
Premier Lig’in 9. haftasında possesion futbolunun iki atası Pep Guardiola ve Roberto De Zerbi’nin takımları Manchester City ve Brighton Etihad Stadyumu’nda karşı karşıya geldi. Bir çok taktiksel detay barındıran bu karşılaşmada Pep Guardiola, oyuncu kalitesinin de yanı sıra yaptığı tercihlerle bu karşılaşmada galip gelen taraf oldu. Karşılaşmayı global iş ortağımız Metrica Sports’un geliştirmiş olduğu Play yazılım ile birlikte analiz edeceğiz. İyi okumalar.
Manchester City’nin Yeni 2-4-5’i

Son dönemde özellikle De Zerbi’yle birlikte tekrardan popüler olan ve Pep Guardiola’nın da kullandığı 2+4 geriden oyun kurulumu şemasına farklı bir boyut getirdi Pep Guardiola. Oyun kurulumu sırasında iki stoper kullanmak yerine, bir kaleciyi stoperin yanına getirip, diğer stoperi sol bek olarak kullanarak hücumda +1 olmayı başardı Pep. De Zerbi’nin klasikleşen 2-4-4’ünde 2 stoperin kullanılıyor olması, ileri hücum hattının 4 oyuncudan oluşmasına sebep oluyordu, bu 4 oyuncu, rakibin 4’lü savunma hattıyla 1v1 eşleşiyordu ve bu da ileri dörtlünün büyük bir efor sarf etmesine neden oluyordu. Pep Guardiola, kaleciyi bir stoperin yanına çekip diğer stoper Gvardiol’u sol beke yollayarak ileri hücum hattını 5 oyuncuyla kurmayı ve rakip savunma hattına karşı 5v4 sayısal üstünlük kurmayı başardı. Hem bir çok avantajı beraberinde getiren 2+4 oyun kurulumu şemasını saha içinde uygulamayı başarırken, bir yandan da hücumda eksilmeden +1 olmayı başardı Pep Guardiola. Pep, De Zerbi’nin bu şemasını geliştirerek meseleye farklı bir boyut kattı.

Jeremy Doku Tercihi & Doku’yu 1v1 Bırakmak
Pep Guardiola, Brighton’ın cüretkar ve cesur oyunundan ötürü kendilerine bir çok geniş alan vereceğini bildiği için, geniş alanları hızıyla çok iyi değerlendiren ve 1v1’leri iyi oynayan Jeremy Doku’yu sol kanatta tercih etti. Özellikle ilk yarıda Doku’yu Milner ile sayısızca kez 1v1 bırakmayı başaran Manchester City, onun bu özelliğinden bir çok kez pozisyonlara girerek yararlandı ve Alvarez’in attığı ilk gol Doku’nun yakaladığı bu 1v1’den geldi. Doku’ya daha fazla hareket alanı ve zamanı sağlamak için Bernardo Silva sol içte konumlanıyor ve Milner’a karşı Doku ile 2v1 üstünlük sağlıyordu City. Milner doğal olarak iç hattı kapatmak durumunda kalıyordu ve çizgide Doku için hareket alanı ve zamanı sağlanmış oluyordu. Tabiri caizse Doku Milner’ı paramparça etti yakaladığı 1v1’lerde. Şüphesiz ki maçı izleyen bir çok kişi için maçın adamıydı Doku. Pep’in bu maça özel yaptığı Doku tercihi, tıpkı bir çok maça özel yaptığı tercih gibi sonuç verdi. Pep’in bu konudaki başarı oranı 75%’den fazladır kanımca.
Juan Alvarez’in Rolü & Stones’un İç Koridor Koşuları
Pep Guardiola’nın 3-2-5’inin ileri 5’lisinde normalde biri sağda, biri solda olmak üzere iki tane iç koridor oyuncusu bulunur fakat bu sezon De Bruyne’nin yokluğunda bu biraz daha farklı işliyor. Brighton karşısında Bernardo Silva sol iç koridor oyuncusu olarak görev alırken, Alvarez sağ iç koridor yerine Haaland’ın yanında veya hemen arkasında konumlandı ve sağ içte görev alan bir oyuncu bulunmadı. Foden sağ çizgide tek başına oyunu genişleten isim oldu. Top Foden’a gelmediği sürece sağ iç koridorda kimse bulunmuyordu. Top Foden’a geldiğinde ise sağ iç koridora doğru çift pivottan bir tanesi olan Stones’un veya 10 numara Alvarez’in oraya doğru yaptığı koşuları izledik. Stones’un boş koşu yaparak Alvarez’e alan açtığı sekanslar vardı bu görüntüdeki gibi. Foden’ın kenarda tek başına kalmasının bazı avantajları da vardı. Oyun soldan akarken, oyun yönü sağa doğru hızlıca döndüğünde Brighton’un yaptığı kaymalardan ötürü, Foden daha fazla hareket alanına sahipti ve rahatça içeri kat edebiliyordu sol ayaklı ters ayaklı kanat oyuncusu olarak. Bu alanları dribblingleri ile gayet iyi değerlendirdiğini söyleyebiliriz Foden’ın.

