Pazar akşamı, Fenerbahçe taraftarı için Kadıköy’de adeta bir şölen vardı. Fenerbahçe sahasında Alanyaspor’u konuk etti. Sarı-Lacivertliler karşılaşmayı 5-0 gibi oldukça farklı bir skorla kazanmayı başardı. Skorun ihtişamı kadar Fenerbahçe’nin ortaya koyduğu oyun da ihtişamlıydı. Rakibine çok agresif bir pres uygulayan Fenerbahçe, rakibinin tüm planlarını bozdu. Fenerbahçe milli maç arasına fazlasıyla formda girerken aynı zamanda ara sonrasındaki derbi için de büyük bir gövde gösterisi yapmış oldu.
Maçı global iş ortağımız Metrica Sports’un geliştirmiş olduğu Play yazılımı ile birlikte analiz edeceğiz.
İlk 11’ler
Fenerbahçe’nin ilk 11’i için herhangi bir sürprizden bahsedemeyiz. Zaten Jesus’un kadrosunu büyük bir rotasyonla kullanma alışkanlığı, ilk 11’lere şaşırmamızı çoğu zaman engelliyor. Sahaya 4-4-2 dizilişiyle çıkan Fenerbahçe’de ileri hatta Valencia ve Pedro bulunuyordu. Jesus bu kez kanatlarda ters ayaklı oyuncu kullanmak istememişti. Sol tarafta sol ayaklı Emre Mor’a şans veren Jesus, sağ tarafta ise sağ ayaklı Rossi’yi sahaya sürdü. Merkezde son haftaların formda ikilisi Crespo ve Arao bulunuyordu. Jesus sağ bekte tercihini yine Osayi-Samuel yerine Ferdi’den yana kullanmıştı.
Her ne kadar Fenerbahçe’nin 4-4-2 dizilimiyle sahaya çıktığını söylesek de, Fenerbahçe’nin saha içinde tam anlamıyla bir diziliş benimsediğini söyleyemeyiz. Çünkü Fenerbahçe’nin saha içi organizasyonları (özellikle de pres organizasyonu) dizilişten oldukça bağımsızdı.
Maç Öncesi Beklenti
Süper Lig’i sık takip eden futbolseverler için Farioli’nin maçta nasıl bir oyun oynatacağı fazlasıyla tahmin edilebilirdi. Farioli’nin takımı geriden kısa paslarla oyunu kuracak ve bu uğurda kale önünde çokça riskli paslaşmalar yapacaktı. Jesus’un ise önde pres konusunda ne kadar ısrarcı bir teknik direktör olduğu da yine herkes tarafından bilinen bir gerçek. Bu yüzden maç öncesi beklenti; maçın ilk dakikalarından itibaren Jesus’un takımının, Farioli’nin takımına agresif bir pres yapmasıydı. Nitekim bu beklenti gerçekleşti de. Fakat pres organizasyonu ve bu organizasyondaki büyük başarı için de şaşırtıcı demek yanlış olmaz.
Fenerbahçe’nin pres organizasyonunu açıklamak için öncelikle Farioli’nin oyun kurulum şemasını açıklamak gerekiyor.
Geriden Oyun Kurulumu vs. Ön Alan Presi
Farioli’nin takımlarının merkezden oyun kurulumu konusunda ne kadar ısrarcı olduğu biliyoruz. Farioli rakip savunmayı delebilmek ve sayısal üstünlüğü ele alabilmek için merkezi oldukça kalabalık tutuyor. Hatta merkezin kalabalık olabilmesi için forvet oyuncusu da sık sık geriye yaklaşıyor. Böylece, özellikle de 4-4-2 ile savunma yapan takımlara karşı, merkezde 3’e 2’lik bir sayısal üstünlük sağlanabiliyor.
Bu sayısal üstünlüğün efektif kullanılabilmesi için genişliğin de sağlanması gerekiyor elbette. Farioli, hatta genel olarak De Zerbi ekolü, bu genişliği kanat oyuncuları ile sağlamayı tercih ediyor. Kanat oyuncuları çizgiye basarken hem genişlik sağlanıyor hem de kanat oyuncularının rakip savunmanın arkasına atacağı koşularla uzun top tehditi oluşturuluyor.
Fenerbahçe rakibine, maçın ilk dakikasından itibaren sahada oldukça katı bir 1’e 1 pres uyguladı. Alanyaspor’un kendi 1. bölgesinde hiçbir oyuncusunun pas almasına izin verilmedi.
