Cuma günü Bundsliga’nın lideri Borussia Dortmund ile ikinci sırada yer alan Borussia Mönchengladbach karşı karşıya geldi. Karşılaşmayı Dortmund Sancho ve Reus’un golleriyle 2-1 kazandı. Mönchengladbach’ın tek golü ise Kramer’den geldi.
Ortalama Pozisyonlar
Öncelikle kadrolardan bahsetmek istiyorum. Lucien Favre Düsseldorf karşısında sakatlanan Akanji yerine Ömer Toprak’ı almıştı. Bu maçta da Ömer Toprak ilk 11 başladı. Ancak yanında Diallo yerine orta saha orjinli Weigl’ı tercih etti. Bu tercihini derinden oyun kurarken yapılan top kayıplarına çözüm olarak düşünmüş olabilir.
Dieter Hecking sakat olan Elvedi’nin yerine Favre gibi orta saha orjinli oyuncusu Strobl’ı tercih etti. Tercih sebebinin Favre ile aynı olduğunu düşünüyorum. Dortmund’un 3.bölge baskısından pasla çıkmaya çalışmayı amaçlamış olabilir.
Ortalama pozisyonlara baktığımız zaman Mönchengladbach’ın tam 7 oyuncusu orta saha çizgisinin gerisinde konumlanmış durumda. Bunun en büyük sebebi ise derinde yaptıkları dar ve kapalı savunma.
Yukarıdaki görselde de gördüğümüz üzere Mönchengladbach 4-5-1 dizilişi ile rakibini kendi yarı sahasında karşıladı. Kanat oyuncularının bu kadar derinde konumlanması onları hücumda kalabalık olmalarını engelledi. Ortalama pozisyonlarda tüm takımın orta saha çizgisinin gerisinde olmasına sebep oldu. Ayrıca Mönchengladbach ataklarını da en fazla sınırlayan da bu durum oldu. Topla derinde buluştuğu zaman hızlı hücuma çıkamayan Mönchengladbach hücum anlamında kısır bir oyun ortaya koydu.
Mönchengladbach’ın bu defansif anlayışı Dortmund takımının da ileride konumlanmasına neden olduğunu söyleyebiliriz. Ortalama pozisyonlara da baktığımız zaman tam 8 oyuncusu orta saha çizgisinin ilerisinde konumlanmış durumda.
Dortmund Mönchengladbach’ın dar savunmasını açmak için kanat oyuncuları derine geldi. Yukarıdaki görselde Sancho derine gelip topla buluşuyor. Rakip bek oyuncusu onu takip edince onun arkasında bıraktığı boşluğa Piszczek hareketleniyor Sancho topu Piszczek ile buluşturuyor.
Dortmund’un attığı ikinci golde bu durumu görebiliriz. Sancho derine gelip topu alıyor. Sancho’nun karşısında tam üç oyuncu bulunurken kanatta oluşan boşluğa Götze geçiyor. Pozisyonun devamında Götze’nin ortasında Reus golü atıyor.
Borussia Dortmund
Dortmund her maç olduğu gibi bu maça da üçüncü bölge baskısıyla başladı. Üçüncü bölge baskısını yaparken kenardaki oyunculara baskı yapmayıp topun kenarlara atılmasını sağlamaya çalıştılar. Bu baskıdaki en önemli görev ise Reus’a düşüyor. Reus rakibe hem baskı yaparken hem de rakibin pas odağı olmasını istediği Kramer’in topla buluşmasını engelliyor. Topu merkezde Kramer ile buluşturamayan Mönchengladbach savunması topu kanatlardan oynamaya çalıştığı zaman ise Dortmund presi ile karşılaşıp ya topu kaybediyor ya da topu uzun oynuyor.
Dortmund ikinci bölgede rakibini 4-4-2 dizilişi ile karşıladı. Dortmund’un üçüncü bölge baskısından kurtulan Mönchengladbach oyunu derinden pasla kurmak istedi. Ancak üçüncü bölge baskısında olduğu gibi Reus’un buradaki görevi de topun Kramer ile buluşmasını engellemek oldu.
Mönchengladbach’ın tek golünün pozisyon başlangıcında ise Reus’un pas yolunu kapatması gereken rakip oyuncusuna geç kaldığını ve pozisyonun devamında Reus’un verdiği açığı kapatmaya çalışan savunmanın golü yediğini görüyoruz.
Mönchengladbach’ın dar ve kapalı savunmasını bozamadığı zaman Dortmund savunma arkasına atılan uzun toplarla etkili olmaya çalıştı.
Dortmund’un oyunun genelinde en etkili olduğu anlar ise rakibin top kaybından sonra yaptığı hızlı hücumlar. Rakip savunmasını hazırlıksız yakalayan Dortmund ilerideki dört oyuncusuyla hızlı şekilde hücuma çıkıyor. Yukarıdaki pozisyonda rakip yarı sahada topu kazanan Guerreiro topu Alcacer’e atıyor. Hızlı hücum sonrasında rakibe göre daha kalabalık olan Dortmund’da Alcacer topu koşu yapan Reus’a gönderiyor Reus pozisyonu gole çeviremiyor.
Dortmund’un attığı ilk gol ise gene bu anlayışla gerçekleşti. Orta sahada topu kazanan Guerreiro topu Reus’un koşu yoluna atıyor. Bu sırada Götze ve Sancho’nun koşularıyla Dortmund rakibe göre daha kalabalık oluyor ve pozisyonun devamında gol geliyor.
Topla Oynama Yüzdesi
İki takım da maç boyunca topun üstünlüğünü mutlak şekilde kazanamadı. İki takımın da ortalama topa sahip olmasındaki süreye baktığımızda 0:22 saniye sürdüğünü görüyoruz. Ama iki takım da topa sahip olarak yaratıcı bir oyun ortaya koyduğunu söylemek zor.
Yukarıdaki görseller takımların yapmış oldukları pas kombinasyonlarını gösteriyor. Her iki takımın da en çok yaptığı pas kombinasyonlarına baktığımız zaman her ikisi de gerideki oyuncularıyla yan pas yaptığını görüyoruz. Bu durum da oyundaki yaratıcılık durumunu daha da düşürdü.
Yukarıdaki şut grafiğine de baktığımız zaman Mönchengladbach’ın toplamda sadece 4 şut attığını bu şutlardan sadece ikisinin kaleyi bulduğunu görüyoruz. Ayrıca Mönchengladbach 0-30, 45-60, 75-90 (toplamda 60 dakika) dakikaları arasında şut çekemedi.
Mönchengladbach ikinci yarı oyundaki yaratıcılığını artırmak ve ataklarda daha etkili olmak için 3-5-2 formasyonuna döndü. Ancak bu değişiklik sonrası rakip kaleye sadece bir şut gönderebilirken bu şuttan da isabet bulamadılar.
Dortmund ise toplamda 12 şut çekerken bu şutların etkili olduğunu söylemek güç. Çektiği 12 şutun sadece 4’ünün kaleyi bulması da bu durumu destekler nitelikte.