2009 yılında başkan Florentino Perez’in Cristiano Ronaldo transferi ile başlattığı Los Galaktikos II harekatı artık iyiden iyiden iyiye çökerken birincisinin forvet ikilisinden Raul, vakti zamanında futbol tarihinin ilk Los Galaktikos’unu gerçekleştimiş olan New York Cosmos’la çıktığı Ottawa Fury maçı ile aktif futbol yaşantısını sonlandırdı.
Los Galaktikos’un reklam yüzü olması maksadıyla transfer edilen Beckham’ın 2007 yılında LA Galaxy’e transferinin ardından kendini hissettirmeye başlayan Amerikan rüzgarı bu tarihten sonra Henry, Drogba, Villa, Lampard, Pirlo ve hatta 28’lik Giovinco’yu kendine çekmeyi başardı.
Emekliliği gelmiş futbolcuların yanısıra,dünya çapında taraftara sahip büyük Avrupa kulüpleri içinde yaz kamplarında önemli bir gelir kapısına dönüşen ABD’de bu işin temellerini ise bahsettiğim ‘İlk Los Galaktikos’la atan Raul’un emekli olduğu New York Cosmos ve yöneticileri ‘’ERTEGÜN KARDEŞLER’’dir demek yanlış olmaz.
1923 yılında dünyaya gelen Ertegün Kardeşlerin küçüğü, Ahmet Ertegün 24 yaşında aile dostu dişcisinden aldığı 10bin dolar borçla kurduğu Atlantic Records plak şirketi ile Led Zeppelin’den Frank Zappa’ya(Frank Zappa en küçük oğluna Ahmet ismini vermiştir) şimdilerde birer efsane haline gelmiş birçok sanatçının ve müzik grubunun yapımcılığını üstlenerek onları üne kavuşturdu.
Ertegün Kardeşlerin bizim hikayemizin kahramanı olması ise Atlantic Records şirketinin Warner Bros.’a satılması ile başlıyor. Kardeşlerden Nasuhi Ertegün’ün ricasını geri çevirmeyen Steve Ross ile Ertegün Kardeşlerin kurduğu New York Cosmos – Hani şu İnek Şaban filminde Kaleci Bülent’in kaçmaya çalıştığı takım – başlarda popülerlik bazında bekleneni veremez. Amerika’nın en başarılı prodüksiyon şirketlerinin yöneticilerinin kurduğu Cosmos’da amaç öncelikle futbolu sevdirmek ve insanlara bu oyunu izlettirmek olunca, reklama yönelik transferler gecikmedi.
Eğitim için ABD’de bulunan Göztepe’liCeyhan Yazar ilk imzayı atığında 10 numaralı formayı ister.Ancak bu istek kulüp başkanı Nasuhi Ertegün tarafından ‘o forma Pele’nin’denerek geri çevrilir .Futbolu Santos’ta bıraktıktan 2 yıl sonra uzun uğraşlar sonucu 1975’de Pele transfer edildi. Pele’nin gelişiyle tribünlerde bir hareketlilik sağlandı. Bir sonraki sezon transferlerle yakından ilgilenen Siyah İnci, Kuzey Amerika’nın kalabalık azınlıkları İtalyanları tribüne çekmek için Giorgio Chinaglia’nın transferine vesile oldu.
1977 sezonunun başında Özdenak Kardeşlerden Yasin, 1974 Dünya Kupası Şampiyonu Almanya’nın kaptanı Franz Beckenbauer ve 1970 Dünya Kupası Şampiyonu Brezilya’nın sağ beki Carlos Alberto’nun da katılmasıyla sezon sonuna doğru 80 binlere ulaşan seyirci sayısı ile 40bin üstü ortalamayı yakaladı.
1978 sezonunun başında takıma katılan Johan Neeskens(Rijkaard döneminde Galatasaray’da yardımcı antrenördü) tıpkı sezon başında MLS’in yolunu tutan Giovinco gibi 28 yaşındaydı. 1984 yılında Kuzey Amerikan Futbol Ligi(NASL) kendini feshetti.Lig boyunca 5 şampiyonluk kazanan Cosmos,İtalyan futbolcusu Giuseppe Peppe Pinton’a satıldı.
1966 yılında BBC’nin Dünya Kupası hakkında yaptığı bir belgeslle ABD’de uyanan futbol merakının günümüzdeki halini almasında -George Best ve Johan Cruyff’un da o dönemlerde Pele transferinden sonra gerçekleştiğini düşünürsek- Ertegün Kardeşlerin payı yadsınamaz.
New York Cosmos bu bağlamda futbolun oyunsal maksadından önce maddiyatın ve popülaritenin ön planda tutulmuş olması ile de endüstriyelleşme de önemli bir kilometre taşıdır.