Ajax Öncesi | Alanyaspor 2-0 Beşiktaş

Beşiktaş’ı ağırlayan Alanyaspor, iki farklı devrede iki farklı golcüsünün golleriyle 3 puana uzanan taraf olurken Beşiktaş’ta puan kayıpları ve oyunsuzluk, radikal değişim çağrılarını beraberinde getirdi.

Alanyaspor’un başarılı planını ve Ajax maçı öncesi Beşiktaş’ı iş ortağımız Metrica Sports‘un geliştirdiği Play yazılımı ile birlikte inceleyeceğiz.

Genel

Milli ara sonrası rüzgarı arkasına alma fırsatına sahip bir Beşiktaş kadrosu vardı. Batshuayi dışında büyük bir eksik yoktu. Rıdvan yerine Umut tercihi dikkat çekerken asıl belirleyici dokunuş orta saha üçlüsünde geldi. Josef’i sabit tutan Sergen Yalçın önlerine Pjanic ve Atiba ikilisini yazdı. Burada Atiba tercihi dikkat çekiyordu. Bu dokunuşun arkasındaki taktiksel detaydan ayrı bir başlıkta söz edeceğim ancak buradaki asıl önemli detay Beşiktaş’ın orta saha başta olmak üzere kadro istikrarını bir türlü yakalayamamış olması.

Mevcut şartlarda Josef, Pjanic ve Atiba üçlüsünü (Atiba’nın formuna bağlı olarak) ideal bir orta saha üçlüsü olarak görsem de Beşiktaş’ın 13 haftada bu konuda bir istikrar sağlayamamış olmasının haber değeri taşıdığını düşünüyorum. Henüz kimliğini bulamamış bir takım izliyoruz dolayısıyla.

Beşiktaş’ın savunmadaki problemleri ise bambaşka bir hal almış durumda. Geçen yıl takım savunmasına paralel biçimde parlayan Vida & Welinton ikilisi o günlerden çok uzakta. Maç özelinde ilk golde Welinton’un izahı olmayan bir savunma hatası yaptığını görüyoruz. Haftalardır da Vida benzer bir formsuzluk yaşıyor.

Alanyaspor’a genel hatlarıyla baktığımızda ise dikkat çeken faktör geçen yıl olduğu gibi Tayfur Bingöl. Ters ayakla içe kat eden hücumculara karşı ters ayaklı bek kullanımının bir örneğini gördüğümüz maçta Tayfur Bingöl sahanın en iyi oyuncusu oldu.

ad_flow (30).png

Çağdaş Atan sonrası onun tam zıttı bir oyun anlayışına sahip Bülent Korkmaz’la, Alanyaspor’da oyuncuların bu radikal değişime hızlıca ayak uydurabilmesi ise takdire şayan. İdealist bir topla oynama takımından sonra bu pragmatist geçiş takımını izleyebilmek gerçekten enteresan. Maç özelinde de topun bütünüyle Beşiktaş’ta olduğunu ama bunun oyun kalitesine hiç yansımadığını görüyoruz.

Kurgu

Beşiktaş’ta Alex yerine Atiba tercihinin pratikteki yansımasını bir kenara bırakırsak bu hamlenin taktiksel anlamının bariz olduğunu düşünüyorum. 9 numarada sırtı dönük bir servisçisi olmayan Beşiktaş, 3. bölgede doğal bir bağlantı problemi yaşıyor. Batshuayi varken bu durum bazen yüksek fiziksel etkinliğiyle çözülebiliyor ancak onun yokluğunda bu kopukluk kendini iyice belli ediyor. Atiba geçen sezon Beşiktaş’ta özel bir performans sergilerken üstlendiği rol bu bağlantı oyuncusu rolüydü. Bazen derinde, bazen ortada, bazen de hücumda +1 yazarak bağlantıyı tamamlayan kişi oluyordu. Sergen Yalçın’ın amacı da kuşkusuz buydu ancak bunu pek izleyemedik.

Pjanic’in derine gelip top kullanmadığı senaryoda Beşiktaş yukarıdaki gibi yerleşiyordu. Oyunun ilk adımı yine Josef’in stoperler arasına girmesiyle başlıyordu. Pjanic ve Atiba’nın konumları da gayet açık.

Kurgunun sonuçlandırma aşamasında Atiba’dan beklenen rollerin başında yukarıdaki sekans geliyor. Yani oyunu rakip yarı sahaya yıkıp ceza sahasında etkinlik arayan Beşiktaş’ta Atiba’nın bağlantı rolü görüntüdeki gibi. Buradaki başka bir önemli detay ise Beşiktaş’ın Pjanic’in şut tehdidinden hemen hemen hiç yararlanamıyor oluşu. Yukarıda tehlike yaratılamasa bile Beşiktaş’ın bu tehdidi daha sık kullanacak bir yolu bulması gerekiyor.

