Premier Lig’in 8. haftasında Leicester City ve Manchester United, King Power stadyumunda karşı karşıya geldiler. 75. dakikasından sonra 4 gol çıkan maçı ev sahibi Leicester 4-2 kazandı. Son galibiyetini 3. hafta mücadelesinde Norwich City’e karşı alan ev sahibi ekip, 4 maç sonra 3 puan sevinci yaşadı.
Maçın taktiksel hikayesini global iş ortağımız Metrica Sports’un geliştirmiş olduğu Play yazılımı ile birlikte inceleyeceğiz.
Kadrolar
Ev sahibi ekip sahaya 3-4-1-2 dizilişi ile çıkarken bir önceki maçın 11’inden 5 farklı oyuncu vardı. Son maçta sahada olan Vestergaard, Bertrand, Lookman, Barnes ve Choudhury yerine Amartey, Evans,Pereira, Soumare ve Maddison forma şansı buldular.
Manchester United ise sahaya 4-2-3-1 dizilişi ile çıktı. Everton maçına 11’de başlayan Varane, McTominay, Fred ve Cavani yerine Maguire, Matic, Pogba ve Ronaldo bu maçta 11’de başladılar.
Leicester City oyun kurulumu
Ev sahibi ekip her ne kadar üçlü savunma ile sahaya çıksa da geriden oyun kurarken dörtlüye döndü. Oyun kurulumu esnasında sağ kanat beki Pereira ileride konumlanırken onun boşalttığı sağ kenara Amartey kaydı. Ters kanatta Castagne yer alırken göbekte Tielemans ve Soumare yer aldılar.
Leicester City’nin presi ve rakibi karşılaması
Üçlüyle sahaya çıkan takımlarda rakip beklerin kanat bekler tarafından karşılanması yaygın bir anlayış fakat Brendan Rodgers bu maçta farklı bir pres kurguladı. İlk yarı pres esnasında rakip sağ bek Wan Bissaka’yı tutma görevi orta saha Maddison’daydı. Rakip sol bek Luke Shaw ise orta sahalar tarafından karşılandı(Bu görüntüde Tielemans karşıladı). Forvetler Vardy ve Iheanacho ise rakip stoperlerle eşleştiler. 2. yarı ise farklı bir kurgu vardı.
Maçın 2. yarısında ev sahibi ekip farklı bir şekilde pres yaptı. İlk yarıda olduğu gibi Wan Bissaka’ya Maddison basarken Luke Shaw’u çoğunlukla sağ kanat beki Pereira karşıladı. Pereira’nın öne çıkmasından dolayı da Leicester arkada bazı boşluklar verdi. Rashford’ın oyuna girmesiyle birlikte konuk ekip bu boş alanları değerlendirmeye çalıştı. Yukarıdaki sekans ise bu anlardan biri. Pereira’nın boşalttığı alanda konumlanan Rashford, Amartey’in Ronaldo’yu takip etmesinden dolayı boş kalıyor ve Bruno’nun pasını alarak önündeki boş alanı kullanmaya çalışıyor.
Savunma düzenine geçtiğinde 5-3-2 şekline bürünen ev sahibi ekip, Maddison’ın da orta sahanın soluna gelmesiyle merkezi kapatarak konuk ekibe bu bölgeden fırsat vermemeye çalıştı.
