Cumartesi günü Borussia Dortmund ve Stuttgart karşı karşıya geldi. Stuttgart savunmasını geçmekte zorlanan ev sahibi ekibi 62.dakikada Reus’un penaltıdan attığı golle öne geçerken Stuttgart 71.dakikada kornerden Kempf’in golü ile eşitliği sağladı. 79.dakikada oyuna giren Pulisic 1 gol 1 asist yaparak takımının maçı kazanmasında önemli bir role sahip oldu.
Ortalama pozisyonlar
Dortmund hafta içi Tottenham’a karşı oynadığı Şampiyonlar Ligi maçındaki kadrosundan farklı sadece sakat Weigl yerine Hakimi ilk 11’de sahadaydı. Geçtiğimiz hafta ligde Hannover’i 5-1 yenen Stuttgart Hannover karşısındaki ilk 11’i ile sahadaydı. Geçen haftadan tek farkı ise cezası biten Gonzalez, Gomez’in yerine ilk 11 başladı.
Ortalama pozisyonlara baktığımız zaman Dortmund’da Akanji ve Diallo dışındaki tüm oyuncuların rakip yarı sahada topla buluştuğunu görüyoruz. Bu durumun oluşmasını sağlayan durum Stuttgart’ın topu bırakıp kendi yarı sahasında rakibi karşılaması ve Dortmund’un topa sahip olma istediğinden kaynaklanıyor. Stuttgartlı oyuncuların ortalama pozisyonlarının kendi yarı sahasında olması yine aynı durumdan kaynaklanıyor. Ayrıca Stuttgartlı oyunculardan hiçbirinin üçüncü bölge aksiyonu daha fazla değil. Yukarıdaki topla oynama yüzdelerini gösteren grafiğe baktığımız zaman Dortmund maçın başından itibaren açık bir şekilde topla üstün oynayan taraf ve maçı tam %74 topa sahip olma yüzdesi ile bitirdi. Dortmund’un ortalama topa sahip olma süresi 21 saniyeyken Stuttgart’ın ise sadece 9 saniye. Stuttgart’ın topla oynama yüzdesinin bu kadar düşük olması aynı zamanda onların hücumdaki etkinliğini de azalttı. Ceza sahasının içine sadece 5 kere girebilirken üçüncü bölgeye ise 21 kere gelebildiler. Dortmund ise sadece ceza sahasının içerisine 24 kere girdi.
Bunun yanında Dortmund ataklarının neredeyse yarısının sağ kanattan gerçekleşmiş olmasından dolayı Sancho santrafor oynayan Alcacer’den sonra topla en ileride buluşan oyuncu oldu. Yukarıdaki atak yönlerini gösteren grafiğe baktığımız zaman Dortmund’un en fazla sağ kanattan ataklarını gerçekleştirdiğini görüyoruz. 47 kere sağ kanattan hücum gerçekleştirirken 30 kere sol kanattan 22 kere ise merkezden hücum ettiler. En az merkezden hücum etmelerine rağmen şut ile sonuçlanan ataklarda en çok merkezden gerçekleştirdikleri ataklardan verim aldılar. Merkezden gerçekleştirilen ataklarda 5 kere kaleyi bulabilirken bu sayı sol kanatta 4 şutken sağ kanatta ise sadece 2 şut.
Dortmund’un ataklarının neredeyse yarısının sağ kanattan gerçekleşmesi yapılan top kayıplarının da sağ kanatta gerçekleşmesine sebep oldu. Bu durumdan dolayı sağ kanatta ve merkezde yapılan top kayıplarını kazanan Kempf ve Pavard kendi ceza sahasının önünde topla buluştu. Yukarıdaki görsel Dortmund’un sahanın hangi bölgesinde kaç top kaybı yaptığını gösteriyor. Görsele baktığımız zaman Dortmund’un rakip ceza sahası içerisinde ve sağ kanatta 17 kere top kaybı yaptığını görüyoruz.
