Cuma günü Galatasaray Antalyaspor deplasmanındaydı. Karşılaşma 2-2 beraberlikle sonuçlanırken Galatasaray’ın gollerini Saracchi ve Belhanda(p) atarken Antalyaspor’un gollerini Fredy ve Blanco attı.
Ortalama pozisyonlar
Ortalama pozisyonlarda 5.dakikada oyundan çıkmak zorunda kalan Emre Akbaba’yı dikkate almamıza gerek yok. Kendisinin yerine oyuna dahil olan Ömer Bayram’ı dikkate alabiliriz.
Geçen haftaki Göztepe maçında Seri’nin Lemina gibi stoperlerin arasına girmek yerine önlerinde konumlanıp takımın pas bağlantısı olduğundan bahsetmiştim. Bu maçta ise Göztepe maçına göre kendisini daha çok stoperlerin arasında gördük. Seri stoperlerin arasına girdiği zaman ise savunma hattının önüne pas bağlantısı olarak Taylan Antalyalı geldi. Buradan da hareketle bu ikilinin ortalama pozisyonlarının kendi yarı sahasında olmasının sebebini bu şekilde açıklayabiliriz. Ayrıca ikinci yarıda Seri’nin öne çıkıp Taylan’ın sağ stoper gibi konumlanması da ortalama pozisyonunun daha derinde olmasına sebep oldu.
Bir önceki maçta olduğu gibi bu maçta da Galatasaray’ın pas bağlantı noktası Seri’ydi. Seri yine takımının en çok pas yapan oyuncusu olsa da bu maçta %81 pas isabeti ile oynadı. Seri’nin pas yüzdesinin düşük olmasında Antalyaspor’un üçüncü bölge baskısının ve ayrıca Seri’ye önlem alınmasının etkisi var diyebiliriz.
İlk yarı
Galatasaray karşılaşmaya üçüncü bölge baskısıyla başladı ancak üçüncü bölge baskısında yaptığı hatalı oyuncu paylaşımı Antalyaspor’un derinden çok rahat bir şekilde paslaşarak çıkmasını sağladı.
Üçüncü bölgede yapılan hatalı oyuncu paylaşımı ayrıca Galatasaray’ın merkezde açık vermesine de sebebiyet verdi. Antalyaspor yukarıdaki andan itibaren iki pasla üçüncü bölgeye topu taşımayı başarsa da savunma arkasına attığı topu Marcao kesti.
Başka bir pozisyona baktığımız zaman Feghouli baskıya başladığı zaman Adem Büyük baskı yapmak için geç kalınca Antalyaspor bu baskıdan da çıktıktan sonra iki pasla topu üçüncü bölgeye taşımayı başarıyor.
Galatasaray üçüncü bölge baskısında yaptığı üst üste iki hatadan sonra zaman zaman şok baskılar görsek de rakibini ikinci bölgede 4-4-2 dizilişi ile karşıladı.
Galatasaray’ın yediği ilk goldeki hatalarına bakalım. İlk olarak rakip sahada topu kaybı yaptıktan sonra Antalyaspor hızlı hücumunda Linnes daha bölgesine geçmemişken Taylan merkezdeki oyuncuya baskı yaparak kanadı boş bırakıyor. Antalyaspor topu Eren Albayrak’a gönderiyor.
Pozisyonun devamında Jahovic stoperleri içeri götürürken Seri Fredy’e yetişemiyor ve Taylan da takibi bırakınca Fredy ceza sahası içerisinde bomboş şekilde topla buluşuyor ve golü atıyor.
Galatasaray birinci bölgede oyunu derinden paslaşarak kurmak istese de Antalyaspor yaptığı üçüncü bölge baskısıyla buna engel olmaya çalıştı. Yukarıdaki pozisyonun devamında Galatasaray topu ikinci bölgeye taşıyamadı ve top kaybı yaptı.
İlk yarıda Galatasaray’ın hücum organizasyonlarından bahsetmek pek mümkün değil. İlk yarıda sadece bir isabetsiz şut gördük Galatasaray’dan.
İlk yarıda gördüğümüz şeylerden biri de Seri’nin iki kere savunma arkasına attığı toplar oldu. Galatasaray savunma arkasına atılan topları ciddi bir tehlikeye çeviremedi. İki pozisyonu da yukarıya bırakıyorum.
İkinci yarı
İkinci yarının başlamasıyla Galatasaray’da ilk dikkatimi çeken değişiklikler Taylan’ın sağ stoper gibi konumlanması ve üçüncü bölge baskısında herkesin oyuncu paylaşımını doğru şekilde yapması oldu. Taylan’ın sağ stopere geçtikten sonraki oyun planlarını Galatasaray’ın Lemina’nın sahada olduğu zamanki oyun planlarına benzetebiliriz.
