Analiz | Dortmund 1-0 Mönchengladbach

Bundesliga’nın 8.haftasında Borussia derbisi vardı. Dortmund evinde Mönchengladbach’ı ağırladı. Reus’un golüyle maçı Dortmund kazandı. 3 kalecinin büyük kurtarışlarla damga vurduğu maçta yüksek tempo ve bol pres oyunları vardı.

Ortalama pozisyonlardan görebileceğimiz üzere iki takımda kanat odaklı bir oyun oynadı. Lucien Favre düz 4-4-2 ile maça başladı. Witsel ve Delaney ikilisi takımın temposunu belirleyen isimlerdi. Diğer haftalara nazaran bekler ileri çıkışlarında daha dikkatliydi. Hazard-Brandt-Reus-Hakimi hücum hattı ise her zaman rakibin orta saha ile savunma hattı arasında pozisyon aldı. Dortmund , Reus ile üstünlüğü bulduktan sonra reaktif bir oyuna geçiş yaptı. Maçın son anlarında Zagadou’nun oyuna girmesiyle de 5-3-2 dizilişine geçiş yapıp kenar ortalarını başarıyla savundular.

Marco Rose bu sezon çoğunlukla tercih ettiği 4-3-1-2 dizilişinden vazgeçti. Rose, 4-2-3-1 dizilişini tercih etti. Bu değişikliğin nedeni Dortmund’un oyunu genişliğe doğru oynayabilmesiydi. Wendt ile Lainer oldukça ileride pozisyon aldı. Böylelikle, Thuram ve Plea merkeze daha yakın oynama fırsatı bulup buradan savunma arkasına koşular denediler. Beklerin ileride ve genişte pozisyon alması oyun kurulumunu Zakaria-Kramer ikilisine bırakıyordu. Benes ise çoğalma yaratacak oyuncu olarak kullanıldı. Stindl’ın oyuna girmesiyle daha fazla risk alan Rose, dizilişi 3-4-3’e çevirdi. Ancak set hücumlarındaki tıkanıklık ve kötü bitiricilik sebebiyle Gladbach beraberlik golünü bulamadı.

İki takım içinde en büyük eksiklik hücum organizasyonunda idi. Set hücumlarında iki takımda şans yaratmakta çok zorlandı. Bunun en büyük nedeni ise birbirlerine uyguladıkları pres oyunlarıydı.

Topa sahip olmada Dortmund’un %54 üstünlüğü var. Ancak, Gladbach üçüncü bölgeye girişlerde 48-39 ve ceza sahasına girişlerde 20-18 üstünlük kurdu. Topu daha efektif kullanan bir Gladbach vardı.

Gladbach’ın bir diğer efektif olduğu alan paslardı. İleri oynanan paslarda 127-121, ceza sahasına atılan paslarda 18-16, üçüncü bölgeye paslarda 104-102 üstünlükleri vardı. Gladbach topa sahip olmayı bir amaç değil bir araç olarak kullandığını gördük.

Gladbach her ne kadar efektif bir şekilde topa sahip olup pas yapsa da şans üretmekte çok zorlandı. 52 set hücumunda sadece 2 şut atabildiler. Dortmund da farklı değildi. Onlarda 48 set hücumunda 4 şut atabildiler. İki takımında en büyük silahı olan kontra-ataklarda da zorlandıklarını gördük. Dortmund 14 kontra-atağı 2 şutla bitirebildi. Gladbach ise 12 kontra-atak şansında 1 şut atabildi.

Pres oyunları

İki takımda uyguladıkları pres şemalarıyla birbirlerini dengelediler. Uyguladıkları tam saha pres ile birbirlerinin geriden oyun kurmasını engellediler.

Tam sahaya 4-4-2 şeklinde yerleşen Dortmund rakibinin ilk pası yapmasına izin verdi. Tam saha preste Dortmund rakibini çizgiye yönlendirip burada yaptığı yoğun presle topu kazanmayı amaçladı. Dortmund’un bir diğer amacı ise stoperlere pres yaparak Gladbach’ı uzun top oynamaya zorlamaktı.