Dortmund’un topa sahip olmasındaki üstünlüğü haliyle pas sayısına da yansımış durumda. Maç boyunca tam 841 pas yaparken bu paslardan 753 tanesinde isabet bularak %90 isabet oranı ile oynadılar. Stuttgart’ın 274 pas atmasının sebebi topu rakibe bırakması ile anlaşılabilirken sadece 199 isabetli pas yaparak %73 isabet oranı ile oynaması oyuncuların bu maçtaki beceriksizliğini gösterir. Stuttgart’ın ortalama pas uzunluğunun 20.4 olması ise çoğu topu uzun oynadığının göstergesi diyebiliriz. Bu sayı Dortmund için sadece 16.2.
Her iki takım da birbirine yakın sayıda top kayıpları yaptı. (Dortmund 78, Stuttgart 73) Ancak burada sorun oluşturan fark Stuttgart’ın kaybettiği topların 24 tanesi kendi yarı sahasındayken Dortmund için bu sayı ise 12.
Borussia Dortmund Lucien Favre yönetimi ile sezonun başından itibaren kontra ataklarda etkili bir performans sergiliyor ve rakibin yaptıkları pas hatalarını ciddi gol tehlikesine çevirirken rakibin top kaybından çok kez golü de buldukları bir sezon geçiriyorlar. Ancak bu maçta rakibin top kayıplarından yararlanamayan Dortmund sadece 8 kere kontra atak denerken bu hücumlardan hiçbirini şut ile sonlandıramadı.
Dortmund maç boyunca toplamda 18 şut çekerken bu şutlardan 11 tanesi akan oyunda gerçekleşti. Kaleyi bulmakta zorlanan Dortmund ilk isabetli şutunu 37. dakikada ceza sahası dışından Sancho ile gönderirken ikinci isabetli şutunu 41. dakikada ceza sahası dışından Guerreiro gönderdi. Dortmund maç boyunca 24 kere ceza sahasına girebilmiş olsa da ilk yarı ceza sahası içerisinden isabetli şut gönderemedi. İkinci yarı toplamda 4 kere ceza sahasının içerisinden şut gönderen Dortmund’un bu şutlardan 3’ü gol oldu. (1 tanesi penaltıdan) Stuttgart ise maç boyunca 6 şut çekerken tek isabetli şutu kornerden atılan kafa golü oldu. Stuttgart’ın gol dışında sadece bir tehlikeli şutu var o da 31.dakikada Gonzalez’in ayağından geldi.
Borussia Dortmund
Stuttgart’ın aşırı defansif oyunundan dolayı onlardan set hücumu göremedik. Nadir gelişen Stuttgart ataklarında ise Dortmund rakibini ikinci bölgede 4-1-4-1 şeklinde karşıladı.
Maç boyunca genellikle Dortmund’un set hücularını izledik. Stuttgart Dortmund’u 5-3-2 dizilişi ile ikinci bölgede karşıladı.
Dortmund oyunu derinden kurarken herhangi bir baskı yapmayan Stuttgart savunma çizgisini orta saha yayına yakın kurarken ayrıca Dortmund’un merkezdeki üçlüsüne gelecek pas yollarını kesti.
Dortmund hücumda da 4-1-4-1 şeklinde dizilirken savunmanın derinden oyunu kurmakta zorlandığı zamanlarda Witsel derine gelerek takımının oyunu kurmasında etkili oldu.
Ancak Witsel oyunu kurmasındaki birinci etken değildi. Yukarıdaki görsel Dortmund’un en çok yaptığı pas kombinasyonlarını gösteriyor. Görsele baktığımız zaman Dortmund’un oyun planını da anlamamız mümkün. Merkezdeki pas yollarını kapatan Stuttgart’ı geçemeyen Dortmund topu kanatlara indirerek etkili olmaya çalıştı. Birinci oyun planı bu şekilde olan Dortmund’a Stuttgart’ın savunmadaki kademe hataları da yardımcı oldu.
Stuttgart’ın savunmadaki bu anlayışı beklerinin arkasında ciddi boşluklar oluştururken Dortmund hızlı kanat ve bek oyuncuları ile tehlike oluşturdu. Dortmund’un attığı iki golün atak başlangıcının da Pulisic’in oyuna girmesinden sonra sol kanada geçen Sancho’nun tarafından olduğunu belirtelim.
İlk yarıda da etkili olan Sancho savunmanın yaptığı kademe hatalarından faydalandı. Yukarıdaki pozisyonda top Sancho’nun ayağına gelmesiyle birlikte 5 Stuttgart oyuncusu Sancho’ya baskı yaparken Sancho savunmanın arkasına koşu yapan Wolf’e topu gönderiyor.
