Beşiktaş’ın üçüncülük mücadelesi tüm hızıyla devam ediyor. Pandemi nedeni ile lige verilen aranın ardından şampiyonluk grubunda yer alan Galatasaray ve Sivasspor’un üst üste puan kayıpları Beşiktaş’ın ligi üçüncü bitirme ihtimalini oldukça belirgin bir hale getirdi. Hatta ilk iki sırada bulunan Trabzonspor’un olası Avrupa’dan men cezası ile birlikte siyah beyazlılar kendilerini bir anda Şampiyonlar Ligi potasında bile bulabilir. Bu hedefler doğrultusunda lige devam eden Sergen Yalçın’ın öğrencileri, ligin 31.hafta karşılaşmasında son haftalardaki çıkışı ile küme düşme potasından uzaklaşan Kasımpaşa ile karşılaştı. Beşiktaş karşılaşmayı 90’da bulduğu golle 3-2 kazanmayı bildi ve üçüncülük yarışındaki yerini sağlamlaştırmış oldu. Beşiktaş’ın golleri Boyd, Boateng ve Güven’den gelirken Kasımpaşa’nın golleri ise Koita’nın ayağından geldi.
Ortalama pozisyonlar
Beşiktaş teknik direktörü Sergen Yalçın kaybedilen Kayserispor maçından sonra bu maç ile birlikte mini bir revizyona gitti. Stoper’de Vida yerine Roco’ya şans verirken sol bekte genç Rıdvan Yılmaz yerine Caner Erkin görev yaptı. Merkezde Elneny ve Atiba ikilisi bozulmazken Kayserispor maçında onların arkasında görev yapan Necip yerine bu ikilinin önünde Diaby görev yaptı. Hücum üçlüsünün sağında Lens solunda Boyd yer alırken en uçta Burak Yılmaz forma giydi. Beşiktaş sahaya 4-1-4-1 benzeri bir yapı ile sahaya çıktı.
Kasımpaşa cephesinde teknik direktör Fuat Çapa, ligde son oynadıkları Sivasspor maçından farklı olarak kadroda iki değişikliğe gitti. Kırmızı kart cezalısı olan Hadergjonaj yerine sağ bekte orta saha orijinli olan Tirpan görev yaparken sağ önde Ndongala yerine Quaresma, eski takımına karşı forma giydi. Kasımpaşa kompakt bir 4-2-3-1 ile sahada yer aldı.
Genel
Karşılaşma çok yüksek tempo ile başladı. Özellikle Sergen Yalçın’ın göreve gelmesi ile birlikte yüksek tempo ile hücum etmeyi tercih eden siyah beyazlıların bu temposuna Kasımpaşa’da cevap verince ortaya oldukça keyifli bir karşılaşma çıktı.
Beşiktaş, kendi temposunu rakibe kabul ettirme isteği ile maça daha dominant başlayan taraf oldu. Kurdukları baskı ile birlikte karşılaşmanın hemen başında golü bulan taraf oldu. Bu gole bir parantez açmanın faydalı olacağı görüşündeyim. Çünkü bu gol Sergen Yalçın’ın yaratmak istediği takım profilinin izlerini sunuyor bizlere. Quaresma’nın kademe hatasını bir kenara koyarsak bu gol ile birlikte Beşiktaş bir ceza sahası çoklaması örneği sunuyor. Rakibini eksilterek ceza sahasına girmiş olan Caner Erkin dışında dört kişi daha ceza sahasında konumlanmış. Bu dört kişi ise hücum dörtlüsünü oluşturuyor. Ceza sahası dışında ise Atiba ve biraz gerisinde konumlanan Elneny sekenleri toplama görevi için aportta bekliyor.
Beşiktaş’ın oyunun temposunu arttırmak ve oyunu üçüncü bölgede oynamak isteğine karşı Kasımpaşa, ön alanda baskı yaparak kolay geçişleri engellemek istedi. Bunu ise Fuat Çapa, Haris Hajradinovic’i en uca Koita’nın yanına yollayarak yapmayı tercih etti. Topsuz oyunda Kasımpaşa rakibini 4-4-2 ile karşılamayı tercih etti.
