Analiz | Antalyaspor 0-1 Galatasaray

Süper ligde 2022-2023 sezonunun ilk hafta karşılaşmasında Galatasaray, Antalyaspor’a konuk oldu. Akdeniz ekibi maçın ilk bölümünde üstün bir oyun sergilerken ilk devrenin son dakikalarında Luiz Adriano ile bir de penaltıdan yararlanamadı. İkinci devre ise oyuncu değişiklikleriyle beraber oyunu dengeleyen ve topa daha fazla hükmetmeye başlayan Sarı Kırmızılılar aradığı golü 90’da Midstjö’nün asistinde Gomis’in ayağından bularak maçtan 3 puanla ayrıldı. Okan Hoca, Galatasaray kariyerine galibiyetle başlarken Nuri Hoca ise geçen sezon ligde yakaladığı 16 maçlık yenilmezlik serisine nokta koymak zorunda kaldı.

Galatasaray’ın son dakikalarda aldığı 3 puanı global iş ortağımız Metrica Sports‘un geliştirmiş olduğu Play yazılım ile birlikte analiz edeceğim.

Kadrolar

Geçen sezonun ikinci yarısındaki başarılı performansıyla dikkat çeken Antalyaspor, bu sezona da kadrosunun büyük ölçüde koruyarak başladı. Geçtiğimiz sezondan farklı olarak ilk 11’de yalnızca iki yeni transfer (Ömer Toprak ve Soner Aydoğdu) maça başlarken geriye kalan 9 oyuncu yenilmezlik serisi yakalayan kadroda aktif rol alıyordu. Bu oyunculara formalarını kaptıran Veysel ve Fredy’nin yanı sıra Hull City’e satılan Doğukan’ın yerine de geçen sezon rotasyonda faydalı işler yapan Ghacha kadroda kendine yer buldu.

Haziran ayında yapılan seçimle yönetimi değişen Galatasaray ise kadrosunda büyük ölçüde yenilenme yaşadı. Okan hocanın göreve gelmesiyle transfer harekatına başlayan Galatasaray Dubois, Abdülkerim, Oliviera, Midstjö, Seferovic, Torreira ve Mertens’i kadrosuna eklerken Antalya deplasmanında bu isimlerden 3’ü, kiralıktan dönen Yunus ve Emre Akbaba ile de ilk 11’den 5 oyuncu, geçtiğimiz sezonu yine Antalya’da noktalayan takımın kadrosunda bulunmayan isimlerdi.

Antalyaspor’un dar 4-4-2’si karşısında Galatasaray

Geçtiğimiz sezonun iskeletini koruyan ve transferlerinin büyük bir kısmını hazırlık kamplarına da yetiştiren Antalyaspor, bu birlikteliğin meyvelerini sahada toplayan taraftı. Top rakipteyken sahaya 4-4-2 şeklinde dizilerek takım boyu ve genişliğini de oldukça kısa tutan kırmızı beyazlılar, merkezi sıkıştırarak Galatasaray’ı kenarlara yönlendirdi. (Öyle ki hazırlık maçlarında hücumda yaptığı bağlantılarla ön plana çıkan Seferovic ilk 45 dakika boyunca yalnızca 6 kez topla buluşabildi.)

Oyun kenarlara yönlendiğinde baskı yoğunluğunu o bölgelerde arttıran Antalyaspor karşısında organize olmakta zorlanan Galatasaray, yeni kurulan bir kadro olmanın dezavantajlarını yaşadı. Yukarıdaki görüntüde olduğu gibi bek-kenar-merkez oyuncularıyla kenarda üçgenler kurabilme imkanlarına sahip olan sarı kırmızılı futbolcular birbirlerine uyum konusunda çok etkisiz kaldı. Geçtiğimiz sezon (özellikle Kerem – Van Aanholt kanadı ile) Torrent’in takıma en büyük faydalarından olan bu kenar organizasyonları Okan hoca ile zayıflamış göründü.

