Süper Lig’in 15. haftasında Galatasaray sahasında Altay’ı konuk etti. Son 3 haftadır galibiyet yüzü göremeyen ev sahibi ekip, son dakikalarına 2-1 önde girerek galibiyete yaklaştığı maçtan 2-2’lik skorla ayrılarak haftayı 7. sırada tamamladı.
Maçın analizini global iş ortağımız Metrica Sports’un geliştirmiş olduğu Play yazılımı ile birlikte yapacağız.
Kadrolar
Ev sahibi ekip maça 4-4-2 dizilişi ile çıkarken geri dörtlüde Yedlin, Nelsson, Marcao ve Van Aanholt görev aldı. Ortadaki ikiliyi Berkan ve Taylan’dan oluşturan Fatih Terim, kanatlarda Kerem ve Feghouli’ye görev verdi. Forvet hattında ise Halil ve Mohamed görev aldılar fakat Halil 9 numara oynamak yerine bağlantı yapan oyuncu olarak Mohamed’ten biraz daha geride konumlandı.
Konuk ekibe baktığımız zaman 4-2-3-1 dizilişini görüyoruz. Geri dörtlüde Cebrail, İbrahim, Murat ve Kazımcan görev alırken ortadaki ikilide Zeki ve Poko vardı. Konuk ekibin hücum hattı ise Kappel, Pinares, Rodriguez ve Bamba’dan oluştu.
Altay
Sahaya 4-2-3-1 ile çıkan konuk ekip, rakibini yerleşik düzende karşılarken kanat oyuncularının da geriye gelmesiyle birlikte 6-2-2 şekline bürünerek geride boş alan vermemeye çalıştı. Yüksek performans göstererek bu yapıyı korumaya çalışan konuk ekip için işler 30. dakikaya kadar gayet iyi gidiyordu.
Nitekim, Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanan gol beklentisi verilerine baktığımız zaman Galatasaray’ın ilk 30 dakika içersinde çok fazla gol beklentisi üretemediğini görebiliriz. 15. dakika civarında gelen pozisyon da yerleşik savunmaya karşı değil hızlı hücumda Mohamed’in defans arkasına sarkması sonucunda geliştirilmişti.
Galatasaray geriden oyun kurmaya çalışırken konuk ekibin zaman zaman ön alan baskısı yaptığını gördük. Ön alanda rakibini genellikle 4-1-4-1 şeklinde karşılayan konuk ekip, ayağında top alan oyuncuyu serbest bırakarak diğer oyunculara konsantre olmaya çalıştı ve bu sayede pas kanallarını kapatmaya çalıştı. Nitekim, yukarıdaki görselde top Marcao’nun ayağındayken Bamba’nın, Marcao’ya basmak yerine pas açısını kapatmaya çalıştığını ve geri kalan Altaylı oyuncuların rakiplerle birebir eşleşmeye çalıştığını görebiliriz.
Galatasaray
Galatasaray’ın sahaya 4-4-2 dizilişi ile çıktığını fakat Halil’in daha farklı bir görevde oynatıldığını belirtmiştim. Galatasaray’ın genç forveti bu maçta da aynı rolü üstlendi ve Mustafa Muhammed’e oranla daha geride konumlandı. Bu sayede daha fazla boş alan bulan oyuncu, maçı 2 kilit pas ile tamamladı(Lig ortalaması 0.9).
Daha önceden de olduğu gibi, Galatasaray bu maç özelinde de oyun kurma anlamında bazı sıkıntılar yaşadı. Hareketliliğin eksik olduğu ve saha yerleşiminin doğru olmadığı zamanlarda ev sahibi ekip genellikle Marcao’nun tercihleriyle geriden çıkmaya çalıştı. Yukarıdaki görsele baktığımız zaman bu durumu daha rahat anlayabiliriz. Oyunun genişlemesi gerekirken daraldığını gördüğümüz sekansta Marcao pas opsiyonu bulamayıp topu sürüyor ve akabinde Halil’i görüyor. Ancak, Halil’in topu kötü bir şekilde kontrol etmesinden dolayı Altaylı oyuncular topu kazanıp tehlikeli bir kontra atak geliştirdiler.
