Süper Lig’de haftanın en çok dikkat çeken karşılaşmalarından biri Başakşehir ve Beşiktaş arasında oynandı. Ev sahibi ekip bir yükseliş grafiği yakalayarak puan tablosunda kendine daha üst sıralarda yer bulmak isterken, Sergen Yalçın’ın öğrencileri ise liderliklerini koruyarak şampiyonluk yolunda emin adımlarla ilerlemek istiyordu. İki takımın da bazı şanslar yakaladığı mücadelede kazanan taraf Beşiktaş oldu.
Bu maçı global iş ortağımız Metrica Sports’un geliştirmiş olduğu Play yazılımı ile birlikte analiz edeceğim.
Kadrolar & ortalama pozisyonlar
Başakşehir tarafında Aykut Kocaman, takımını 4-4-2 diyebileceğimiz bir düzenle sahaya sürdü. Savunma dörtlüsünü Rafael, Ponck, Epureanu ve Hasan Ali olarak kuran deneyimli teknik adam, bu hattın önünde ise Mehmet Topal ve Berkay Özcan’a şans verdi. Orta hattın kenarlarında Deniz Türüç ve Aleksic forma giyerken ileri uçta da Crivelli ve Giuliano ikilisi görev yaptı.
Beşiktaş cephesinde ise Sergen Yalçın bu sezon ana planı haline getirdiği düzeniyle sahadaydı. Savunma dörtlüsünü Rosier, Weliton, Vida ve N’Sakala olarak kuran Yalçın, orta sahada ise Josef, Atiba ve Ljajic’e görev verdi. Sağ kenarda Ghezzal; sol kenarda Larin maça başlarken en uçta da Aboubakar forma giydi.
Başakşehir’in katı savunması & ilk yarı
Başakşehir’in katı savunması ilk yarıyı şekillendiren en önemli etmenlerden biriydi. Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanan grafikte iki takımın da belirli periyotlarda önemli şanslar yakaladığını görüyoruz. Ayrıca Başakşehir’in özellikle ilk yarıda etkisini hissettiren katı savunmasını da FAS’ın bu grafiği üzerinden değerlendirebiliriz. Beklenildiği üzere top hakimiyetinde Beşiktaş’ın %67 ile net bir üstünlük yakaladığını görüyoruz. Fakat top hakimiyet kalitesine baktığımızda ise Başakşehir’in %54 ile bir adım önde olduğunu görüyoruz. Sezonun genelinde olduğu gibi bu maçta da Yalçın’ın öğrencileri topa daha fazla sahip oldular ve derinde savunan rakip savunmayı aşmaya çalıştılar. Başakşehir ise kalabalık ve disiplinli savunması ile ilk yarının büyük bir kısmında rakibinin hücum etkinliğini kısıtlamayı başardı.
Başakşehir’in bu savunma kurgusunu incelemek gerekirse, ev sahibinin rakibini derinde karşıladığını ve savunma anlayışının genellikle bire bir eşleşmelere, markajlara dayandığını söyleyebiliriz. Özellikle ilk yarıda Beşiktaş’ın da hücumlarda sol kenarı daha fazla tercih etmesiyle Başakşehir’in, Larin’in getirdiği hareketliliğe aldığı önlem net bir şekilde ortaya çıktı. Yukarıdaki görselde ev sahibinin beşli bir savunma hattı kurduğunu görüyoruz. Rafael, Larin ile bire bir eşleşerek Kanadalı oyuncunun hareketliliğini sınırlandırmayı hedefliyor. Hücuma destek veren sol bek N’Sakala’yı ise sağ kenar oyuncusu Deniz Türüç takip ediyor. Benzer kurguyu sağ kenardan gerçekleşen Beşiktaş hücumlarında da gördük. Ayrıca Mehmet Topal da stoperlere oldukça yakın oynadı ve birazdan da değineceğim üzere Beşiktaş orta sahasından gelen koşuları takip etmekle yükümlüydü.
Beşiktaş’ın ön alandaki presi
Maç boyu topa hakim olan Yalçın’ın öğrencileri, top rakipteyken de ön alan presi uyguladı.
Bu görsel üzerinden Beşiktaş’ın ön alandaki pres kurgusunda bire bir eşleşmelerin öne çıktığını görüyoruz. Dikkat çeken bir diğer nokta ise Atiba’nın presteki rolüydü. Yıldız oyuncu, Beşiktaş’ın ön alan presinde bir hücum oyuncusu gibi ileri çıktı. Yukarıdaki görselde de Atiba’nın Mehmet Topal’ı takip ederek prese destek olduğunu görüyoruz. Ayrıca Başakşehir’de Aleksic içte konumlanıyor ve Ghezzal de onu takip ediyor. Sağ kenarda ise Rosier’nin ileri çıktığını görüyoruz.
