Ç. Rizespor evinde Beşiktaş’ı ağırladı. Gol ve pozisyon şöleni şeklinde geçen mücadelede geceye damgasını vuran isim 2 gol 3 asistle Adem Ljajic olurken Okan Buruk’un Rizespor’unun tabelada yazan skora rağmen Beşiktaş’tan daha organize ve iyi bir performans göstermesi ise oyunla tabela arasındaki kontrast farkını gözler önüne serdi.
Maçı iş ortağımız InStat’ın verileri ışığında inceleyeceğiz.
Genel
Rizespor beklendiği gibi, 4231 ile sahadaydı. Özellikle bekte Moroziuk ve Melnjak’ın hücum katkısının ortalama pozisyonlara olan yansımasını görmek mümkün. Öte yandan Samudio ve Boldrin’in de beklerin etkisiyle içeride daha iyi konumlandığını görüyoruz. Beklerin hücumdaki varlıklarıyla oyunu genişlettiği her atakta merkezde özellikle Boldrin – Aatif – Samudio üçlüsünün çok daha rahat top alıp dağıttığına şahit olduk. Bu konuda Beşiktaş orta sahasının defolarına da değineceğiz tabii.
Beşiktaş’ta kadrolar belli olduğunda dizilişle alakalı soru işaretleri vardı. Açıkçası maç başlayana kadar da emin olmak mümkün değildi. Öncelikle belirtelim Beşiktaş topla en az oynadığı maçlardan birini oynadı dolayısıyla yukarıdaki ortalama pozisyonlardan bir sonuca varmak pek sağlıklı olmayacaktır. Genel anlamda orta sahada Atiba ve Dorukhan’ın merkezdeki baskı merkezini oluşturduğu Medel’in de bu ikiliyle savunma tandemi arasında konumlandığını söyleyebiliriz. Ljajic de sol kanatta oyun kurucu rolünü üstlenmişti. Quaresma’nın yokluğunda hücumda ipleri eline alan bir Ljajic’in neler yapabileceğine tekrar şahit olduk. Ayrıca Beşiktaş’ın maçı toplamda 2 ortayla bitirdiğini de söylemek gerek.
Tabela ve sahadaki oyunun bambaşka şeyler söylediği bir mücadele izledik. Dolayısıyla yapacağımız yorumlar “Lewandowski attığı 5 gol dışında sahada yoktu.” seviyesine erişebilir, şimdiden uyaralım.
Oyun üstünlüğü
Topla oynama verilerine baktığımızda maçın absürtlüğü kendini direkt belli ediyor. Beşiktaş iki devrede de %39 topla oynama oranına sahip olarak –hiç alışık olmadığı şekilde- maçı üstelik 7 gol atarak kazandı. Rakip yarı sahaya, üçüncü bölgeye ve ceza sahasına girişlerde de net bir şekilde Rizespor üstünlüğü göze çarpıyor. Rizespor neyi iyi yaptı?
Rizespor hücumda fazlasıyla verimli bir bek ikilisine sahip. Melnjak ve Moroziuk bu maçta da hücuma olan katkılarıyla Beşiktaş’a zor anlar yaşatılan her pozisyonda katkı sahibiydi. Özellikle Melnjak oynadığı 9 maçta 3 gol atıp 2 asist yaparak zaten bunu göstermişti. Beklerin çizgiyi kullandığı dolayısıyla Beşiktaş savunmasının genişlemek zorunda kaldığı pek çok anda hücumdaki Boldrin – Aatif – Samudio üçlüsü boş alanlar buldu ve top kullandı. Beşiktaş’ın dinamik ve dirençli bir orta saha yapısıyla çıktığı bu mücadelede orta sahada adeta bozguna uğraması ise oyuncu profillerinin ötesinde takımların ortaya koymak istedikleri oyunla alakalı. Okan Buruk bu maçtan skor olarak hezimetle ayrıldı belki ama saha içinde kesinlikle mat olmadı hatta şah çeken taraftı.
Şut sayılarına ve dağılımına baktığımızda da Rizespor’un üstünlüğünü görüyoruz. Burada özellikle ceza sahası içinden çekilen şut sayıları dikkat çekici. Beşiktaş ceza sahasında 6 şut çekip hepsinde isabet yakalarken toplamda 7 gol bulmayı başardı. İşte burada devreye Adem Ljajic’in müthiş şutör özellikleri ve Güven Yalçın’ın patlama yapması girdi.
45-60 arasındaki net üstünlüğe değinmek gerek. Bu üstünlük yukarıda topla oynama oranlarında (70-30) da kendini net şekilde göstermişti. Beşiktaş devreye istediği skorla girmesine rağmen sahadaki oyun alarm veriyordu ancak bir hamle gelmedi. Hamlenin gelmemesi Rizespor açısından müthiş bir avantajdı ancak sahadaki bu üstünlük tabelaya yansımadı. Rizespor neyi kötü yaptı sorusuna verilebilecek en net cevap da atakların sonuçlandırma kısmı olsa gerek. Karius’un da devreye girdiği pek çok an izledik ancak Rizespor pozisyon üstünlüğünü bitiricilikle sonuçlandıramadı ve sahadan kötü bir sonuçla ayrıldı.
