Pazar günü Galatasaray, Fenerbahçe ile deplasmanda karşılaştı. Galatasaray karşılaşmayı Donk, Falcao (p) ve Onyekuru’nun golleriyle 3-1 kazanırken Fenerbahçe’nin tek golünü penaltıdan Kruse attı.
Yazıda sadece Galatasaray anlatılmıştır. Fenerbahçe için sitemizdeki Fenerbahçe analizini okuyabilirsiniz.
Ortalama pozisyonlar ve kadrolar
Galatasaray’da hafta içinde konuşulan konu Lemina’nın ilk 11’de kimin başlayacağıydı. Fatih Terim Lemina’nın yerine Belhanda’yı orta sahada kullanırken Belhanda ve Seri orta sahasının Fenerbahçe orta sahası karşısında zayıf kalacağını düşünmüş olacak ki Ömer Bayram ile Feghouli’yi de merkeze doğru kaydırdı. Kanatların hakimiyetinin genellikle beklerde olduğunu görsek de bu maçta Galatasaray bekleri ligin diğer maçları gibi fazla ileri çıkmadı daha kontrollü şekilde oynadılar. Ayrıca ortalama pozisyonlara da baktığımız zaman beklerin kendi yarı sahasında olduğunu görüyoruz. Bunun sebebi de Fenerbahçe baskısında derinden pasla çıkmak isteyen Galatasaray için bekler pas istasyonu oldu.
Hafta içinde Galatasaray’da ileri uçta Adem’in mi yoksa Falcao’nun mu oynayacağı konuşulan bir diğer konuydu. Fatih Terim’in tercihi maç sonunda oldu ve maç sonu röportajında da bu değişikliğin taktiksel olduğunu söyledi. Falcao tercihi ile gelen bir diğer değişiklik de Galatasaray’ın ileri uçtaki oyuncusu genellikle rakibin sol stoperi ile eşleşirken Feghouli ve Mariano ile üçgenler oluşturuyordu. Bu maçta ise Falcao’nun zaman zaman sağ stoper Jailson ile eşleştiğini gördük. Ayrıca Falcao maç boyunca Jailson ve Serdar Aziz’i kendisine çekerek Onyekuru’ya boş alan yarattı.
İlk yarı
Galatasaray’ın ilk oyun planı Onyekuru’yu savunmanın arkasına kaçırmaktı. Maçın ilk dakikasından son dakikasına kadar bunun birçok örneğini gördük. Yukarıdaki pozisyonda Jailson ile Isla’nın arası fazlasıyla açık ve Jailson Serdar’ın yanında duruyor. Bu boşluğa doğru hareketlenen Onyekuru’ya Seri pası gönderiyor.
Galatasaray Onyekuru’ya sürekli uzun top atmak yerine sadece müsait pozisyondaysa uzun oynamayı tercih etti. Bunun dışında Galatasaray için öncelik derinden pasla çıkmaktı. Yukarıdaki pozsiyonda Fenerbahçeli oyuncular 1v1 ile Galatasaray’ı marke ederken Ozan Belhanda’ya gidecek pas yolunu kapatmıyor ve Marcao merkezdeki Belhanda’ya pası gönderiyor.
Marcao’nun pası göndermesiyle birlikte Onyekuru’nun koşusu başlıyor. Pozisyonun devamında Belhanda topu savunmanın arkasına gönderiyor ve savunmanın arkasına kaçan Onyekuru topun sahibi oluyor.
Bu pozisyonda da Galatasaray’ın Onyekuru’yu savunma arkasına kaçırdığı başka bir varyasyonu anlatmak istiyorum. Saracchi topu Falcao’ya doğru uzun gönderiyor. Saracchi’nin pasıyla birlikte Onyekuru’nun savunma arkasına koşusu başlıyor.
Pozisyonun devamında Falcao topu Belhanda’ya indiriyor. Belhanda da savunma arkasına koşusuna devam eden Onyekuru’ya topu gönderiyor.
Maç içinde Onyekuru’ya atılan pasların birçok varyasyonunu gördük ve Galatasaray doğaçlama şekilde Onyekuru’yu bulmak yerine bu varyasyonların hepsine çalıştığının sinyallerini maç içerisinde verdi.
Galatasaray’ın hücumdaki bir diğer planı ise ceza sahası içerisinde rakibinden eşit veya fazla olmayı sağlamaktı. Burada Falcao’nun görevinin önemli olduğunu söylemek mümkün. Yukarıdaki pozisyonda Onyekuru Isla ile eşleşirken Falcao’nun ise Serdar Aziz ile eşleştiğini görüyoruz.
Pozisyonun devamında ise çapraz koşu ile Jailson ile eşleşiyor ve Feghouli’nin ortasında ceza sahası içerisinde Onyekuru ve Falcao rakipleriyle 2v2 pozisyonunda eşleşiyorlar.
