Analiz | Beşiktaş 3-0 Ç. Rizespor

2021-22 sezonunun açılış maçında son şampiyon Beşiktaş, Rizespor’u konuk etti. Beşiktaş için 2020-21 sezonunun 3. devresi gibi başlayan mücadelede goller N’Koudou, Atiba ve Larin’den geldi. Şampiyon kadroyu büyük ölçüde (2/3) korumayı başaran Beşiktaş’ta oyun istikrarı aynı çizgide gözükürken takım fiziksel açıdan da hazır bir görüntü çizdi.

Maçın taktiksel hikayesini iş ortağımız Metrica Sports‘un geliştirdiği Play yazılımı ile birlikte inceleyeceğiz.

Genel

Şampiyonluk maçına çıkan 11’ini korumayı başaran Beşiktaş’ta sezonun yeni isimleri Salih Uçan ve Kenan Karaman mücadeleye 11’de başladı. Kenan Karaman ön taraftaki hareketliliğiyle fark yaratırken Salih Uçan bazı final tercihleri dışında fena bir başlangıç yapmadı. Maç sonu açıklamalarından da anladığımız kadarıyla Sergen Yalçın, Salih Uçan’dan Atibavari bir çift yönlülük bekliyor. Uzun vadede (çünkü Atiba bırakacak gibi değil) Atiba’nın yeri için Salih’i daha sık konuşabiliriz ancak maç özelinde özellikle bazı şut tercihlerine de paralel olarak Beşiktaş hikayesini golle başlatmak isteyen bir yeni transfer havasındaydı Salih Uçan. Beşiktaş’ın geçen sezon istikrarlı katkı alamadığı bir bölgede oynayacağı için işi kolay olmayacak.

Rizespor’da Baiano’nun fiziksel bir savaş vermesi, Alper Potuk’un driplingleri ve Sabou’nun iki yönlü etkisizliği dışında isim isim üzerine konuşulacak fazla detay yoktu. Özellikle Baiano x N’Sakala kanadı bütünüyle fiziki üstünlük üzerinden okunabilecek bir haldeydi.

Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanan top hakimiyet kalitesi ve gol ihtimali grafiğinde de gördüğümüz gibi erken bir gol bulan Beşiktaş topla çok fazla oynamak zorunda kalmadığı bir maçı geride bıraktı. Yine tıpkı geçen sezondan alışkın olduğumuz gibi ikinci yarının başlarında maçı koparan bir Beşiktaş izledik. Bu durumun gol ihtimali grafiğine de yansıdığını görüyoruz. Beşiktaş rakiplerinin özellikle 45-60 arasını çok iyi analiz etmesi gerektiğini düşünüyorum.

Atılan son golün ise bütünüyle Josef’in doymamasıyla açıklanacak bir geçiş golü olduğunu söyleyebiliriz. Bu noktada yapabileceğimiz en iyi övgü de takım kimyası ve Stefano Marrone üzerine olacaktır zaten…

Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanan AD metriğinde dikkat çekebileceğimiz detaylar mevcut. Bunların başında Welinton’un defansif aksiyonlarıyla Beşiktaş’ı gole yaklaştırması durumu var. Zaten Welinton’un savunmacılığı üzerine en çok konuştuğumuz detaylardan biri bu. Topun yarı yarıya ortada kalacağı hatta rakipte olacağı ve Beşiktaş set savunmak zorunda kalacağı Şampiyonlar Ligi maçlarında hataya yatkın profili baş ağrıtabilir. Öte yandan geçişlerin bol olduğu veya Beşiktaş’ın rakip yarı sahada oynadığı maçlarda ilk yardım müdahalesi yaparcasına yaptığı müdahaleler fark yaratıyor.

