Süper Lig’in 17’inci haftası zirveyi yakından ilgilendiren maçta Fenerbahçe ile Alanyaspor’u karşı karşıya getirdi. Hem oldukça yüksek bir tempoya sahne olan 90 dakikasıyla hem de maçtan sonra her iki takımın teknik direktörlerinin yaptığı açıklamalarla oldukça ses getiren karşılaşma Fenerbahçe’nin 2-1’lik üstünlüğüyle sona erdi. Karşılaşmayı iş ortağımız Metrica Sports‘un Play uygulaması ile inceleyeceğiz.
Ortalama pozisyonlar
Her iki takımın da 4-2-3-1 ile sahada yer aldığı karşılaşmada geride bıraktığımız haftaya oranla kadro anlamında büyük farklar yoktu. Fenerbahçe deplasmanda 3-0 kazandığı Başakşehir 11’ine oranla tek farkla sahaya çıkarken Caner Erkin’in dönüşü Mert Hakan’ın kulübede oturmasına neden oldu. Son olarak Başakşehir maçında sol kanatta görev yapan Caner’in yeniden savunma hattına dönmesiyle birlikte, Kasımpaşa maçında sol bek oynayan Sadık Çiftpınar bu sezon ilk defa bir lig maçına stoper olarak olarak ilk 11’de başlarken, Luiz Gustavo da gerçek mevkisi olan orta sahadaki görevine geri döndü.
Konuk Alanya ise Başakşehir karşısında 3-0 kazanan kadrosunu bozmamayı tercih etti. Çağdaş Atan sezon başından bu yana 12 maçta ilk 11’de şans verdiği Salih Uçan’ı bu maçta da kulübede başlatırken, Antalya temsilcisi sahaya daha çok 4-3-3 şeklinde yayıldı.
İlk yarı
Maç boyunca sezonun büyük bölümünde olduğu gibi geriden topla çıkmaya gayret eden Alanyaspor, Kadıköy’de de bu anlayışını ilk dakikadan itibaren ortaya koydu. Henüz 4’üncü dakikanın ilk saniyelerinde Bareiro’nun engellenen şutu öncesinde Fenerbahçe’nin kalabalık bir şekilde üstüne gelmesi için geriden gelişigüzel bir vuruş yapmayıp ısrarla pas yapan Alanya, altı Fenerbahçeli oyuncunun baskıya gelmesinin ardından 4v3’ü yakalıyor ve Efecan’ı savunma arkasına koşturarak önemli olabilecek bir fırsat buluyor.
Maçın ilk golünü Sinanla bularak öne geçen Fenerbahçe’nin Alanya savunması tarafından uzaklaştırılan topun ardından gurbetçi futbolcuyu sol kanatta topla buluşturarak burada bir 1v1 yakaladığını gördük. Sinan’ın harika gol vuruşu kadar önemli olan bir diğer detay da üç Fenerbahçelinin kale sahası içinde pozisyon almasıydı. Bu noktada şutlarının yüzde 12’sini kale sahasından çeken Fenerbahçe’nin bu oranda Göztepe’nin hemen ardından ligde ikinci sırada geldiğini belirtmekte fayda var.
İlk gole kadar topa sahip olma oranında yüzde 42 ile oynayan ve zaten bu konuda ısrarcı olmayacağının sinyallerini ilk düdükten itibaren Fenerbahçe, golü bulduktan sonra ise Erol Bulut’un tabiriyle topu adeta rakibine bıraktı. İlk gol ve ilk yarının son düdüğü arasındaki uzatmalar da dahil olmak üzere geçen 36 dakikalık sekansta Alanya’nın topa sahip olma oranı yüzde 78 oldu. Fenerbahçe ilk yarı bittiğinde Opta’nın Türkiye’ye giriş yaptığı 2014-2015 sezonundan bu yana topa en az sahip olduğu ilk yarıyı oynamıştı. Bu 36 dakikalık sekansta Alanya’nın sadece stoperlerinin toplam topa sahip olma oranının Fenerbahçe 11’inden fazla olması öyle sanıyorum ki tekrarını uzun yıllar boyunca göremeyeceğimiz bir durumdu.
Özellikle ilk yarıda beklerini genellikle merkeze yakın konumlandıran ve oyuna genişliği Efecan ve Davidson ile veren Alanya’da Juanfran’ın çizgiye basarak hücuma katıldığı bölümlerde Efecan’ın içe kaydığını gördük.
Fenerbahçe’nin maç boyunca yapmak istediği ve oyununu üzerine kurguladığı hücumlardan birini 32’inci dakikada gördük. Orta sahada kazanılan topla hızla kontra atağa kalkan sarı-lacivertli takımda atak büyük bir fırsata dönüşmese de Thiam şut şansı bulmayı başarıyor. Fenerbahçe’de bu pozisyonda da topu kapan isim olan Ozan Tufan maçı toplam 5 top kazanmayla tamamlarken, bu istatistikte takım arkadaşı Luiz Gustavo’nun (3) önünde sahanın en iyisi oldu. Son haftalardaki performansıyla takımının üç haftalık kazanma serisinde önemli rol oynayan milli oyuncu attığı üç kilit pasla Mert Hakanla beraber bu alanda da maçın en iyisiydi.