Galatasaray’ın ilk golünde top kaybı sonrası Galatasaraylı oyuncular doğru eşleşmede olunca Antalyasporlu oyuncu pas veremiyor ve Adem baskısı sonrası topu kazanıp topu savunma arkasında topu Saracchi ile buluşturuyor. Aynı zamanda bu gol şutu Galatasaray’ın maçtaki ilk isabetli şutu. Diğer iki isabetli şuttan biri de Belhanda’nın attığı penaltı golü.
İkinci yarıda 50.dakikadaki Antalyaspor atağı ve son dakikalardaki gole kadar ki pozisyonlarda Galatasaray’ın oyuna daha hakim olan taraf olduğunu söyleyebiliriz. Galatasaray bu hakimiyetini topa sahip olma konusunda da gösterdi. Galatasaray’ın topa sahip olmak istemesi ve rakiplerin de genellikle topu Galatasaray’a bırakmasıyla Galatasaray genellikle maçlarda topa sahip olan taraf olurken bu maçın ilk yarısında bunu başaramazken ikinci yarıda oyunun son dakikaları dışında bunu sağladı. Yukarıdaki topa sahip olma grafiğinde de bu durum net bir şekilde gözükmekte.
Galatasaray’ı yazdığım hemen hemen her maçta bahsettiğim bir durum da Feghouli’nin ikinci ve üçüncü bölgedeki etkinliğinin Galatasaray’ın hücum organizasyonlarına direkt etki etmesi. İlk yarıda bu durumu pek göremediğimiz için Galatasaray adına bir hücum organizasyonu görememiştik. Yukarıdaki pozisyonun devamında Feghouli attığı kilit pasla topu Linnes ile buluşturuyor.
Feghouli’nin etkinliğinin en önemli noktasının sağ kanatta ve merkezde takım arkadaşlarına göre daha serbest bir rol oynaması olduğunu düşünüyorum. Mevcut bir pozisyona bağlı kalmak yerine rakip takım hatlarının arasında kendisine uygun ve boş pozisyon arıyor. Yukarıdaki pozisyonda da bu durumu görebiliyoruz. Ayrıca Feghouli uygun ve boş pozisyonda topu aldığı anda Galatasaray’da en uygun ismin hemen savunma arkasına kaçtığını görüyoruz. Yukarıdaki pozisyonda Feghouli topu aldıktan sonra savunma arkasına koşan Linnes’e topu gönderiyor.
Feghouli her ne kadar sağ kanat olarak oynasa da kendisine verilen bu serbest rol ile birlikte kendisini sürekli merkezde de görüyoruz. Yukarıdaki pozisyonda Feghouli bu sefer de merkezde topla buluşuyor. Yukarıda bahsettiğim savunma arkası koşusu durumu burada da mevcut. Feghouli topla buluştuğu zaman Adem savunma arkasına doğru koşuyor ve Feghouli topu ona gönderiyor.
Feghouli’nin serbest pozisyonda kendisine boşluk araması sadece ikinci bölgede değil üçüncü bölge ve ceza sahasının çevresinde de gerçekleşiyor. Zaten hem geçtiğimiz sezonlarda hem de bu sezon Feghouli’nin ceza sahası ve ceza sahası yayı çevresinden gollerini izledik. Yukarıdaki pozisyonda da Feghouli ceza sahası içerisinde boş pozisyonda topla buluşsa da çektiği şutta başarılı olamıyor.
Sonuç
Galatasaray hücum yönünden çok zayıf bir maç geçirdi. Toplamda 7 şut çeken Galatasaray’da bu şutların 4 tanesi akan oyundan gelirken 3 tanesi duran top organizasyondan gerçekleşti. Antalyaspor ise akan oyunda 8 şut çekti.
Galatasaray’ın akan oyunda gelen 4 şutunun ikisi sağ kanattan gerçekleşen organizasyon sonucu gelirken ikisi ise merkezden gerçekleşen organizasyon sonucu geldi. Galatasaray maç boyunca sol kanattan gerçekleştirdiği organizasyonlardan şut çıkaramadı. Burada da Onyekuru’nun eksikliği anlaşılıyor diyebiliriz. Galatasaray’ın gelecek sezon o bölgeyi nasıl dolduracağı ise şimdilik merak konusu.
Galatasaray 7 şuttan 1.38 xG çıkarırken Antalyaspor ise 13 şuttan 2.15 xG çıkardı. Galatasaray’ın bir de penaltı kullandığını hatırlatmak isterim.
Sonuç olarak Galatasaray sezonu kötü kapattı. Ayrıca hem yeni yabancı kuralı hem de kiralık oyuncuların takımdan ayrılmasıyla birlikte Galatasaray’ın gelecek sezon nasıl bir kadro kuracağını merak etmekteyim.
Galatasaray’ı zor bir hazırlık dönemi bekliyor. Gelecek sezon görüşmek üzere.