Süper Lig’in 10. haftasında Fenerbahçe kendi evinde Alanyaspor’u ağırladı. Trabzonspor mağlubiyeti ve Antwerp beraberliğinin ardından Fenerbahçe, yine umduğunu bulamadı ve sahadan mağlup ayrıldı. Bu sonuçla Fenerbahçe ligde üst üste 2. toplamda ise 3. mağlubiyetini almış oldu. Fenerbahçe’nin puan kaybettiği çoğu maçta olduğu gibi bu maçta da 3. bölgedeki üretkenlik problemleri dikkat çekti. Özellikle Fenerbahçe’nin yediği ilk golde yine puan kaybıyla sonuçlanan maçlarda yaşanan problemlerin benzerini izledik.
Maçı global iş ortağımız Metrica Sports’un geliştirmiş olduğu Play yazılımı ile birlikte analiz edeceğiz.
İlk 11’ler ve bazı veriler
Fenerbahçe cezalılar ve sakatlardan dolayı sahaya yine rotasyonlu bir kadroyla çıktı. Stoperde Kim Min-Jae’nin yokluğunda Novak’ı tercih eden Pereira, sağ kanat bekte Nazım Sangare ile maça başladı. Kalede kart cezalısı Altay Bayındır’ın yerine Berke Özer görev alırken, merkezde Gustavo’nun bu haftaki partneri Zajc’tı. Vitor Pereira bu maçta da 3’lü savunmadan vazgeçmedi. Son 2 haftanın aksine Fenerbahçe 3-4-1-2 şeklinde değil, 3-4-2-1 şeklinde dizildi.
Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanan “Top hakimiyeti kalitesi” grafiğinde maçın ilk yarısı ile ikinci yarısı arasında dramatik farklar görülüyor. Hem Fenerbahçe’nin hem de Alanyaspor’un maçın ilk yarısında daha az tehlike oluşturduğunu görüyoruz.
Fenerbahçe 1.69 gol beklentisinden 1 gol bulmuşken, Alanyaspor 0.64 gol beklentisinden 2 gol buldu. Ayrıca Fenerbahçe’nin top hakimiyeti kalitesinin, topla oynama yüzdesinden düşük olduğunu görüyoruz. Bu durum Fenerbahçe’nin bu sezonki lig maçlarında görmeye alıştığımız bir görüntü değil.
Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanan AD metriğinde Serdar Dursun’un özellikle şut aksiyonlarıyla öne çıktığını görüyoruz. Fenerbahçe’nin attığı tek golün sahibi olan oyuncu, golün yanında ofansif anlamda da olumlu aksiyonlara girdi. Serdar Dursun diğer birçok istatistik kalemlerinde de Fenerbahçe’nin en fazla öne çıkan oyuncusuydu.
Alanyaspor’un savunma organizasyonu
Alanyaspor’da Çağdaş Atan’ın ardından göreve gelen Bülent Korkmaz, kendisiyle özdeşleşen savunma ağırlıklı oyununu bu maça da taşıdı. Fenerbahçe’yi maç boyunca derinde savunan Alanyaspor, kontrataklarla gol bulmaya çalıştı. Alanyaspor’un savunma organizasyonu tekdüze bir alan savunması değildi.
Ön alanda ve orta blokta Fenerbahçe’yi 4-1-4-1 şeklinde karşılayan Alanyaspor, derinde ise 4-2-3-1’e dönüyordu. Alanyasporlu futbolcular merkezi kapatarak rakiplerini kenarlardan oynamaya zorluyorlardı. Yine Fenerbahçe topu kanatlara indirdiğinde de Alanyaspor 4-2-3-1 ile rakibini savunmaya çalışıyordu.
Fenerbahçe’nin kanat beklerini Alanyaspor’un bek oyuncuları (Juanfran-Borja) karşılıyordu. Bekler pres için çizgiye açıldığında stoperler ile beklerin arasında açılan alanı Alanyaspor’un orta saha oyuncuları (Novais-Umut Güneş) dolduruyordu. Böylece çizgide rakibe karşı sayısal üstünlük kurup, Fenerbahçe’nin çizgiden atak olgunlaştırmasını engellemeye çalışıyorlardı. Fakat bu savunma organizasyonunun dezavantajı olarak, orta saha oyuncuları daha derine gömüldükleri için, merkezde Fenerbahçeli oyuncuların değerlendirebileceği alanlar açılıyordu.
İlk yarı
Fenerbahçe’nin Alanyaspor’un bıraktığı boşlukları değerlendirmekte, özellikle ilk yarıda, başarısız olduğunu söyleyebiliriz. Alanyaspor’un savunması Fenerbahçe’nin çizgi odaklı oyununa yönelik tedbirler barındırıyordu. Fenerbahçe özellikle ilk yarıda kenarlardan oyun kurmaktan vazgeçmedi. Bülent Korkmaz’ın takımı Fenerbahçe’yi tamamen çizgiye itmekte ilk yarıda oldukça başarılıydı.
