Cumartesi günü Dortmund ve Wolfsburg karşı karşıya geldi. Dortmund dakika 90’da frikikten Alcacer’in attığı golle 1-0 öne geçerken 90+4’te Alcacer’in attığı gol ile karşılaşmayı 2-0 kazandı.
Ortalama pozisyonlar
Ortalama pozisyonlara baktığımız zaman Dortmundlu oyuncuların topla buluşma noktasının rakip yarı sahada olduğunu görüyoruz. Bunun sebebi Dortmund’un topu hızlıca rakip sahaya taşımak istemesi ve Wolfsburg’un ilk yarı rakibini kendi yarı sahasında karşılaması. Bunun yanında ortalama pozisyonlarda Witsel ve Delaney’in çakıştığını görüyoruz. Bu durumun oluşmasının sebebi ise iki oyuncunun maç içinde sürekli yer değiştirmesi. Sancho ve Guerreiro’nun da maç içinde sürekli yer değiştirdiğini gördük.
Borussia Dortmund
Wolfsburg savunmada 4-1-4-1 şeklinde dizilirken Dortmund hücumda bu sezon en çok oynadıkları dizilim olan 4-2-3-1 şeklinde gördük. Wolfsburg ilk yarıda rakibini 4-1-4-1 şeklinde kendi yarı sahasında karşıladı ve öncelikli amacının Dortmund’un merkezden geçmesini önlemekti. Bu durum Dortmund’u set hücumlarında sadece kanatları kullanmaya itti.
Dortmund Wolfsburg’un kapalı savunmasında istediği boşlukları merkezden bulamayınca kanat oyuncularını merkeze çekerek kanatları tamamen beklere bırakmaya amaçladılar. Yukarıdaki pozisyonda Sancho merkeze kayarken Wolf sağ kanatta bomboş pozisyonda topla buluşuyor.
Yukarıdaki pozisyonda Sancho merkeze kayıyor ve aynı zamanda tüm Dortmundlu oyuncuların sahanın sağ tarafına yerleştiğini görüyoruz. Hakimi sol kanatta bomboş şekilde topla buluşuyor.
Yukarıdaki pozisyonda bu sefer Guerreiro’nun merkeze kaydığını görüyoruz. Wolfsburg savunması Wolf’un koşusunu fark etmekte geç kalınca Wolf sağ kanatta bomboş şekilde topla buluşuyor.
Yukarıdaki pozisyonda bu sefer kanattaki boşluğa hareketlenen isim Götze. Guerreiro Götze’ye pası gönderdikten sonra merkezdeki boş alana geçerek Wolfsburglu oyuncuların kendisini takip etmesini ve Götze’ye gelecek baskının gecikmesini sağlıyor.
Dortmund’un yaratıcılık anlamında çok kısır bir maç geçirdiğini söylemek mümkün. Maç boyunca kaleyi bulduğu 4 şuttan birisi de yukarıdaki pozisyonun devamında gerçekleşti. Dortmundlu oyuncular sahanın sol tarafına ağırlıklı şekilde yerleşince Sancho’nun koşusunu gören Delaney topu Sancho’ya gönderiyor. Sancho’nun etkisiz şutunda Dortmund golü bulamıyor.
Yukarıdaki görsel Dortmund’un pas kombinasyonlarını gösteriyor. Dortmund’un en çok yaptığı pas kombinasyonlarına baktığımız zaman oynadıkları oyunu destekler nitelikte bir sonuç çıktığını görüyoruz. En çok pas yapan oyuncular stoperler ve stoperlerden sonra bekler ve Sancho. Dortmund’un rakibe karşı sadece kanat oyunuyla etkili olmaya çalışması bu durumu oluşturdu.
Wolfsburg ikinci yarının başında üçüncü bölge baskısını denese de başarılı olamadı ve bu baskıda ısrar etmeyip ilk yarıdaki gibi rakibini kendi yarı sahasında karşılamaya devam etti.
Yukarıdaki pozisyon Dortmund’un akan oyunda kaleyi bulduğu iki pozisyondan biri. 90.dakikada gol yiyen Wolfsburg skoru eşitlemek için kontrolsüz hücum yapınca Dortmund son dakikada kazandığı topla çıktığı hızlı hücum sonrası rakibini 3v2 pozisyonda yakalıyor ve skoru 2-0’a taşıyor.
Wolfsburg
Dortmund rakibini ikinci bölgede 4-4-2 şeklinde karşılarken üçüncü bölge baskısı ile rakibine geriden oyun kurdurtmaya çalışsa da bunda başarılı olamadılar. Her iki takım da üçüncü bölge baskısını kırmakta zorlanmadı.
Yukarıdaki görsel maçın şut grafiğini gösteriyor. Grafiğe baktığımız zaman Wolfsburg’un sadece iki şutunun kaleyi bulduğunu ve ikinci yarı kaleyi bulamadıklarını görüyoruz. Dortmund ise ilk yarı kaleyi bulamazken ikinci yarı 4 kere kaleyi bulabildiler ancak bu şutlardan sadece iki tanesi akan oyunda gerçekleşti. Bunlardan biri yukarıda bahsettiğim Sancho’nun etkisiz şutu ve diğeri ise 90+4’te skor bulmak için açık veren rakibine karşı attıkları gol.
Yukarıdaki iki pozisyon Wolfsburg’un kaleyi bulduğu iki pozisyonlar. Wolfsburg çektiği şutlardan sonra sadece iki kere kaleyi bulabilirken bunların ikisinde de Dortmund savunmasının hatasını görüyoruz. Bunun dışında uzun toplarla ve ortalarla etkili olmaya çalışan Wolfsburg hücumu etkili olamadı.
Yukarıdaki atak yönlerini gösteren görsele baktığımız zaman her iki takımın da ağırlıklı olarak kanatlardan hücum ettiğini görüyoruz. Wolfsburg hücumdaki tek yönlü oyunundan dolayı akan oyunda merkezden hücum ettiği hiçbir atağı şut ile sonlandıramazken kanatlardan gerçekleştirdiği hücumlardan 5 şut bulabildi ve bunlardan sadece ikisi kaleyi bulabildi. Dortmund ise akan oyunda kanatlardan 5 merkezden 2 şut kullanırken bunlardan sadece 2 tanesi kaleyi buldu.
Sonuç
Dortmund’un hücumdaki yaratıcılıklarının aşırı etkisiz olmasını sadece Reus’a bağlamak aslında pek doğru olmaz. Evet Reus’un oyun sıkıştığı zaman Dortmund için yaratıcılık konusunda aşırı etkili olduğunu söylemek mümkün ancak Dortmund maç içindeki yaratıcılık sıkıntısına ve kapanan rakipleri açma konusundaki sıkıntısına çözüm bulması gerekli. Haftaya oynanacak Bayern Münih maçında sadece kanat oyunlarıyla sonuca ulaşmaya çalışmak belki de onlar için şampiyonluğun kaybı anlamına gelebilir.