Penaltı, bir futbolcunun rakip ceza alanı içerisinde on kusurlu hareketten birine maruz kalması sonucunda ortaya çıkan bir ceza şeklidir. Bir ceza türünün dışında, uzatmalar sonunda eşitliğin bozulamadığı maçlarda kazananı tayin etmek için de karşılıklı penaltı atışlarına geçilir. Futbol otoritelerince çokça tartışılan bu durumun, adil olmadığı ve 120 dakika defans yapan takımların maçları haketmeden kazanmalarına olanak sağladığı iddia edilir. Eleştirilerin doğru olduğu noktalar yok değil. Eğer penaltılar kaldırılırsa diğer ülkelerin yorumu ne olur bilmiyorum ama Hollandalılar sevinebilir.
Geçtiğimiz Dünya Kupası’ nda Çeyrek Final’ de Hollanda ile Kosta Rika karşı karşıya geldi. 90 dakikasından gol sesi çıkmayan maçta uzatmalara gidildi. Uzatmaların son dakikasında Hollanda’ nın hocası Van Gaal daha önce eşine pek rastlanmamış bir olaya imza attı. Yedek kaleci Tim Krul 120+1′ de Jasper Cillessen’ in yerine oyuna dahil oldu. Oyuncu değişikliğinin ardından penaltı atışlarına gidilen maçta, oyuna son dakika da dahil olarak iki penaltı kurtaran Krul galibiyette önemli pay sahibiydi. Bu sefer şans Hollanda’ nın yüzüne gülmüş olsa da Hollanda penaltılar tarihinin açık ara en şanssız takımlarından biri olabilir.
1992 Avrupa Şampiyonası
İsveç’ te düzenlenen şampiyonaya 11 gün kala Yugoslavya’ da iç savaş çıkmış ve UEFA tarafından diskalifiye edilmişti. Diskalifiye olan Yugoslavya’ nın yerine turnuvaya Danimarka çağrılmış ve tatilden gelen Danimarka turnuva şampiyonu olarak tarihe geçecekti. Yarı finalde Hollanda ile Danimarka karşı karşıya geldi. Danimarkalı Larsen’ in ilk golüne Bergkamp ile Larsen’ in ikinci golüne ise bitime 4 dakika kala Rijkaard ile karşılık veren Hollanda maçı uzatmalara taşımayı başardı. Uzatmalarda da eşitlik bozulmadı ve penaltı atışlarına geçildi. Schmeichel, van Basten’ in penaltısını kurtardı ve takımını finale taşıdı. Finalde Danimarka, Almanya’ ya karşı 2-0 kazandı ve kupaya uzandı. Ancak finalde Danimarkalı futbolcuların bol geri paslı oyunu tepki çekti ve geri pas kuralı şimdiki halini aldı.
1996 Avrupa Şampiyonası
İngiltere’ de düzenlenen Euro 96, A Milli takımımızın katıldığı ilk Avrupa Şampiyonası’ ydı. Puan almak bir yana gol dahi atamadan tamamladığımız turnuvada bizim için akılda kalan en unutulmaz sahne muhtemelen Alpay’ ın rakibini düşürmediği sahneydi. Hollanda ise bir turnuvaya daha penaltılarla veda etti. Çeyrek finalde Fransa ile Hollanda arasında oynanan maçta 120 dakika golsüz tamamlandı ve kazananı belirlemesi için penaltı atışlarına geçildi. Seedorf’ un kaçırdığı penaltı ile turnuvaya veda eden Hollanda bu konudaki şanssızlığını bu turnuvada da kıramamıştı. Penaltılarla yarı finale yükselen Fransa ise yarı finalde Çek Cumhuriyeti ile karşılaşmış ve bu kez penaltılarla turnuvaya veda eden taraf olmuştu. Finalde Almanya ile karşılaşan Çek Cumhuriyeti ise ilk kez uygulanan Altın Gol uygulaması ile kupayı Almanlar’ a kaptırmıştı. Sonradan oyuna giren Oliver Bierhoff önce maçı uzatmalara taşımış, ardından da kupayı getiren Altın Golü kaydetmişti.
