Spor Toto Süper Lig’in 30. haftasına lider giren Medipol Başakşehir, sahasında Göztepe’ye 2-0 mağlup olarak şampiyonluk yarışında önemli bir kayıp yaşadı. Göztepe ise ligde kalma hedefini son 4 haftaya taşıdı.
Ortalama pozisyonlar
Başakşehir 4-3-3 dizilişi ile sahaya çıkarken stoperde Attamah yerine Serdar Taşçı’ya şans verdi. Her zamanki oyun sistemini uygulamaya çalışan ev sahibi ekip skor olarak geri düştükten sonra dizilişinde değişiklik yaparak maçın ikinci yarısında forvet oyuncuları Adebayor,Bajic ve Napoleoni’ye şans verse de istediği üretkenliği sağlayamadı. Göztepe ise 4-2-3-1 dizilişi ile maç boyu sahada yer aldı. Orta sahada ileri üçlüde yer alan Deniz Kadah daha çok savunmacı bir rol izlerken takımının kontra ataklarında önemli bir hücum opsiyonu olarak yer aldı. Deplasman ekibi aynı tarz oyuncu değişiklikleriyle doğru giden sistemini bozmadı. Gouffran,Celso Borges ve Alpaslan değişiklikleriyle takımın enerjisini yükselten Tamer Tuna amacına ulaşarak sahadan 2-0’lık bir galibiyetle ayrıldı.
Genel istatistikler
Şut istatistiklerine baktığımızda dikkatimi çeken şey ceza sahasından çekilen şutlardaki isabet oranı. Başakşehir takımı ceza sahasında çektiği 12 şutun 4’ünde isabet sağlarken Göztepe takımı bu sayıyı 5 şutta yakalamış. Ayrıca 6 gol pozisyonu üretebilen ev sahibi ekip bu pozisyonları da değerlendiremedi. Göztepe ise 6 gol pozisyonunun 2’sini gole çevirerek altın değerinde bir 3 puan aldı.
Topa sahip olma oranlarında ise artık klasikleşmiş olan Başakşehir takımının üstünlüğünü görüyoruz. %70 gibi ciddi bir oranda topa sahip olan Başakşehir takımı bu başarısını üretkenliğe çeviremedi.
Başakşehir ve Göztepe’nin oyun planları
Başakşehir her zamanki oyunundan özellikle ikinci yarı çok uzak gözüktü. Bunun sebeplerini maç görüntülerini ve istatistiksel verileri bir araya getirerek anlatmaya çalışacağım.
Başakşehir sezon boyunca yüksek topla oynama yüzdesine sahip, bol pas yapan ve az top kaybı yapan bir ekip görünümündeydi.
809 pasta %88 isabet oranı yakalayan ev sahibi takım bu konuda her zamanki performansına yakın bir performans sergiledi. Yüksek topla oynama ve pas sayısının aksine 77 top kaybıyla oynayan ev sahibi ekip belki de bu sezonun top kaybı konusunda en kötü performansını sergiledi. Göztepe’nin merkez bölgesini çok iyi savunması bunun birinci sebebi diyebiliriz.
Başakşehir hücum planının ağırlıklı olarak, merkezde topla buluşan orta saha oyuncularının hücum oyuncularını ara pasla buluşturması ve Visca merkezli kanat hücumları olduğunu söyleyebiliriz. Maçı detaylı izlediğimizde Tamer Tuna’nın her iki duruma da önlem aldığını net bir şekilde görebiliyoruz. İlk önce Başakşehir’in hücumlarından örnek vererek daha sonra ise Göztepe savunmasının önlemlerini görüntülerle açıklayacağım.
Merkez hücum
Oyunu kanatlara açan ev sahibi ekip ceza yayındaki boş oyuncusunu bulup şut şansı yaratıyor. 12 ve 36.dakikalardaki pozisyonlar birebir aynı organizasyonun ürünü.
VAR kararıyla iptal edilen bu iki pozisyonda da benzer organizasyonları görüyoruz. Caicara ve Robinho kanat oyuncularını merkezden atılan ara paslarıyla topla buluşturuyor.
İlk yarı orta saha merkezli pozisyonlar bulan Başakşehir, ikinci yarı ise bu organizasyon özelinde sadece 77.dakikadaki pozisyon göze çarpıyor. Mahmut Tekdemir ara pasıyla Robinho’nun pozisyona girmesini sağlıyor.
Peki Göztepe önlem olarak ne yaptı ?
Maç boyu Göztepe orta saha oyuncuları rakip merkez orta saha oyuncularını markaj altına aldı. Yüksek enerjilerini hiç kaybetmeden rakibini yıldıran Göztepeli oyuncular rahat top kullanma imkanı vermedi.
Maç boyunca birbirine destek olup bloklar arası mesafeyi kısa tutan ve doğru pozisyon alan deplasman ekibi, Başakşehir orta saha oyuncularının anahtar pas vermesine engel oldu.
Anahtar pas istatistiklerinde Emre Belozoglu,İrfan Kahveci ve Mossoro’nun 8 anahtar pas girişiminden sadece bir tanesinde isabet sağladığını görüyoruz.
Göztepe Visca’ya sol kanat oyuncusu Serdar Gürler’in desteğiyle ikili sıkıştırmalar uyguladı.
