Cumartesi günü oynanan Chelsea Manchester United maçında kazanan taraf çıkmadı. Chelsea’nin gollerini Rudiger ve Barkley atarken Manchester United’nin golleri ise Mourinho ile arasında sorunlar olduğu söylenen Martial tarafından kaydedildi.
Ortalama Pozisyonlar ve Kadrolar
Chelsea hücumda 4-3-3 dizilirken savunmada ise 4-4-2 şeklinde dizildi. Kadroda ise Sarri’nin sezon başından itibaren dönüşümlü oynattığı Barkley – Kovacic ve Morata – Giroud ikilisinden tercihi ise Kovacic ve Morata oldu. Man Utd ise hücumda 4-2-3-1 şeklinde dizilirken savunmada kanat oyuncularından birini savunmaya çekerek savunmayı beşledi. Kadroda ise Newcastle maçında sakatlanıp çıkan Bailly yerine Lindelöf, McTominay yerine ise Mata sahadaydı.
Ortalama pozisyonlara baktığımız zaman ilk dikkat çekmek istediğim yer Alonso’nun daha ilerideyken Azpilicueta’nın daha derinde olması. Sarri sezonun başında iki bekini de ileride konumlandırıyordu. Bu durumun sonucu hücum anlamında çok büyük getirisi olurken savunma anlamında sıkıntılar doğurabileceğinin sinyallerini veriyordu. Sarri Liverpool karşısında bu durumun sıkıntı yaratabileceğini düşünüp iki bekini birden daha derinde oynatmıştı. Bu durum da Chelsea’nin hücumdaki etkinliğini azalttı ve oyunu genişletmek istediğinde beklerinden istediği desteği görememişti.
Sarri bu karşılaşmada ise ikisinin arasında bir tercih yaptı ve Alonso’yu hücumda ileride konumlandırırken Azpilicueta ise daha derinde konumlandı. Yukarıdaki grafikte Chelsea’nin ataklarının çoğunlukla Alonso’nun olduğu kanattan olduğu görülüyor. Ayrıca ortalama pozisyonlara baktığımız zaman Hazard ve Kovacic’in de sol kanada yakın oynadığını görüyoruz. Top kayıplarında ise Alonso’nun arkasındaki boş alana Kovacic geçerek Man Utd’nin Alonso’nun arkasındaki boş alanı kullanmasını engelledi. Manchester United’ın ikinci golü ise Alonso’nun arkasında bıraktığı boş alandan geldi. Çünkü maç boyunca Kovacic’in üstlendiği bu görevi onun yerine giren Barkley yapmayınca Alonso’nun arkasındaki boş alandan gerçekleşen pozisyonun devamında Martial Manchester United’ı öne geçiren golü attı.
Başlangıç Vuruşu
Man Utd Newcastle maçına olduğu gibi bu maça da oldukça defansif bir anlayışla başladı. Chelsea oyunu savunmadan kurarken herhangi bir baskı yapmak yerine geride kompakt kalıp rakibi ikinci bölgede karşıladılar.
Maçın başından sonuna kadar topla daha fazla oynayan takım Chelsea’ydi. Özellikle ilk yarı Manchester United topu hiç istemiyormuş gibi bir izlenim verdi.
Yukarıdaki pozisyona bakalım. Chelsea ile karşılaşan her takımın ilk önlem aldığı isim Jorginho olurken Man Utd Chelsea’nin merkezdeki pas opsiyonlarının hepsi ile birebir eşleşti. Bu durum Chelsea’yi uzun oynamaya itti.
Ancak hem Luiz’in hem de Rudiger’in ayaklarının iyi olması Chelsea’yi oyun kurmakta zorlamadı. Luiz 73 pasın 67’sini isabetli göndererek (sadece 5 tanesi kısa pas) %92 isabet oranıyla oynarken Rudiger 64 pasın 58’ini isabetli göndererek %91 isabet oranıyla oynadı. Ayrıca belirtmekte gerekirse Kovacic 76 pasın 74’ünde isabet sağlayarak %97 isabet oranıyla oynadı.
Ayrıca sezon başından beri Mourinho’nun da en çok eleştirildiği noktalardan biri olan Man Utd bloklarının arasının çok açık olması ve kompakt kalamamasıydı. Mourinho eleştirileri dikkate almış mıdır bilinmez ama Man Utd bu maçta savunmada çok komple bir şekilde oynadı.
Man Utd’nin bir diğer sorunu olan beklerin arkasının boş kalması ve atağın devamında merkezdeki boşluktan dolayı yediği gollere çözümünü ise Mourinho atağın gerçekleştiği kanattaki kanat oyuncusunu savunma hattına çekerek savunmayı beşleyerek engellemeye çalıştı. Chelsea çözüm olarak Pogba ve Matic’in aralarındaki boşluğu kullanmaya çalıştı. Morata derine gelip Pogba ve Matic’in arasındaki boşlukta top alsa da Manchester United savunmasının daralması Morata’nın etkili olmasına izin vermedi.
Şut Grafiği
Manchester United’ın ilk yarıdaki bu defansif anlayışından dolayı Man United ilk yarı tek bir şut bile atamadı ancak Chelsea’nin de kaleyi bulmasına izin vermedi.
İlk yarıda Chelsea’nin tek isabetli şutu olan Rudiger’in kafa vuruşu gol oldu. Gole baktığımız zaman ise köşe vuruşu organizasyonu savunmasında Pogba’nın Rudiger ile eşleştiğini ama Rudiger’i kovalamadığı için Rudiger’in boş kalarak golü attığını görüyoruz. İlk yarı Chelsea’nin 1-0 üstünlüğü ile tamamlandı.
2.yarı
Manchester United ikinci yarıya ilk yarıdan çok farklı şekilde çıktı. İlk yarıda rakibi ikinci bölgede karşılayan Man Utd ikinci yarıya üçüncü bölge presi ile başladı.
Hücumda ise Chelsea’nin merkezinden geçit bulamayınca tıpkı Newcastle maçında olduğu gibi topu beklere verip geri kalan tüm hücum oyuncuları ceza sahası içerisine girerek ceza sahası içerisinde sayıca fazla üstünlüğe sahip olup sonuca ulaşmaya çalıştı. Nitekim bu plan etkili oldu ve Manchester United ilk golünü bu şekilde buldu.
Yukarı çıkıp şut grafiğine tekrar baktığımız zaman ilk yarı tek bir şut bile çekemeyen Manchester United ikinci yarı 6 şut çekti ve bunlardan 4’ü isabetli oldu.
İlk yarıda Pogba ve Matic arasındaki boşluktan faydalanmak isteyen Sarri o bölgeye Hazard’ı kaydırınca Mourinho oyuna Mata’nın yerine Herrera’yı alarak merkezi tutmak istedi.
Sonuç
Chelsea sezonun başından itibaren aşina olduğumuz oyunu ile sahadaydı. İlk golde Rudiger ikinci golde Barkley’nin bireysel hatasından dolayı iki gol yediler. Hücum anlamında ise onlar için güzel bir test oldu ligin geri kalanı için. Geçen sezon Manchester City’nin de yaşadığı sorunu yaşayan Chelsea kapanan takımlara karşı oyunu açmakta ve üretken olmakta zorlanıyorlar. Manchester United ise ligin başından farklı olarak sistemli ve disiplinli bir şekilde sahadaydı. Hatalarından ders çıkaran bir takım izlenimi verdiler. Bu durumu gelecek maçlara nasıl taşıyacakları ise merak konusu.