1998 Dünya Kupası
Grubunu lider tamamlayan Hollanda ikinci turda Yugoslavya’ yı, çeyrek finalde Arjantin’ i elemiş ve yarı finalde El Fenomeno’ lu Brezilya’ nın rakibi olmuştu. İkinci yarının başında Ronaldo ile öne geçen Brezilya, Patrick Kluivert’ ın bitime üç dakika kala attığı gole engel olamamış ve Kluivert’ in kafa golü maçta dengeyi sağlamıştı. Uzatmaların sonunda penaltılarda Claudio Taffarel önce Cocu’ nun ardından da Galatasaray’ da bir dönem forma giyen Frank de Bour’ un ikizi Ronald de Bour’ un da penaltısını kurtarmış ve takımını finale taşımıştı. Finalde Ronaldo’ nun hasta olduğu ve sponsor firmanın baskıları sonucunda oynamak zorunda kaldığı şeklindeki birçok spekülasyondan öte herkesin aklında kalan Zidane’ nın iki kafa golü ile Brezilya ve Taffarel’ in yan top zafiyeti olmuştu. Zira önce Kluivert ardından Zidane, iki maçta üç yan top golü bırakmıştı Brezilya filelerine. Ev sahibi Fransa Stade de France da kupayı kaldırmıştı. Hollanda ise üçüncülük maçında Yugoslavya’ dan ayrılan Suker ve Bilic’ li Hırvatistan’ a boyun eğerek dördüncü oldu.
2000 Avrupa Şampiyonası
Hollanda ve Belçika’ nın ortak ev sahipliğinde düzenlenen kupada son dünya şampiyonu Fransa ile Hollanda aynı grupta yer almıştı. Gruptan 3’te 3 yaparak çıkan ev sahibi, çeyrek finalde artık tarih sahnesinde uzatmaları oynayan Yugoslavya’ yı farklı mağlup ederek yarı finalde Gök Mavililer’ in rakibi oldu. Maça iyi başlayan Portakallar 34’te Zambrotta’ nın atılmasıyla iyice sazı eline aldı. Kırmızı karttan iki dakika sonra penaltı kazanan ev sahibinde topun başına Frank de Bour geçti. Duran topların yetenekli ismi de Bour’ un penaltısını kaleci Toldo çıkardı. Maç boyu devam eden ataklarda Hollanda golü bulamamış, üstelik 60. dakikada bir penaltıdan daha yararlanamamıştı. Maç boyunca üç topu direkten dönen Hollanda eşitliği bozamadı ve penaltı atışlarına geçildi. Maç sırasında ilk penaltıyı kaçıran de Bour, penaltı atışlarında da muvaffak olamadı. Stam ve Bosvelt’ te penaltılardan faydalanamayınca ev sahibi bir kez daha penaltılarda kaybetti. Finalde son dakikada Wiltord’ la beraberliği yakalayan Fransa, uzatmalarda Trezeguet’ in altın golüyle bitime birkaç dakika kala şampiyon oldu. Fransızlar Dünya Kupası’ ndan sonra Avrupa Şampiyonası’ nda da ipi göğüsledi.
2014 Dünya Kupası
Futbolun güzel kıtası Güney Amerika’ da düzenlenen son Dünya Kupası’ nda Hollanda, 2012 Avrupa Şampiyonası’ nda bıraktığı kötü imajı silmek istiyordu. Eleme gruplarında içerde dışarda toplam 5 gol yediğimiz Hollanda turnuvaya da hızlı başladı. Grubun ilk maçında son şampiyon İspanya’ yı 5-1’le sahadan sildi. Avustralya ve Şili’yi de deviren Hollanda gruptan lider çıktı. Üst turda Meksika’ yı geçen Portakallar, çeyrek finalde Kosta Rika’ yı penaltılarla geçti. Yarı final de ise rakip Arjantin’ di. Yarı finalin diğer maçında Almanya ev sahibi Brezilya’ ya 7 attığından bu maçta da beklentiler büyüktü. Oldukça sıkıcı bir 120 dakikanın sonunda Hollanda yine elenen taraf oldu. Arjantin ise finalde Panzer’ e boyun eğdi ve kupa Almanlar’ ın kaptanı Lahm’ ın ellerinde yükseldi. Üçüncülük maçında ev sahibini yenen Hollanda evine turnuva üçüncüsü olarak döndü.
‘Üç korner bir penaltı’ yı hayat felsefesi edinen güzel çocuklara selam olsun …