Juan Alvarez’in bir diğer rolü ise bir 10 numara olarak derine gelip merkezde +1’i oluşturmak ve rakip savunmanın dengesini bozmaktı. Onla eşleşen savunma oyuncusu Alvarez’i derine indiğinde takip ediyor ve hem bloklar arasında hem de savunmada bir boşluk oluşuyordu. Alvarez aynı zamanda derine inerken +1 oluşturduğunda üçgenler de oluşturmuş oluyordu. Bu üçgenler sayesinde üçüncü adam prensibini de uygulayabiliyordu Manchester City.

Brighton’ın Savunma Kurgusu
Brighton’un savunma kurgusu Manchester City oyuncularına zaman tanımama üzerine kuruluydu. Orta ve düşük blokta 4-4-2 formasyonunda karşılama yapıyor gibi gözükse de, rakipteki topa sahip olan oyuncuya en yakın oyuncunun zaman tanımamak için yüzde yüz baskıyla üzerine gitmesi, saha içinde ilginç görüntüler ortaya çıkardı Brighton savunmasında. O yüzden bir formasyon belirtmek doğru olmaz, bu da neden formasyonlara çok takılmamamız gerektiğini ve amaca odaklanmamız gerektiğini gösteriyor. Zaman zaman alan, zaman zaman 1v1 savunma gördük Brighton’dan.
Brighton’ın Oyun Kurulumu

Brighton artık klasikleşen 2-4-4 (2-4-2-2) şemasıyla oyun kurdu bu maçta da. Brighton, ileri dörtlü hücum hattına doğru uzun paslarla bir çok kez direkt oyunu tercih etti. Brighton’ın 4’lü hücum hattı, 4’lü rakip savunma hattıyla 1v1 eşleşiyordu ve bu yüzden, uzun toplar sırasında girilen ikili mücadelelerdeki fizik kalite ve kazanılan ikinci toplar büyük bir önem taşıyordu. Tahmin edildiği üzere ise fizik kalitesiyle öne çıkan Manchester City savunma oyuncuları bu ikili mücadelelerden ve ikinci topları toplama görevlerinden sayıca daha fazla galip çıkan taraf oldu. Brighton’ın derine inen iki bağlantı oyuncusu pas kombinasyonları sonucu ilerideki iki kenar oyuncusunu rakip bekle 1v1 bırakmayı zaman zaman başarsa da, istediğini tam olarak alamadı.
Manchester City’nin Pres Şeması

Manchester City, Brighton geriden kaleciyle oyun kurarken 1v1 eşleşmeleri tercih etti. Çift forvet Haaland ve Alvarez iki rakip stoperle, kenar oyuncuları Foden ve Doku rakip beklerle eşleşirken, Brighton’un çift pivotunu Bernardo Silva ve Rodri marke ediyordu. Rodri, Silva’ya göre biraz daha geride konumlanıyor ve hem olası bir blok arası pasını kontrol ederken hem de diğer pivot oyuncusunu marke ediyordu. Geride ise 4v4 kalmıştı City. Yani sahanın her yerinde 1v1 eşleşmelere dayalı bir pres şeması kurgulamıştı Pep. Son detay ise, rakip ileri dörtlü hücum hattına doğru bir derin pas attığında, Manchester City’nin savunma oyuncuları agresif bir baskı yaparak topu kazanmayı hedefledi. Orta ve derin blokta ise klasikleşen 4-4-2 formasyonunda karşılama yapmaya devam etti City.
Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.
