Derbi Özel Analiz| Fenerbahçe mi Galatasaray mı?

Fenerbahçe – Galatasaray derbisi, 2014-15 Süper Lig sezonu şampiyonunu belirlemek açısından önemli bir viraj olacak. 4. yıldızı takma hesabındaki iki takım dışında Beşiktaş’ın da şampiyonluk hesaplarını etkileyecek olan bu maçı biraz farklı yönlerden, iki takımında sahaya yayılışları açısından analiz edeceğim.

Bir takımın sahaya nasıl yayıldığı, sonuca gitmek açısından çok farklı sonuçlar doğurabilir. Günümüz futbolunda kompakt olmak, savunma çizgisi ile forvet arası mesafeyi kısa tutmak ve bu iki sanal çizgi arasında kollektif bir uyum sergileyip, pas bağlantılarını iyi kurup sonuca gitmek çok önemli. Bu iki sanal çizginin de sahanın hangi bölgesinde olacağı bir takımın maç stratejisini belirleyen en önemli faktör olabilir.

Süper Lig’de özellikle Fenerbahçe, Galatasaray hemen her sene hedefi şampiyonluk olan iki önemli kulüp.  Bu iki takım da ligdeki her maçı kazanmak için sahaya çıkar. Taraftarı mutlu eden oyun anlayışları da çoğu zaman rakibe yüklenen, sürekli pozisyon arayan ve gol bulan bir anlayıştır.

Peki bu iki takım 2014-15 sezonunda sahaya nasıl yayılmışlar?

Bunun için iki veriyi baz alacağım; biri oyuncuların topla buluşmalarının ortalaması olan “Takım Mesafesi”, diğeri de oyuncuların topa müdahale, top kapma, uzaklaştırma gibi defansif hareketlerinin yapıldığı bölgelerin ortalaması olan ” Savunma Mesafesi”.

fb-gs saha

Sezon ortalamalarına baktığımızda Fenerbahçe’nin takım mesafesinin Galatasaray’a göre 1,5 metre kadar önde olduğunu, savunma mesafesinde ise 3,5 metre önde olduğunu görüyoruz.

Derbi günü için bu rakamları biraz daha detaylandıralım;

Fenerbahçe’nin kendi evinde oynadığında takım mesafesi 60,98 metreye kadar çıkarken, Galatasaray’ın deplasmanlardaki savunma mesafesi ise 42,73 metrede.

Fenerbahçe’nin kendi evindeki savunma mesafesi 50,65 metre iken Galatasaray’ın deplasmanda takım mesafesi 55,35 metrede.

Bu rakamlar baz alındığında Fenerbahçe’nin takım olarak Galatasaray’a göre daha önde oynayacağını söyleyebiliriz. Fenerbahçe oyunu Galatasaray yarı sahasında oynamak isteyecek. Set hücumları ile sabırlı pas yapıp Galatasaray savunmasında açık arayacak.

Galatasaray ise belki daha kontrollü bir oyun ile Burak, Bruma, Yasin gibi gibi oyuncularını Fenerbahçe’nin savunması arasına sarkıtmayı düşünebilir.

İki takımın da son hafta oynadıkları maçlara bakacak olursak;

 

Fenerbahçe

Fenerbahçe’nin Konyaspor deplasmanında 1-1 berabere kaldığı maçta takım mesafesi 54.4 metrede idi.  Savunma mesafesi ise 44 metre. İki veri de deplasman verileri anlamında sezon ortalamalarında. Ancak burada takımın boyu ayrı bir önem kazanıyor.

Aşağıdaki pozisyonda Fenerbahçe’nin ileri uç oyuncuları ile savunma hattının birbirinden ne kadar uzak oynadığını, hatların birbirinden ne kadar kopuk olduğuna güzel bir örnek olduğunu düşünüyorum.

fb1

Konyaspor savunması, Fenerbahç’nin alan daraltmaktan uzak  savunma anlayışında çok rahat bir şekilde ayağa pas yaparak çıkıyor.

fb2

Kanadı kullanarak 3. bölgeye hızlı bir şekilde geliyorlar. Orta alanda 3 Konyaspor’lu oyuncu neredeyse tamamen demarke durumda.

fb3

Top tek paslarla en boştaki oyuncuya aktarılıyor. Belki pozisyon gol olmadı veya maç içinde genel olarak Konyaspor Fenerbahçe’nin bu oyun anlayışından faydalanamadı. Ancak Fenerbahçe derbiden istediği sonucu almak istiyorsa öncelikli olara daha kompakt, birbirine yakın oynamalı.

FullSizeRender (33)

Fenerbahçe ile ilgili son olarak söylenebilecek şey, önde oynama isteğinin sahanın kullanım oranlarına yansıması; 2014-15 sezonu ortalaması olarak Fenerbahçe 3. bölgeyi %27,90 oranında kullanırken orta alanı %48.2, savunma bölgesini ise %23.9 oranında kullandı. Orta alan ve 3. bölge olarak Galatasaray’dan daha yüksek bir kullanım oranı olduğunu söyleyelim. Galatasaray’ın oranlarını aşağıda ayrıca vereceğim.

Geliştirdiği ataklarda Ceza alanına girme oranı ise %38.

Galatasaray

Galatasaray, bir ritim kazanmış görünüyor. Geçtiğimiz hafta Erciyesspor’u 3-1 ile geçerken takım mesafesi 60.5 metre, sezon ortalamasının da üzerinde. Savunma mesafesi de 49.3 metre, yine bu anlamda sezon ortalamasının üzerinde bir maç çıkardılar.

Derbi’de skor bulabilecekleri pozisyonlara son maçtan örnek vermek gerekirse;

Bruma, Burak gibi sprint özellikleri olan oyuncular ile Fenerbahçe savunmasının arkasına sızmaları gol şansı yakalamalarını sağlayabilir.

gs1

gs2

Galatasaray da Erciyesspor’a karşı oyunu önde kabul etmenin zorluklarını yaşadı. Özellikle alan ve adam paylaşımındaki zaaflar dikkat çekici idi.  Orta alanda 3 Galatasaray’lı oyuncunun doğru pozisyon almadığını görüyoruz. Ayrıca arka tarafta da geriden gelip atağa destek veren bir Erciyesspor’lu oyuncunun daha kaçırıldığını görüyoruz.

gs3

Adam paylaşımındaki hata büyük, iki stoperin oyuncu paylaşımı tamamen hatalı.  Bir müdahale de o top arka direğe atılmadan önce ön tarafta yapılabilirdi. Uzak direkte topla buluşan Erciyesspor’lu oyuncu golü yapıyor.

gs5

Galatasaray’ın bu sezon kullandığı alan yüzdelerine bakacak olursak, 3. bölgeyi %26.9 (FB’de %27.9), orta alanı %47.6 (FB’de %48.2), savunma bölgesini ise %25.5 (FB’de %23.9) oranında kullandığını görüyoruz. Geliştirdiği ataklarda Ceza alanına girme oranı %35 (FB’de %38)

Bu analiz elbette tek başına maçın skoruna ışık tutmayacak. Ancak iki takımın da sahaya nasıl yayıldığı, sahayı nasıl kullandıklarına ilişkin futbolseverlere bir bakış açısı kazandırabileceğini umuyorum.

Kaynak: Matchstudy