Analiz | Bursaspor 2-3 Galatasaray

Pazar günü Bursaspor ve Galatasaray karşı karşıya geldi. Bursaspor Sakho ve Saivet’nin golleriyle 2-0 öne geçse de karşılaşmayı 3-2 kaybetti. Galatasaray’ın gollerini Ndiaye, penaltıdan Diagne ve Feghouli kaydetti.

Ortalama pozisyonlar

Galatasaray önceki hafta oynadığı Antalyaspor’a karşı sahaya sürdüğü ilk 11’den farklı olarak Emre Akbaba’nın yerine Donk oyundaydı. Donk 6 numara pozisyonuna geçerken Ndiaye önceki maçtan farklı olarak 8 numara pozisyonunda oynadı.

Bursaspor ise önceki hafta oynadığı Ankaragücü maçından farklı olarak sadece Lima’nın yerine Onur Atasayar oynadı. Ancak 38. dakikada sakatlanan Onur’un yerine Lima oyuna dahil oldu.

Ortama pozisyonlara baktığımız zaman Bursaspor’un ileri üçlüsünün (Lima – Yusuf – Sakho) diğer takım arkadaşlarından daha ileride topla buluştuğunu görüyoruz. Bunun birçok sebebi bulunurken en önemlisi Bursaspor’un oyun planının önde konumlanan Galatasaray savunmasının zaaflarından faydalanarak savunma arkasına attığı toplarla etkili olmaktı.

Yukarıdaki atak yönlerini gösteren görsele baktığımız zaman Bursaspor’un ataklarının çoğunlukla kanatlardan olduğunu görüyoruz. Bunun sebebi yukarıda da bahsettiğim gibi Bursaspor ileride konumlanan Galatasaray beklerinin arkasında bıraktığı boşluktan faydalanarak hızlı kanat oyuncuları ile etkili olmaya çalıştı. Bursaspor’un akan oyunda toplamda 10 şutu var ve şut ile sonuçlanan atak yönlerine baktığımız zaman 5’i sağ kanattan gerçekleşirken 5’i sol kanattan gerçekleşti.

Yukarıdaki pozisyon öncesi top Galatasaraylı oyuncudan taca çıktı. Pozisyonun devamında Emre Taşdemir mevkisine geçmek yerine hakeme itiraz edince taç atışını bekletmeden kullanan Bursaspor topu sağ kanatta Yusuf Erdoğan ile buluşturuyor. Marcao’nun Emre’nin alanını kapatmak için kayması savunmadaki adam dağılımını bozuyor ve Bursaspor pozisyonun devamında golü atıyor.

Yukarıdaki pozisyonda Emre Taşdemir’in top kaybından sonra ileride kaldığını görüyoruz. Bursaspor gol pozisyonundaki gibi topu tek  topla kanattan  koşusuna devam eden Yusuf Erdoğan’a gönderiyor.

Bursaspor Galatasaray savunma hattının ileride konumlanmasından faydalandığından yukarıda bahsetmiştim. Maçın ilk 15 dakikasında Emre Taşdemir’in arkasındaki boşluklardan faydalanırken aynı  zamanda Luyindama’nın geriye dönüşlerde sıkıntı yaşamasını kendi avantajına çevirdi ve ilk 15 dakikada Luyindama’nın arkasına topu tam üç geç geçirdi.

Bu pozisyonda Luyindama savunma hattının bir adım önünde duruyor ve arkasındaki boşluğu kapatması için Donk yakın mesafede değil. Onur Luyindama’nın arkasına yaptığı koşuyla Bursaspor adına tehlikeli oluyor.

Bu pozisyonda Bursaspor gene Luyindama’nın arkasındaki boşluktan faydalanıyor.

Yukarıdaki görsel Bursaspor’un en çok yaptığı pas kombinasyonlarını gösteriyor. Görsele de baktığımız zaman Bursaspor’un en çok yaptığı kombinasyonlarının ilerideki üç oyuncu ile olduğunu görüyoruz. Bunun da sebebi bahsettiğim gibi topu ilerideki oyuncularla bir an önce buluşturup Galatasaray savunmasının arkasına atılan (özellikle Luyindama ve Emre Taşdemir) toplarla etkili olmak.

