Kimisine göre çağdaş bir din ya da halkın afyonu. Ancak son yıllarda futbolun böyle basitçe “aşağılanmasını” doğru bulmayan, futbol evrenini bir popüler kültür olgusu olarak ele alan çalışmalar sosyoloji ve kültür eleştirisi edebiyatında yer tutmaya başladı. Bu kitapta, 18 Avrupalı ve 11 Türkiyeli yazar, sosyolog, gazeteci veya “sadece” eli kalem tutan futbolseverin katıldığı bir keşif kolu, futbolun milliyetçilikle, yerelliklerle ve politikayla ilişkisini, taraftar âlemini ve holiganizmi; kapitalistleşme/sanayileşme ve medya egemenliğinin futbola yaptıklarını; futbol mitolojisini ve sahada durduğu gibi durmayan “büyük oyun”un daha nice yüzünü, çeşitli ülkelerden özgül örneklerle inceliyor.
Ragıp Duran, Adnan Bostancıoğlu, Yaşar Aksoy, Ümit Kıvanç, Necmi Erdoğan, Tanıl Bora, Orhan Koçak, Can Kozanoğlu, Bülent Tanık, Zeki Coşkun, Korkmaz Alemdar, bu defa kendi uzmanlık sahalarında değil futbol sahasında ve etrafında olup bitenler hakkında yazdılar.
Kitabın Adı: Futbol ve Kültürü
Alt Başlık: Takımlar, Taraftarlar, Endüstri, Efsaneler
ISBN: 9789754703726
Sayfa Sayısı: 404
Derleyenler Hakkında
Roman Horak
1953 Viyana doğumlu, Viyana ve Graz üniversitelerinde siyasal bilim ve tarih alanında çalışıyor ve kültür araştırmaları yapıyor.
Wolgang Reiter
1955 Viyana doğumlu, Viyana Kültür Araştırmaları Enstitüsü’nde çalışıyor ve yayıncılık yapıyor.
Tanıl Bora
1963 Ankara doğumlu. İstanbul Erkek Lisesi ve Ankara Üniversitesi SBF mezunu. 1988’den beri İletişim Yayınları’nda araştırma-inceleme dizisi editörlüğünü yürütüyor. Birikim’de yazıyor. Üç aylık sosyal bilimler dergisi Toplum ve Bilim dergisinin yayın yönetmeni. Ağırlıklı çalışma alanı: Türkiye’de siyasal düşünceler, özellikle sağ ideolojiler ve milliyetçiliktir. Bu konulardaki kitapları: Devlet Ocak Dergâh – 1980’lerde Ülkücü Hareket(Kemal Can’la birlikte, İletişim Yayınları, 1991), Milliyetçiliğin Kara Baharı (Birikim Yayınları, 1995), Türk Sağının Üç Hali (Birikim Yayınları, 1999),Devlet ve Kuzgun – 1990’lardan 2000’lere MHP (Kemal Can’la birlikte, İletişim Yayınları, 2004), Modern Türkiye’de Siyasî Düşünce, 4, Milliyetçilik(editör, İletişim Yayınları, 2004), Medeniyet Kaybı: Milliyetçilik ve Faşizm Üzerine Yazılar (Birikim Yayınları, 2006), Türkiye’nin Linç Rejimi (Birikim Yayınları, 2008).
Diğer çalışmaları: Yeşiller ve Sosyalizm (derleme, Ayrıntı Yayınları, 1988), Rudolf Bahro: Nasıl Sosyalizm, Hangi Yeşil, Niçin Tinsellik? (derleme, Ayrıntı Yayınla- rı, 1989), Yugoslavya: Milliyetçiliğin Provokasyonu (Birikim Yayınları, 1991), Bosna- Hersek: “Yeni Dünya Düzeni”nin Av Sahası(Birikim Yayınları, 1994), Futbol ve Kültürü (derleme, R. Horak ve W. Reiter’le birlikte, İletişim Yayınları, 1993), Yeni Bir Sol Tahayyül İçin (derleme, Birikim Yayınları, 2000), Takımdan Ayrı Düz Koşu (derleme, İletişim Yayınları, 2001), Ankara Rüzgârı – Gençlerbirliği Tarihi (Gençlerbirliği Spor Kulübü Yayını, 2003), Taşraya Bakmak (derleme, İletişim Yayınları, 2005), Kârhanede Romantizm – Futbol Yazıları (İletişim Yayınları, 2006),“Boşuna mı Okuduk?”: Türkiye’de Beyaz Yakalı İşsizliği (Aksu Bora, Necmi Erdoğan, İlknur Üstün ile birlikte, İletişim Yayınları, 2011), Tren Bir Hayattır (der., İletişim Yayınları, 2012), Çizgi Açığı: Futbol Yazıları Çizileri (Turgut Yüksel ile birlikte, İletişim Yayınları, 2013), Sayfiye: Hafiflik Hayali(der., İletişim Yayınları, 2014).