Analiz | AC Milan 1-1 İnter

Serie A 12. hafta Milano derbisinde(Derby della Madonnina) son şampiyon Inter, zirveyi Napoli ile paylaşan AC Milan’a konuk oldu. İlk yarıda atılan karşılıklı birer gol ile taraflar sahadan birer puanla ayrıldı. Temsilcimiz Hakan Çalhanoğlu’nun da forma giydiği mücadeleyi global iş ortağımız Metrica Sports’un geliştirmiş olduğu Play yazılım ile birlikte analiz edeceğiz.

Kadrolar

Piolli tandemde her zamanki gibi Tomori ve Kjaer ikilisini tercih ederken beklerde Calabria- Ballo ikilisine görev verdi. Çift pivot olarak Kessie ve Tonali partner olurken 10 numara pozisyonunu Krunic doldurdu. Hücumun kanatları Leao ve Brahim Diaz’a emanet edilirken en uçta fenomen yıldız İbrahimovic forma giydi.

Konuk ekipte Simone Inzaghi savunmayı Skriniar-Vrij-Bastoni hattından oluşturdu. Kanat bek pozisyonunda Perisic ve Darmian şans bulurken Brozoviç derin oyun kurucu rolünü aldı. Orta sahanın merkezinde Hakan ve Barella mücadele ederken ileri uçta Lautato Martinez ve Dzeko oynadı.

Maçın öyküsü

Ev sahibi ekip geriden oyun kurarken her zamanki gibi 3-2-4-2 daha ileri de ise 3-1-6 şeklinde sahaya yayıldı. Roma-Milan karşılaşmasında bu 6’lı yapını ve rakibe uyguladıkları kanat manipülasyonlarını incelemiştik. Buna karşın Inzaghi’nin öğrencileri görseldeki gibi 5-3-2 şeklinde merkezde beşgen oluşturarak Tonali’yi pasifize etmeye çalıştı. Bu sayede gerideki üçlü yapıyı oyunun dışında bırakıp Tonali’ye de alan bırakmayınca hem sayısal hem nicelik olarak eksik kalan Milan atak gelişiminde kısır kaldı.

Inzaghi bununla birlikte özellikle geçiş hücumlarına takımını özel hazırlamış göründü. Doğru alanlarda rakibe yaptıkları ikili sıkıştırmalar ile topu kazanıp hızlıca geçiş hücumunu başlattılar. Yukarıda görüldüğü gibi ilk pozisyonda Leao topla riskli noktalara dripling yapmaya çalışınca şok baskı ile top kazanılıyor ve rakibi 5’e 4 sayısal avantajla yakalıyorlar. Diğer pozisyonda ise Kessie topla fazla oynayınca Dzeko’nun baskısına Hakan da katılıp golü getiren penaltıyı oluşturuyor.

Pioli her zamanki gibi top odaklı ön alan baskısı uyguladı. Yukarıda da gördüğümüz gibi oyunu kenara yönlendirip burada agresif şekilde baskı uyguladılar. İlk pozisyonda kaleciye yapılan baskı ile merkez gölge markajı ile kapatılıp kaleciyi çizgiye oynamaya zorlandı. Devamında ise sistemli şekilde organize baskı uygulandı ve kazanılan toptan sonra Kessie’ye yapılan faul ile beraberliği getiren golü hazırladı. Diğer pozisyonda ise yine rakibe uygulanan topla dönüş yapmaya müsaade etmeyen agresif baskıyı görebiliyoruz.

Konuk ekip, rakibinin 4-4-2 şeklindeki topsuz oyununa karşı beşli yapısının avantajlarını kullanmaya çalıştı. Rakibi bir kanada yıkıp hızlı atak yönü değişimleriyle kanat beklerini aktif kullanmaya çalıştılar. Özellikle Darmian ile etkili bindirmeler maç boyunca rakibin sol tarafına zor anlar yaşattılar. Yukarı da görüldüğü gibi Hakan’ın attığı paslarda dinamik koşular ile Darmian rakip savunma hattını delmeyi başarıyor. İki pozisyonda da oyun diğer tarafta kısa paslarla oynanırken organize şekilde hızlıca atak ters tarafa iletiliyor. Rakip kendi sağ kanadında kompakt kalırken diğer tarafta oluşan boşluğu sağ kanat beki Darmian ile etkin kullanıyorlar.

Üçüncü bölge aktifliği konusunda da rakibin dörtlü hattına karşı iki taraftaki kanat bekleri ile sayısal üstünlük sağlandı. Hem Perisic, hem de Darmian arka direk koşuları ile ceza sahasına boş koşular attılar. Yukarıda görülen pozisyonda da içeride 4’e 4 eşleşme olduğunu görüyoruz. Darmian’ın koşusuna Leao cevap vermeyince arka direkte %100’lük gol pozisyonu oluşuyor. Kanat bekli yapılara karşı dörtlü savunmalarda en önemli konulardan birisi hücum kanatlarının rakip kanat beklerini takip konsantrasyonları. Bu maçta da ne Leao, ne de Diaz rakibi takip etme konusunda yüksek konsantrasyon ve özveri gösteremedi.

Inter sol kanat beki olarak hem sağ ayaklı hem de daha orta saha karakterli Perisic’i tercih ediyor. Bu takıma oyun kurma konusunda büyük katkı sağlıyor. Kanat organizasyonu için ise sol stoper Bastoni’nin sürpriz çıkışları katkı sağlıyor. Yukarıda görülen ilk pozisyonda merkez oyuncularının sağ merkezde toplandıklarını ve rakibi buraya yığdıklarını görüyoruz. Sonrasında Brozovic diğer tarafa oyunu aktardığında geniş alanda 2’ye 2 pozisyon yakalanıyor. Calabria ve Kjaer arasındaki mesafe de korunamayınca Bastoni içe bindiriyor ve Barella’ya yüzde yüzlük bir gol pozisyonu yaratıyor.

Topsuz oyunda Milan takım çizgisini ortalama 50,31 metrede tutarken Inter stoperlere baskı yapmayıp biraz daha geride, 41,77 metrede oyunu kabul etti. Bununla birlikte Milan 32,34 metre takım boyunda rakibi karşılarken konuk ekip daha kompakt kalarak 25,89 metrede karşıladı. Tempo açısından özellikle ikinci devre çok zayıf bir karşılaşma geçerken Milan 98,767 kilometre, Inter ise 102,264 kilometre gibi çok düşük koşu mesafesinde oynadılar. Gol beklentisine baktığımızda Inter’in 2,63’e 0,98 gibi net bir üstünlüğü göze çarpıyor. Ancak bu yanıltıcı bir veri çünkü Inter’in kullandığı iki penaltı bu veriyi yukarı çekiyor. Açık oyundaki üretilen gol beklentisine bakıldığında ise 0,82’ye 0,58’lik Inter üstünlüğü bulunuyor. Ancak kaleyi bulan gol beklentisini incelediğimizde (xGOT) Inter’,n 1,91’e 0,28 gibi ezici bir üstünlüğü olduğunu görüyoruz. Bu da konuk ekibin rakibine nazaran çok daha üretken olduğunu gözler önüne seriyor.

Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.