Galatasaray’ın tüm hücum planlarına çalıştığını ve işini doğaçlamaya bırakmadığından bahsetmiştim. Bu pozisyonda Belhanda topu Mariano’ya gönderirken Feghouli merkezden ceza sahasına koşusuna başlarken Falcao’nun da ceza sahasına koşusunu görüyoruz.
Mariano orta pozisyonuna geldiğinde ise az önce Belhanda’nın Mariano’ya attığı pasla içeri hareketlenen Falcao ve Feghouli’nin ceza sahası içerisinde boş pozisyonda kaldığını görüyoruz.
Fenerbahçeli oyuncular Onyekuru ve Falcao ile birebir eşleştiğinde hem Onyekuru hem de Falcao rakibini götürerek Ömer Bayram’a boş alan açtı. Ortalama pozisyonlara da baktığımız da Ömer Bayram’ın daha ileride topla buluştuğunu görüyoruz. Yukarıdaki pozisyonda Onyekuru kanada doğru kayarken Isla kendisini takip ediyor. Falcao da merkeze doğru kayınca Jailson kendisini takip ediyor ve stoper ve bek arasında boş alan oluşuyor. Saracchi boş alana hareketlenen Ömer Bayram’a topu gönderiyor.
İkinci yarı
Galatasaray’ın maçtaki oyun planlarını istediği gibi yansıtabilmesinde önemli faktörlerden birisi de zihinsel olarak oyundan hiç düşmemesiydi diyebiliriz. Fenerbahçe’nin golüne kadar üstün bir oyun koymasının yanında golü yedikten sonra da aynı oyunu devam ettirdi. Bununla birlikte beraberlik golünü atınca da aynı disiplinde oyununu devam ettirdi. İkinci yarıda ise Galatasaray’ın daha kontrollü bir oyun tercih ettiğini söyleyebiliriz.
Yukarıdaki grafik maçtaki topa sahip olma yüzdelerini gösteriyor. Grafiğe de baktığımız zaman Galatasaray’ın maçın ikinci yarısında topu tamamen Fenerbahçe’ye bıraktığını görüyoruz.
Topun Fenerbahçe’ye bırakılması Galatasaray’ın oyun planında bir değişiklik yapmadı. İkinci yarıda da Falcao’nun Onyekuru’ya alan boşalttığını gördük. Yukarıdaki pozisyonda Falcao’nun ceza sahasına koşusu ile birlikte iki oyuncunun kendisini takip ettiğini görüyoruz. Onyekuru ise onun boşalttığı alanda topla buluşsa da pozisyondan faydalanamadı.
Galatasaray’ın ikinci golü bulmasıyla birlikte Fenerbahçe savunması maçın ilk anlarından bile daha fazla açık vermeye başladı. Yukarıdaki pozisyonda topu kazanan Galatasaray’ın hızlı hücumda Ömer Bayram’ın savunma arkasında topu Onyekuru ile buluşturmasını görüyoruz. Galatasaray’ın üçüncü golü de yukarıdaki pozisyona benzer şekilde geldi.
Sonuç
Öncelikle başta Fatih Terim olmak üzere teknik ekibi ve analiz ekibini tebrik etmek gerekiyor. Bu sezon izlediğim en keyifli Galatasaray olduğunu düşünüyorum. Rakip çok iyi analiz edilmiş ve rakibin zaafları ile Galatasaray’ın kendi oyun planı çok güzel şekilde harmanlanmış. Bu maç sezonun devamında özellikle taktiksel açıdan da çok güzel şeyler vadediyor.
Maçta Galatasaray 14 şut çekerken bu şutlardan 8 tanesi kaleyi buldu. Fenerbahçe ise 10 şut çekerken bu şutlardan 4 tanesi kaleyi buldu.
Galatasaray’ın gol beklentisi 14 şutta 2.43 olurken Fenerbahçe’nin ise 10 şutta 1.29’du. Bu değerlere penaltının da dahil olduğunu hatırlatmak isterim ve penaltıdan beklenen gol ortalama 0.7 oluyor ve Fenerbahçe’nin penaltısız gol beklentisinin 1’den düşük olduğunu söyleyebiliriz. Bu da Galatasaray’ın savunma anlamında başarılı iş çıkardığını gösteriyor.
Galatasaray’ın oyun planındaki değişikliği bu grafikten de görebiliyoruz. Akan oyunda şut ile sonuçlan ataklara baktığımız zaman akan oyunda attığı 11 şutun 4’ü sol kanattan gerçekleşirken 7’si merkezden gerçekleşti. Fenerbahçe ise akan oyunda sadece 5 şut çekebildi.
Galatasaray ile ilgili hoşuma giden bir diğer nokta ise sezonun ilk yarısında çok eleştirdiğim kendi yarı sahasında kaybedilen toplarda bu maçta ciddi düşüş yaşamasıydı. Galatasaray 3’ü ilk yarıda olmak üzere toplamda kendi yarı sahasında sadece 8 top kaybetti. Maçın zorluğunu da düşünürsek gerçekten derinden topla çıkma konusunda güzel sınav verdiğini söylemek mümkün.
Gençlerbirliği maçında görüşmek üzere…