Analiz | Atalanta 2-3 Milan

Serie A’nın 7. haftasında Bergamo şehri ligin zirvesini yakından ilgilendiren maça ev sahipliği yaptı. Atalanta, ligde 2. sırada bulunan Milan’ı konuk etti. Maçın ilk dakikasında geriye düşen ev sahibi bir çok gol girişiminde bulunsa da başarılı olamadı. Sonrasında konuk ekip skoru 0-3’e kadar getirdi. Atalanta’nın son dakikalarda bulduğu goller skoru değiştirse de kazanan değişmedi ve Gasperini’nin öğrencileri sahadan eli boş ayrıldı.

Bu mücadeleyi global iş ortağımız Metrica Sports’un geliştirmiş olduğu Play yazılım ile birlikte analiz edeceğiz.

Kadrolar

Ev sahibi geri hattı Merih-Djimsiti-Palomino üçlüsü ile oluşturdu. Merkez orta sahada Freuler ve de Roon forma şansı bulurken kanat beki olarak Zappacosta ve Maehle görev aldı. On numara pozisyonunda Pessina, ileri uçta ise Duvan Zapata ve Malinovskyi, ev sahibi takımın gol aradığı isimler oldu.

Pioli tandemde Tomori-Kjaer ikilisine görev verirken beklerde Hernandez ve Calabria’yı tercih etti. Savunma önünde Kessie-Tonali ikilisi çift pivot olarak oynadı. On numara görevini Brahim Diaz, kanat forvet görevlerini ise Rafael Leao ve Alexis Saelemaekers yerine getirdi. En uçta ise Rebic konuk ekibin en büyük gol silahı olarak sahadaydı.

Rakibi karşılama tercihleri

Maçın hikayesini aslında iki rakibin rakibi karşılama ve ön alan baskı tercihlerinin belirlediğini söyleyebiliriz. Gian Piero Gasperini oyuncu odaklı ön alan baskısını tercih ederken Pioli top odaklı ve oyunu çizgiye doğru yönlendiren baskı anlayışını benimsemiş durumda.

Ön alan baskısı ile ilgili detaylı yazımızı buradan inceleyebilirsiniz.

Fotoğrafta da görüldüğü gibi ön alanda bire bir oyuncu odaklı eşleşerek boşta pas atacak opsiyonu bırakmamaya çalışan Atalanta, doğal olarak da geride az adamla eşleşmek zorunda kaldı. Maçın hikayesi de bu tercihler ve bunların sonuçları üzerinden gerçekleşti diyebiliriz. Bu oyun tarzı çok yüksek konsantrasyon ve agresiflik istiyor. Ön alanda rakibe fazla süre ve mesafe verildiğinde geride korunmayan sayısal üstünlük bu maçtaki gibi geçişlerde problem yaşatıyor.

Az önce bahsettiğimiz bire bir eşleşmenin getirdiği dezavantajı bu sekansta inceleyebiliriz. Ön alanda 6’ya 6 başarılı şekilde eşleşme sağlanmış görülüyor. Ancak atılan bir uzun topta geride bir anda 4’e 4 pozisyonda kolayca yakalanabildiğini görüyoruz. Arka blokla orta blok arasındaki mesafe de maç boyunca ayarlanamayınca bu uzun paslarda dönen toplar için geniş boşluklar bırakıldı. Buna maruz kalmamak adına ön alanda agresif baskıların oluşması gerekli. Ancak bu karşılaşmada ev sahibi çok kötü performans sergiledi.

İlk golde de hatlar arasında bırakılan boşluğun yarattığı problemi görebiliriz. Çok yaptıkları bir diziliş olmasa da 6-2-2 şeklinde ön alana giden Atalanta hatlar arasında geniş alanlar bıraktı. Bu muhtemelen ilk dakikanın verdiği konsantrasyon bozukluğundan kaynaklandı. Ancak bu hata çok pahalıya mal oldu. Bir anda önde kurulan iki hatta basit pasla kırıldı. Sonrasında ise tek sıra kalan altılı hat ise sol bek Hernandez’in pası ve sağ bek Calabria’nın koşusuyla paramparça oldu. Çok basit şekilde yenen bu golle maça neredeyse 0-1 geride başlayan Gasperini’nin öğrencileri sonrasında rakip kalede üst düzey baskı kurdu. 7-20. dakikalar arasında 3’ü isabetli 6 şut çektiler. Ancak bu dilimde gol gelmeyince oyun dengelenmeye başladı ve ilk yarının sonlarında gelen bireysel hata ile gelen Milan golü ev sahibi için maçı daha da çıkmaza soktu.

Milan ise maçta bulduğu erken golün de etkisiyle zaman zaman orta ve derin blokta rakibi karşılamayı tercih etti. Bu anlarda ise görselde görüldüğü gibi 4’e 6 sayısal azınlık ile rakibin pas kanalları tıkanmaya çalıştı. Ancak önde az oyuncuyla yapılan karşılamanın sayesinde arkada sayısal üstünlük korundu ve savunma önlemleri daha sıkı alınmış olundu.

