Cumartesi günü Galatasaray ve Fenerbahçe karşı karşıya geldi. Karşılaşma golsüz sona erdi.
Kadrolar ve ortalama pozisyonlar
Maç öncesi Galatasaray’ın kadrosu ile ilgili konuşulan konu Belhanda’nın oynayıp oynamayacağıydı. Çenesinde kırık bulunan Belhanda özel bir maske ile sahadaydı. Malatyaspor maçında ikili mücadelelerde %45 ile oynayan Galatasaray bu sorunu Fenerbahçe maçında yaşamamak adına Seri’ye göre daha atletik olan Lemina tercih edildi. İlk 11’in hepsi yabancı olunca yedek kulübesindeki yabancı hakkını da Donk’tan yana kullanan Galatasaray’da Andone ve Seri tribündeydi.
Ortalama pozisyonlara baktığımız zaman Galatasaray’ın önceki maçlarından da alışık olduğumuz Marcao ve Luyindama oyunu derinden kurmak için ilk isim oldukları için ortalama pozisyonları daha derinde yer alıyor. Önceki Galatasaray maçlarında stoperlerle birlikte Nzonzi de kendi yarı sahasında topla buluşan bir diğer isim olurdu. Bu maçta ortalama pozisyonlarda Mariano’nun da kendi yarı sahasında olduğunu görüyoruz.
Nzonzi geldikten sonra Galatasaray’a karşı oynayan rakiplerin top Galatasaray’dayken yaptığı ilk şey Nzonzi’nin topla buluşmasını engel olmaktı. Bunu hem Kasımpaşa maçında hem de Malatyaspor maçında gördük. Bu maçta ise Nzonzi merkezde konumlanmasına rağmen daha sola doğru konumlanıp oyunu sol tarafta oynarken Mariano ise daha iç koridora doğru yerleşip sağ taraftan gerçekleşen atakların öncüsü oldu. Yukarıdaki görsel Galatasaray’ın en çok yaptığı pas kombinasyonlarını gösteriyor. En çok yaptığı pas kombinasyonlarına baktığımız zaman Marcao – Nzonzi – Lemina üçlüsü ile Luyindama – Mariano – Belhanda üçlüsünü görüyoruz.
İlk yarı
Geçtiğimiz sezon sağda Mariano – Belhanda – Feghouli üçlüsünden gördüğümüz oyunu bu maçta Nagatomo – Lemina – Babel üçlüsünden gördük. Yukarıdaki pozisyonda Babel sağ bekle eşleşerek içeri kayarken Lemina’ya alan açıyor. Lemina boş alana koşu yapıp topu kazansa da Babel sağ bek yerine stoperle eşleşince boşta kalan sağ bek Lemina’ya baskıya gidiyor.
Galatasaray’ın ilk şutu da gene bu üçlünün oyununun sonucunda geldi. Kanatta topla buluşan Babel topu sürerken Nagatomo çizgiye iniyor. Bu sırada Lemina kendisine ceza sahası dışarısında boş alan yaratıyor. Daha sonra topla buluşup şutu çekiyor.
İlk yarının sonlarına doğru aynı üçlüyü tekrar görüyoruz. Nagatomo çizgiye doğru koşu yaparken Babel topu Lemina’ya Lemina da topu Nagatomo’ya gönderiyor.
İlk yarıyla ilgili başka ciddi pozisyon ise Nzonzi rakip yarısahada kazandığı top sonrası savunmayı dağınık yakalayan Feghouli’nin koşusunu görüp topu ona gönderiyor. Pozisyonun devamında Babel topu Nagatomo’ya bırakıyor. Nagatomo pozisyondan yararlanamıyor.
İkinci yarı
İlk yarının bitimiyle Galatasaray adına sahada bir şeylerin değişmesini beklerken oyun anlamıyla Galatasaray aynı oyunla sahadaydı. Yaşadığı tempo sorunu sonrası Lemina yerine Ömer Bayram’ı sahaya sürdü. Özellikle ilk yarıda daha çok gördüğümüz 60. dakikaya kadar devam eden Nagatomo – Lemina – Babel üçgenine bu değişiklik sonrası Ömer Bayram dahil oldu. Yukarıdaki pozisyonda Nagatomo topu Ömer’e, Ömer Babel’e Babel ise savunma arkasına koşan Ömer’e tekrar gönderiyor. Bu pozisyonun devamında çizgiye kadar topu süren Ömer ceza sahasına yerden açtığı ortada Falcao’yu buluşturmak istedi. Galatasaray adına ikinci yarıdaki nadir tehlikeli anlardan birisiydi.
Galatasaray bunun dışındaki hücum organizasyonlarında organize bir görüntü sergilemedi ve oyuncularının bireysel performanslarıyla etkili olmaya çalıştı. Bireysel performanslar ise yeterli olmadı.
Sonuç
Galatasaray maç boyunca sadece 5 şut çekebilirken bu şutlardan da sadece 3 tanesi kaleyi buldu. Ayrıca Galatasaray 2.yarı sadece isabetsiz bir şut çekebildi.
Bu 5 şutun 3’ünü Lemina’nın ceza sahası dışarısından attığı şutlar oluştururken 2 tanesi ceza sahası içerisinden Nagatomo ve Feghouli’den geldi.
Ayrıca bu şutların da etkili olduğunu söyleyemeyeceğim. Maç sonunda Galatasaray’ın xG’si sadece 0.56. Malatyaspor maçında Marcao, Seri ve Babel’in üçü de 0.40 xG’ye ulaşmıştı. Galatasaray’ın hücum anlamında hiçbir şey yapmadığını anlamak için üçüncü bölgeye ve rakip ceza sahasına kaç kere girdiğine bakalım.
Kasımpaşa ve Malatyaspor maçlarında Galatasaray’ın topu üçüncü bölgeye ve rakip ceza sahasına taşıyamadığından bahsedip eleştirmiştim. Her geçen maç bu durum daha da kötü duruma gelmekte. Galatasaray üçüncü bölgeye 28 kere gelebilirken bu sayı Fenerbahçe’de 40. Fenerbahçe’nin rakip yarı sahada yapmış olduğu baskı ve Galatasaray’ın kendi yarı sahasında yapmış olduğu top kayıpları Fenerbahçe’nin üçüncü bölgeye daha fazla girmesinde etkili oldu. Bunun yanında Galatasaray rakip ceza sahasına sadece 6 kere girebilmiş.
Yukarıda Galatasaray’ın Fenerbahçe’nin üçüncü bölge baskısından kaynaklı kendi yarı sahasında yaptığı top kayıplarından bahsetmiştim. Galatasaray maç boyunda 87 kere top kaybı yaşarken bunlardan 15 tanesi kendi yarı sahasında gerçekleşti. Her hafta eleştirdiğim bir başka durum da kendi yarı sahasında yaptığı top kayıpları. Çünkü Galatasaray top kayıplarında geniş alandan dar alana geçişi sağlayamadığı için savunmada açıklar verirken savunma kademesi kurulmasında sorunlar yaşıyor. Bu durum da rakip için mutlak gol pozisyonuna dönüşüyor.
Levent Şahin de maç sonu basın toplantısında oynanan oyundan memnun olmadığını dile getirmişti. Hocanın açıklaması doğrultusunda haftaya Gençlerbirliği deplasmanında Galatasaray’ı merakla bekliyorum.