Antalyaspor’un evinde Beşiktaş’ı konuk ettiği mücadelede goller Vida, Diaby ve Mukairu’dan gelirken ilk yarı ve ikinci yarı olmak üzere iki farklı maça tanık olduk. Beşiktaş yoğun baskıyla başladığı mücadelede henüz 11 dakikada skoru 2-0 yaparken ikinci yarıda istediklerini sahaya yansıtamadı.
Maçı iş ortağımız InStat’in verileri ışığında inceleyeceğiz.
Genel
Beşiktaş’ta Caner Erkin’in yokluğunda solda Ljajic’i görürken Victor Ruiz de sakatlığı atlatmasıyla birlikte Vida’nın yanında yerini aldı. İdeale yakın bir kadroydu. Özellikle Ljajic’in sol kanat performansı merak ediliyordu.
Ortalama topla buluşma noktalarına baktığımızda genel şablon Beşiktaş hakkında bir fikir veriyor. Bekleri çizgide ve önde kullanmaya çalışan Beşiktaş’ta özellikle Ljajic de kenara yazılmışken kanat organizasyonları belirleyiciydi. Abdullah Avcı da maçtan sonra bu durumun altını çizerek Antalyaspor’un merkezden aşılması zor bir takım olduğunu belirtti.
Antalyaspor, Beşiktaş’ın baskılı başlangıcına cevap veremedi. Özellikle ilk 15 dakikadaki baskıda topun Antalyaspor’da kalması ev sahibinin aleyhine işledi.
Kurgu
Avcı’nın Beşiktaş’ı iki haftadır istediği sonuçları alırken iki mücadelede de belirleyici faktör top rakipteyken takımın yerleşimi oldu. 5. dakikadaki bir sekansa şahit oluyoruz. Beşiktaş tüm hatlarıyla kendi yarı sahasında ve takım boyunu epey kısaltmış bir biçimde üç hat kurmuş. Kompakt bir 442 gördüğümüz bu kurguda Antalyaspor’un geriden kısa paslarla çıkabileceği bir opsiyonu yok. Mecburen uzun vuruyorlar.
Bu kompakt yerleşimde Antalyaspor’un hatlar arasına hareketli oyuncularını sokması gerekiyor. Tam da bu sebepten henüz 23 dakika geride kalmışken Bülent Korkmaz’dan bir Serdar Özkan hamlesi geliyor zaten.
Topun Beşiktaş’ta olduğu kurguda ise Elneny’nin sorumluluk çabası ve kanat oyuncularının konumları belirleyici oldu. İdealindeki oyundan sonra daha klasik bir şablona dönen Abdullah Avcı bu maçta da bunu sürdürdü.
Stoperlerin genişlediği, Elneny’nin iki stoper arasına girerek bu genişliğe katkı sunup opsiyon olduğu bu kurguda – Avcı’nın da altını çizdiği gibi – oyunu kanatlardan oynamak isteyen Beşiktaş’ta Gökhan Gönül’ün zaman zaman merkeze yaklaşarak Lens’in top almasını sağladığını gördük. Yukarıda Gökhan Gönül’ün merkeze yaklaşarak nasıl Aatif’ı da yanında getirdiğini ve çizgideki Lens’e alan açtığını görüyoruz.
Atağın devamında Diaby’nin hareketliliğini gören Vida ona uzun oynuyor. Diaby topu merkeze yaklaşan Gökhan’a indiriyor ve güzel bir ikili oyunla savunma arkasına sızıyor. Buradaki detay ise önceki görselde Gökhan’ın yaktığı sinyali gören Lens’in de geriye gelerek peşindeki beki orta sahaya kadar sürüklemiş olması.
Gökhan merkeze yaklaştığında Aatif’ı çekerek Lens’e alan açıyor, alanı gören Lens geriye geldiğinde Eren’i çekmiş oluyor. Uzun pası alıp Gökhan’la ikili oyuna giren Diaby de adım adım yaratılan bu boşluğu işlemeye çalışıyor ancak bu organize atak pozisyonla sonuçlanmıyor.
Baskı
Beşiktaş’ın kendi yarı sahasındaki yerleşiminden söz ettik. Rakip yarı saha baskısına baktığımızda da 15-20 dakikalık bir süreçte agresif ve coşkulu bir Beşiktaş gördüğümüzü söyleyebilirim. İkinci golün başlangıcında 7 kişiyle rakip yarı sahada olan Beşiktaş, bolca adam-adama eşleşme de gördüğümüz bir şablonla baskılıyor rakibi. Burada tıpkı Galatasaray maçındaki gibi Umut & Diaby ikilisinin fena iş çıkarmadığını söylemek gerek.