Beşiktaş hücumları & goller
Bahsettiğim üzere Beşiktaş maç boyu derinde bekleyen ve birebir eşleşmelere odaklı bir savunmaya karşı hücum etti. Özellikle ilk yarıda alışageldiğimiz hareketliliği göstermekte bazı sorunlar yaşadılar ve bu durumda Kocaman’ın Larin’e aldığı önlem de etkiliydi. Yukarıda da değindiğim gibi, Beşikaşlı oyuncular özellikle ilk yarıda sol kenarı daha fala tercih etti. Öyle ki, N’Sakala maç boyu 103 kez topla buluştu. Fakat siyah-beyazlılar, Aboubakar’ın bağlantısıyla, Atiba’nın koşularıyla ve hücumu genişleten oyuncularıyla rakip savunmayı bozmayı başardı. Beşiktaş’ın hücumdaki prensiplerini bulduğu 1. ve 3. gollerde de net bir şekilde gördük.
Beşikaş’ın 42. dakikada bulduğu golü inceleyelim. Rossier daha içte konumlanıyor ve Ghezzal çizgiye iniyor. Başakşehir sol beki Hasan Ali de Ghezzal ile eşleşmek için baskıya gelince Epureanu-Hasan Ali arasında büyük bir boşluk oluşuyor. Devamında Atiba bu bölgeye, yani iç koridora bir koşu atıyor ve Topal da onu takip ediyor. Atiba’nın pasından sonra ise Aboubakar topa dokunuyor, Larin de topu ağlarla buluşturuyor.
Beşiktaş’ın 3. golüne ait olan bu görüntüde siyah-beyazlıların kalabalık bir şekilde rakip ceza sahasına yerleştiğini görüyoruz. Atiba ve Josef ikilisinin de katılımıyla bu bölgede Beşikaş’ın Başakşehir savunmacılarıyla 3’e 2 kaldığını görüyoruz. Devamında Josef, Epureanu’nun hatasından da faydalanarak topu önüne alıyor ve takımına 3 puanı getiren kritik golü kaydediyor.
Bu golde de değindiğim üzere Atiba-Josef ikilisinin rolleri ve performansları Beşiktaş adına oldukça önemliydi. Maçın 0-0‘lık bölümünde Josef’in de alışageldiğimiz pozisyonundan ileride konumlandığını gördük.
Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanan Aksiyon Değeri (AD) tablosunun bize gösterdikleri de bunu kantılar nitelikte. Attığı golün de yadsınamaz etkisiyle Josef de Souza’nın takımın ofansif metriklerde en verimli isimlerinden biri olduğunu görüyoruz. Beşiktaş’ın 2. golünü kaydeden Welinton, defansif aksiyonlarda da oldukça öne çıkmış. Ghezzal’in de yine paslarıyla takımını gole en çok yaklaştıran oyuncu olduğunu görüyoruz. Cezayirli yıldız, maçı 2 kilit pas, 2 başarılı uzun top ve 3 adam geçmeyle tamamladı.
Aboubakar faktörü
Beşiktaş’ın hücumdaki üretkenliğinde en büyük pay sahiplerinden biri her zamanki gibi Aboubakar’dı. Yıldız oyuncu, bağlantı oyunundaki hünerleriyle Beşiktaş’ın hücumdaki yelpazesini bir hayli genişletmeye devam etti. Kamerunlu oyuncunun açtığı boşluklara hareketlenen Atiba ve Josef gibi oyuncular rakip savunmayı oldukça zorladı.
Bu görüntüde Aboubakar’ın bağlantı oyununun Beşiktaş’a getirdiklerini ve bire bir eşleşmelere odaklı Başakşehir savunmasına açtığı sıkıntıları görüyoruz. Kamerunlu oyuncu derine gelince Epureanu da onunla geliyor ve Başakşehir savunmasının merkezinde Ponck yalnız kalıyor. Devamında Josef de boşluğa doğru koşu atıyor. Ayrıca Ljajic’in bu konuda biraz eksik kaldığını da söyleyebiliriz zira bu koşuları atan ismin Josef olması, Beşiktaş’ın savunmada ve orta alanda eksilmesi anlamına geliyordu.
Aboubakar’ın sahada topla buluştuğu noktaları gösteren bu grafik de Kamerunlu yıldızın rolünü büyük oranda açıklıyor. Aboubakar, 90 dakikayı 2 kilit pas, 4 başarılı uzun top ve 3 adam geçmeyle tamamladı.
Sonuç
Siyah-beyazlılar, Başakşehir’in markajlara odaklı derindeki savunmasını aşmakta zaman zaman zorlansa da gerek Aboubakar’ın bağlantı oyunuyla gerek de Atiba-Josef ikilisinin rakip ceza sahasına attığı çoklayıcı koşularla pozisyon üretmeyi başardı. Sergen Yalçın’ın öğrencileri, Başakşehir’in de bazı şanslar yakaladığı maçtan 3 puanla ayrılarak şampiyonluk yarışında önemli bir virajı daha geride bıraktı.
Kaynak: Maçkolik & WhoScored
Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.