Beşiktaş, Kasımpaşa’nın ön alan baskısına Elneny ve Atiba gibi oyuncuların pas kalitesi ile cevap verdi. Yukarıdaki sekansta Beşiktaş, Kasımpaşa ön alan baskısını yerden ayağa seri paslar ile kırmayı başarıyor.
Beşiktaş’ın üçüncü bölge çoklamalarına karşı Kasımpaşa, hücum geçişlerinde oldukça tehlikeli pozisyonlar yakaladı. Yukarıdaki iki görselde de Quaresma’nın yanlış tercihleri ile sona eren üçe üç ve dörde üç kalınan pozisyonları görüyoruz. İlk görselde Quaresma, müsait durumda olan üç arkadaşını da tercih etmeyerek dribling sonrası şutu rakip takımdan dönerken ikinci görselde ise pas şiddetini ayarlayamayarak tehlikeli olabilecek bir atağın sonlanmasına neden oluyor.
Kasımpaşa özellikle ilk yarıda Beşiktaş sağ kanadını oldukça efektif kullandı. Koita ve Mame Thiam’ın bu bölgeye attığı koşular Roco ve Gökhan’ı bir hayli zorladı. Yukarıdaki sekansta Kasımpaşa’da Koita, rakip üçüncü bölgedeyken kazanılan topla iki pas sonunda kaleci ile karşı karşıya kalmayı başardı. Bu pozisyonda Ersin, Koita’nın açısını kapatarak gol izni vermedi.
Kasımpaşa, Beşiktaş’ın gölünün ardından hem oyunu dengeledi hem de hücumlarda Beşiktaş’ın temposuna cevap vermeye başladı. Ve oyuna dengeyi getiren golü de bulmayı başardı. Yukarıdaki görselde Kasımpaşa’da skorda dengeyi getiren golünü görüyoruz. Burada Mame Thiam’ın Kasımpaşa hücumlarındaki katkısından bahsetmekte yarar var. Mame Thiam, maç boyunca Koita ile çok uyumlu gözüktü. Thiam’ın Koita ile ikiye birleri, yer değiştirmeleri ve forveti ikilemesi Kasımpaşa hücumlarına artı değer kattı.
Kasımpaşa’nın hücumdaki etkinliği beraberlik golünden sonra da devam etti. Yukarıdaki sekansta Kasımpaşa’nın ikinci golü öncesi gelişen atağını görüyoruz. Koita ve Thiam yer değiştirmiş durumda. (Bu mobil görüntüyü ilk yarı defalarca gördük.) Thiam kendini geriye atarak peşindeki stoperleri beraberinde getiriyor ve böylece rakip takımın sağ stoperi ile beki arasındaki mesafe uzuyor. Koita’da oluşan bu koridora koşusunu başlatıyor. Hajradinovic, Koita bu koşusunu görerek ona oynamayı tercih ediyor. Koita da başarılı bir son vuruşla takımını öne geçiren golü atıyor.
Kasımpaşa bu maç özelinde özellikle de ilk yarıda birçok hücum geçişi örneği sundu. Kasımpaşa’nın geçiş hücumlarındaki başarısını Beşiktaş’ın oyun anlayışına ve savunma oyuncularının oyuncu profiline bağlamak mümkün. Keza Sergen hocanın temel oyun prensibi oyunu üçüncü bölgeye yığmak ve buradaki tempo ile fark yaratmak. Ancak rakip takımın hücum geçişlerine özellikle çalışması ve bu oyun geçişlerine uygun oyuncu profillerine sahip olması, Sergen hocanın bu anlayışının cezalandırılmasına neden oldu. Nitekim bu duruma bir de Beşiktaş savunma oyuncularının ağır oyuncu profilleri de eklenince skorda geriye düşmek kaçınılmaz oldu.
