Denge bozan kanat seti | Beşiktaş 2-2 Başakşehir

Beşiktaş, İnönü’de doksan dakika boyunca öne geçemediği mücadelede Emre Belözoğlu’nun Başakşehir’ini ağırladı. Trezeguet, Güven, Okaka ve Kenan’ın karşılıklı golleriyle berabere biten maçta oyun ağırlıklı olarak Beşiktaş’ın istediği gibi ilerledi ancak Beşiktaş’ın takım savunması yine alarm verdi.

Valentin Rosier’in savunmadaki bazı hataları dikkat çekerken Başakşehir’in Hasan Ali Kaldırım ve Trezeguet üzerinden kurguladığı kanat setinden ağırlıklı olarak bahsedeceğim.

Maçın taktiksel hikayesini iş ortağımız Metrica Sports‘un geliştirdiği Play yazılımı ile birlikte inceleyeceğiz.

Genel

Beşiktaş’ta son haftaların faydalı ismi Kenan Karaman 11’de başlarken Güven Yalçın da Batshuayi yerine sahadaydı. Savunma ikilisi Serdar – Welinton ikilisiyle kurulurken burada sol stoperde oynayacak isim görece dezavantajlı olacaktı ve o isim orada oynama tecrübesi nedeniyle Welinton oldu.

Başakşehir’de Ndayishimiye’nin yokluğunda başlayan 18 yaşındaki Ravil Tagir dışında büyük fark yoktu.

Beşiktaş’ın 17. dakika itibariyle arttırdığı baskısı 3 tane pozisyon olarak döndü ve tabelaya yakın bir takım izledik. Bu noktada Güven’in yapıcı profili, Kenan’ın aktif bir oyuncu olması ve Ghezzal’ın ince işleri parladı. Ancak Beşiktaş tabelayı bulması gereken bu pozisyonları boş geçince oyunun kendine has adalet kavramı Başakşehir’i öne geçirdi. Golde zincirleme bir savunma hatası söz konusuydu. Rosier’in çizgiyi bozması ve Serdar’ın asiste dönüşen uzaklaştırması ise bunlardan en belirgin olanlarıydı.

İkinci golün asistini ise bu bilgiyi maçtan önce vererek ben yaptım galiba. 1,86’lık Okaka, Beşiktaş savunmasına karşı tam anlamıyla bir hava hakimiyeti kuramasa da Başakşehir’deki ikinci isabetli kafa vuruşunda golü bulmuş oldu.

Kurgu

Beşiktaş’ta Josef’in yokluğunda derinde rol üstlenen oyuncu Atiba olurken bekler her zamanki gibi önde konumlandı. Burada temel faktör beklerin çizgide kalarak rakibi genişletmesi ve rakip hattın genişlemesiyle Alex & Can ikilisinin hatlar arasında top alabilmesiydi ancak bu tam olarak işlemedi. Can’ın dripling yeteneğinin öne çıktığı anlar izledik ancak final tercihleri çoğunlukla hatalıydı. Henüz rolünü arayan bir oyuncu konumundaydı. Alex ise oyun 3. bölgede oynanırken hatlar arasında aldığı toplarla ince işler kovaladı ve birkaç haftadır olduğu gibi oyun formunu yükseltmiş gözüküyordu.

Welinton’un sol stoper oynaması mecburi bir durum sayılırdı ancak onun sağda olmadığı bir kurguda Ghezzal ve Rosier gibi iki yapıcı oyuncusunu da sağ kanatta kullanan Beşiktaş oyunu buradan yönlendiremedi. Welinton’un yapıcı tarafta olmaması oyunu geriden kurarken Beşiktaş’ı olumsuz etkiledi. Serdar’ın pasör özellikleri fena olmamasına rağmen…

Serdar’ın pasör özellikleri fena değil ancak zaman zaman denediği gelişigüzel uzun toplar Beşiktaş kurgusunu sekteye uğrattı. Üstelik önde bu uzun topları indirebilecek bir profil de yoktu.

Yukarıdaki sekansta Welinton sol stoperde ellerini açmış durumda, Atiba da Serdar’ı ona yönlendirmeye çalışıyor ancak 4141’le orta blokta yerleşmiş Başakşehir’e karşı Serdar’ın tercihi uzun bir top oluyor. Bu uzun topların da değerli olduğunu düşünüyorum ancak sağ çizgide Rosier’le rakibi genişletme fırsatı varken bunun denenmesi top kaybı olarak dönüyor Beşiktaş’a. Elbette bu sadece bir pozisyon.

