Beşiktaş üçlü oynar mı? | Beşiktaş 0-0 Antalyaspor

İnönü’ye eski günlerini hatırlatan bir atmosferde izlediğimiz maçtan gol sesi çıkmadı. Maçın belirleyici detayı Beşiktaş’ın üçlü savunma kurgusu olurken tabelaya etki eden en önemli isim yaptığı çıkışlarla pozisyonları önleyen kaleci Ersin Destanoğlu oldu.

“Beşiktaş üçlü oynar mı?” sorusunu iş ortağımız Metrica Sports‘un geliştirdiği Play yazılımı ile birlikte inceleyeceğiz.

Genel

Beşiktaş maça üçlü savunmayla başladı. Kanatlarda Rosier & Rıdvan’ın varlığı bu oyunu ideal gösterse de daha önceki üçlü savunma deneyiminde parlayan Welinton’un tercih edilmemesi kendi adıma soru işareti koyduğum bir detay oldu. Merkezde Pjanic ve Can Bozdoğan ikilisini kullanan Önder Karaveli hücumda istediği genişliği yaratamazken savunmada geniş alanda ciddi sıkıntılar yaşadı. Maçın taktiksel hikayesini bu genişlik problemi şekillendirdi.

Antalyaspor özellikle ilk yarıda toptan çekinmeyen yapısıyla Beşiktaş’ın önde baskısına karşı çok başarılı reaksiyon verdi. Maçı çözmeye en yakın aksiyonlar da bu baskıların sonucunda atılan uzun toplardı. Beşiktaş savunması bu uzun toplarda ciddi problem yaşarken Ersin Destanoğlu süpürücü kaleci profiliyle yine fark yarattı.

Beşiktaş üçlü oynar mı?

Öncelikle Beşiktaş’ın üçlü oynaması için de oynamaması için de sebepleri var. Bir ya da iki maçta deneyip bundan uzaklaşmak da buna mesafeli durmak da özünde aynı anlamsızlıkta. Beşiktaş neden üçlü oynayabilir sorusunun birden fazla cevabı var ancak bu cevapların öncesinde Antalyaspor maçında neyin işlemediğinden bahsedelim.

Genişlik. Beşiktaş, Antalyaspor karşısında üçlü kurguda kanat-beklerini istediği gibi topla buluşturarak oyunu genişletemedi. Oyunu genişletemediği için merkezde Pjanic’ten istediği verimi alamadı. Zincirleme bir süreçti bu. Üçlü savunmanın doğası gereği geride +1 kişiyle oyun kurmak da haliyle zafiyete dönüştü. Yukarıdaki sekansta Pjanic oyunu halihazırda genişlemiş kanattan oynamak yerine merkezden oynamaya devam ediyor. Montero ve Rıdvan bu oyunun gerekliliklerini diğer kanattan daha iyi kavramış gözüküyor çünkü top kullanırken görmemiz gereken bu genişlik ısrarla sol kanatta gözümüze çarpıyordu. Pjanic atağın devamında merkezde Can’ı gördü ve Beşiktaş istediği gibi oyun kuramadı.

Kanat-beklerini oyuna dahil edemeyen Beşiktaş ısrarla merkezde top yapmaya çalıştı ancak genişlemesine gerek kalmayan Antalyaspor merkezde rahatça savunma yaptı. Ne derinde ne de öne karşıladılar. Tam olarak orta blokta Pjanic’in verimini düşürdüler.

Kanat-bekler bu kadar önde kullanılacaksa bu noktada stoperlerin genişliğinden söz etmemiz gerekiyor. Montero’nun ısrarla kovaladığı bu genişliğe Necip’in aynı katkıyı veremediğini eklemek gerek. Yukarıdaki sekansta Montero elini kaldırmış bir şekilde pas bekliyor. Bu kurguda rakibi genişletmeden merkezden top kullanmaya çalışmak biraz beyhude bir çaba gibi gözüküyor. Beşiktaş’ın ön tarafta sırtı dönük oynayabilen bir santrforu olmadığı da düşünülürse kurgunun ikinci adımında beklerin dahil edilmesi şart.

