Beşiktaş, Vodafone Park’ta Konyaspor’u ağırladı. Topun oyunda kaldığı sürenin yaklaşık 63 dakika olduğu mücadelede tek gol Rosier’den geldi. N’Sakala’nın 21. dakikada ikinci sarı karttan kırmızı kartla oyun dışı kalmasıyla birlikte maçı 10 kişi tamamlayan Beşiktaş, 70 dakikadan daha fazla rakibinden eksik olmasına rağmen oyuna hükmetti. Welinton, Josef ve Ghezzal ise bireysel performans olarak sezonun en yüksek seviyelerine çıkmayı başardı.
Maçın taktiksel detaylarını iş ortağımız Metrica Sports‘un geliştirdiği Play yazılımı ile birlikte inceleyeceğiz.
Genel
Beşiktaş’ta Rıdvan’ın yokluğunda sol bekte N’Sakala başlarken orta sahada da Antalyaspor maçında olduğu gibi Ljajic başladı. Son haftalarda düşüşte gözüken Atiba yerine de merkezde Necip Uysal tercihi vardı. Çoğunlukla stoper oynayan ve acil zamanlarda camı kırıp oyuna alınan Necip Uysal uzun süre sonra ilk kez kendi yerinde 11’de başlamışken 21. dakikada N’Sakala’nın oyundan atılmasıyla sol beke geçmek zorunda kaldı.
Konyaspor kalabalık bir savunma anlayışıyla sahadaydı. Bu savunma anlayışı Beşiktaş 10 kişi kaldıktan sonra da aynen devam etti ve dolayısıyla Beşiktaş topa hükmetmeyi sürdürdü. Kırmızı kart sonrası senaryolarını detaylıca irdeleyeceğiz ancak Konyaspor’un rakibi eksikken bile aynı oyun anlayışıyla sahada kalması maçın seyir zevkini düşürmüş olsa gerek. Tabii ki hocalar saha içerisinde kendi oyun anlayışlarını korumak isteyebilir, hatta haklı olabilirler ancak günün sonunda Konyaspor eksik rakibine karşı maçtan 0 puanla gol atamadan ayrılıyorsa bu oyun anlayışının da sorgulanması gerektiğini düşünüyorum.
Beşiktaş’ta Welinton, Josef ve Ghezzal’in parladığı bir maçı geride bıraktık. Welinton rakip yarı sahadaki savunma aksiyonları ve top kullanımıyla fark yaratırken Josef 10 kişi kalındıktan sonra bütün orta saha yükünü tek başına çekti. Ghezzal ise her zamanki maestro profiliyle sahadaydı ve Beşiktaş hücumlarını organize etti. Konyaspor’da da orta sahada Hadziahmetovic takımı adına başarılı bir performans sergiledi. Şimdi, görüntüler eşliğinde analize başlayalım.
Kurgu
Maçın başlangıç senaryosu ve ilk 20 dakikalık süreci böyle geçti. Beşiktaş temel kurgusuyla sahadaydı, Konyaspor rakibini 442’yle karşıladı.
Beşiktaş’ta Josef her zamanki gibi iki stoper arasında pivot rol üstlenirken sağ stoperde Welinton oyun kurulumunda aktif rol üstlendi. Bekler her zamanki gibi önde ve çizgide konumlandı. Ghezzal’in derine gelip bolca top kullandığını gördük. Ghezzal, Beşiktaş’ın fiilen 10 numarası konumunda ve Ljajic’le de zaman zaman etkileşime girdi. Aboubakar’ın da her zamanki gibi derine gelip sırtı dönük top kullanıp bağlantı olduğunu gördük. Bu durumları görüntülerle örneklendireceğim ancak öncesinde 10 kişi kalındıktan sonraki senaryoya bakalım.
Beşiktaş 10 kişi kaldıktan sonra Necip sol beke geçerken Ljajic geriye çekildi ve rakibi karşılamada önde Aboubakar tek kaldı. Bu 441 şemasına karşı Konyaspor, geriden oyun kurarken oyunu kenarlara yönlendirerek Beşiktaş’ın sayısal dezavantajını değerlendirebilirdi ancak merkezde 4 oyuncuyla kalmayı tercih ettiler.
Kurguyu özetleyen sekanslardan birine bakalım ve Beşiktaş’ın sağ kanattaki temel oyununu daha iyi anlayalım. Beklendiği gibi Welinton geride top kullanan isim; Ghezzal oyun kurulumunda rol üstlenmek üzere derine geliyor ve basit bir al-ver yapıyor. Bu Ghezzal’in tipik bir aksiyonu. Devamında Aboubakar’ın derine geldiğini görüyoruz, bu da Aboubakar’ın tipik bir aksiyonu. Welinton’ın dikine atabildiği pasla hatlar arasında Aboubakar’ı topla buluşturabilmesi ise görece ekstra bir aksiyon, değerli. Atağın devamında Aboubakar’ın bağlantı olması sayesinde sağ kanatta Beşiktaş’ın maç boyunca kovaladığı başarılı bir 3v3 eşleşme görüyoruz. Rosier & Ghezzal uyumu burada kendisini gösteriyor. Beşiktaş bu kurguyla ceza sahasına kadar girebiliyor ancak sonuç alamıyor. Sonuç alınmasa da Beşiktaş’ı anlamak açısından çok değerli bir sekans izlemiş oluyoruz.