Galatasaray, bu kompakt Antalyaspor savunması karşısında bulduğu az sayıda fırsatı ise rakibin kenarda yaptığı baskı esnasında ters kanatta oluşan boşlukları değerlendirerek (tabiri caizse rakibi çalkalayarak) yakaladı. Yukarıdaki görüntüde de görebileceğiniz gibi oyun bir kanada yıkılmışken topu hızlıca diğer kanada taşımayı başaran sarı kırmızılılar, bu yön değişimleriyle rakibin kompaktlığını bozdu ve gol şansları elde etti.

Toplu oyunda Antalyaspor

Topsuz oyundaki dar 4-4-2’si ve kenarlarda yoğunlaşan baskısıyla rakibini top kaybına zorlayan Antalyaspor, kazandığı topları ise Haji Wright ile değerlendirme hedefindeydi. Uzun adımları sayesinde açık alanları hızlı bir şekilde kat edebilen Amerikalı golcü, rakip savunmanın orta çizgiye yakınlaştığı her an arkada bırakılan geniş boşluklara hareketlenme eğilimindeydi. Yukarıdaki görüntülerde Wright’ın yarattığı tehlikeleri ve 4’ü de farklı Antalyasporlu oyuncu tarafından atılan pasları görüyoruz.

Geriden oyun kurulumunda ise Akdeniz temsilcisi Wright planının aksine sabırlı bir oyunla ayağa kısa pasları tercih ederek rakibini üzerine çekme ve oluşan boş alanları değerlendirme hedefindeydi. Yazının başında da bahsettiğim geçen sezondan süregelen birlikteliğin hücum kısmındaki getirisi ile alan parselasyonunu ve pas örgülerini iyi kurgulayan kırmızı beyazlılar, tek paslarla rakibin baskısını kırarken oldukça planlı bir görüntü sergiledi. Fernando’nun stoper hattını 3’lemesi ve beklerin merkezde konumlanmasıyla 3-2-5 şeklinde sahaya yayılan Antalya ekibi, yukarıdaki videolarda da anlatmaya çalıştığım şekilde beklerden boşalan alanlara hücum oyuncularını çekerek organizasyonlara başlayıp rakip savunma hattında boşluklar yarattı fakat her iki pozisyon da faulle durduruldu.

Oyuncu değişiklikleri ile el değiştiren üstünlük

İkinci devreye iyi başlayan taraf ev sahibiydi. Galatasaray’ın oyun kurmakta zorlanmasını fırsat bilen Antalyaspor, ilk devre akan oyunda rakip kaleye yalnızca 1 şut gönderebilirken 45-60 dakikaları arasında 3 şut gönderdi. Bunun üzerine 63. dakikada Okan hocanın yaptığı Berkan – Midtsjö değişikliği oyunun yönünü sarı kırmızılılar lehine etkiledi. Yukarıdaki videoda da görebileceğiniz gibi savunmadan topla çıkış esnasında sürekli kendini boşa çıkararak arkadaşlarına pas açıları yaratan Midtsjö, (Galatasaray orta sahasında eksik olan) topsuz oyundaki hareketliliğiyle Antalyaspor baskısının kırılmasında kilit rolü oynadı. (Öyle ki 60-90 arası sarı kırmızılılar %63 topla oynadı.)

Midtsjö’nün takımına sağladığı bu pozitif katkıyı çabuk fark eden Nuri Şahin ise 2 rakip stopere baskı uygulattığı Wright – Adriano ikilisinden vazgeçerek Fredy’yi oyuna sürdü. Angola’lı oyuncuyu forvet arkasında konumlandırıp 4-4-1-1’e dönen genç teknik adam öğrencisini Midtsjö ile eşleştirdi. Bu değişiklik ile baskıdan feragat etse de savunma güvenliğini arttıran Antalyaspor oyunu yeniden dengelemeyi başardı.