Bir başka pozisyonda kademe gene hatalı durumdayken bu sefer Wolf attığı pasla Sancho’yu savunmanın arkasına kaçırıyor.
Stuttgart savunmasının hatalarından birisi de savunmadaki adam paylaşımını yapamamalarıydı. Bu hata Stuttgart’ın iki gol yemesine sebep olarak maçı kaybetmesinde etkili oldu diyebiliriz. Yukarıdaki pozisyonda Dortmundlu oyuncu üç oyuncudan baskı görmesine rağmen topu ceza sahasının içerisindeki boş arkadaşına gönderiyor.
Yukarıdaki pozisyonun devamında Dortmund ikinci golü atıyor. Teknik direktörlerin savunmada genellikle benimsediği prensip rakip takımdan eksik veya aynı sayıda olmamaktır. Burada Stuttgartlı oyuncular Dortmundlu oyuncular ile 3v3 eşleşerek gole engel olamıyor.
Yukarıdaki pozisyonun devamında Dortmund üçüncü golü atıyor. Bu sefer Stuttgart sayıca üstünlüğü sağlamış durumda ancak bu sefer de adam paylaşımını yapamıyorlar ve ceza sahası içerisindeki 5 Stuttgartlı oyuncuya rağmen Götze ve Pulisic golü atıyor.
Dortmund’un hücumdaki opsiyonlarından biri de Alcacer’in savunmanın arkasına yaptığı koşularla onu topla buluşturmak. Yukarıdaki pozisyonda pas opsiyonu bulamayan Götze savunmanın arkasına hareketlenen Alcacer’e topu gönderiyor.
Yukarıdaki pozisyonda hızlı hücumla atağa çıkan Dortmund’da Alcacer hemen savunmanın arkasına doğru koşuyor. Alcacer’in koşusunu gören Guerreiro topu Alcacer’e gönderiyor.
Dortmund’un hücumdaki bir diğer opsiyonu ise savunmadaki boşluklara Reus’un koşularıydı. Yukarıdaki pozisyonda Alcacer orta saha çizgisine paralel şekilde sağ kanada doğru kayıyor. Onu takip eden Pavard’ın kapattığı alan boşalıyor. Ozan boşalan alanı doldurmakta geç kalınca Reus’un oraya koşu yaptığını görüyoruz.
Başka bir pozisyonda bu sefer de Guerreiro’nun Ozan’ı sol kanada doğru çektiğini görüyoruz. Boşalan alana Reus koşuyor, Reus’un koşusunu gören Diallo topu Reus’a gönderiyor.
Sonuç
Dortmund savunmasına bu maçta pek iş düştüğünü söyleyemeyiz ama ona rağmen bence maçın oyuncusu Akanji’ydi. Toplamda 98 pas yapmasına rağmen sadece 5 pas hatası ile oynayan Akanji %95 pas isabet oranı ile oynadı. Bunun yanında girdiği 11 ikili mücadelenin 9’unu kazanarak bu istatistikte %82 ile takımının en iyisi oldu. Ayrıca toplamda ise girdiği 122 aksiyonun 115’inde başarılı olarak toplam aksiyonda %94 başarılı oldu.
Takım olarak savunmada kötü bir maç geçiren Stuttgart’ta Ozan Kabak girdiği 41 aksiyonun 29’unda başarılı olarak %71 ile oynadı. 16 pasın 11’inde isabet bulan Ozan %69 pas isabet oranı ile oynadı. Girdiği 15 ikili mücadelenin 9’unda başarılı olurken başarısız olduğu 6 ikili mücadelenin savunmada olduğunu görüyoruz. Bu maçta Ozan’ın savunmada pozisyon alma ve adam paylaşımı konusunda hatalar yaptığını söyleyebiliriz. Ama sonuç olarak Stuttgart takımının tamamı için kötü bir maçtı. Ayrıca Ozan geçen hafta kornerden 2 kafa golü atarken bu maçta da kornerden kafa vuruşu denese de etkili olmadı.
Son olarak bilmeyenlere hatırlatmakta fayda var. Halil Altıntop Stuttgart teknik ekibinde antrenör olarak görev yapıyor.