Manchester United hücumu ve Soumare’nin bazı hataları
3-5-2’nin zayıf tarafı olan kanatlarda sayısal üstünlük sağlayarak hücum etmek yaygın bir stratejidir fakat Solskjaer takımını farklı bir kurgu ile sahaya çıkardı. Maçın genelinde beklerini çizgi yerine merkezde konumlandıran Norveçli hoca, hücum oyuncuları Sancho ve Greenwood’u çizgilerde konumlandırarak bu oyuncuları rakiplerle birebir bırakmaya çalıştı. Bu sayede bu oyuncuların bireysel becerilerinden faydalanmaya çalıştı. Yukarıdaki görüntüde görüldüğü üzere United’ın attığı ilk gol her ne kadar bireysel yetenekle gelse de incelenmeye değer bazı noktalar mevcut. Wan Bissaka topu Greenwood’a attıktan sonra ceza sahasına doğru yönelirken Bruno Fernandes de onun boşalttığı alana yöneliyor ve Greenwood’tan topu alıyor (Maç boyunca Fernandes ve Greenwood arasında bu tarz aksiyonları çok defa gördük). Greenwood topu aldıktan sonra merkeze doğru yönelirken Soumare Greenwood’un önündeki boş alana çıkarak bu alanı kapatabilirdi. Zira Greenwood’un çizgiden merkeze doğru topla birlikte hareketlenip şut çekmesi çoğunluk tarafından bilinen bir gerçek. Soumare biraz öne çıksaydı Greenwood’un düzgün bir vuruş yapmasını bir nebze olsa da engelleyebilirdi.
Yukarıdaki görüntü Soumare’nin savunma esnasında nasıl pasif kaldığına dair bir başka örnek. Ronaldo topu Shaw’a attıktan sonra içeri doğru hareketlenirken Soumare kendisini takip etmiyor. Ronaldo bu sayede boşa çıkarak bir şut fırsatı elde ediyor fakat yararlanamıyor. Pozisyonun devamında top Greenwood’a geldiği zaman Pogba yayda bomboş durumda. Greenwood topu Pogba’ya aktarsaydı Fransız oyuncu çekeceği şutla golü bulabilirdi. Ronaldo’yu takip etmemesinden sonra Soumare’nin Pogba’nın boş kaldığını görüp ona doğru bir hamle yapması gerekirdi ki rahat şut imkanı bulamasın top yaya geldiği takdirde. Bu aksiyon esnasında Soumare tabiri caizse sahada yürüdü diyebiliriz.
Manchester United’ın presi
Ev sahibi ekip oyun kurarken Manchester’lı oyuncuların rakibi 4-4-2 şeklinde karşıladığını gördük. Ronaldo’nun ilerleyen yaşıyla birlikte aktif pres yapmamasından dolayı Solskjaer’in böyle bir dizilişi benimsemesi gayet mantıklıydı. Rakip 1. bölgede pres yapmak yerine orta alanda bekleyen konuk ekipte ön ikili Ronaldo ve Fernandes stoperlere basmak yerine orta saha oyuncuları Tielemans ve Soumare’yi kontrol etmeye çalıştılar. Bu sayede rakibin merkezden gelmesini istemeyen kırmızılar, alanı daraltarak oyunun Amartey üzerinden kurulmasını istedi. Buna sebep olan şey ise Amartey’in kötü bir ayak kalitesine sahip olması olabilir. Amartey top aldığı zaman onunla eşleşen Sancho ise geriye bağlantı yapmaya gelen Iheanacho’nun top almasını engellemek için Amartey’e direkt olarak basmak yerine onun pas açısını kapatmaya çalıştı.
Manchester United’ın pres esnasında yaptığı hatalar
Maçın yaklaşık 30. dakikasından sonra pres esnasında konuk ekibin oyuncuları arasında bazı kopukluklar ortaya çıkmaya başladı. 3-5-2’ye karşı 4-4-2 dizilişi ile çıkarak rakibi orta alanda karşılayan Manchester United’ın asıl amacı ön ikilinin de geri durmasıyla orta alanda 4vs3 sayısal üstünlük sağlamaktı fakat bireysel çabalarla yapılan pres sonucunda konuk ekip merkezde sayısal olarak azınlıkta kaldı ve merkezden delindi. Takım halinde pres yapmamanın ne gibi sonuçlar yarattığını aşağıda yer alan bazı sekanslarda göstermeye çalıştım.
Ön ikiliden biri olan Bruno pasif prese uymayıp rakip stoper Çağlar’a doğru koşmaya başlayınca Tielemans boşa çıkıyor. Tielemans’ın boşta olduğunu gören Matic ona doğru koşuyor fakat bunu yaparken arkasında boşluk bırakıyor. Matic’ten kurtulan Tielemans, Maddison’ın pasını aldıktan sonra topu Iheanacho’ya gönderiyor. Bu sayede ev sahibi ekip şut fırsatı elde ediyor.