Galatasaray adına yaşanan sorunlardan biri de ceza sahasına koşu yapan ekstra oyuncuyu savunamaması oldu. Yukarıdaki pozisyonda Galatasaray savunması sağ tarafa kayıyor ancak ceza sahasına koşan ekstra oyuncuyu savunmak için Donk olması gereken pozisyonun çok uzağında. Pozisyonun devamında Muslera ile karşı karşıya kalan Aytaç Muslera’yı geçemedi.

Yukarıdaki pozisyonda Galatasaraylı oyuncuların hepsi ceza sahasının içerisine giriyor ve ceza sahası yayının çevresinde hiçbir Galatasaraylı oyuncu bulunmamakta. Ceza sahasına doğru koşu yapan Saivet ceza sahası yayından attığı gol ile skoru 2-0’a getirdi.

Galatasaray

Galatarasay bu sezon görmeye alıştığımız şekilde rakibini 4-1-4-1 dizilişiyle ikinci bölgede karşıladı. Rakip sahada yaptığı baskı sonuç vermedi ve Bursaspor baskıdan pas ile çıkmayı başardı. Bursaspor’un kendi yarı sahasında 10 kez top kaybetmesi de bu durumu destekler nitelikte.

Galatasaray’da Feghouli’yi kanatta görsek de set hücumlarında merkeze kaydığını önceki maçlarda da görmüştük ve bu durum hem sağ kanatta Mariano’ya özgürlük tanıyor hem de Belhanda ve Feghouli ikilisi birbirine merkezde pas opsiyonu olmasına sebep oluyordu. Bu maçta da ilk yarı Feghouli’nin merkeze kaydığını ve Galatasaray set hücumunda 4-1-2-1-2 şeklinde dizildiğini gördük.

Bursaspor ise Galatasaray’ı set savunmasında 4-4-2 dizilişi ile ikinci bölgede karşıladı. Rakibine baskı yapmak yerine rakibinin merkezdeki etkinliğini önlemeyi öncelik haline getirdiğini söylemek mümkün.

Bursaspor Galatasaray’ı pas kaybına zorlamasa da Galatasaray’ın hücum etkinliğinin kötü olması ve Bursaspor’un maçın ilk 15 dakikasında etkin tek taraf olması topla oynama yüzdelerini %50 yaptı.

Ancak Bursaspor ilk 15 dakikaya 4 şut sığdırırken Galatasaray sadece 1 şut çekebildi. Galatasaray 15-30 dakikaları arasında istediği gibi topa sahip olma yüzdesinde üstün taraf oldu ve bu dakikalar arasında %78 yüzdeyle oynamasına rağmen hiç şut çekemedi.

Ayrıca Bursaspor rakip sahaya 72 kere girerken Galatasaray 61 kere girdi. Bursaspor üçüncü bölgeye 50 kere gelebilirken Galatasaray 34 kere geldi. Bursaspor ceza sahasına 19 kere girerken Galatasaray sadece 13 kere girebildi. Bu sayılar bizlere Galatasaray’ın Bursaspor’a göre hücumdaki etkinliğinin ne kadar sınırlı kaldığını gösteriyor.

Son olarak belirtmekte fayda var Galatasaray’ın üç isabetli şutu var ve bu şutların hepsi gol oldu. Bu gollerden birinin penaltıdan olduğunu hatırlarsak Galatasaray akan oyunda sadece 2 kere kaleyi bulabildi.

Yukarıdaki pozisyonda Marcao Bursaspor’un set savunmasında merkezden bulduğu boşluğu değerlendirerek dripling yapıyor ve 6 Bursasporlu oyuncuyu devre dışı bırakıyor.

Daha sonra Bursaspor’un kademedeki hatasından faydalanan Diagne savunma arkasına koşu yapıyor. Marcao topu Diagne’ye gönderiyor.

Yukarıdaki pozisyonda geçiş oyununda merkezde topla buluşan Feghouli geçiş savunmasında arıza veren Bursaspor savunmasının arkasına koşu yapan Onyekuru’ya topu gönderiyor.

Bu sezon Galatasaray’ın hücumdaki en önemli silahı olan Mariano – Belhanda – Feghouli üçlüsü bu maçta da bir diğer oyun planıydı. Yukarıdaki pozisyonda Belhanda kanada koşu yaparak Aytaç’ı kendisi ile birlikte kanada doğru çekiyor ve Feghouli derine geliyor. Mariano derine gelen Feghouli ile topu buluşturuyor.

