Bundesliga’da 21.haftanın kapanış karşılaşması zirve mücadelesine sahne oldu. Geçen hafta Leipzig’in sürpriz mağlubiyeti ile liderlik koltuğuna oturan Bayern Munich, Allianz Arena’da en yakın takipçisi olan Leibzig’i konuk etti. Her iki takımda sahadan golsüz eşitlikle ayrıldı.
Ortalama Pozisyonlar
Bayern Munich sahaya 4-3-3 dizilişi ile çıktı. Bayern teknik direktörü Hansi Flick, dörtlü savunma hattını bozmazken, savunma bloğunun hemen önünde merkezde Thiago ve Kimmich’e görev verdi. Bu ikilinin önünde ise daha serbest bir rolde oynayan Goretzka yer aldı. Flick’in ileri üçlü tercihi ise Gnabry, Müller ve Lewandowski oldu.
Leipzig cephesi ise maça 3-4-3 formasyonu ile başladı. Her ne kadar maça bu diziliş ile başlamış olsalar da maç içerisinde bu yapı oldukça esneklik gösterdi. Topsuz oyunda zaman zaman beşli savunma hattıyla rakibini karşılayan Leibzig, toplu oyunda ise beklerin kenarlara açıldığı üçlü savunma hattıyla hücum etmeye çalıştılar. Hatta oyunun belli bölümlerinde ise merkez orijinli oyuncularla (Adams: sağ iç, Sabitzer: sol iç) diamond 4-4-2’ye benzer bir yapıda sahada yer aldılar. Leipzig teknik direktörü Jullian Nagelsmann, dizilişin bu tarz bir esneklik gösterebilmesi için sağ kanat bekinde orta saha orijinli Adams’a şans verirken sol kanat bekinde ise yeni transfer Angelino forma giydi. Nagelsmann’ın bu maç özelindeki diğer bir sürpriz tercihi de ileri üçlünün dizaynı üzerine oldu. Kanat forvetler yerine iki hızlı merkez hücumcu ile maça başlayan Nagelsmann, onların hemen arkasında bağlantı oyuncusu olarak yeni transfer David Olmo’ya şans verdi.
Genel oyun kurguları
Karşılaşmaya ev sahibi olmanın da verdiği avantajla istekli ve baskılı başlayan taraf Bayern Munich oldu. İlk dakikadan itibaren oyunu rakip yarı sahaya yıkmak istediğini gösteren Bayern, oyun boyunu kısaltmak için de savunma hattını önde kurmaya çalıştı. Set oyununda rakibini derinde kalabalık bir şekilde bekleyen Leipzig savunmasına karşı Bayern’de bekler çizgiye basarak hücumu genişletti.
Savunmadan başlayarak çıkılan toplarda en geride stoper ikilisi Alaba ve Boateng kalırken, bekler çizgiye doğru açılıyor ve pas opsiyonu oluşturuyorlardı. Merkezdeki boşluğa ise Kimmich ve Thiago geçerek, set hücumunda servis yapma görevini üstlendiler. Ayrıca bu ikili, Bayern set hücumlarında stoper ikilisinin hemen önünde konumlanarak, olası Leibzig geçiş hücumlarına karşı savunma emniyetini sağladılar.
Bayern Munich, savunmadan pas yaparak çıkmak istediğinde zaman zaman Leipzig’in ön alan baskısı ile karşılaştı. Bu şok presi aşmak için Bayern’de Kimmich, açılan iki stoperin arasına girerek hem savunmayı üçledi hem de takımın hücuma çıkmasında fayda sağladı.
Bayern her ne kadar gol bulamasa da hücum açısından kısır bir akşam geçirmedi ve istediği pozisyonları yakaladı. Bayern’in özellikle akan oyunda ceza sahası içerisinde birebir eşleşmeleri aramaları, göz çarpan en önemli hücum planlarından biriydi. Beklerin genişlettiği oyunda merkez orta saha oyuncusu olan Goretzka, sık sık rakip ceza sahasına girmeye çalıştı. Bayern maç boyunca rakip ceza sahasına genellikle 4-5 oyuncu ile birlikte girmeyi başardı.
Rakibini merkezde kalabalık bir şekilde karşılayan Leipzig savunmasına karşı Bayern, kanatlardan hücum etmeyi tercih etti. Beklerini 3.bölgede etkin bir biçimde kullanan ev sahibi ekip, rakip ceza sahasında yakaladıkları 2’ye 1’ler ile tehlikeli pozisyonlar yarattılar.
İkinci yarının başlangıcı ile birlikte Leipzig daha fazla hücum eden taraf olarak gözüktü. Karşılaşmanın bu dakikalarında Bayern, geçiş hücumu fırsatları yakaladı. Aşağıdaki sekansta Goretzka’nın yanlış pas tercihi, üçe üç yakalanan Leipzig savunmasının dengesini bozmaya yetmedi.