Rachid Ghezzal #18

Beşiktaş’ta takımı ipten alma rolünü eskisi gibi üstlenemediği için etkili performansı fazla övülmese de Rachid Ghezzal sezona geçen sezonkinden daha iyi başlamış durumda. Aksiyon değeri grafiğimizde pasları ve ofansif aksiyonlarıyla Beşiktaş’ı gole nasıl yaklaştırdığını görüyoruz. Tabii konuştuğumuz şeylerin bireysel aksiyonlar olması Beşiktaş’ın kurgusuzluğunu da gözler önüne seriyor. Beşiktaş’ın oyunu yok, oyuncuları var. Rachid Ghezzal bu oyuncular içerisinde hala en iyisi gibi gözüküyor.

Ghezzal’ın hem oyun kurulumunda hem de hücum devamlılığında Beşiktaş’a kattıklarını görebileceğimiz bir sekans var yukarıda. Sayısı artması gereken bir organizasyon çünkü aslında geçen seneki Beşiktaş’ta izler taşıyor.

Ghezzal oyun kurucu rolünü üstlenmiş durumda, Welinton’dan isabetli bir uzun top var, önde santrfor sırtı dönük katkı sunmuş durumda, top tekrar Ghezzal’e gelecek kadar doğru kullanılıyor ve oyunun yönü başarılı bir şekilde değiştiriliyor.

Ancak altını çizmek lazım ki bu numune bir örnek. Beşiktaş’ın oyunsuzluğunda geçen sezondan iz taşıyan bir sekans izliyoruz ancak hem bu sekanslar numunelik hem de kadro kalitesi artmasına rağmen yeni bir şey yok Beşiktaş’ta.

Ghezzal dosyasını kapatırken oyuncunun bireysel aksiyonlarının Beşiktaş’ı gole ne derece yaklaştırabildiğini de bu özel pas aracılığıyla tekrar göstermek istiyorum. Yine merkezde çünkü hala Beşiktaş’ın fiili 10 numarası.

Alanyaspor

Alanyaspor katı bir savunma takımı profili çizmeden de Beşiktaş zaaflarını gayet iyi kullandı. Maç boyunca özellikle Rosier’in arkasını işleyecek uzun toplar gördük. Yukarıdaki sekansta yine gayet iyi bir geçiş senaryosu görüyoruz. Açıkçası bu hızlı geçişin golle sonuçlanmamasını yalnızca şans faktörüyle açıklayabiliriz. Alanyaspor’un akıcılığı ceza sahasında da devam ediyor.

Hücumu başlatan uzun pası atan isim ise bana göre sahanın en iyi ismi olan Tayfur Bingöl. Tayfur özellikle defansif aksiyonlarıyla ön plana çıktığı iyi bir maçı geride bıraktı.

tayfur.png

Sahada en fazla defansif aksiyona giren oyuncu olan Tayfur; 6 top kaptı, 7 top kesti. Tıpkı geçen sezon olduğu gibi yine Beşiktaş’a ters geldi.

Can Bozdoğan #12

Sergen Yalçın’ın oyun değil, oyuncu odaklı hamlelerinden zaman zaman burada bahsediyorum. Özellikle 3 değişikliğin birden kullanıldığı ve oyuncu grubunun hızla değiştiği bu hamleler bana göre sağlıklı bir taktiksel yapı için sorun teşkil ediyor. Ancak Alanyaspor maçı özelinde formayı da görece hak ettiği düşünülen Can Bozdoğan hamlesi Beşiktaş cephesinde oyuna kesinlikle hareket kattı.

Alanyaspor karşısında istekli yapısıyla dikkat çeken Can Bozdoğan, Sergen Yalçın’ın oyuncu grubundan şikayetçi olduğu bu günlerde radikal bir hamleyle 11’e monte edilebilir mi diye sormak gerekiyor belki de. İdeal üçlünün bir parçası olabilir mi kestirmek zor ancak şu ana kadar verilen fırsatları fena kullanmamış bir Can Bozdoğan izlediğimizi ve denklemde kalması gerektiğini düşünebiliriz.

Ajax’tan önce

Milli ara sonrası temiz bir başlangıç yapma fırsatını Bülent Korkmaz’ın pragmatik Alanyaspor’u karşısında net bir mağlubiyet alarak kaçıran Beşiktaş’ta gözler şimdi Ajax maçında. Kadro kurarken Giresunspor maçının da düşünüldüğü bizzat Sergen Yalçın tarafından açıklanan Beşiktaş’ta Avrupa macerası fiilen bitmiş gözüküyor. Buradan bir sürpriz çıkar mı, kestirmek zor ancak Beşiktaş’ın temelinde tabelanın ötesinde bir oyunsuzluk problemi var.

Sergen Yalçın; doğru veya yanlış, süreci oyuncu grubu üzerinden açıklıyorken kamuoyu haklı olarak kadroda radikal dokunuşlar bekleyebilir. Öyle veya böyle, haklı veya haksız şayet Sergen Yalçın, oyuncu grubundan bu kadar şikayetçiyse onları seçen kişi olarak gereken radikal hamleyi de yapmalı. Ancak ben sorunu oyuncuların ötesinde oyunun kendisinde görenlerdenim. Kurgu, sistem, yapı, taktik, oyun… Kelimeleri çeşitlendirmek mümkün. Beşiktaş, bireysel aksiyonların ötesinde bir oyunun ışığını verdiğinde oyuncuları tekrardan konuşabiliriz diye düşünüyorum.

Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.