Anahtar paslar
Rizespor’da anahtar pas haritasına baktığımızda pozisyon ve oyun üstünlüğünün yansımalarını görüyoruz. Beklerin yani Moroziuk ve Melnjak’ın toplamda 10 anahtar pas attığını ise özellikle belirtmek gerek.
Beşiktaş’ta ise Adem Ljajic faktörüne bir kez daha şahit oluyoruz. Geldiği günden bu yana fark yaratmasını beklediğimiz iki durum vardı Ljajic’in: Şutlar ve anahtar paslar. Şu ana kadar özellikle de sezonun ikinci yarısındaki performansıyla bunu ispatlıyor Ljajic ve ligin en fark yaratan oyuncularından biri durumunda. Beşiktaş bonservisini alıp onun üzerine bir oyun inşa etmesi durumunda sürdürülebilir bir yapıya geçiş yapabilir.
Ljajic’in güdümlü füzesi ve Atiba’nın rolü
Ljajic’in ilk golünde Atiba oyunu sola genişletiyor. Rizespor savunması 4 kişi halinde bir blok olarak savunma hattını kurmuş. Atiba pası atıp merkeze koşusuna devam ediyor.
Atiba’nın koşusunda altı çizilmesi gereken en önemli nokta orta yapılması için ceza sahasına yapılmış bir koşu olmaması. Yani Atiba merkezde bir pas opsiyonu olmak için orada bulunuyor. Ljajic de topu aldığı andan itibaren Caner’e oynayıp ya da içeride bulunan iki kişiye basitçe orta yapmak yerine Atiba’nın opsiyon olmasını değerlendiriyor. Yay civarında önemli bir boşluk var. Bu boşluk Ljajic’in ve Atiba’nın kafasındaki şeyi uygulamaları için ideal ortamı hazırlayan şey.
Atiba’nın doğru konumlanması, Ljajic’in basite kaçmadan kullandığı kreatif zekasıyla boşluk işlenerek zor da olsa bir şut açısı yakalanıyor. Buradan sonrası Adem Ljajic’in maharetini ilgilendiriyor ve ligin en güzel gollerinden birine tanık oluyoruz.
Aatif & Samudio
Rizespor’un üçüncü bölgede çok kolay paslaştığından söz etmiştim. Sayıca üstün olunmasa dahi Rizespor hücumcuları birbirlerini çok güzel bir şekilde pas istasyonu olarak kullandılar. Yukarıdaki pozisyonda ise Beşiktaş’ın nasıl savunma yapılmaması gerektiğini anlattığı bir ana tanık oluyoruz. Aatif topla buluşmuş durumda ve önünde 3 Beşiktaşlının da odağı halinde. 3 kişi aynı yeri savunuyor. Bunun dışında Samudio’nun marke edilmesi için de iki kişi orada ancak Medel’in bir hamlesini göremiyoruz. Aatif pası atıyor ancak atak olgunlaşamıyor. Özellikle Aatif’ın bu ve benzeri durumlarda iyi kullanıldığına şahit olduk.
Caner vs Muriqi
Beşiktaş savunması 4 kişiyle savunma hattı oluşturmuş durumda, Vedat Muriqi de bu hattın arkasına sızma çabasında. Caner marke etmesi gerektiği halde topa doğru yönlenmiş durumda ve Muriqi arkaya sızmayı başarıyor. Pozisyon golle sonuçlanıyor.
Adriano’nun yokluğu, Caner’in varlığında Beşiktaş’ın özellikle savunmada 1 kişi eksik oynadığını söylemek gerek.
Güven’in koşusu
Ljajic’le birlikte maça damgasını vuran bir başka Beşiktaşlı da Güven Yalçın oldu. Beşiktaş’ın dördüncü golünde kontra atakta Rizespor dengesiz yakalanmış durumda ve üç kişilik bir savunma hattı görüyoruz. Ljajic topla içeri kat ederken Güven de bu hattın arkasına öldürücü bir koşu atıyor ve sonrasında da atağı çok güzel bir vuruşla, golle sonuçlandırıyor. Güven bu ve benzeri işlere her zaman imza attığı için bu durumun üzerine konuşulması gerektiğini düşünüyorum.
Güven Yalçın 20 dakika oyunda kaldığı bir mücadeleden hat-trick yaparak ayrılıyor. Maç özelini bir kenara bırakıp sezonu düşünürsek de artık Beşiktaş’ın ana planında yer alması gerektiğini ispatlıyor. Solda da merkezde de oynadığı her maçta bir şekilde fark yaratmayı başarıyor Güven.
Sonuç
Rizespor’un oynadığı, Beşiktaş’ın kazandığı bir mücadele izledik. Bu maç için kurduğum cümlelerin pek çoğunu 6-2 kazanılan Antalyaspor maçı için de kurduğumu hatırlıyorum. Somut bir oyun planının ötesinde oyuncuların bireysel kaliteleriyle fark yarattığı mücadeleler devam ettikçe de bu durumu yaşayacağımızı düşünüyorum.
Beşiktaş özelinde bu skorun aldatıcı olduğu bir gerçek ve haftaya oynanacak Başakşehir maçının bunu göstereceğini düşünüyorum.
Okan Buruk’un Rizespor’u ise orta sıralarda ancak kadro ve oyun yapısı itibariyle kendini yukarılara çekecek gibi gözüküyor.