Dortmund’un bir diğer pres şeması yarı saha presi idi. Dortmund’un buradaki amacı rakibi kenarlara yönelterek burada yoğun pres ile topu kazanıp, hızlı kontra-ataklar yapabilmekti. Bu pres şeması aslında Lucien Favre’nin her takımında çoğunlukla ana plan olarak kullandığı bir pres türü. Burada en önemli nokta kenarlarda çoğalma yaratabilmek için takımın dar kalabilmesidir. Oyuncular arası metrajlar kısa tutularak preste çoğalmalar yaratılabiliyor.

Dortmund 4-4-2 şekliyle rakibini yarı sahada karşıladı. Brandt ve Reus arkalarındaki Zakaria-Kramer’i kontrol altına alıyor. Top kenara geldiğinde ise Hazard pres dalgasını başlatıyor. Dortmund topu kazanamasa da rakibi geriye doğru oynatmaya zorluyor.

Dortmund’un etkili pres oyunu Gladbach’ın set hücumu ve kontra-atak yapamadığından bahsetmiştik. İkili mücadelelerde bu Dortmund presini net şekilde ortaya koydu. Defansif ikili mücadelelerde Dortmund’un 53-39 üstünlüğü bulunuyor. Top kesme istatistiğinde ise Dortmund’un 27-19 üstünlüğü vardı.

Mönchengladbach ise pres şemalarında Dortmund’un aksine farklı şekilleri vardı. Tam saha baskısında 4-4-2, 4-1-4-1 ve 4-1-3-2 şekillerini aldılar. Gladbach’ın pres oyunundaki en büyük farkı topa presin hiçbir zaman kesilmemesi. Dortmund yarı saha preste merkezi kapatarak rakibini kenarlara yönlendirirken çoğunlukla topa aktif pres yapmıyorlar. Gladbach’ta ise topa pres hiç durmadan devam ediyor. Bu durum onların topsuz oyunda da proaktif bir yaklaşım izlediklerini gösteriyor.

Gladbach tam saha preste 4-4-2 şeklinde yerleşti. Benes öne çıkarak Embolo ile ikili oluşturdu. Kramer ve Zakaria’da dublaj için öne çıktılar. Plea ile Thuram’ın referans noktası ise rakip beklerin aldıkları pozisyonlardı. Önce Dortmund’u kenara yönlendiler. Merkezdeki pas opsiyonlarını başarılı bir şekilde kapatan Gladbach ardından rakibini geriye oynamaya zorladı. Merkezi yine kapatarak biraz daha ileri çıkan Gladbach pres hatları kaleciyi uzun atmaya zorladı. Uzun topu da toplamayı başaran Gladbach topa sahip olmayı başardı.

Gladbach’ın uyguladığı bir diğer pres şeması ise yarı saha presi idi. Dortmund, Gladbach’ın tam saha presini kırıp hücuma yerleştiğinde Gladbach kendi yarı sahasında Dortmund’a pres yapmaya başladı. Topu kazanıp hızlı kontra-atak yapmak en önemli amaçlarıydı.

Kendi yarı sahasında Dortmund’u 4-4-1-1 pozisyonunda karşıladılar. Takım boyu kısa ve dar olan Gladbach kaymaları başarılı bir şekilde gerçekleştirdi. Topa pres kesilmediği için rakip oyunculara çok fazla zaman tanınmadı.

Hücum planları

Dortmund hücumda merkezi kullanmayı denedi. Bunun en büyük nedeni Brandt ve Reus’un olmasıydı. Bekleri çok fazla ileri çıkarmadılar. Hazard ile Hakimi hücumda genişiliği sağlayan oyunculardı. Bu yüzden Brandt ile Reus merkezde biraz daha fazla alan bulabildiler.

2-4-4 şeklinde hücuma yerleşen Dortmund’ta şans yaratmadaki odak noktası rakip stoperlerin önündeki alanı kullanmaktı. Bu alanı kullanamadıklarında ise Dortmund stoperlerin arkasındaki alanı kullanmayı denedi.

Dortmund, Reus’un attığı golde bu iki alanı da çok iyi kullandı. Hazard rakibin orta saha ile savunma hattı arasında topla buluştu. Reus ise Jantscke’nin kör noktasından stoperlerin arkasına koşu yaptı. Favre öncelikle stoperlerin önündeki alanı yani rakibin orta saha ile savunma arasındaki bölgeyi kullanmaları için bir oyun planı çizdi. Daha sonra bu alanda topla buluşulduğunda ise savunma arkasına koşu ile yaratılacak şanslar vardı. Reus’un golünde bu iki planı net şekilde gördük.