Bu baskının peşine uzun vurmak zorunda kalan Antalyaspor, atağın devamında topu kalesinde görüyor ve henüz 11 dakika geride kalmışken tabelada 0 – 2 yazıyor.
İlk 15 dakika vs son 45 dakika
Topla oynama oranlarına baktığımızda ilk 15 dakikada Antalyaspor’un üstünlüğünü görürken Beşiktaş’ın 15 dakikada 5 şut çektiğini görüyoruz. Beşiktaş’ın yoğun bir baskısını görebilmemiz için topun Antalyaspor’da olması gerekiyor. İlk 15 dakika verilerine baktığımızda en azından sonuç itibariyle derdi top yerine pozisyon olan Beşiktaş istediğini almış gibi gözüküyor. Ayrıca bu baskılı başlangıçları iç saha maçlarında daha da etkili ve uzun bir süreçle görebiliriz ve bu kurguda özellikle N’Koudou gibi bir oyuncu da büyük fark yaratacaktır.
İkinci yarıda bambaşka bir Beşiktaş gördüğümüzü söylemiştim. Nedenlerini ayrıca irdeleyeceğim ancak Beşiktaş’ın maç boyunca çektiği 10 şutun 5’ini ilk 15 dakikada çekmiş olması normal bir durum değil. Üstelik ikinci yarıda yalnızca 1’i isabetli 2 şut çekmişken!
Beşiktaş’ın da epey gol pozisyonuna şahit olduğumuz mücadeledeki xG (Gol beklentisi) verileri şaşırtıcı. Antalyaspor ikinci yarıda girdiği pozisyonlarla Beşiktaş’tan fazla gol beklentisine sahip durumda. Yani Antalyaspor sonuç alabileceği bir maçta Karius engeline takılıyor da diyebiliriz.
Burak hamlesi
İkinci yarıda sahaya istediklerini yansıtıp pozisyonlar da bulan Antalyaspor’a karşı Abdullah Avcı’dan bir Burak hamlesi geliyor. Bu hamleyle birlikte Lens oyundan çıkarken Diaby sağa, Ljajic ortaya, Umut sola ve Burak forvete geçiyor. Adeta Kavimler Göçüne şahit olduğumuz bu hamleden sonra topla oynama oranında da büyük bir düşüş yaşanıyor. Savunma ve orta sahadaki iki dörtlü hattı koruyan Beşiktaş yerleşik oyunda yine bir sıkıntı yaşamasa da Diaby’nin merkezdeki hareketliliğinin fark yarattığı kurgudan vazgeçilmiş oluyor.
Bu hamlenin Burak Yılmaz’ı takıma kazandırmak için yapılan bir sonuç hamlesi olduğunu düşünüyorum. İlk yarıda skoru eline alıp top yaparak tempoyu da kontrol eden Beşiktaş tempoyu körükleyecek bir direkt oyun hamlesi yaparak maçı riske atmış oluyor. Hamlenin tutmadığını da Burak Yılmaz’ın ceza sahasında 1’i başarılı toplam 2 aksiyonu olması gösteriyor.
Sonuç
Baskılı başlayan Beşiktaş 11 dakikada bulduğu 2 golle maça adeta galip başlarken Antalyaspor da ikinci yarıda yaptıklarıyla beraberliğe çok yaklaştı. Günün sonunda kazanan Beşiktaş olurken Beşiktaş’ın da genel şablonu ortaya çıkmaya başladı. 442 – 4231 geçişlerini gördüğümüz Beşiktaş özellikle iç sahada daha da agresif olmak üzere baskılı bir başlangıç yapacak. Top rakipteyken ise takım boyunu ve hatları olabildiğince kısa tutup kaptığı toplarla Diaby ve sakatlıktan dönecek N’Koudou gibi hızlı oyuncuları kullanarak rakip kaleye gidecek.
Antalyaspor’da Bülent Hocanın özellikle Beşiktaş – Galatasaray maçından hareketle bu baskılı başlangıca önlem almasını beklerdim. Tabela bir kenara Beşiktaş ilk yarıda fazlasını da atabilecek kadar pozisyona girmişti. İkinci yarıdaki Antalyaspor pozisyonları ise aynı şekilde Abdullah Hocanın hamleleri üzerinden okunabilir.