Fenerbahçe’nin geçtiğimiz haftalardaki çizgi organizasyonları genellikle kanat bekler ve kenar forvetler üzerinden ilerliyordu. Alanyaspor’un savunma organizasyonu Fenerbahçe’nin hem kanat beklerini hem de kenar forvetlerini kontrol edebildi. Merkezde ise Fenerbahçe’nin merkez orta sahalarına alanlar açılıyordu. Yukarıdaki pozisyonda görüldüğü gibi Fenerbahçe ilk yarı boyunca bu alanları değerlendirmedi.
Çizgi organizasyonları da istenilen düzeyde işlemeyince, Fenerbahçeli oyuncular çok fazla orta denemesinde bulundular. Alanyaspor maçının ilk yarısı Fenerbahçe’nin bu sezon en fazla orta denediği ilk yarıydı. Fenerbahçe’nin ilk yarıda yaptığı 21 ortanın sadece 3 tanesi isabetliydi.
İkinci yarı
Maçın ikinci yarısı iki takım açısından da maçın çözülmeye başladığı yarı oldu. Hem Fenerbahçe hem de Alanyaspor ikinci yarıda daha fazla gol pozisyonu üretti. Nitekim bu durum skor tabelasına da yansıdı.
Fenerbahçe’nin topla buluştuğu noktaları incelediğimizde, ikinci yarıda ceza alanı çevresindeki iç koridorlarda Fenerbahçeli oyuncuların topla daha fazla buluştuğunu görüyoruz. Pereira’nın takımı devre dönüşünde merkezdeki alanları daha fazla kullanmaya başladı. Bu sayede Fenerbahçe ceza sahası önündeki alanda da daha etkili olabildi.
Yukarıdaki pozisyonda Nazım’ın önündeki alanı Gustavo boşalttı. Bek oyuncusunun kademesine gelen Alanyasporlu orta saha oyuncusu (Umut Güneş) merkezi boşalttı ve Rossi’ye rahat bir vuruş yapabileceği bir alan açıldı. Fakat Rossi bu şansı kötü bir şekilde değerlendirdi.
66. dakikada Fenerbahçe, Pelkas ile de benzer bir pozisyona girdi. Bu kez Alanyaspor’un diğer orta saha oyuncusu (João Novais) bek oyuncusunun kademesi için derine gömüldü ve Pelkas’a alan açıldı. Ceza alanı önündeki bu şansı Rossi gibi Pelkas da değerlendiremedi.
Fenerbahçe golde de merkezdeki alanı değerlendirdi. Bu kez merkezi alanı değerlendiren isim hücum oyuncuları değildi. Rakip orta saha oyuncusunun derine gömülmesiyle açılan alana yaklaşan Sosa, topu hızlıca demarke durumdaki Novak’a aktardı. Novak’ın ortasında da Serdar Dursun topu ağlara gönderdi ve skoru eşitledi. Fenerbahçe ikinci yarıda buna benze organizasyonları sıkça denese de sonuç alamadı.
İlk yarıda rakibini durdurmaya daha fazla odaklanan Alanyaspor’un da hücum etkinliği ikinci yarıda arttı. Alanyaspor’un attığı ilk golde Fenerbahçe’nin savunmadaki kronik problemlerinden birisi dikkat çekti. Oyuna iki oyuncuyla genişlik veren takımlara karşı Fenerbahçe’nin yaşadığı sıkıntıları Başakşehir ve Trabzonspor maçlarının yazılarında anlatmıştık.
Fenerbahçe savunmada, beklerini derin ve geniş alanlarda konumlandıran bir takıma karşı daha sorun yaşadı. Alanyaspor’un golünde top Alanyaspor’un sağ beki Juanfran’a geldiğinde Novak, Juanfran’a prese çıktı. Novak’ın kademesi için öne çıkan Szalai savunmanın arkasında alan bıraktı. Tisserand’ın da ofsayt çizgisini bozmasıyla Alanyaspor, çizgiden basit bir ara pasıyla golü bulmuş oldu.
Sonuç
Fenerbahçe ligde üst üste 2. maçını kaybetti. Özellikle 3. bölgedeki aceleci ve acemi tavır Fenerbahçe’nin önümüzdeki maçları için büyük bir sorun. 1. ve 2. bölgede takımının birçok sorununu çözen Pereira’nın 3. bölgedeki sorunlara çözüm bulamaması ise düşündürücü. Yeni teknik direktörle yeni kurulan bir takım için 3. bölgedeki sorunlar normal sayılabilir. Fakat bu alandaki gelişmenin yerine neredeyse gerileme yaşanması ise çok normal görünmüyor. Pereira’nın, takımdaki panik havasına rağmen, 3. bölgedeki sorunlara nasıl çözüm üreteceği merak konusu.
Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.