Galatasaray her ne kadar oyun kurma anlamında sıkıntı yaşasa da maçın bazı sekanslarında olumlu sinyaller verip neyin doğru yapılmasına gerektiğine dair bazı işaretler gösterdi. Günümüz futbolunda çoğu takımın oyun kurarken geride 3-2 şeklinde konumlanırken ön tarafta da 2 oyuncusunu çizgilere bastırarak rakibi genişletmeye çalıştığını biliyoruz. Yukarıdaki sekansta buna örnek bir durum oluştu. Berkan’ın sağa açılmasıyla birlikte geride üçlü bir hat oluşurken onun boşalttığı alana Feghouli gelerek pas opsiyonu oluşturdu. Pozisyonun devamında saha içi hareketliliğinin de iyi olması neticesiyle Galatasaray geriden daha rahat çıktı.
Galatasaray’ın golden önceki en yüksek gol beklentisine sahip olan pozisyonu da geriden doğru bir şekilde çıkmanın sonucunda geldi. Berkan’ın stoperlerin arasına girerek top aldığı pozisyonda Kerem de geriye gelip hatlar arasında konumlanarak top aldı ve devamında Van Aanholt ile birlikte hücumu geliştirdi.
Galatasaray’daki bazı sorunlar
Altay’ın attığı ilk golü ve ilk golden sonra geliştirilen tehlikeli kontra atağa baktığımız zaman Galatasaraylı oyuncuların top kaybedildiği anda gerekli reaksiyonu göstermediğini veya göstermediğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Altay’ın ilk golünü incelersek topun kaybedildiği anda bazı Galatasaraylı oyuncuların gerekli reaksiyonu göstermediğini görebiliriz. Halil ve Kerem ikilisinden birinin Cebrail’i takip etmesi gerekirken takip etmediğini ve bu yüzden Van Aanholt’un kanatta 1’e 2 kaldığını söyleyebiliriz. Bunun sonucunda da 6’ya 6 gibi bir durumla karşılaşan ev sahibi ekip, topun ağlarla buluşmasını engelleyemedi ve 1-0 geriye düştü.
Diğer pozisyona baktığımız zaman ilk gole benzer bir sorunun varlığından söz edebiliriz. Topun kaybedilişinden sonra gerekli reaksiyon gösterilmediği için Altay 5’e 5 hücum etme fırsatını yakaladı. Pozisyon her ne kadar bir aksiyonla sonuçlanmasa da umut vadeden bir ataktı ve doğru pas atılabilseydi Altay’ın 2. golü bulması işten bile değildi.
Dikkat çekmek istediğim bir diğer konu da Galatasaraylı bazı oyuncuların savunma konusunda gerekli özeni göstermemesi. Yukarıdaki görüntü de bu durumun örneklerinden biri. Altaylı oyuncunun 1’e 2 kaldığı durumda Kerem ve Van Aanholt rakibin pas açısını kapatamıyorlar. Pozisyonun devamında da Van Aanholt gerekli takibi yapmıyor. Pozisyon her ne kadar golle sonuçlanmasa da Van Aanholt’un rakibi takip etmemesi – her ne kadar maçı 7 kilit pas ile tamamlasa da – savunma hanesine eksi yazılacak bir durum kendisi adına. Altay hücumlarının %42’sinin Galatasaray’ın sol kanadından gelişmesi de bu olguyu kanıtlar nitelikte.
Marcao
Galatasaray’ın bulduğu gollerde istatistiki bir katkıya sahip olmasa da Brezilyalı oyuncunun yerleşik savunmalara karşı attığı diyagonal ve defans arkası toplar Galatasaray’ın en güçlü hücum opsiyonlarından birisi.
Altay’ın maç planı olarak 6’lı bir savunma hattı oluşturmaya çalıştığını söylemiştik. Golde her ne kadar bu yapı bozulmuş gözükse de Marcao’nun bu uzun topu golün en önemli detayıydı diyebiliriz.
2. yarıda Galatasaray’ın bulduğu en önemli pozisyonlardan biri de Marcao’nun defans arkasına attığı topun sonucunda geldi. Bu pozisyon özelinde, Altaylı oyuncunun kendisine doğru koşarken yüzünün Marcao’ya dönük olmasını fırsat bilen Van Aanholt’un koşusu kadar Marcao’nun pası da önemliydi.
Final
Daha önceki maçlarda yerleşik savunmaya karşı üretkenlik sıkıntısı yaşayıp pozisyon bulamayan ev sahibi ekip, bu maç özelinde üretim sorunu yaşamadı. Gol beklentisinde 3.84 gibi yüksek bir sayıya ulaşan ev sahibi ekip, kazanabileceği maçtan yaşadığı bazı bitiricilik sorunları nedeniyle 1 puanla ayrıldı.
Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.