Leipzig maçın büyük bir bölümünde topu rakibine bırakarak derinde bekleyen taraf oldu. Leipzig’in sahaya yayılışı her ne kadar 3-4-3 gibi görünse de maç içerinde toplu ve topsuz oyuna göre değişkenlik gösterdi. Toplu oyunda kanat beklerinin çizgiye doğru açılmasıyla üçlü savunma hattı ile hücuma çıkan Leipzig, top rakibe geçtiğinde ise kanat beklerinin geriye gelmesiyle beşli bir savunma bloğu ile rakibi karşıladı.
Leipzig’in maç özelindeki bu taktiksel esnekliği bir takım handikapları da beraberinde getirdi. Kanat beklerinin hücumu genişletme konusunda oldukça yetersiz kalmalarından dolayı Leipzig hücumları merkeze sıkışmış oldu. Bu durumun esas nedeni olarak kanat beklerinin oyuncu profilleri olduğu düşüncesindeyim. Orta saha menşeli Adams rakip sol bek Davies’i savunmakta oldukça zorlandı. Ayrıca kariyerinde belki de ilk defa kanat beki oynayan Angelino da maç genelinde tempo sorunu yaşadı. Alttaki görselde Leipzig hücumlarının genellikle merkezden geliştiğini görmemiz mümkün.
Leipzig maç genelinde rakibini derinde karşılasa da maçın belli bölümlerinde rakibi kendi sahasından çıkmaya çalışırken ön alan baskısı yaptı ve rakibini hataya zorlamaya çalıştı. Bu ön alan baskısı da Nagelsmann tarafından hücum geçişine uygun bir şekilde tasarlanmıştı. Werner ve N’kunku rakip stoperler ile eşleşirken Olmo Kimmich ile eşleşiyordu. Aşağıdaki iki görselde Leipzig’in ön alan baskısını ve rakip yarı sahaya nasıl yerleştiklerini görüyoruz.
Leipzig’in en önemli hücum planı ise hücum geçişleri oldu. Nagelsmann’ın da hücum hattını buna göre kurmuş olduğunu düşünüyorum. Bayern savunmasının arkaya atılan toplarda ağır kaldığını düşünen Nagelsmann, maça iki hızlı forvet oyuncusu olan Werner ve N’kunku ile başladı. Hemen arkalarında yer alan Olmo ise onlara servis yapan oyuncu görevini üstlendi. Werner ve N’kunku, Half Space olarak tabir edilen rakip stoper ile bek arasında kalan alanı maç boyunca işlemeye çalıştılar. Nitekim Leipzig takımı, hücumda en önemli pozisyonları bu yapı temelinde buldu.
Maç verileri
İstatistiklere baktığımızda Bayern Munich, 7 şut girişiminin 5’inde isabet buldu. Leipzig ise 9 şut denemesinin hiç birinde isabet sağlayamadı. Maçın 30-45 dakikaları arasında Bayern 3 şut çekti. Leipzig bu aralıkta şut şansı bulamadı. Maçın 45-60 dakikaları arasında ise Leipzig 3 şut girişiminde bulunurken Bayern bu aralıkta şut şansı yakalayamadı.
Topla oynama oranlarında Bayern’in %68’e %32’lik üstünlüğü bulunuyor. Bayern, maçı 3.bölgede 51 kez topla buluşarak bitirirken Leipzig, 90 dakika da 26 defa 3.bölgede topla buluştu. Ayrıca 45 saniye ve üzeri topa sahip olma sayılarında ise Bayern’in 11-1’lik üstünlüğü bulunuyor.
Pas oranlarına baktığımızda Bayern, 794 pas denemesinin 690’ında isabet sağlayarak %87 pas başarı yüzdesi yakalamış durumda. Leipzig ise 363 pas girişiminin 251’inde isabet sağlayarak %69 gibi düşük bir pas başarı oranında kaldı.
Final
Bayern Munich, Leipzig’e karşı baskın bir oyun oynamasına rağmen sahadan beraberlikle ayrılmış oldu. Maç sonucunda kazanılan 1 puanın şampiyonluk yolunda her iki tarafı da yaraladığı düşüncesinde değilim. Ancak Bayern için şampiyonluk yolunda bir mesaj verme maçı olarak bu maçta sessiz kalmalarının ilerisi için düşündürücü olduğu kanaatindeyim.
Leipzig ise şampiyonluk yolundaki en önemli rakibine boyun eğmeyerek bu işi sonuna kadar götürebileceklerinin sinyallerini verdi. Şayet Leipzig zirve yarışında sonuna kadar gitmek istiyorsa düşük profil takımlara karşı gösterdiği baskın futboldan izleri hedef maçlarda da sergilemek durumundalar.