Pasif pres yapılan esnada Bruno Fernandes öne atılarak rakip stopere basmaya çalışıyor. Ronaldo ise gereken mücadeleyi göstermiyor ve Tielemans çok rahat bir şekilde top alıyor. Devamında Iheanacho güzel bir pas atabilseydi Vardy’nin kaleciyle karşı karşıya kalması işten bile değildi. Merkezi kapatmaya çalışan bir takımın 2 pasla merkezden delinmesi kabul edilemez bir şey olsa gerek.
Çağlar topu kaleciden aldıktan sonra Greenwood Çağlar’ın pas açısını kapatmaktansa direkt olarak Çağlar’ın üstüne doğru koşuyor. Devamında Çağlar topu Castagne’ye atıyor ve Belçikalı oyuncu rahat bir şekilde top sürerek takımını 1.bölgeden çıkarıyor. Bu sekansta normalde yapılması gereken 2 senaryodan birincisi Greenwood’un Çağlar’a basmak yerine Castagne’ye doğru konumlanıp Çağlar’ın pas açısını kapatmaya çalışması. İkinci senaryo ise eğer Greenwood Çağlar’a doğru koşacaksa başka bir Manchesterlı oyuncu Castagne’ye doğru konumlanmalı ki Castagne rahat top süremesin.
Manchester United’ın yaptığı diğer hatalar
Maguire topu kazandıktan sonra topla birlikte ileri çıkıyor. Sağ tarafta bomboş durumda olan Fernandes yerine topu önünde ve arkasında rakip oyuncular olan Pogba’ya doğru gönderiyor ve kötü bir pas atıyor. Devamında Pogba’nın topu kaptırışını ve Leicester’ın kalabalık bir şekilde rakip sahada oluşunu görebiliriz. Bu pozisyonda Leicester tehlikeli bir noktada serbest vuruş kazandı.
Yukarıdaki bölümlerden birinde Manchester United’ın presinde ne gibi sorunlar olduğuna değinmiştim. Bu görüntüde presle beraber saha içi yerleşiminde de bazı sorunlar görmek mümkün. Top Amartey’in ayağındayken merkezde Iheanacho’nun bomboş bir şekilde bekleyerek top alması bu seviyede kabul edilemez bir hata olsa gerek. Bu şekilde merkezde birçok açık bulan ev sahibi ekip, ataklarının yaklaşık üçte birini bu bölgeden geliştirdi. Bu pozisyonda Sancho biraz daha geriye gelip Tielemans’ın önünde konumlanabilirdi. Bu sayede Pogba daha derinde yer alıp oradaki boşluğu kapatabilirdi.
Üçlü savunmaların dörtlüye karşı avantajı hücumda genişlik sağlamaktır. Kanat beklerinin ileriye çıkıp çizgide konumlanmasıyla bu genişlik sağlanır. Bu genişliği engellemek için yapılması gereken şey ön kanat oyuncularının rakip kanat beklerini kovalamasıdır. Görüntüde görüldüğü üzere Castagne ve Pereira, Manchester’ın kanat oyuncuları Greenwood ve Sancho tarafından takip edilmiyorlar.
Final
Gol düellosuna sahne olan maçta Brendan Rodgers rakibi Solskjaer’e üstünlük kurarak meslektaşını ateşe attı. Maçın büyük bölümünde kopuk bir görüntü veren konuk ekip; ligde sırasıyla Liverpool, Tottenham, Manchester City, Watford, Chelsea ve Arsenal ile karşılaşacak. Transfer sezonunda yapılan birçok kaliteli hamlenin ardından takımı bu şekilde oynamaya devam ederse Norveçli hocanın bu periyodu tamamlayamadan kovulması çok uzak bir ihtimal olarak durmuyor.
Kaynaklar: mackolik, WhoScored
Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.