Beşiktaş maç içerisinde birçok kez kırılmalar yaşadı. Burak Yılmaz ve Gökhan Gönül’ün sakatlıkları hem saha içi dizilişini hem de oyun akışını oldukça etkiledi. Burak Yılmaz’ın sakatlığı ile oyuna dahil olan Güven en uçta etkisiz bir görüntü çizerken Gönül’ün sakatlığı ile Boateng’in oyuna girmesi Beşiktaş’ın saha içi geometrisini de değiştirdi. Boateng’in oyuna girmesi ile Lens sağ beke geçerken Güven, sol önde görev yapmaya başladı. Boateng ise en uçta yer aldı. Burak Yılmaz’ın sırtı dönük oyunu yerine Boateng’in yüzü dönük oyunu ile hücumda çeşitlilik yaratmak isteyen siyah beyazlılar, beraberlik golünü de Boateng’in yüzü dönük oyunu ile buldu.
İkinci yarı ile birlikte Koita’nın oyundan çıkması Kasımpaşa’nın hücum üretkenliğini derinden etkiledi. Merkezden gelmekten zorlanan Fuat Çapa’nın öğrencileri isabetsiz kenar ortaları ile etkisiz bir görüntü çizdi. En uçta Thiam’ı beslemekte zorlanan Kasımpaşa, ikinci yarı hücumda kısır bir maç çıkardı.
Beşiktaş ikinci yarı ile birlikte oyunun kontrolünü tamamen eline alan takım oldu. Bu baskı ile önce ikinci yarının başında beraberlik golünü buldu sonrasında ise 90’da galibiyet golünü bularak maçtan galip ayrılan taraf oldu. Yukarıdaki görselde Beşiktaş’ın galibiyet golünün hazırlanışını görüyoruz. Beşiktaş bu golde Güven’i ilk yarıda Kasımpaşa’nın Mame Thiam’ı kullandığı gibi kullanıyor. Güven forveti ikiliyor ve arkada kendini unutturuyor. Bu bağlamda Boateng oyuna girdikten sonraki Güven performansı ile Koita çıkana kadar ki Thiam performansının oldukça benzer olduğu düşüncesini taşıyorum.
Veriler
Bu bölümde iş ortağımız InStat Index verileri ışığında maçın istatiksel olarak fotoğrafını çekmeye çalışacağız.
Şut verilerine baktığımızda Beşiktaş’ın 13 şut denemesinde 7 isabet bulup bunların üçünü gole çevirdiğini görüyoruz. Kasımpaşa ise 11 şut denemesinden 4 isabet çıkarırken bunları ikisini golle sonuçlandırmayı başardı. Ayrıca Kasımpaşa’nın bulduğu 4 isabetli şut da ilk yarıdaydı.
Topla oynama oranlarında ise denge söz konusu. 45 ile 60 dakikaları arasında topla oynama oranlarında Beşiktaş’ın 59’a 41’lik üstünlüğü bulunurken 75 ile 90 dakikaları arasında topla oynama oranlarında Kasımpaşa’nın 60’a 40’lık üstünlüğü bulunuyor.
Beşiktaş 45 kez üçüncü bölgeye girerken 17 defa rakip ceza sahasına girmeyi başardı. Kasımpaşa 39 kez üçüncü bölgeye girerken 13 defa rakip ceza sahasına girdi.
Son
Rakiplerinin puan kaybettiği haftada Beşiktaş, bu galibiyetle üçüncülük şansını iyiden iyiye arttırmış oldu. Sergen Yalçın göreve geldiği günden beri Beşiktaş ilk defa kendi oyunlarına panzehir üreten bir takımla karşı karşıya geldi. Böylece Sergen hocanın oynatmaya çalıştığı tempolu oyunun defoları da savunma arkasında verilen geniş boşluklar ile gün yüzüne çıkmış oldu. Beşiktaş buna rağmen oyun içi çözümler üreterek üçüncülük için çok önemli bir galibiyet almış oldu.
Kasımpaşa’yı ise ilk yarı ve ikinci yarı olarak değerlendirmek daha doğru. Koita ve Thiam’ın sahada olduğu senaryoda her takıma sıkıntı çıkarabilecek bir profil çizdiler. İkinci yarı Koita’nın oyundan çıkması ile hücumda çok sıradan göründüler.