5. dakikada gole sebebiyet verebilecek hatayı yapan da Welinton, goldeki anahtar pası atan da 72’de Vida’nın ters kademesine giren de… Futbol bir denge oyunu ve Beşiktaş, Welinton’un hataya yatkın profilini ligde bir noktaya kadar tolere edebiliyor.

rize.png

Rizespor’a baktığımızda yıllardır aynı oyunda ısrarcı olan Alper Potuk’un bireysel aksiyonlarıyla Rizespor’u gole yaklaştırdığını görüyoruz. Öte yandan toplam 14 tane ikili mücadeleye girmiş bir Baiano gerçeği var. Baiano bu ikili mücadelelerin yalnızca 4 tanesini kazandıysa karşısında 6 tane ikili mücadele kazanmış N’Sakala’nın etkisi olduğunu düşünüyorum. Rakamları bir kenara bırakırsak Baiano alışkın olmadığımız bir fiziksel savaş izletti. 67’de Beşiktaş’ın kontrasını henüz tehlike yaratmadan kesip Rizespor’a hücum fırsatı yarattı. Bu ve benzeri defansif aksiyonları da grafiğe yansımış durumda.

Kurgu

Top rakipteyken klasik 4141 şablonunu koruyan bir Beşiktaş vardı. Burada detay olarak verilebilecek tek şey bazı rakip karşılama anlarında ve sete yerleşildiğinde Kenan Karaman’ın yanında konumlanan +1‘in yine Atiba Hutchinson olmasıydı. Sergen Yalçın’ın maç sonunda Salih Uçan için altını çizdiği detay da buydu aslında. Klasik Atiba Hutchinson o an ne lazımsa o hale bürünüyordu yani yine…

İlk gol neden önemli?

Önce soruya cevap vererek başlayayım… İlk gol önemli çünkü özneler değişmesine rağmen geçen sezon gördüğümüz bir kurguyla atılıyor. Golün 3 aşamasına ayrı ayrı bakalım…

• Sağ içte topla buluşmuş bir sağ stoper, Welinton… Rakip yarı sahada top kullanan Beşiktaş’ta görmeye en alışkın olduğumuz şey bu, zaten Welinton’un profili böyle anlarda parlıyor.

• Welinton topu aldığı an boşluğa hareketlenen Kenan Karaman… Kenan Karaman sırtı dönük oyunda Aboubakar katkısı verebilecek bir profil çizmese de hareketliliğiyle özellikle ağır kalacak Anadolu stoperlerine karşı fark yaratacak. İlk golde onun koşusu ve sonrasında yaptığı başarılı servis aslında golün kırılma anı… Kenan Karaman’ın rakip ceza sahasında toplam 9 kez topla buluştuğu bilgisini de buraya iliştireyim.

• Sol kanatta bir çizgi oyuncusu olarak bildiğimiz Kevin N’Koudou… Başarılı bir ilk kontrol ve ekstra diyebileceğimiz bir şut çıkarıyor Kevin ama golde onun parladığı asıl an normalde atmadığı ceza sahası koşularından atıyor olması. Yani profiline yeni bir şeyler ekleme gayretinde. 2. yarıda ve 2. golde de ondan normalde beklenmeyen doğru pas tercihleri söz konusu. Özellikle 2. golde olduğu gibi Rosier’in koşularını ödüllendirmeye devam edecek ters toplarıyla fark yaratabilir. Bunu bir hoca dokunuşu olarak da görebiliriz.

Özet; geçen sezon Welinton, Aboubakar, Larin üçlüsünün atabileceği bir golü bu sezon isimler değişmiş olmasına rağmen Welinton, Kenan, N’Koudou iş birliğiyle görüyoruz. Kurguyu korumak ve sezona görece hazır bir başlangıç yapmak pek alışkın olduğumuz bir şey değil. İlk gol de işte bu yüzden önemli.