Başakşehir tarafına baktığımızda ise çok değerli bir set görüyorduk ve o set Rosier’in savunmada ekstra kötü bir maç çıkarmış olmasının nedenlerinden biriydi…

Hasan Ali & Trezeguet seti

Maçtaki en değerli hücum setine bakıyoruz. Başakşehir derinden atak başlatıyor. Alışkın olduğumuzun aksine sol bek Hasan Ali Kaldırım oyunu çizgiye genişletmek yerine içe kat ediyor. Bu içe kat etme Beşiktaş savunmasında Rosier, Atiba ve Ghezzal’ın bütün eşleşme dinamiğini bozuyor ve çizgide kalan Trezeguet boşa çıkıyor. Sonrasında çizgide top kullanan Trezeguet, altın bölgeye tehlikeli bir top atıp arkadaşını topla buluşturuyor. Bu set neden önemli? Buradan gol çıkmamış olsa bile bir bek ve bir kanat oyuncusunun sadece hareketlenerek nasıl denge bozduğunu görüyoruz. Elbette Berkay Özcan’ın geriye hareketlenmesinin de katkısı var bu eşleşmelerin dağılmasında.

Başka bir örnek, aynı set, kötü uygulama… Atak başlangıcında asimetriyi daha iyi görebilmemiz açısından Başakşehir savunma dörtlüsünü özellikle belirtiyorum. Sonrasında Hasan Ali’ye dikkat ediyoruz. Çevre kontrolü yoğun ve içe kat ederek net bir şekilde Rosier ile eşleşiyor. Trezeguet çizgide yine müsait ve önünde de kullanabileceği bomboş bir koridor var. Çünkü Hasan Ali normalde çizgide savunan Rosier’i içeri çekti. Ghezzal da alışkın olmadığı bir savunma eşleşmesiyle karşılaştığı için ortada kalıyor. Ne topa ne de rakibe gidebiliyor. Sonrası Ravil’in ters top tercihiyle sonuçlanıyor. Set aynı set, uygulama farklı. Fiilen işliyor ve eşleşmelerin dengesini bozuyor.

Ghezzal, Kenan, Güven

Ghezzal bireysel olarak özel katkı verdiği ama ondan bağımsız olarak bu katkının tabelaya tam olarak işlemediği bir sezonu geride bırakıyor. Başakşehir karşısında da yine topla yaptığı ince işçilikle fark yaratırken 3 tane sekansı yukarıda derledim. Beşiktaş’ın 2. golü dahil örnekleri çoğaltmak mümkün ancak Ghezzal bildiğimiz Ghezzal işte.

Kenan Karaman’a gelirsek birkaç haftadır Beşiktaş hücumlarındaki temel bağlantı rolünü başarıyla yerine getiriyor ve ilk golünü atmayı başararak büyüyü bozuyor. Hücum finallerindeki tercihleri ve bitiricilik problemi ise başını ağrıtmaya devam edecek gibi gözüküyor. Güven Yalçın’ın merkezdeki varlığı bence en çok onun içe kat eden ve koşu atan profili için değerli. Yazıda temel başlıklar üzerinden ilerlediğim için fazla bahsetmemiş olsam da Güven Yalçın’ın yapıcı bir oyun oynadığını eklemek gerek. Onun performansındaki sürekliliği ise oynama sürekliliği kazanmadan eleştiremeyiz diye düşünüyorum.

Final

Önder Karaveli’nin devre sonundaki oyuncu değiştirmeme inisiyatifinin pahalıya patladığı mücadelede Beşiktaş oyuna ağırlıklı olarak hakim gözüküp tabelaya yakın dursa da pozisyonları değerlendirememenin bedelini ödedi. İkinci yarıda Güven’in oyundan alınması ise 3. bölgede top tutamamakla sonuçlandı. Bir diğer zorunlu hamle olan Emirhan hamlesi de Emirhan rakip kaleden epey uzakta konumlanmak zorunda kaldığı için taktiksel bir hamle olmaktan uzaktı. Başakşehir’e baktığımızda ise Emre Belözoğlu’nun özellikle sol kanatta Hasan Ali ve Trezeguet ile kurguladığı set başarıya ulaşmış gözüküyordu.

Önder Karaveli’nin Beşiktaş’ı kolay kaybetmeyen bir takım oldu belki ancak kaybetmemek yalnızca kazanılamayacak maçlarda değerli bir olasılık… Bu maç onlardan biri değildi.

Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.