir gol pozisyonu üretiyor.

Üretkenlik açısından istenileni veremeyen bu karşılaşmada mikro aksiyonlar fark yarattı. Golü getiren yukarıdaki aksiyonda Gonzalez merkeze yaklaşıp rakip beki de peşinden sürükledi. Odriozola’ya alan açılınca Gonzalez bu bölgeye tek pas yaptı ve sonrasında vakit kaybetmeden tempolu koşuya başladı. Bu anda Zappacosta’nın aldığı pozisyona dikkat edelim. Zappacosta tamamen topa odaklanıp kontrollü şekilde geriye koşarken çevre kontrolünü hiç yapmıyor. Son anda kafasını çevirdiğinde ise Gonzalez çoktan iç koridordan pentere olmuş durumda takımını galibiyete taşıyan golün asistini yapmaya gidiyor.

Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.