Pazar günü oynanan karşılaşmada Arsenal ve Everton karşı karşıya geldi. Arsenal maçı Lacazette ve Aubameyang’ın golleriyle 2-0 kazandı.
Ortalama Pozisyonlar
Arsenal’in Sampdoria’dan transferi Torreira Vorskla karşısında ilk defa ilk 11 başlamıştı. Everton karşısında da ligde ilk defa ilk 11’de sahaya çıktı. Everton’da ise kart cezalısı Richarlison’un dönmesiyle birlikte kadrodan kesilen isim Cenk Tosun oldu. Cenk Tosun’un yerine ileri uçta Calvert-Lewin görev aldı.
Kağıt üzerinde her ne kadar Arsenal 4-2-3-1 olarak dizilse de asimetrik bir yapıyla sahadaydı. Ortalama pozisyonlara baktığımız zaman sağ içte oynayan Mesut Özil sağ kanatta Bellerin’e koridor oluşturdu.
Yukarıdaki atağa baktığımız zaman Mesut Özil’in sağ içe gelip topu aldığını ve sağ kanattan bindirme yapan Bellerin’e topu attığını görüyoruz. Arsenal ilk ciddi atağı da yukarıdaki atağın devamında geldi.
Ortalama pozisyonlara bakarak yorumlamamız gereken bir başka durum ise Ramsey’in sol kenara yakın oynaması. Ramsey’in sol kenara yakın oynaması Arsenal’in merkezdeki etkinliğini ilk yarı neredeyse minimuma indirdi.
Yukarıdaki pozisyonda Ramsey iki Everton oyunsunun arkasından topu istiyor. İki bloğun arasında topu üçüncü bölgeye taşıyacak kimse yok. Durum böyle olunca Xhaka sola penetre edip topu Monreal’e veriyor.
Everton merkezini iyi kapatmasına Arsenal’in çözüm olarak Xhaka ve Torreira’yı sağ veya sola kaydırarak topla buluşturdu. Ancak yukarıda da görüldüğü üzere merkezde geçiş oyununa yardımcı kimse olmayınca Arsenal hücumları kanatlardan gerçekleşti.
Atak Yönleri
Yukarıdaki görsel atak yönlerini gösteriyor. Arsenal hücumlarının çoğunluğu kanatlardan gerçekleştiğini görüyoruz. Çoğu hücumun sol kanattan gerçekleşmesini sebebi ise Aubameyang ve Everton sağ beki Kenny eşleşmesi. Fizik olarak Kenny’den daha avantajlı olan Aubameyang başta Cech’in gönderdikleri olmak üzere uzun topların ilk tercihi oldu. Ayrıca Monreal ve Ramsey’in de sol kanada yardım etmesi Arsenal hücumunun soldan gerçekleşmesini sağladı.
Arsenal ilk yarı sadece kanatlardan hücum etmeye çalıştı ve aslında bu oyunun işlediğini söylemek mümkün değil. Yukarıdaki şut grafiğine baktığımız zaman ilk yarı Arsenal’in sadece 1 tane isabetli şut attığını görüyoruz.
İlk yarı çekilen 4 şut sizi yanıltmasın. Yukarıdaki görselde görüldüğü üzere iki tanesi Aubameyang’ın uzaktan çektiği etkisiz şutlar.
Arsenal Savunma Anlayışı
Arsenal bu sezon her maça olduğu gibi bu maça da üçüncü bölge baskısıyla başladı.
Everton kendi yarı sahasını geçtiği zaman ise Arsenal’in ilk önlem aldığı isim Sigurdsson oldu. Yukarıdaki pozisyonda görüldüğü üzere Sigurdsson’a gelebilecek tüm pas yollarını kapatan Arsenal oyunun yönünün değişmemesi için ise Mesut Özil ve Bellerin ters kanattaki oyuncuların pas yollarını kapattı.
Aaron Ramsey
Aaron Ramsey maçtaki iki golün de asistini yapan isim oldu. Maçı izlemeyen birisi için bu gerçekten yanıltıcı olabilir. Çünkü Ramsey maçın başından itibaren sahada bir varlık gösteremedi. Girdiği ikili mücadelelerden sadece bir tanesinde başarılı olabildi. Sadece 34 pas yaparken bunlardan 28’inde isabet sağladı. Ayrıca belirtmek gerekir ki iki golün de hazırlık aşamasında etkili isim Mesut Özil’di. Ramsey’e sadece pas dokunuşunu yapmak kaldı. Aaron Ramsey 80.dakikada yerini Welbeck’e bıraktı.
Everton
Everton Arsenal kale vuruşlarında ve top Cech’e geldiği zaman Arsenal’in geriden oyun kurmasını engellemek için önde baskı yaparak Cech’in uzun oynamasını sağladı. Cech de bu uzun pas tercihlerini yukarıda bahsettiğim üzere sol kanattan yana kullandı.
Everton Arsenal’i 2.bölgede 4-4-2 dizilişiyle karşıladı. Arsenal stoperlerinin ayakları iyi olmadığı için top stoperlere geldiği zaman baskı yapmak yerine merkezdeki Xhaka ve Torreira’nın pas yollarını kapatarak Arsenal’in uzun oynamasını sağlamaya çalıştı. Torreira savunma oyuncularının oyun kuramamasından dolayı sürekli derine gelerek top çıkarmak zorunda kaldı.
Everton 90 dakika boyunca topu Arsenal’e bırakarak onları pas hatasına zorlayarak kazandığı toplarla Walcott, Richarlison ve Calvert-Lewin gibi hızlı ve atletik ileri oyuncuları ile hızlı hücuma çıkarak ve Arsenal savunmasının en büyük zafiyeti olan stoperlerin ve beklerin arkasına atılan toplarla etkili olmaya çalıştı.
Yukarıdaki pozisyonda Arsenal’in yaşadığı top kaybı sonrasında savunma yerleşimi ve Everton’ın savunma arkasına attığı pas görülmekte. Maçın başından itibaren Everton bu anlayışla oynadı. Aslında bu anlayışla başarılı olduklarını söyleyebiliriz. Yukarı çıkıp şut grafiğine tekrar bakarsak Everton toplam 11 şut çekti ve bunlardan 7’si kaleyi bulurken 1’i de direkten döndü. İşte bu da yeni transfer Leno değil de neden Cech’in hala kalede olduğunun cevabı.
Sonuç
Everton’da 72.dakikada Calvert-Lewin ve Walcott yerine Cenk Tosun ve Bernard oyuna dahil oldu. Ancak Everton’ın ikinci golü 59.dakikada yediğini düşünürsek bu değişiklik için geç kaldığını söyleyebiliriz. Ayrıca oyun anlamında da herhangi bir sistem değişmedi. Aynı sistemle maçı tamamladılar.
Arsenal Everton savunmasının yerleşim hatasından dolayı bulduğu iki gol dışında etkili olamadı. Aubameyang sol kanatta etkili olamayınca Mesut Özil’i sol kanada çekti ve Aubameyang yerine Welbeck oyuna girip sağ kanada geçti. Aynı Everton gibi Arsenal de tek bir sistemle maçı tamamladılar.
Her iki takım da işlemeyen sistemlerine bir çözüm bulabilmiş değiller. İşler ters gittiği zaman her iki takımın da B planının olmadığını bu maçta görmüş olduk.