Premier Lig’in 12. haftasında Chelsea Everton’ı ağırladı. Bu sezona yeni antrenörü ile başlayan Everton’da Cenk Tosun süre almazken Everton ilk yarıda Sarri’nin oyun sistemini Jorginho üzerinden kilitleyince maç başladığı gibi golsüz bitti.
Chelsea’nin özellikle ilk yarıda etkin olamadığı maçta Jorginho Everton hücumcularının savunmasında kaybolurken Hazard da istediği pozisyonları yaratmaktan uzaktı. Böylece kilitlenen Chelsea ikinci yarıda oyun üstünlüğünü ele alıp gole birçok kez yaklaşsa da evinde iki puanı bıraktı.
Ortalama pozisyonlar ve Jorginho
Everton rakibinin hücum kurmasını ve top çıkararak etkin oyun başlatmasını engellemek adına hücumcuları Richarlison ve Sigurdsson’u Jorginho’nun açısını ve muhtemel pas kanallarını kapatma görevini yüklemişti. Neredeyse Chelsea’nin oyun kurma girişiminde bulunduğu her anda Jorginho, Sigurdsson ve Richarlison’ın arasında kalırken orta sahadan getirilen yardımla Jorginho bir anda kendini dörtlü savunmanın göbeğinde buluyordu.
İki takım oyuncularının birlikte gösterildiği ortalama pozisyonlarda Sigurdsson’un Jorginho’yu gölge gibi takip ettiği ve Jorginho’nun bir Everton kuşatması altında kaldığı görülüyor. Sarri de bu nedenle ikinci yarıda Fabregas’ı oyuna aldı ve oyun kurma görevini Fabregas’ın tecrübesiyle kotarmak istedi. Bu değişiklik orta sahada belirli bir etki sağladıysa da bu etki golü getirmedi.
Pas ağları
Bir başka veri olarak Chelsea’nin pas bağlantıları incelendiğinde Jorginho’nun pas bağlantısı arasında boşta kalmış görüntüsü göze çarpıyor. David Luiz ve Rüdiger topu Jorginho’ya çıkaramayınca aralarında paslaşmak ve topu beklere açmak ya da bir fırsatını bulabilirse Kovacic’e oynamak zorunda kaldı. Bunun sonucunda da alışılmışın üstünde hatta rekor olarak nitelendirebileceğimiz bir ölçüde, David Luiz ve Rüdiger tam 71 kez paslaştı.
Chelsea, Kovacic üzerinden topu çıkarak Hazard’ın hücumda alan ve pozisyon yaratmasını zorlasa da ilk yarıda özellikle üretmekte zorlandı. David Luiz’in ve Rüdiger’in zaman zaman rakibi açıkta bırakan uzun pasları pozisyon tehdidi yaratsa da ilk yarıda rakibi zorlayamadı.
Jorginho’nun hiç anahtar pas çıkaramaması da özellikle ilk yarıdaki etkisizliğin en önemli nedenlerinden. Everton hücumcularının savunması, görevini layıkıyla başardı.
Everton’ın takım şekli
Zaman zaman City’de ve topa sahip olma oyununu oynayan ve oynamak isteyen diğer takımlarda gördüğümüz çember ve içinde bir üçgen olarak sahaya ortalama yayılma şekli, bu maçta Everton’da da görülüyor. Bu durum özellikle ilk yarı baz alındığında, hücum ve topla oynama anlayışının haricinde savunmada da bu şekil alınarak topa sahip olma oyunu oynamak isteyen Sarri gibi teknik adamların nasıl durdurulabileceği yönünde de bir done sunuyor. Hücum oyunu oynayan takımlarda Rondo şekli olarak tanımladığım bu ortalama pozisyon şeklinin savunmada da iyi sonuç verebileceği Everton tarafından ortaya konmuş durumda. Bu nedenle kıymetli olduğuna inanıyorum. Hatta bu durum Everton’ın gelecekteki hücum performansını da etkileyecektir.
İkinci Yarı
İkinci yarıda özellikle 55.dakikadan sonra oldukça etkili olan ve net gol pozisyonları yaratan Chelsea’de yanlış tercihler, şans ve Pickford faktörü birleşti ve Chelsea golü bulamadı. 55.dakikadan sonra 65.dakikaya kadar hızlanan maçta Chelsea ciddi şanslar yaratmayı başarsa da ilk yarıdan farklı olarak bu kez de pozisyonları sonuçlandırmayı başaramadı. Chelsea’nin iki farklı yarısı istatistik ve grafiklerden de okunuyor.
İkinci yarıda hücum gücünü toplayan ve rakip kaleye inmeye başaran bir Chelsea vardı. Everton’ın ilk yarıdaki o disiplinini kırmayı başardılar ama topu kaleye sokamadılar. Hazard’ın da gününde olmaması nedeniyle şapkadan tavşan çıkaramadılar ve beraberliğe razı oldular. Hazard’ın sadece 2 başarılı driblingi olması kendi standartlarının oldukça altında.
Chelsea ikinci yarıda ilk yarının iki katından fazla pozisyonu şutla neticelendirdi. İkinci yarı 10 atakta kaleyi gören Chelsea şanssızlık ve tercih hataları yüzünden fileleri bulmayı başaramadı. Everton ise 15 kontraatak deneyerek ilk yarıdaki başarılı Jorginho taktiğini taçlandırmak istediyse de üç puan getirecek gole yaklaşamadığı gibi ikinci yarıdaki Chelsea fırtınasını dindirmekte de zorlandı.
Kaleyi bulan tek şutları var, o da ikinci yarıda ve kaleden epey uzakta.
Son söz
Nihayetinde Chelsea 12.haftada da yenilmedi ve Sarri yeni takımının başında yeni bir rekoru egale etti. Manchester derbisinin olduğu haftada kendi evlerinde 2 puan bırakarak kötü bir hafta sonu geçirmiş oldular. Sarri’nin de söylediği gibi biraz daha hızlanmaları ve oyun opsiyonlarını artırarak savunulmalarını güçleştirmeleri gerekiyor. Zira bu maç gördük ki Jorginho’nun kilitlendiği ilk yarıda Chelsea de durdu. Ancak yine de ikinci yarıda oyunu ele almaları, çözüm üretme konusunda antrenör refleksiyle takım ezberi açısından önemli. Maçı kazanabilirlerdi ama bu beraberlik ilerisi için fayda getirebilir.