Merkezi kalabalık tutarak Visca’nın direkt paslarla topla buluşmasına engel olan Göztepe, Visca’nın aksiyon haritasında da görüldüğü gibi kaleden uzak, çizgide top almasını sağladı. Buna ek olarak da Berkan ve Serdar ile ikili sıkıştırmalar uygulayan deplasman ekibi Visca’yı etkisiz hale getirmeyi başardı.
İstediklerini sahaya yansıtamayan ev sahibi takım santraforları Adebayor ve Bajic’i oyuna alarak kanatlardan yapılan ortalarla etkili olmaya çalıştı. Normalde felsefesine aykırı olan hedefsiz ortalar yapmaya başlayan Başakşehir, Göztepe’li oyuncuların ceza sahasında kalabalık olması ve yan toplardaki başarısı sebebiyle oldukça etkisiz kaldı. Maç boyunca 25 orta yapan Başakşehir bunların 9 tanesinde başarılı olurken çok ciddi bir gol pozisyonu üretemedi.
Yapılan ortalarda etkili olması beklenen tecrübeli golcü Adebayor süre aldığı 45 dakika boyunca 16 kez topla buluşurken ceza alanı içinde ise sadece 3 kere buluşabildi.
Ceza sahasında konsantrasyonunu kaybetmeyen birebir markaj uygulayan Göztepe savunma oyuncuları rakip hücum oyuncularına gol şansı vermedi.
Göztepe Hücum Organizasyonu
Rakibini çoğunlukla kendi yarı sahasında zaman zaman da ikinci bölgede karşılayan Göztepe, Başakşehir savunma oyuncuları ile orta saha oyuncuları arasındaki bağlantıyı yaptığı markajlarla bozmaya çalıştı. Pas opsiyonu yaratmak isteyen Robinho’ya da Titi’nin birebir baskısı Başakşehirli oyuncuları hataya zorladı.
Atılan ilk golde Başakşehir orta saha oyuncuları markaj altındayken Robinho top almaya geliyor. Robinho’ya yapılan baskı sonrası Titi’nin kaptığı topla Göztepe ilk golü buluyor.
Golden hemen 6 dakika sonra yine benzer pozisyonda Robinho’ya yapılan markaj sonrası kapılan topla Göztepe pozisyona giriyor. Son paslarda yeterli kaliteyi gösteremeyen Göztepe bu ataktan eli boş dönüyor.
Rakibini sayıca eksik yakaladığı çok fazla pozisyonu olan Göztepe takımında son pas kalitesi eksikliği maç boyunca göze çarptı.
Başakşehir takımının yaş ortalamasının yüksek olmasını ve oyuncu profilinin oyunun boyu uzadıkça katedilen mesafelerin fazlalığından etkilenmesini çok iyi kullanan Göztepe, rakibini sürekli yaptığı kontra ataklarla eksik yakaladı. Başakşehir savunması ve hücumu arasındaki mesafe artınca çok fazla açık verdi.
Göztepe belki golü getirebilecek anahtar pasları atmayı beceremese de orta saha ve hücum oyuncularının dripling yapmasını seven ve başarılı olan oyunculardan oluşması sebebiyle Başakşehir takımını geri koşturmayı başardı. Toplam 119 km mesafe kateden Başakşehir takımı sezonun en çok mesafe katettiği maçlarından birini oynadı.
Göztepe orta saha ve hücum oyuncuları maç boyunca toplam 12 başarılı dripling yaparak takımının kontra ataklara çıkmasını sağladı.
Son olarak maçın 85.dakikasında Serdar Taşçı’ya yapılan baskı sonucunda kaptığı topla kontra atağa çıkan Göztepe, Deniz Kadah ile 2.golü bularak rahat bir nefes alıyor.
Sonuç
Genel olarak maça Göztepe takımının merkezi kalabalık tutarak rakip orta saha oyuncularını markaj altında tutması ve etkili geçiş oyunları damga vurdu diyebiliriz. Savunmayı geride kuran ve dripling kapasitesi yüksek oyuncularıyla Başakşehir’in savunma ve hücumu arasındaki mesafeyi arttıran Göztepe takımı taktik disiplinine maç boyu sadık kalarak istediği sonucu almaya başardı. Başakşehir takımı içinse tehlike çanları çalmaya devam ediyor. Bu sezon ilk golü attıktan sonra tempoyu düşürüp skoru korumakta ne kadar iyiyse ilk golü yedikten sonra da skoru almakta bir o kadar zorlanıyor. Ligde ilk golü yediği 6 maçın 3’ünü kaybeden 3 tanesinden de sahadan beraberlikle ayrılan Başakşehir alternatif bir hücum planı bulmak zorunda. İlk defa sisteminden ve oyunundan bu kadar kopuk bir görüntü sergileyen ev sahibi takımı şampiyonluk stresinin etkilediği net bir şekilde görülüyor.
Merak edenler için Başakşehir’in ilk golü yediği maçlar
Kasımpaşa 2-1 Başakşehir, Başakşehir 1-1 Yeni Malatyaspor, Başakşehir 0-1 Sivasspor, Kayserispor 1-1 Başakşehir, Başakşehir 1-1 Rizespor, Başakşehir 0-2 Göztepe