Son haftalarda tabelaya istediği kadar dokunamasa da Aboubakar’ın Beşiktaş kurgusundaki rolü çok önemli. Önceki pozisyonda olduğu gibi Aboubakar yine derine delerek Welinton’a opsiyon oluyor ancak bu defa oyunu merkezde tutuyor ve topu Josef’e oynuyor. Merkezde 4 kişilik bir Konyaspor bloğu var. Aboubakar bağlantı olmayı sürdürerek tekrar Welinton’a dönüyor. Bu üçgen Josef’in dahil olduğu hücum geçişini görmemiz için önemli. Ve tabii Aboubakar’ın derindeki rolünün önemini de görmüş oluyoruz. Beşiktaş’ın set hücumları genelde bu şekilde başlıyor. Kurguyu anlamak için Welinton’a, Josef’e, Ghezzal’e ve Aboubakar’a sürekli bakmak gerekiyor.
Maç boyunca topa hakim olan Beşiktaş, ikinci yarıda Konyaspor’un iyice geri çekilmesiyle gol ihtimallerini arttırdı ve nitekim Rosier’le de aradığı golü buldu. Beşiktaş’ın top hakimiyet kalitesinin başarısında Welinton ve Ghezzal’in payı büyüktü kuşkusuz.
Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanan AD metriğinde de gördüğümüz gibi Ghezzal pas faktörüyle sıyrılırken ona eşlik eden isim Welinton oldu. Ayrıca Welinton’ın defansif müdahalelerinin ofansif etkisi de vardı. Beşiktaş rakip yarı sahada yerleşmişken kaybedilen toplara Welinton’ın verdiği reaksiyonlar değerliydi.
Welinton
Yukarıda Welinton’ın rakip yarı sahada yaptığı 3 değerli dokunuşu derledim. Bu, rakip yarı sahadaki savunma aksiyonları bir riski bünyesinde barındırsa da maç özelinde Welinton fark yarattı. Rakip yarı sahadaki savunma aksiyonlarının hücumdaki katkısını çok iyi gördüğümüz sekanslar bunlar. Beşiktaş’ın önde yakalanabileceği bir sekansta da araya girip topu kullanması Beşiktaş açısından enerji tasarrufu anlamına geliyor çünkü Beşiktaş takım halinde rakip yarı sahada ve geriye dönmesi büyük bir efor gerektiriyor. Altı çizilmesi gereken asıl detay ise GIF’teki son pozisyonda rakip yarı sahada topu kapan Welinton’ın Beşiktaş’ı gole götürecek atağı başlatmış olması. Welinton doğru zamanda araya girerek kaptığı hava topunu N’Koudou’ya oynuyor ve devamında Beşiktaş golü buluyor.
Bu savunma sekansları dışında savunmadan pasla çıkılırken de beklendiği gibi aktif bir rolü vardı Welinton’ın. Haftaya muhtemelen Montero’yla birlikte oynayacaklar. Savunma zafiyeti yaşanabilir ancak geriden iyi top kullanan bir Beşiktaş beklersek yanılmış olmayız herhalde.
Sonuç
Konyaspor 90 dakikaya yayılmış edilgen bir yapıyla sahada kaldı ve girdiği az sayıda pozisyondan gol çıkaramadığı için İstanbul’dan puansız ayrıldı. Çanlar İsmail Kartal için çalmış oldu.
Beşiktaş 70+ dakikalık bir challenge diyebileceğimiz zorlu mücadeleden baskın oyunla galip gelmeyi başardı. Normal bir iç saha maçı bir anda hikayesi olan bir maça dönüştü ve Beşiktaşlı oyuncuların takım olma konusunda iyi bir sınav verdiğini gördük. Bu noktada Josef’in üstlendiği anormal rolün altını çizmek gerek. Josef de Souza 11 sahipsiz top kazandığı mücadelede adeta tek başına orta sahanın bütün yükünü çekti. Öte yandan Atiba hamlesinin ve Atiba’nın 3. bölgedeki bağlantı rolünün de önemini bir kez daha görmüş olduğumuz bir maç oldu. Saha içi taktik detaylara ek olarak maç sonunda Beşiktaşlı futbolcuların tepkisi de galibiyeti ve maçın hikayesini özetliyordu zaten.
Veri: Opta, WhoScored
Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.