Gladbach 3-4-3’e döndükten sonra Reus ve Brandt için stoperlerin arasındaki kanallardan, savunma arkasına koşular yapmak daha kolay hale geldi. Bunun nedeni Gladbach’ın savunma ile hücum arasındaki dengeyi kaybetmesiydi.

Weigl’ın uzun pasında stoperlerin arasından savunma arkasına sarkan Reus önemli şans yarattı. Gladbach formasyon değişikliğinden sonra savunma düzenini kaybetti. Bu dakikadan sonra Dortmund birkaç şans daha yakalasa da hücumda soğukkanlı davranamayıp doğru tercihleri yapamadılar. Bu da onların skoru daha da arttırmalarını engelledi.

Gladbach belki set hücumlarında çok etkisiz bir maç çıkarsa da yine Dortmund’a zorlu anlar yaşattı. Gladbach’ın hücum planı sürekli savunma arkasına oynamaktı. Plea-Thuram-Embolo üçlüsünün hızından yararlanmaya çalıştılar.

Dortmund savunması maç başındaki bu şanstan sonra adam odaklı pozisyon almayı bıraktı. Özellikle stoperler. Zakaria orta sahada topla buluşup, sol bek ile sol stoper arasındaki kanaldan savunma arkasına koşu yapan Thuram’ı topla buluşturdu. Hummels-Weigl-Akanji adam odaklı pozisyon alması nedeniyle Dortmund, Thuram’ın koşusuna kademe oluşturamadı. Schulz’a karşı pozisyon ve nicel üstünlüğü bulunan Thuram koşusuyla önemli bir fırsat yarattı.

Yine Thuram’ın savunma arkasına koşu ile gelen Gladbach tehlikesi vardı. Zakaria ile duvar pası yapan Thuram savunmanın arkasında topla buluştu. İçeriye çevirdiği topla büyük tehlike yaratan Gladbach skoru yapamadı.

İki takımda elindeki oyuncu kalitesine göre bir hücum planı ortaya koydu. Dortmund daha teknik ve birebir oynamayı seven oyuncularla merkezden hücumlar yaptı. Gladbach hızlı hücum hattıyla savunma arkasına hücum etmeyi denedi. Beklerinin de hücuma katılmasıyla kanatlardan hücum ana odak noktasıydı.

Dortmund ikili mücadele yoğunluğu indexinde üstündü. Gladbach hücum aksiyonlarının hızında Dortmund ile eşit oynamasına rağmen skorda eşitliği bulamadı.

Maçın oyuncusu

Hummels savunmada liderlik yaptı. Geriden oyun kurarken rakip presini çoğu zaman kırmayı başardı. Üstüne köşe vuruşlarında da şans yaratmayı başardı. Toplam aksiyonu hiçbir zaman takım ortalamasının altına düşmedi ve maçın en yüksek InStat Index’i tutturan oyuncusu oldu.

Sonuç

Gladbach’ta Sommer, Dortmund’ta Bürki ve Hintz büyük kurtarışlarla ön plana çıktılar. İki takımda iyi pres oyunlarıyla birbirlerini dengelediler. Set hücumu bir tık iyi olan Dortmund skoru bulup maçı kazanmayı başardı. Son maçlarda süregelen savunma hataları sonrası lig liderine karşı gol yemeden maç kazanılması Favre için büyük bir artı oldu. Götze, Sancho, Alcacer gibi kilit oyuncuların eksikliğine rağmen gayet iyi bir oyun ortaya koydular. Weigl ile Hummels’in stoperdeki uyumu Favre’yi mutlu edecektir.

Marco Rose tarafında ise takımın halen geliştiğini görüyoruz. Pres uygulamasında takım çok iyi. Bir çok farklı şemayı ortaya koyabiliyorlar. En büyük eksiklikleri set hücumu olarak gözüktü. Bu zor deplasmandaki yenilgiye rağmen Gladbach kötü bir oyun ortaya koymadı. Mağlubiyete rağmen Gladbach ligde liderliğini sürdürdü.