Neden Premier Lig?

Dünyanın hemen her yerinde İngiliz takımlarına ait replika formalar, taraftar ürünleri görmek mümkün. Nedir Premier Lig’i ve İngiliz futbolunu bu kadar popüler yapan şey sizce?

Oynanan futbol?

Sansasyonel transferler?

Tarih kokan stadyumlar?

Yüz yılı aşkın tarihe sahip olan ve savaşlar,buhranlar gibi olumsuzluklara göğüs germeyi başarabilen kulüpler?

Tüm bu saydıklarımın futbolseverleri cezbettiği çok açık ve net. Fakat “endüstriyel futbol” terimini çokça duyduğumuz şu dönemde bu işin  bir de pazarlama ve reklam kısmı devreye giriyor ki bu da kulüpler açısından inanılmaz bir finansal destek sağlıyor. Öyle ki, 1998’den beri Premier Lig’in yurt dışı prodüksiyon partneri olan ve eski adıyla TWI yeni adıyla IMG olarak bilinen firma yaptığı akılcı işlerle bu fona muthiş bir katkı sağlıyor. IMG Genel müdürü Graham Fry, Premier Lig’in yurt dışı yayın haklarından elde edilen gelirin 8 milyon pound gibi bir seviyeden 208 milyon pounda çıktığını söyledi.

Muhteşem dizayn edilen Kuzey Heathrow’daki bu stüdyoda tam bir futbol şöleni var ve en önemlisi de Liverpool – Man. United maçına da Crystal Palace – West Ham United maçına da aynı şekilde titizlikle ve özenle hazırlık yapılması ve yayına geçilmesi. Çeşitli klipler, istatistikler, yorumlar ve çok daha fazlası yaklaşık 650 milyon eve ulaşıyor. “Fanzone” ismi verilen uygulamada Kenya’dan bir izleyici Singapur’daki biriyle Arsenal’in geri dörtlüsünü tartışabiliyor. Bu tür akılcı işlerle gerçekten müthiş projeleri var. Bu sayede takımlar sadece İngiliz izleyenler için değil, tüm dünya için önemli bir konuma geliyor ve popülerliği giderek artıyor. Son dönemde Şampiyonlar Ligi gibi bir turnuvada önemli sıkıntılar yaşayan kulüpler Premier Lig’e gelince seyirciden ve atmosferden hiçbir şey kaybetmiyor.

Maç yayınlarının sadece canlı maç yayınlamaktan ibaret olmadığını ortaya koyan bu sistemi beğenmemek imkansız. Daha geniş kitlelere ulaşmayı hedefleyen, kulüplere finansal anlamda hatrı sayılır bir katkısı olan bir uygulamayı hayata geçirmişler. Bu yayın haklarından elde edilen gelir kulüpler arasında eşit olarak dağıtılıyor. Aslında büyüklerden son dönemde Liverpool buna itiraz etmiş olsa da şu anlık bu gelir dağılımı sisteminde bir problem yok.

Kaynak: The Guardian

 if (document.currentScript) {