Ön alanda baskı yaparken ise yazının başında belirttiğimiz gibi organize şekilde top odaklı baskı uygulandı. Daha çok rakibi çizgiye doğru yönlendirip orada yapılan agresif baskılarla Atalanta’yı yıpratmaya çalıştılar. Topu kenara yönlendirdiklerindeyse diğer çizgide kalan oyuncular marke edilmedi. Bu sayede aktif bölgedeki oyuncularla birebir eşleşme sağlandı ve geride de sayısal üstünlük korundu.

Yukarıdaki videoda da 3 ayrı anda uygulanan kenar baskısını görebiliyoruz. Her defasında ters tarafta kalan oyuncuları boş bırakıp aktif bölgeye kaydılar. Burada bire bir eşleşip agresif şekilde baskı başlattılar. Bu sayede rakibi dar alanda ve düşük pas açısında kısıtlı zamanda pas tercihi etmeye zorladılar. Bu plan çoğunlukla sonuç verdi. Ancak Atalanta bu baskıdan çıkmayı başarsa da geride aldıkları sayısal üstünlük önlemi ile gol yeme riskini de en aza indirmiş oldular.

Atalanta’nın savunma zaafları

Maç boyunca geçiş hücumlarında ev sahibi sıkıntı yaşadı. İleri hattaki oyuncuların videoda görüldüğü gibi geriye dönüşlerde isteksiz ve temposuz yaptığı koşular geçiş savunmalarında problem yaşattı. İlk sekansta Hernandez’in tempolu koşusuna karşı cevap gelmeyince ceza sahasında boş alan buluyor ve buraya topsuz penetre oluyor. Alexis Saelemaekers bu pozisyonda Hernandez’in önüne bırakabilse karşı karşıya net bir pozisyon oluşacaktı. Diğer aksiyonda ise Milan çok basit dikine paslarla bir anda rakip kelede 3’e 3 pozisyon yakalıyor. Bu pozisyonda Merih son anda ceza sahasında rakibinden topu çalmayı başardı ve atağın daha da tehlikeli hale gelmesini engelledi.

Atalanta bu maçta normalde yaptığı iyi şeyleri yapamayınca savunma da ve hücumda aksaklıklar yaşadı. Yukarıda görüldüğü gibi karşı pres ve alan daraltmalarda derslik oyunlar seyrettiren Gasperini’nin takımı bu maçta sıkıntılar yaşadı. Pozisyonda 4 kişi Leao’dan topu almayı başaramayınca bir anda savunmanın tüm dengesi bozulmuş oluyor. Milanlı oyuncular ters tarafta bomboş kalan Rebic’e topu aktarabilseler yine çok tehlikeli bir atak oluşabilirdi. Maç boyunca özellikle Leao ve Kessie topla birlikte ileriye etkili çıkışlar yaptı ve orta alanda rakibe üstünlük sağlandı.

İkinci devre değişen formasyon

Gasperini ikinci devreye başlarken Koopmeiners/Merih değişikliği yaptı. Bu değişiklikle alışılmış formasyondan çıkılıp sahada 4-3-3 şeklinde sahaya yayıldılar. Bu diziliş muhtemelen ilk devrede oluşan Milan orta alan gücünü kırmak ve üretkenliği arttırmayı amaçladı. Ancak ikinci devrede oyun tamamen Milan’ın istediği şekilde gerçekleşti. Topla daha fazla oynamaya başlayan konuk ekip 3. golü de bulup fişi çekti. Atalanta’nın üçlü savunmadan bir anda 2 stoperli yapıya dönmesi ise savunmada bazı problemler oluşturdu.

Gasperini yönetiminde takım çoğunlukla 3-4-3/3-4-2-1/3-4-1-2 dizilişlerini kullandı. Ancak ikinci devrede bu formasyon değişikliği özellikle savunmada oluşan alışkanlıkları tamamen alt üst etti. Yukarıda görüldüğü gibi ilk pozisyonda ceza  sahasındaki tek oyuncu, üç kişi arasından bomboş şekilde rahatça kafa vuruşu yapabildi. Diğer aksiyonda ise üçlü savunmada öne çıkıp baskı yapabilen Palamino bu anda da öne çıktı. Ancak geride iki stoper değil sadece bir stoper olduğu için o alanda derin boşluk oluştu. Bu alanı gören Tonali, tek pasta takım arkadaşını ceza sahası içinde ciddi gol pozisyonuna soktu.

Serie A’nın resimi sitesinden yayınlanan maç raporunu incelediğimizde çoğu istatistikte Atalanta’nın üstünlük sağladığını görüyoruz. Ancak bu kadar fazla girişime ve şuta rağmen Milan’ın daha fazla skor şansı, şut pası, ceza sahası içi isabetli şut ürettiğini görüyoruz. Bu veriler dahi konuk ekibin doğru plan ile efektif sonuç aldığını gösteriyor. Gol beklentisinde ise penaltılar hariç Atalanta 1.57, Milan ise 2.12 gol beklentisi üretti. İsabetli şuttan gol beklentesinde(xGOT) ise Atalanta 2.51, Milan’sa 3.53 gol beklentisi üretti. Koşu mesafesi olarak iki takımda 110 km mesafe kat ederken sprint sayılarında ev sahibinin üstün olduğunu söyleyebiliriz.

Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.