Fenerbahçe’de son haftalarda orta sahaya yanaşarak aldığı topları arkadaşlarına servis ederek öne çıkan Thiam bu özelliğini Alanya maçında da sahaya yansıttı. Pelkas’ın kaydettiği golün hazırlanma sürecinde de pozisyonun içinde olan Senegalli oyuncu ilk yarıda da sıklıkla orta sahada top alan bir bağlantı oyuncusu görüntüsündeydi.
Maç boyunca topa 33 defa temas eden Thiam’ın topla buluşma noktalarının genellikle orta sahada olması da bu durumu ortaya koyar nitelikte bir veri gibi görünüyor.
Maçtaki ilginç sekanslardan biri de 35.48 ile 39.52 arasındaki bölümde yaşandı. Alanyaspor Teknik Direktörü Çağdaş Atan’ın maç sonu Fenerbahçe’nin oyununu eleştirmesine neden olan faktörlerden biri de muhtemelen bu bölümdü. Bu dakikalar arasındaki dört dakikada sadece iki pas yapan Fenerbahçe topu mutlak bir şekilde Alanya’ya bırakıp sadece savunmaya odaklanmayı tercih etti. Maç boyunca 45’i uzun top olmak üzere 233 pas yapan sarı-lacivertli takım neredeyse her 5 toptan birini uzun top olarak kullandı. Fenerbahçe açısından bu oyun elbette ki sezonun geneline yansımayacaktır ve bu maç özelinde yapılmış bir tercihtir ancak bu oyunu tercih etmeyi kolaylaştıran faktörlerden birinin maçların seyircisiz olması olduğunu düşünüyorum. Maçlar seyircili oynansaydı Fenerbahçe 40 bini aşkın seyirci önünde topu bu denli bırakmak istemezdi sanıyorum.
— uğur (@hatirsikesi) October 19, 2020
Öte yandan Alanya benzer bir sekansı Galatasaray deplasmanında da oynamış ve o maçta da Galatasaray 5 dakika 20 saniye boyunca hiç isabetli pas yapamamıştı. Bu noktada Alanyaspor’da henüz ilk yılını geçiren Çağdaş Atan’ın bu iki deplasmanda ortaya koyduğu bu dikkat çekici oyunların hakkını teslim etmek gerekiyor.
İlk yarının son bölümünde yine orta sahada kaptığı topla kontra atak fırsatı yakalayan Fenerbahçe’de Ozan’ın final pası tercihi iyi olmayınca önemli bir şans kullanılamıyor.
İlk yarıda büyük çoğunluğu sağ kanattan olmak üzere 10 orta yapan Alanyaspor maçı da dördü isabetli 25 ortayla tamamladı.
İlk yarının son bölümünde baskısını arttıran Alanya, Bareiro’nun Efecan’a hazırladığı pozisyonla gole yaklaşsa da Altay güzel bir kurtarış yaptı. Çağdaş Atan’ın takımı bu pozisyonun birkaç dakika öncesinde benzer bir ikili oyunla Davidson’a şut imkanı yaratmış ancak Sadık şutu engellemişti.
Futbol Akademi Scouting (FAS) ekibinin hazırladığı gol olma ihtimali grafiğine göre ilk 45 dakikada yüzde 20’lik gol şansının üzerine iki defa çıkan Alanya maçı da bunu dört kez başararak tamamladı. Fenerbahçe ise yüzde 20 gol şansının üzerine iki defa çıktı.
Buna rağmen 90 dakika sonunda Fenerbahçe’nin gol beklentisi oranı Alanyaspor’dan fazlaydı (2.18-2.06).
İkinci yarı
Alanya’da Davidson hem ilk yarıda hem de ikinci yarıda pas yerine yaptığı şut tercihleriyle takım arkadaşlarının oldukça müsait olduğu pozisyonları değerlendiremedi.
Fenerbahçe’nin maç boyunca iyi yaptığı şeylerden biri de rakibini 4-4-2 ile karşılarken öndeki ikili (genellikle Thiam-Pelkas) ve merkezdeki ikili (Gustavo-Ozan) arasındaki mesafeyi kısa tutmasıydı. Bu şekilde yapılan baskıyla kaptığı toplarla birçok hücum fırsatı bulan Fenerbahçe, rakibini de birçok top kaybına zorladı. Sinan bu pozisyonda final pasını daha iyi verebilse Pelkas çok daha uygun bir şut pozisyon bulabilirdi.
Alanya’yı maç boyunca 22 top kaybına zorlayan Fenerbahçe, bu top kayıplarının önemli bir bölümünü kontra atağa dönüştürmeyi başardı.
Fenerbahçe’nin attığı ikinci golde de Thiam’ın yaptığı dokunuşun önemine değinmekte fayda var. Maç boyunca sık sık bu tarz yardımlarla takım arkadaşlarını rahatlatan Thiam’ın son haftalardaki galibiyet serisinde önemli bir rol oynadığını düşünüyorum. Topa sahip olma konusunda Alanyaspor’un gerisinde kalan Fenerbahçe’nin buna rağmen rakip ceza sahasına giriş sayısında 15-10 üstünlük kurması dikkat çeken bir ayrıntı olarak göze çarpıyor.
Kasımpaşa maçında yaptığı asistten sonra Alanya maç gol atarak skora katkı vermeye devam eden Pelkas’ın yükselen grafiği de göze çarpan bir ayrıntı olurken, Yunan oyuncu Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanan Aksiyon Değeri(AD) metriğinde takımının en iyilerinden biri oldu.
Veriler: Mackolik, Whoscored
Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.