Kale vuruşlarında bile 1’e 1 pres oldukça agresifti. Alanyasporlu oyuncular topu oyuna sokarken Fenerbahçe forvetleri prese gölge markajla, Alanyaspor’un merkez ortasaha oyuncularını kapatarak başladılar. Top oyuna girdiğinde ise Fenerbahçe’nin forvetleri, Alanyaspor’un stoperlerine baskı yaptılar.
Fenerbahçeli oyuncular rakiplerinin merkezde hiçbir şekilde topla buluşmasına izin vermediler. Bu amaçla Fenerbahçe’nin stoperleri, Efecan geriye top almaya geldiğinde, rakip ceza sahasına kadar prese çıktılar. Fenerbahçe’nin stoperlerinden birisi prese çıktığında, savunmadaki diğer 3 oyuncu daha dar bir pozisyon aldılar. Böylece Alanyaspor’un kanat oyuncuları için daha büyük alanlar oluştu. Fenerbahçeli oyuncular rakip kanat oyuncularını riske ettiler. Fakat Alanyasporlu oyuncular Fenerbahçe’nin aldığı bu riski değerlendiremediler.
Alanyaspor topu 2. bölgeye taşıdığında Fenerbahçeli oyuncular orta blokta 4-4-2 (4-4-1-1) şeklinde alan odaklı savunma yaptılar. Bu alan odaklı savunmada Valencia, Pedro’dan biraz daha geride pozisyon aldı. Böylece Alanyaspor’un defansif orta sahası Leroy Fer’in rahat top almasını engelledi. Fenerbahçe, orta blokta da Alanyaspor’un merkezden oyun kurmasına izin vermedi.
Fenerbahçe’nin maçın 5. dakikasında bulduğu ilk golü de orta bloktaki savunmanın ardından geldi. Top Leroy Fer’e gelmeden önce Fenerbahçeli futbolcular orta blokta 4-4-2 şeklinde alan odaklı savunma yapıyorlardı. Leroy Fer topu kendi kalesine doğru kontrol etti. Bu muhtemelen Fenerbahçe’nin agresif ön alan presinin başlaması için bir pres tetikleyicisiydi. L. Fer yüzünü kendi kalesine doğru döndüğünde Crespo, Fer’e prese çıktı. Crespo’nun kaptığı topla Fenerbahçe 1-0 öne geçti.
Duran Top Organizasyonları ve Arao
Fenerbahçe’nin duran top organizasyonları sezon başından beri dikkat çekiyor. Sarı-Lacivertliler bu duran top organizasyonlarıyla neredeyse her maçta tehlikeli pozisyonlar bulabiliyor. Fenerbahçe, Alanyaspor karşısında da hem duran toptan gol buldu hem de duran toplarla rakip kalede tehlikeler yarattı. Bu organizasyonlarda öne çıkan isim ise daha önceki maçlardaki organizasyonlarda da rastladığımız Arao oldu.
Alanyaspor kornerleri alan ve markaj karışık bir şekilde savunuyordu. Alanyaspor’da bir oyuncu altıpasın önündeki alanı savunuyordu, alan savunması yapan diğer oyuncu ise penaltı noktası etrafındaki alanı savunuyordu. Ceza sahasındaki diğer 4 oyuncu da Fenerbahçeli oyuncuları 1’e 1 marke ediyorlardı.
Fenerbahçe duran top organizasyonlarında altıpasın önünde alan savunması yapan oyuncuyu manipüle etmeye çalıştı. İlk golde Arao alan savunmasını manipüle etmek için ön direğe doğru koşu atarken arka tarafta Valencia, basketbol tabiriyle perdeleme yaparak G.Henrique’yi boşa çıkardı. Arao’nun içeri çevirdiği topta Henrique bomboş kaldı ve topu rahatlıkla ağlara gönderdi.
Fenerbahçe maçın ilerleyen dakikalarında da korner organizasyonlarında alan savunmasını manipüle etmeye devam etti. 34. dakikadaki köşe vuruşunda, ön taraftaki alan savunmasını manipüle eden isim Szalai’ydi. Fenerbahçe’nin ceza sahasındaki diğer oyuncuları arka direğe koşu yaparken, Arao bu kez kale önünde boş kaldı. Henrique’nin içeri çevirdiği topta Arao golü bulmak için çok müsait durumdaydı fakat kötü bir kafa vuruşu yaptı ve golü bulamadı.
Kaynak: Maçkolik
Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.