Elbette Antalyaspor beklerinin buradaki savunma katkısını da övmek gerek. Belki Beşiktaş başka bir rakibe karşı beklerini daha aktif kullanıp rakibi genişletebilir ve merkezde Pjanic’in de verimini arttırabilir. Alex’in hatlar arasında kaybolması ise bambaşka bir boyut kazandı. Üzerine eklenebilecek pek bir şey yok.

Başlıkta sorduğum sorunun cevabına gelirsek; elbette oynar ama nasıl? Örneğin Welinton’un üçlü kurgunun sağında parlayacağını söylemek için kahin olmaya gerek yok. Hem top tekniği hem savunma profili onu üçlü savunmanın sağı için ideal kılıyor. Montero tarafına baktığımızda ise top rakipteyken sıkıntılar yaşanabilir çünkü geniş alanda Montero’yla eşleşecek bir kanat oyuncusunun o maçta parlayacağını söylemek zor olmaz.

Ersin Destanoğlu #30

Hücumda istediği gibi genişleyemeyen ve rakibi genişletemeyen Beşiktaş, savunmada tam aksine oldukça negatif bir genişliğe ve boşluğa sahipti. Zaman zaman önde karşılayan Beşiktaş’a karşı atılan uzun toplar ciddi tehlike yaratacaktı ancak devreye Beşiktaş’ın kalecisi Ersin Destanoğlu ve süpürücü kaleci profili girdi.

Şut çekilemediği için xG’ye yansımayacak bolca tehlike Ersin’in kaleden hızlı çıkışlarıyla savuşturuldu. Bu noktada Montero’nun arkasının işleniyor olması da yine oyuncunun profili hakkında fikir veriyor. Montero bireysel açıdan epey iyi bir maç çıkarsa da onun profili üçlünün solunda karşılayacağı hızlı kanat oyuncuları ciddi bir avantaj yaratıyor. Ersin kaleden çıkmasaydı yukarıda da izlediğimiz sekansların bazılarında Montero’nun rakiplere yetişme şansı yoktu. Sağ stoperde neden Welinton oynamalı sorusunun cevaplarından biri de bu durum aslında.

Baskı karşısında Antalyaspor

Beşiktaş, İnönü atmosferinin de etkisiyle özellikle başlangıçta Antalyaspor’a karşı önde baskı uygulamaya çalıştı. Bu baskıya, Antalyaspor geri hattının oyuna Boffin’i de dahil ederek çok iyi karşılık verdiğini söylemek lazım. Yukarıdaki sekansta baskının yerden rahatça kırılışını ve sonrasında ters bir uzun topla Beşiktaş savunma arkasında tehlike yaratıldığını görüyoruz. Bu sekansların tamamı böyle başarılı uzun toplarla sonuçlanmasa da baskıya karşı yerden gayet iyi çıkan bir Antalyaspor izledik.

Önceki başlıkta Ersin Destanoğlu’yu değerli kılan durum bu pozisyonda da kendini gösteriyor. Beşiktaş savunma arkası bu maç özelinde bir maden niteliğindeydi. Antalyaspor bunu işleyemedi, Ersin izin vermedi.

Final

Beşiktaş, ilk yarıda üçlü savunmada istediğini alamayınca ikinci yarıda daha alışkın olduğu bir kurguda bireysel kalitenin de artmasıyla daha tehlikeliydi. Bu doğal bir sonuçtu çünkü üçlü savunma dünden bugüne oynanabilecek bir şey değil. Şayet kafada bu kurgu üzerinde ciddi bir hedef çizildiyse de 45 dakikada bu planın üstünü çizmek doğru olmayacaktır. Çünkü her zaman bildiğini oynamak daha kolaydır, değişimler de sancılı olacaktır.

“Beşiktaş üçlü oynayabilir mi?” sorusuna birden fazla açıdan yaklaşmaya çalıştım. Önder Karaveli’nin bu kurguda ısrarcı olup olmayacağını ise bize zaman gösterecek…

Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.