Uyum

Ghezzal’ın fiilen 10 numara katkısı vermesinden bolca bahsettik, bu sezonda da bahsedeceğiz gibi gözüküyor. Sağ kanatta top alan Ghezzal’ın en sık yaptığı şeylerden biri oyunu tekrardan içe yönlendirebilmek. Bu noktada santrfor oyuncusundan alınacak bir sırtı dönük katkı belirleyici faktörlerden biri ve Beşiktaş’ın forveti bu katkıyı vermek zorunda. Şimdi pozisyona bakalım…

Sağ kanatta top alan Ghezzal’ın aklında oyunu merkezden oynamak var. İçe hareketlendiği an iki opsiyon beliriyor:

1- Gerideki Josef’e güvenli pas tercihi

2- Derinde bağlantı olmaya gelmiş yeni transfer Kenan Karaman

Ghezzal 1.’yi seçiyor. Bunda tabelanın da etkisi olabilir ancak Kenan Karaman’ın henüz yeni bir transfer olması da belirleyici bir faktör bana kalırsa. İlerleyen dakikalarda bazı final tercihlerinde de görebileceğimiz gibi burada uyum kelimesinin altını çizmemiz gerekiyor. Kenan Karaman ilk 11’de kaç maça çıkacak bilmiyoruz ancak Ghezzal ile aynı dili konuşmaları için henüz erken. Orada Aboubakar olsa oyun öne ilerleyebilirdi demek istiyorum aslında.

Yine uyum kelimesinin altını çizeceğimiz bir sekans… Bu sefer aynı futbol dilini konuşan ve sağ kanatta bir rutin yakalamış oyuncu grubuyla yapacağız ama bunu. Rosier, Atiba ve Ghezzal… Geçen sezon bu sekanslardan epey izlettiler aslında.

Öncelikle Rosier’in baskı şiddeti fark etmeksizin baskıyı kıran aksiyonlara girişebilmesi onun en değerli özelliklerinden biri. Tekte önde bağlantı olmuş Atiba’yı böylece görüyor. Ghezzal zaten hareketli ve hareketini bir an bile kesmiyor. Oyunu sağ kanada yıkmış bir Beşiktaş sol kanatta N’Koudou’yu unutturmuş durumda, Ghezzal da merkezden ilerleyip onu görüyor.

Bu sekansta pek çok şeyin altını çizebiliriz: Rosier’in baskı anında doğru top kullanışı, Ghezzal’ın hareketliliği, Atiba’nın her zamanki bağlantı oyunu… Bunu ilk haftadan görüyor olmamız ise sadece uyumla ve kadro istikrarıyla açıklanabilir. Beşiktaş için görece hazır dememizin sebebi de tam olarak bu zaten.

Oyun ve kadro istikrarının kendini gösterdiği başka bir sekansta Atiba’nın 3. bölgede ne kadar değerli bir bağlantı olduğunu görüyoruz. Rosier topu aldığı an içeri hareketlenen bir Ghezzal, Atiba’nın da varlığıyla şut açısı bulabileceğinin farkında olarak ilerliyor.

Beşiktaş 2015-16 ve 2016-17 sezonlarından sonra yapamadığı kadro istikrarını koruma işini bu sezon başararak sezona görece hazır bir şekilde giriyor.

Sonuç

Beşiktaş sezona kaldığı yerden devam ederek başladı. Benzer şeyler izletti. Fiziksel açıdan hazır bir görüntü vardı. Uyum kelimesi ise her şeyin önüne geçti. Şimdi Beşiktaş’ta Batshuayi transferiyle birlikte oyunun bazı noktalarında değişimler görebiliriz. Batshuayi, Aboubakar’dan beklediğimiz her şeyi bekleyebileceğimiz bir profil değil çünkü ve bazı rötuşlar gerekecek. Öte yandan Larin ve N’Koudou üzerinde ciddi dokunuşlar yaptığını gördüğümüz Sergen Yalçın, Bathsuayi’ye de asgari düzeyde servisçilik yükleyebilirse Beşiktaş açısından çok farklı şeyler konuşabileceğimiz bir sezon olabilir.

Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.