Feghouli topla buluşunda üç Bursasporlu oyuncu Feghouli’ye baskı yapıyor. Feghouli serbest kalan Mariano’nun koşu yoluna topu gönderiyor ve Mariano topu sürüyor.

Mariano’nun driplingiyle birlikte iki Bursasporlu oyuncu Mariano’ya baskı yapınca bu sefer de Belhanda kanatta serbest kalıyor ve Mariano topu Belhanda ile buluşturuyor. Bu arada ters kanatta Onyekuru ve Diagne 2v1 pozisyonda.

İkinci yarı

İkinci yarıda Galatasaray hücumunda Feghouli çizgiye yakın oynadı. Bunun yanında beklerin arkasına atılan topların Galatasaray savunmasına sıkıntı yaşatmasına ise getirdiği çözüm basit ama etkili oldu. Feghouli eğer Umut Meraş savunma arkasına koşu yaparsa onu takip etti ve Galatasaray savunma hattı 5’li oldu.

İlk yarı stoperlerin arkasına Diagne ve Onyekuru’yu koşturmaya çalışan Galatasaray ikinci yarı bu anlayışının yerine Bursaspor beklerinin arkasına koşular yapmaya başladı. Yukarıdaki pozisyonda Mariano savunma arkasına koşu yapan Feghouli ile topu buluşturuyor.

Bir başka pozisyonda kanatta 2v1 üstünlüğü yakalayan Feghouli savunma arkasına koşu yapan Belhanda’ya topu gönderiyor.

Yukarıdaki pozisyonda Diagne derine gelerek stoperi de kendisiyle birlikte öne çekiyor. Bursaspor’un kademe hatasından faydalanan Onyekuru savunma arkasına koşuyor. Belhanda topu Onyekuru’ya gönderiyor.

Galatasaray’ın attığı üçüncü golde gene savunma arkasına atılan top ile gerçekleşti. Ancak bu pozisyonun başından itibaren bakmakta fayda var. Marcao topla buluşunca Bursasporlu üç oyuncu Marcao’ya baskı yapmadığı gibi pas yollarını da kapatmıyor. Marcao sol kanattaki Emre Taşdemir’e topu gönderiyor.

Pozisyonun devamında Emre Taşdemir savunmanın arkasına koşu yapan Onyekuru’ya topu gönderiyor. Bu sırada Diagne ceza sahası içerisine koşu yapıyor ve iki Bursasporlu oyuncu Diagne’yi marke ederek onunla birlikte ceza sahası içerisine koşu yapıyor.

Yukarıdaki pozisyona baktığımızda ceza sahası yayında hiç Bursasporlu oyuncu bulunmuyor ve o bölgeye koşu yapan Feghouli’yi  gören Onyekuru topu ona gönderiyor. Feghouli takımını harika bir vuruşla öne geçiriyor. İki takımın da ceza sahasının yayından yediği gollere baktığımız zaman iki takımın da aynı hatayı yaptığını söyleyebiliriz.

Yukarıdaki görsel Galatasaray’ın en çok yaptığı pas kombinasyonlarını gösteriyor. Yukarı çıkıp atak yönlerini gösteren grafiğe de baktığımız zaman Galatasaray’ın ataklarının hemen hemen %80’inin kanatlardan gerçekleştiğini görebiliriz. Pas kombinasyonlarını gösteren görsele de baktığımız zaman bunu destekler nitelikte topun bek oyuncularına gönderildiğini görüyoruz.

Sonuç

Gol bakımından izleyenleri mutlu eden bir karşılaşma olsa da taktiksel anlamda sınıfta kalan bir karşılaşma oldu. Her iki takım da birbirinin yaptığı basit hatalardan sonuca gitmeye çalıştı ve hücumda üretken bir oyun gösteremedi. Şampiyonluk şansı süren Galatasaray ve küme düşme sırasının bir üstünde bulunan Bursaspor istediği hedeflere ulaşmak için savunmadaki hatalarına çözüm bulması gerekiyor. Bunun yanında Galatasaray’ın Mariano – Belhanda – Feghouli üçlüsü ve Onyekuru’nun savunma arkasına yaptığı koşular dışında hücum etkinliğini artırmak için başka bir plan bulması gerekiyor. Çünkü bu iki planın işlemediği maçlarda Galatasaray’ın puan kaybettiğini veya kaybetmeye yaklaştığını gördük.